Ga naar inhoud


OFDM

Lid
  • Items

    1706
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    15

Alles dat geplaatst werd door OFDM

  1. De baas van CrowdStrike, Georg Kurtz, heeft zijn excuses aangeboden voor de storing. Of zijn bedrijf gaat ten onder aan de schadeclaims of niemand wil zijn product nog hebben. Ik moet wel aan die boef van McAfee denken maar die is niet meer onder ons. Ik kom er net via Google achter dat hij een hoge functie heeft gehad bij McAfee lol.
  2. Als je in Nederland buitenlandse zenders kijkt levert satelliet altijd het beste beeld omdat IPTV aanbieders hetzelfde signaal ontvangen maar aanpassen om qua bitrate in het netwerk te passen. De Nederlandse zenders weet ik niet, daar maakt een provider compressie keuzes precies zoals CD dat ook doet.
  3. Mee eens maar dan zou ik jouw beschrijvende aanduiding voor kwaliteit toepassen. De signaalsterkte is vooral afhankelijk van de coax kabellengte en als die boven een bepaald niveau komt is het perfect. Dus daarvoor zou ik dan een aanduiding bedenken zoals kabel lengte goed of te lang? Is technisch wel lastig want je krijgt verschil per frequentie..
  4. Is die FEC verandering van 3/4 naar 5/6 een nieuwe trend op Hotbird? Ik kreeg ermee te maken op 11278.36
  5. Die Sony tabel is logaritmisch met een % als eenheid. Dat is een compromis maar goed werkbaar. Je hebt gelijk, bij 100% zie je niet of er nog meer in zit. Ik heb onlangs een kleine schotel uitgericht en op mijn best slechts enkele dB's regenreserve (geeft het meetinstrument berekend aan). De CD gecertificeerde Philips TV gaf aan 100% kwaliteit. Daar ben ik het niet mee eens maar voor de consument is het geruststellend. Voor de klant ook trouwens want ik had mijn werk goed gedaan lol.
  6. Het grootste deel van de klanten heeft het HD basispakket of HD plus en is 192 TV nu kwijt. Het headend geeft HEVC transparant door maar transcodeert niet. Dus de TV moet ook HEVC kunnen en daarop strandt het nog wel een paar jaar. Niet voor alle klanten en uiteraard worden TV toestellen op den duur vervangen.
  7. Hierbij vergeet je dat de zakelijke markt inmiddels misschien wel even groot is als de consumenten markt. Een headend geeft de originele videostream door op de uitgang dus de TV moet dan HEVC geschikt zijn. Echter is het vervangen van TV toestellen op grote schaal absoluut geen optie dus die zender valt in dat geval toch af.
  8. Ik heb wel van RSSI waarden gehoord en dat is volgens mij uit de zendamateur sector. Ik ken het niet precies maar het is meer "genormeerd" dan % waarden. Het gebruik van % voor sterkte en kwaliteit is volkomen logisch omdat een leek het moet snappen. Probleem is vooral dat elke fabrikant een andere omrekening in de software toepast. En vaak is lineariteit van de schaal ook niet in orde. Het is bij professionele apparatuur echter ook niet perfect. Mijn satelliet meter vindt een MER marge > 3 dB al pass. De chinese TV satelliet ontvanger vindt elke MER onder de 10 dB poor hahaha.
  9. Het is inderdaad leuk om over na te denken. Het ligt voor de hand de zender met het grootste luisteraar bereik in de lucht te houden. Maar grote gebieden met veel lage zendmasten zijn de klos.
  10. Ik heb er lang geleden over gesproken in de DVB-T tijd. Die 10 MHz draait zeker wel even door zonder GPS maar onbekend hoe lang met minimale frequentie afwijking? Er mag binnen een SFN één zender in de lucht blijven als alles unlocked loopt met teveel frequentie afwijking. De andere zenders worden namelijk stoorzenders als ze gaan driften dus die moeten uitgeschakeld worden. De reden dat er van GPS gebruik wordt gemaakt lijkt mij gemak en lagere kosten. Het is overal beschikbaar en het lijkt uitermate betrouwbaar. Er is denk ik nooit vanuit gegaan dat een oorlogsituatie hierin een grote verandering zou kunnen veroorzaken. Dan had de overheid dat moeten eisen. Een 10 MHz referentie signaal via glasvezel het land rondpompen is vast wel mogelijk maar vraagt iets meer dan een paar GPS antennes plaatsen.
  11. De DVB-T2 zenders worden gelocked aan GPS (ik zie de antennes ook op dak van zendercontainer) en daarom verwacht ik dat DAB+ dat ook doet. Zoals je schrijft naar 10 MHz terug om vanuit te werken. DCF 77 geeft misschien teveel faseruis als je dat naar 10 MHz omhoog rekent. Er zal ook een rubidium oscillator inzitten om even door te draaien bij uitval van GPS maar ik denk niet dat het voldoende is om stand alone op te kunnen draaien. Vroeger zaten die ook in de TV zenders die op een offset moesten draaien in verband met condities. Die 10 MHz zou in principe ook landelijk via glasvezel verspreid kunnen worden maar dat zal wel speciale apparatuur vereisen in plaats van een IP netwerk? Beetje offtopic maar als het via GPS werkt maak ik mij daar wel zorgen over.
  12. Een gedachte die zich onmiddellijk bij mij opdringt: Is de SFN frequentie lock nog steeds afhankelijk van GPS? Of gaat dat tegenwoordig ook via glasvezel of op zijn minst als backup? Het is een onzalige gedachte dat er een heleboel zenders in een SFN uitgezet moeten worden (tgv wegvallen frequentie referentie) als P het in zijn hoofd haalt om GPS satellieten onklaar te maken.
