Ga naar inhoud


Is het RGB-out signaal van de Humax 5400 te dempen?


Gast

Aanbevolen berichten

Nou, daar valt echt niks te "dempen". RGB is nu eenmaal RGB. Dwz bij volle uitsturing 0,7 volt piek/piek bij 75ohm afsluiting. Is een genormeerde waarde. Als jouw TV hiervan over z´n nek gaat, staat waarschijnlijk het kontrast gewoon te hoog, of er is inderdaad iets mis met één van je Hummers.<p>Groet, Fred rolleyes.gif" border="0

Link naar reactie
Delen op andere sites


Eén van mijn humax 5400 receivers geeft een dusdanig sterk RGB-signaal af aan de TV-ontvanger (Loewe Credo 7581)dat er sprake lijkt te zijn van "overmodulatie/overstraling". Er treedt een schaduwvorming op in sommige beeldgedeelten, o.a. goed te zien bij de rode signaalsterkte-blokjes van het ontvangen kanaal Is er iemand die dit fenomeen ook heeft waargenomen? Hoe kan dit gedempt/geknepen worden?

Humax 5400 en Loewe TV zijn middels scart met elkaar verbonden en wisselen van b.v. RGB naar SVHS geeft geen verbetering!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zal het idee van de scart-uitwissel toepassen en kijken hoe het dan is. Ook heb ik inmiddels de andere 5400 er tussen gehad, resultaat is hetzelfde, dus oorzaak niet bij één specifieke ontvanger te zoeken.

Bedankt voor de reacties.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Over het 'dempen'gesproken, natuurlijk is het te dempen, als je het maar goed doet. Dwz ervoor zorgen dat de imedantie van de demper niet te laag wordt.

Maar dat lijkt me niet het probleem, ik denk dat, zoals al eerder geschreven, de Scart-kabel het probleem is....<p>Groeten en suc6,<p>Volgas <img src="graemlins/beerchug.gif" border="0" alt="[Proost!]" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

te dempen is hij altijd met wat elko,s en weerstanden, echter de rgb is ook vaak te programeren lees even de beschrijving van de tv.

aanpassingen tussen tv en rnadapperateur met name

duitse merken hebben vaak een 2volt uitgang.

terwijl wereld merken vaak de 1.5 volt top top waarde handteren .logies zou zijn dat de tv te donker zou zijn ,inplaats van overwaarde.mijn inziens is het probleem dat hier speelt geen signaal sterte probleem maar een koppelings probleem .met andere woorden er wordt niet ontkoppeld.en er is sprake van een voedingsprobleem tussen de twee apperaten, dat vaak te merken is als je de conecter steekt je al kleine vonkjes ziet overslaan .de twee apperaten

die bijde over een geschakelde voeding beschikken

hebben waarschijnlijk een verschilend o-nivo.

om even snel iets uit te proberen pak je een dikke

stroomdraad en verbind deze tussen de twee massa van de apperaten.wel aan de scartkant.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@avensis: natuurlijk kun je een RGB signaal "dempen". Ik zou liever het begrip verzwakken gebruiken. De oorzaak van Luxor en anderen hun problemen ligt echter ergens anders.<p>Ik zal het proberen uit te leggen.

Zoals ik al eerder zei is RGB (Rood Groen Blauw) een door de CCIR vastgelegde en genormeerde waarde. RGB signalen kunnen een syncronisatie impuls bevatten of niet. Meestal wordt sync toegevoegt aan het G signaal. Maar het komt ook wel eens voor dat alle 3 signalen een sync impuls hebben. Bevat het RGB signaal geen sync impuls, dan moet het het gescheiden meegestuurd worden in de vorm van S. Dan is er dus sprake van een RGBS signaal. Dit wordt ook wel blanking genoemt.<p>De waarden bij maximale uitsturing van het videosignaal is 0,7 volt piek/piek zonder sync (in NTSC 0,714 volt).

De sync impuls is ook gestandarizeerd en is in PAL 0,3 volt (in NTSC 0,286 volt).

Met sync is dit precies 1 volt voor beide normen.

Het bovenstaande geldt voor een test signaal van 100% kleurenbalken bij een impedantie van 75 ohm.<p>Ga je dit nu nameten met een oscilloscoop dan zul je vaststellen dat die waarden precies 2x zo hoog zijn omdat een oscilloscoop hoogohmig is. De oscilloscoop moet "afgesloten" worden met een 75 ohm weerstand om aan de geldende impedantiewaarden te voldoen. Je TV heeft een impedantie van 75 ohm en "ziet dus" 1 volt (met sync) of 0,7 volt (zonder sync)<p>Nu maakt Humax er helemaal een janboel van omdat het RGB geen sync bevat. Er wordt ook geen separaat S signaal meegevoerd en de TV kan bij RGB input eigenlijk niet synchronizeren. In dat geval neemt de TV het CVBS oftewel het composite video signaal en lijdt hieruit de synchronisatie impulsen af. Dit is eigenlijk helemaal fout omdat de tijd relatie van het CVBS oftewel composite video ten opzichte van het RGB signaal precies moeten kloppen. Bij de Humax klopt hier dus niets van en dat is duidelijk te zien aan het feit dat als je tussen CVBS en RGB heen en weer schakelt, het beeld een cm of 2 in horizontale richting heen en weer springt.

Bij sommige TV´s doet de teletext het niet als je naar RGB zit te kijken, omdat de teletext informatie alleen in in het CVBS signaal, in het vertikale interval, zit opgeborgen en niet in het RGB signaal.

