Ga naar inhoud


Oude frituurolie in de dieselauto? :-))


Gast

Aanbevolen berichten

Sinds een tijdje ben ik verhuist, en dat bracht 2 veranderingen in m'n leven; een extra auto, voor het eerst een diesel, en veel meer ruimte, dus een hoop leuke, handige nieuwe hebbedingetjes, waaronder een heuse frituurpan! (Reukloos, gesloten, maar toch maar in de schuur u kent dat wel!).

Niet dat we nu zo vaak frituren, maar nu na zo'n 5 maanden moest het vet toch echt vervangen worden; ik stond dus met die fles oud vloeibaar vet (bevat veel zonnebloemolie, en lijnzaadolie etc etc )in m'n handen, keek naar m'n diesel en dacht, "zal ik"?

Dan hoef ik het alleen maar even te zeven, en verder niet na te denken waar ik die troep moet laten; bovendien, zelfs een litertje diesel is al duur tegenwoordig, dus zou m'n litertje frituurvet toch nog een theretische waarde van ruim 90 eurocent hebben!

Dus, kan dat zo maar?

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 30
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Werkt vlot, en als U erin slaagt de snelheidslimiet te overschrijden heeft het één groot voordeel, je nummerplaat is verborgen achter een blauw laaghangend gordijn...

Je kan ongestrft door rood licht rijden en als ze je achteraan flitsen komt er niks van terecht!!!

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/blush.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/regels.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/angel.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

In frankrijk is laatst een man veroordeeld omdat hij jaren op zelfgemaakte zonnebloem olie reed en daar nooit accijnsrechten over heeft betaald. Volgens mij kan het dus, maar of het echt goed voor de motor is (oude olie) dat weet ik niet. (je sprak trouwens over vet en ik neem aan dat je olie bedoeld.

ET10000 4x DVB-S2, ET4000 client, OSCAM, CanaalDigitaal, TNTSat.

Reelbox AVG 3x DVB-S2, 1x DVB-T (staat nauwelijks aan)
Visiosat G3+ (28.2E-23.5E-19.2E-13E) 4x ALPS quad 0,2db, PHILIPS 55PUS9109 TV
(2x Xsat CDTV410 & Cherokee 9000 NG4 in de kast)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hahahaha!

 

Nou ja, dat rookgordijn hoop ik te voorkomen door dat litertje frituurvet/olie (het is vloeibaar, dus laten we het olie noemen)in een volle tank te gooien!

 

Hoewel, stel nou dat m'n supervet een ander SG (soortelijk gewicht) heeft of zo;, dan komt het bovenop te drijven en wordt het pas aangesproken wanneer de tank bijna leeg is, en dan ga ik alsnog als mobiel frituurkot over straat! :-))

 

Maar, de vraag blijft, kan dit nou, zonder de moter te beshadigen/vervuilen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

ja het kan maar niet zo makkelijk als je nu omschrijft

er moeten een paar veranderingen aan jouw motor gebracht worden waaronder enkele spruitstukken

op vet zal hij zeker niet lopen maar wel op plantaardige olie bv van mais of zonnebloempitten.

in Spanje rijd al een x aantal auto's hierop en in Duitsland is vorig jaar hiermee een proef gestart.

alleen zuinig en milieubewust Nederland nog niet omdat anders koninklijke olie voor een gedeeldte buiten de boot valt en dit zal Beatrix niet zo best vinden <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

In principe werkt het prima met alle plataardige en dierlijke olieen zij het dat je natuurlijk wel wat kanttekeningen moet maken.

 

-je zal de olie aleen kunnen gebruiken als het vloeibaar is, ook in koude toestand.

 

-de gebruikte olie moet eerst worden geraffineerd en ontdaan worden van alle vaste stukjes.

 

-de motor zal moeten zijn aangepast aan het gebruik van plantaardige of dierlijke olie, dwz. dat er speciale injectoren moeten worden gemonteerd en dat er een speciale voorverwarmer moet worden geinstalleerd. De olie moet een bepaalde minimale inspuittemperatuur hebben. Als er een moderne Dieselmotor wordt gebruikt moet vaak ook de software van de motormanagementcomputer worden aangepast.

 

Omdat jou motor niet is aangepast en de olie niet is geraffineerd zou ik het niet proberen. De olie is wel te verstoken in verwarmingsinstallaties die een brander hebben die geschikt is voor zware olie (Mazoet). Dit werkt zonder enige aanpassing al zal er voor een volledige verbranding die aan alle huidige milieueisen voldoet de brander opnieuw moeten worden afgesteld (lucht / brandstof verhouding). Er zijn diverse branders (voor stoomketels) die op afgewerkte plataardige of dierlijke olie kunnen branden. Dit is niets nieuws. Op dit moment is dit een "hot" item, er wordt groene stroom mee opgewekt bijvoorbeeld.