  13. Ha grappig topic. Die gedachte van verdelen had ik ook in een ver verleden maar ik zie toch een prominente reden waarom het niet interessant is: De reclame voor de organisatie die bij de persconferentie aanwezig is. Maar een beetje vergezocht zou ik ook nog kunnen opwerpen dat je niet weet of er met het audio geknoeid kan worden. Dan is de eigen microfoon echt het beste.
  14. Groter is natuurlijk meer versterking en richtwerking hoewel dat op VHF toch beperkt is. Ik ben nooit aan het bouwen gegaan met grotere antennes maar als je er goed in bent mooi! Het is natuurlijk wel altijd de vraag of de werkelijke versterking wordt gehaald, lastig om precies na te meten. Maar mijn contactpersoon in Zweden schreef dat de provider Boxer die de VHF kanalen in gebruik heeft nog maar 200.000 klanten heeft en bezig is met klanten naar IPTV over te zetten. Het zou hem niet verbazen als er eind 2025 alleen nog maar publieke SVT in de lucht is. Dat is best snel afgezet tegen de kans op ontvangst. Daarom zou ik niet teveel van Zweden als doel uitgaan maar DAB+ is veel meer te beleven.
  15. Nou ja, ze zijn er ook wel maar je moet wel veel geluk hebben geen groepje tegen te komen. Ik was de laatste jaren vooral enthousiast over ongestoorde kanalen 38 en 56. Dat is toch wel heel fijn met DX. Is dat een heel grote yagi?
  16. Jij vergeet iets anders: COFDM. Toen ik voor de start van DVB-T een seminar bijwoonde van Rohde & Schwarz vertelde die man het publiek dat je een notch filter in het ontvangst kanaal kon draaien zonder probleem voor de ontvangst. Ik was echt totaal van de wereld van enthousiasme! Maar hij kreeg meermalen gelijk: Ik heb de Vlaamse VRT digitaal ontvangen van Egem (200 km?) op kanaal 40 terwijl Doetichem (55 km) daar analoog op uitzond. En Tommerup digitaal (400 km) terwijl Smilde (65 km) analoog uitzond op kanaal 25. Dit zijn extreme verhoudingen qua afstand. Dit is mogelijk omdat FEC ook in de bandbreedte van het kanaal werkt. Dit zou kunnen betekenen dat een DAB+ signaal op A, B, C of D slechts 25% van het kanaal vernielt. Als het Zweedse signaal een FEC van 1/2 heeft ben ik overtuigd dat dit geen probleem is. Echter: Ik weet niet hoe het gaat als de FEC 1/4 is en nog meer: Wat is de interferentie vanuit andere zenders. Als daar teveel storing uitkomt in een ander kwart van het kanaal ben je toch de klos. Je moet daar extreem veel geluk mee hebben dus storende zenders op grote afstand weinig condities en richting Zweden wel. Een VHF antenne heeft ook minder richtwerking als een UHF dus dat is ook nadelig. Vanuit ervaring zou ik zeggen het is niet onmogelijk maar mijn twijfel is te groot. Op mijn vorige adres op 20 meter hoogte vrij zicht naar noorden en afscherming naar het zuiden zou het mij vrijwel zeker lukken. Ik had daar ooit met condities 1 mV analoog in Band 3 van Noorwegen, dat maakt toch wel dingen mogelijk.
  17. Natuurlijk is de net impedantie laag maar als de spanning oploopt door terug leverende omvormers is er dus een equivalente impedantie. Anders zou verhoging niet gebeuren. Waar zijn de andere experts die dachten dat 230 Volt +/- 10% wel moet kunnen? https://www.rtl.nl/nieuws/economie/artikel/5457722/apparaten-huis-eerder-stuk-door-te-hoge-spanning-op-stroomnet
  18. Dus toch wel DAB+ maar beperkt, dus dit is de constructie in Zweden. Als de signaalsterkte verschillen niet extreem zijn dan kan dit gewoon. Dus beide systemen vanaf dezelfde torens uitzenden maar dat lijkt vanzelfsprekend.
  19. Thuis gebruik ik geen streaming dienst (ben 50+) behalve Youtube. Bij muziek (chromecast) vind ik het een nadeel dat je de reclame niet kunt ontwijken wat bij lineaire muziekzenders wel kan. Nadeel van Youtube is ook dat de voorstellen dichtbij je eigen smaak liggen en daardoor minder verrassend zijn dan via satelliet TV muziek zenders. Maar in feite verandert door het zappen lineaire TV in een soort van on demand. Bij de gewone zenders geldt dit ook, ik laat me verrassen. Zo zapte ik gisteren en zag op BBC 3 een oude aflevering van Top gear. Met Youtube was ik nooit op dat idee gekomen bovendien was dit zonder reclame.
  20. Ik weet het niet zeker. Er was ooit een bericht dat ze op FM blijven en Internet radio? Geen idee. Maar ik zie geen probleem het door elkaar te gebruiken als je weinig radio bandbreedte nodig hebt. De TV mux 7 is niet landelijk. Helaas zit de SVT er niet op. Misschien alleen Al Jazeera FTA..
  21. Euh HD beelden uit het tijdperk van PAL?
  22. Dat schrijf je correct. Het is slechts toevallig gelijktijdig maar inderdaad is 192 TV niet als zender gestopt.
  23. Zweden zendt op een aantal zenderlocaties digitale TV uit in band 3, de 7e multiplex. Dat is geen publieke omroep en gecodeerd. Mijn DVB-T2 settopbox kan ook Band 3. Ik ken geen ander land die dit ook toepast. https://www.teracom.se/privat/Support/frekvenstabeller-tv/
  24. Ze zijn uitgeschakeld.
  25. 192 TV is vandaag gestaakt op satelliet. Dan NPO politiek en nieuws ook vast en zeker.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...