Doordat de tijd-relatie tussen RGB en CVBS onjuist is, hebben een heleboel TV´s last van lichte kleurverschuivingen. De TV moet op een bepaald moment zijn zwartwaarde terugvinden en clampt in het vertikale syncronisatie interval naar nul volt. Doordat die tijd-relatie waar ik het over had niet klopt, raakt die schakeling in de war, wat soms in kleurverschuivingen resulteert.<p>Wat ik nu in mijn eerste posting bedoelde dat het niet mogelijk is een RGB signaal te verzwakken, is dat het niet nodig is. (Daarom schreef ik: "hier valt niets te dempen")

Waarom ergens iets korrigeren wat niet nodig is.

De oorzaak ligt ergens anders.

Waarschijnlijk aan een goedkope SCART kabel van twijfelhafte kwaliteit.<p>Let vooral bij het kopen van je SCART kabel erop dat alle pins belegt zijn en dat de video en audio verbindingen afgeschermt zijn. Is dit niet het geval, dan treedt er overspraak op en allerhand nare reflekties die in schaduwvorming in het beeld resulteren en brom en/of ratel in het geluid. Kontroleer ook of de beide metalen omhullingen aan de buitenkant van de SCART met elkaar doorverbonden zijn.<p>Wat qmabir schrijft is niet juist (sorry qmabir, ik wil het echt niet beter weten hoor..!)

Het zou een puinhoop worden als er zo veel verschillende normen zouden zijn. Daar moet een consument zich geen zorgen over moeten maken.

Potentiaal verschillen tussen de verschillende apparaten is normaal en die vonkvorming ontstaat door kruipstromen die proberen die potentiaal verschillen op te heffen. Hier zou ik niet al te zeer van wakker liggen.<p>Groeten,<p>Fred wink.gif" border="0<p>[ 02-12-2001: Bericht gewijzigd door: svetik ]</p>

Link naar reactie
Delen op andere sites

@svetik<p>Had het niet beter kunnen zeggen, enige aanvuling over de "kruipstromen";<p>Deze kunnen ook ontstaan door de "lek" in de netfilters (die zorgen er voor dat het 220V net 'schoon 'blijft. (eis!!!!). <p>Verder geheel mee eens....<p>*****

<img src="graemlins/thumb.gif" border="0" alt="[Duimpje]" /> <p>Groeten,<p>Volgas <img src="graemlins/beerchug.gif" border="0" alt="[Proost!]" /> <p>[ 01-12-2001: Bericht gewijzigd door: Volgas ]<p>[ 01-12-2001: Bericht gewijzigd door: Volgas ]</p>

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgas, je hebt gelijk. Die lekstromen ontstaan door condensatoren van vrij grote waarden in de netfilters. In iedere condensator ontstaan lekstromen. Hoe beter de kwaliteit van de condensatoren hoe minder de lekstroom.

Een kleine korrektie echter. Die netfilters dienen er juist andersom voor: het "vuile" net van impulsen en andere schakelstoringen te "reinigen" zodat de aan het net aangesloten apparatuur van "schone" stroom voorzien word met het doel dat het apparaat vooral op digitaal gebied stabiel funktioneert. Dan is de kans dat een PCU of dergelijke niet door net-impulsen (storingen) crashed. Een audioversterker wordt er ook meetbaar "stiller" door.<p>Maar nu ik er over nadenk, eigenlijk heb je ook gelijk, in omgekeerde richting werkt het ook. Het filter werkt in feite in beide richtingen.<p>Groeten dan maar weer. Fred

wink.gif" border="0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Fred,<p>Inderdaad werkt het 2 kanten op. Hoofd reden van netvervuiling is vaak de schakelende voeding, de flanken van de (schakel)pulsen welke in deze voedingen aanwezig zijn zijn hier de oorzaak van.<p>Verder alle lof voor je omschrijving van het voorgaande....<p>

Groeten,<p>Volgas <img src="graemlins/beerchug.gif" border="0" alt="[Proost!]" /> <p>p.s. weet iemand hoe dat stemmen op personen nou precies werkt. Ik stem wel eens maar zie dan weing verschil bij die persoon.<p>Bye<p> <img src="graemlins/beerchug.gif" border="0" alt="[Proost!]" /> <img src="graemlins/thumb.gif" border="0" alt="[Duimpje]" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

@volgas: shocked.gif" border="0shocked.gif" border="0

@svetik: shocked.gif" border="0shocked.gif" border="0 <p>En als ik nu spikes onder de humax zet?? tongue.gif" border="0laugh.gif" border="0 <p>Maar even zonder gekheid: Ik denk dat ik ook een slecht signaal uit mijn ontvanger krijg; als ik OK op mijn humax 5400 indruk loopt het rood vervelend door en de letters zijn ook niet echt rustig, dat moet bij zo'n digitaal menu toch wel een mooi strak plaatje geven dacht ik. <p>Heeft één van jullie een goede maar simpele test om te kijken of mijn beeld er een beetje mee door kan? <p>En als het dan niet in orde is (mijn scart kabel op de Albert Cuijp gekocht voor een tientje) waar vindt ik dan een goede scart kabel, waar herken ik die aan en welke prijs betaal je daar zo'n beetje voor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ga eens langs de betere radio/tv zaak. Zelf heb ik voor 65 piek een scart aangeschaft voor dit doel. Zo een met tig-karaat goud en perfect afgeschermd.

En nu een beeld als een dia. Het scheelt enorm, in vergelijking met zo'n Aalbert Cuyp touwtje..<p>Sparrow.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...