Zo creatief is de interpretatie niet, het staat er expliciteit. Belangrijker, op het punt van interpretatie van de Softwarerichtlijn ben ik niet zo maar even een lezertje, maar weet ik het één en ander. Auteursrecht was onderdeel van de opleiding Technische Informatica, de Softwarerichtlijn was onderdeel van de tentamenstof. Dit artikel uit de Softwarerichtlijn is destijds opgesteld met de IBM PC in gedachte: Men was bang dat IBM de makers van klonen van de IBM PC gewapend met het auteursrecht op de knieën zou krijgen.
De richtlijn is zo opgesteld dat een fabrikant die het BIOS van de IBM-PC reverse-engineerde en daarop een nieuw BIOS schreef, erkend werd als een nieuw auteursrechtelijk werk waar IBM geen invloed op kon uitoefenen. Op basis van de richtlijn is de praktijk van oafhankelijke implementaties onstaan, bijvoorbeeld Linuxsystemen die door middel van Samba interoperabel zijn in Windows-netwerken.
Later is in de Europese anti-trust zaak tegen Microsoft geoordeeld dat reverse-engineering niet afdoende was om concurrentie tot stand te brengen en is Microsoft gedwongen de specificaties van het Windows-netwerkprotocol te documenteren.
In beginsel gaat de kwestie hier behoorlijk gelijk op: Er was al een mate van vrije ontvangers en interoperabiliteit door middel van softcams, de eis tot publicatie kwam daarna.