Ga naar inhoud


Fedora core 3 final !


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Eindelijk is het zover... Fedora core 3 final is vanaf nu te downloaden ! De officiele downloadservers zullen de eerste uren wel overbelast zijn, beter is vanacht of liever morgenvroeg een uurtje vroeger op te staan en deze distro binnen te halen langs één van de beschikbare mirrors.

 

Deze uitvoering van Fedora Linux wordt gekenmerkt door het gebruik van onder meer kernel 2.6.9, Xorg 6.8.1, Gnome 2.8, KDE 3.3.0 en GCC 3.4.

 

http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/3/i386/iso/

 

http://fedora.redhat.com/download/mirrors.html


Geplaatst:

wat is nu et verschil tussen suse en deze fedora.

welke is beter of wel gezegd welke is beter mee te werken .

kan je me et verschil zeggen wat et is met suse 9.20.

ik had et graag geweten omdat ik toch met linux wil gaan werken.:)

sinto's rule.....fun for everyone...

Geplaatst:

Das echt per persoon verschillend. Fedora is redelijk simpel te installeren, maar wil je echt simpel beginnen, kun je het beste eerst met een Live CD klooien, hoef je niks te installeren. Kun je gewoon mee opstarten en lekker klooien zonder dat er iets mis kan gaan.

Geplaatst:

Over Fedora kwam ik onlangs dit bericht tegen geschreven door een zekere 'Thijs Hulshof' .

 

FedoraCore: een gebruiksvriendelijke Linux-distributie

 

Wie de overstap overweegt van Windows naar een alternatief als Linux zal tot de ontdekking komen dat er vele soorten en varianten in omloop zijn van dit besturingssysteem. Een van die varianten is Fedora Linux, een gebruiksvriendelijke open source Linux-distributie die volledig onderhouden wordt door vrijwilligers en verschijnt onder de GNU Public License. Thijs Hulshof legt uit wat Fedora is, en (belangrijker) hoe deze Linux-distributie werkt.

 

 

Fedora Linux is één van de vele Linux distributie's, en elke distributie heeft zo zijn eigen doelen. Het doel van het Fedora Linux Project is het maken van een gebruiksvriendelijk en compleet opensource besturingssysteem. Maar hoe kwam het tot stand? Om dat te weten eerst maar een stukje geschiedenis.

 

Nadat in maart vorig jaar versie 9 van RedHat Linux was verschenen, waren de ogen gericht op het uitbrengen van versie 10. Maar de makers van RedHat (RedHat is de meest gebruikte distributie van Linux en ook een van de oudste) hadden andere plannen met het besturingssysteem. RedHat wilde van RedHat Linux een meer community-gebaseerde distributie maken, en daartoe werd onder meer een samenwerking aangegaan met Fedora Linux. Onder het motto 'samen weet je meer' besloten beide partijen tot een verregaande vorm van samenwerking waarbij de sterke punten van beide (de degelijke softwarepakketten van Fedora Linux en het stabiele besturingssysteem van RedHat Linux) zou moeten leiden tot een nieuw product voor de particuliere markt. Het Fedora Linux Project (de nieuwe naam als gevolg van de samenwerking) moest een compleet opensource en community-gebaseerd besturingssysteem op gaan leveren, geheel onderhouden door vrijwilligers ('built for and by a community'). Vanwege die opensource gedachte is Fedora dan ook voor iedereen te downloaden en mag je het, dankzij de GNU-licentie, vrij verspreiden.

 

 

De koerswijziging van RedHat had onder meer tot gevolg dat de opvolger van RedHat Linux 9 niet werd uitgebracht onder de naam RedHat Linux 10, maar onder de naam FedoraCore 1, een distributie speciaal voor de thuisgebruikers. FedoraCore (FedoraCore is de naam van het besturingssysteem van het Fedora Linux Project) heeft zich inmiddels volledig gestort op de markt voor hobbyisten en particulieren, terwijl de 'moederdistributie' RedHat zich steeds meer is gaan richten op de zakelijke (desktop)markt, met het besturingssysteem RedHat Enterprise als de commerciële variant van FedoraCore.

 

'Bleeding Edge'

Fedora is een 'Bleeding Edge'-distributie, dat wil zeggen dat het vaak de meest recente software bevat. Het is onder meer daarom dat het veel gebruikt wordt door programmeurs en hobbyisten. Maar omdat de software niet altijd door-en-door getest is, wat in RedHat Enterprise Linux absoluut wel het geval is, wordt het gebruik van FedoraCore in een productie-omgeving vooralsnog afgeraden. Het is beter om in dat soort gevallen te kiezen voor RedHat Enterprise Linux. Per jaar komen er 2 tot 3 nieuwe versies uit van FedoraCore, en bij iedere nieuwe release van FedoraCore zal de oude(re) versie nog ongeveer 8 maanden worden ondersteund door het Fedora Project. Dat wil zeggen dat er gedurende die periode nog updates beschikbaar zijn. Op het moment dat de ondersteuning van het Fedora Project vervalt, kun je nog terecht bij het Fedora Legacy Project voor updates. Omdat Fedora Linux gedragen wordt door vrijwilligers is er niet echt een officiële ondersteuning voor het besturingssysteem, maar dat wil niet zeggen dat je aan je lot wordt overgelaten. Er zijn genoeg sites en kanalen die (vrijwillige) ondersteuning aanbieden. Voor hulp kun je altijd terecht op de Fedora-mailinglists, IRC(chat)-kanalen of fora, en bovendien zijn er veel websites die documentatie over Fedora verzamelen.

 

Software

Het onderhouden van je computer onder Fedora is, zeker als je gebruikt maakt van Yum (Yellow dog Updater), niet al te lastig. Een alternatief voor Yum is trouwens Apt. Yum houdt een database bij van geïnstalleerde softwarepakketten, en ook welke software je kunt installeren. Het installeren van de meeste software kan met één enkel commando. De standaardprogramma's zijn gebaseerd op GTK of Gnome, en dat is niet zo vreemd omdat Gnome de standaard desktop is van RedHat/FedoraCore. Natuurlijk is het ook mogelijk om Kde of een andere desktop te gebruiken. Onder FedoraCore is Mozilla de standaard browser, is OpenOffice.org het standaard kantoorpakket, kun je eenvoudig al je chat-accounts gebruiken door middel van GAIM en kun je de e-mail beheren met de Outlook-kloon Evolution, die ook Exchange-servers ondersteunt.

 

Conclusie:

FedoraCore is een gebruiksvriendelijke Linux-distributie en biedt legio mogelijkheden. Binnen 30 minuten kun je beschikken over een besturingssysteem waarmee je, net als met veel andere Linux-distributie's, kunt tekstverwerken, internetten, muziek luisteren of fotobewerken. Bovendien is het gratis en werkt het zonder problemen.

 

Door: Thijs Hulshof

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...