 

Op internet is er voldoende informatie over ombouw van dieselmotoren te vinden. Zoek eens op Elsbett.

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe eens volgende proef:

Neem een glas met sluitend deksel:

Neem 9 cl diesel en 1 cl water en tracht dir te mengen door schudden en klutsen enz... en laat staan en na een tijdje wat zie je: een keurige afscheiding tussen de 2 !!!

Water onder en diesel boven...! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" />

 

Giet dit nu in een ultasoon bad en laat even "reinigen" giet daarna in de glazen opt en laat een week staan: wat zie je? diesel! geen afscheiding! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loep.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

 

Trek je besluiten! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/blush.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Wil je dat Uw ultrasoonbad geld opbrengt? ..............

 

Noteer dat Uw dieselmotor bij een toevoegen van 10% water geen verandering zal tonen bij prestaties... <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Maar je zal meer als 10% milieuhinder minder uitstoten (groene diesel) bovendien kan men dit langs de weg niet opsporen! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loep.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/disc.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hahahaha!

Maar, wat is nu PRECIES een ultrasoon bad???

Ik bedoel, hoe moet ik me dat voorstellen, 40 liter diesel een ultrasoon bad geven??

 

@Prutsie: dat m'n diesel niet zal werken op pure afgewerkte frituur is me duidelijk, maar heeft er nou al 's iemand eerder een litertje op een volle tank diesel bijgemengd of ben ik de eerste idioot die op dat idee komt??

En zou ik ueberhaupt ook maar iets merken van dat ene litertje?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het nou eens niet goed mengt? Ultrasoon of niet; het zal later weer uiteenvallen denk ik. In ieder geval heb je kans dat een gedeelt dat weer bij elkaar is geklontert in je motor wordt ingespoten of de leidingen verstopt.

Ik ben allergisch voor pollen en mensen die regels uitvaardigen, maar er zichzelf niet aan houden.

 

Amstrad650D2Mac>>TF5000PVR>>etc.>>/DB7025+/TF5300KPN,VU+Duo Moteqc2100a-schotel 1mtr-X-Cam/Aston 1.05.

Link naar reactie
Delen op andere sites

in mijn vrachtwagen werkt het geen probleem, maar dat is een heel oude, die ook op zware olie loopt als het moet .

 

wel een zeef gebruiken zodat er geen harde stukken meegaan .

Groeten Fred.

 

AZbox premium , AZbox premium+ , AZbox elite

Dreambox 8000 2maal SAB sky 4800 mini , DVB zelfbouw decoder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ultrasoon bad:

Is een metalen bak(je) waaraan aan de bodem een piezo plaat is bevestigd, die gevoed wordt door een oscillator die vb op 50 kHz werkt!

Sluit men op een piezo element een wisselspanning aan, dan gaat die plaat trillen, omgekeerd doet men een diezo element trillen (mechan spann op aanbrengen) dan geeft dit element wisselspanning af: pu cel

Kijk eens in de bouw, als men beton wil trillen omwille van hoge dichtheid, dan gebruikt men een trilnaald (vibreurken) d.i.: een ultrasoon element!

 

Als men door schudden wil mengen bekomt men geen perfekt homogeen mengsel, doet men dit met ultrasoon, dan gaat men rond elke molecule een schilletje van de andere molecule mengen, elke diesel molecule is omgeven door een schilletje water, en dat blijft zo, dit is het gekke!!!

Op die manier kan je diesel "verdunnen" en toch nog kunnen "dieselen"! Doe de proef met de bokaal!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@superster,

 

Als je een liter SCHONE plantaardige olie toevoegt aan een volle tank Diesel dan zal het best wel pruttelen. De kans dat je na het leegrijden van je tank het brandstoffijnfilter zal moeten wisselen omdat deze is dichtgeslagen is echter redelijk groot (weet je wat zo'n filter kost ??). Dit filter is gemaakt voor Diesel, niet voor zonebloemolie.

 

Gewoon zoeken op internet, genoeg leesvoer te vinden, ook technische info over wat wel en wat niet werkt. Ook bedrijven genoeg die voorverwarmers maken en injectoren aan kunnen passen. Heb je een oude Diesel (zonder computer en met wervelkamers) dan is de aanpassing zeer simpel te realiseren.

 

Die zware olie brengt me trouwens ook op een idee. Je kan je Diesel ook op motorolie laten lopen. Het procede is ongeveer gelijk, voorverwarmer en aangepaste injectoren. Zeker bij zware olie is het voorverwarmen een absolute noodzaak.

 

succes,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...