Ga naar inhoud


gezocht: FAQ over Humax Diseqc


Gast

Aanbevolen berichten

Ik heb inmiddels mijn hummy via een vbox aan het werken en kan nu meerdere sat's aan. Toch vind ik het manual van humax erg sumier m.b.t. Diseqc en motorsturing.<p>Bijvoorbeeld:

confused.gif" border="0

confused.gif" border="0

- waarom werkt de Limit (E en W) niet (of doe ik iets fout)?

- Waarom kun je op 2 plaatsen de sat instellen (met verschillende keuzelijsten)?

- Hoe zit het nu precies met Sat alternatives?

- Als de schotel versteld raakt, kun je dat opnieuw calibreren of moet je alle sats opnieuw opzoeken?

- Als ik nieuwe settings laad, blijft de programmering van de sat positie dan ongewijzigd, of moet ik opnieuw positie zoeken?<p> confused.gif" border="0

confused.gif" border="0 <p>Je ziet, een gek kan meer vragen stellen dan 1000 geleerden kunnen beantwoorden. wink.gif" border="0 Daarom zoek ik eigenlijk ook een Faq of een site zoals die van duwgatie maar dan over diseqc en humax. <img src="graemlins/lezen.gif" border="0" alt="[Lezen]" /> <p>Wie helpt????<p>Many thanx in advance...<p>Ogie smile.gif" border="0

Link naar reactie
Delen op andere sites


@OGIE<p>Je zou het schotelpark forum en het humax forum er eens op na kunnen lezen.Denk dat je dan in elk geval al een stuk wijzer wordt.

grtz hendrik b <img src="graemlins/lezen.gif" border="0" alt="[Lezen]" /> <img src="graemlins/lezen.gif" border="0" alt="[Lezen]" /> <img src="graemlins/lezen.gif" border="0" alt="[Lezen]" /><p>[ 09-12-2001: Bericht gewijzigd door: 19sc001 ]</p>

Link naar reactie
Delen op andere sites

@19sc001,<p>dankje voor je snelle response. Ik heb (had) beide forums 60 dagen terug gelezen. De onderwerpen worden hier en daar wel besproken, maar ik zie geen duidelijke uitleg hoe het nu echt zit. Er is sprake van dat men naar Humax de vragen wil mailen, maar of die beantwoord zijn lees ik nergens (guess not?).<p>Faq zou erg makkelijk zijn, want echt logisch is die menu structuur en userinterface van Hummy in diseqc i.m.h. niet.<p>Ik heb met name veel gehad aan Intersound (manta) en zijn stukkies met veel interesse doorgelezen.<p>Wie helpt om de puzzle compleet te maken?<p>groeten,

Ogie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij Eutelsat vind ik overigens wel wat algemene info over Disecq (de makers van disecq). Voor de liefhebbers:<p>http://www.eutelsat.com/satellites/pdf/Diseqc/associated%20docs/position_app_note_v1.pdf<p>en <p>http://www.eutelsat.com/satellites/4_3_4.html<p>Ik zou alleen graag meer info hebben hoe ze het nu in de hummy hebben gestopt, want de logica van al die menu's ontgaag mij.... smile.gif" border="0 <p>Als ik dat ooit duidelijk krijg dan bak ik er misschien zelf wel een faqje van of wie weet heeft Intersound zin om dat te doen (want volgens mij weet hij er al het nodige van) smile.gif" border="0

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ogie

Heb je mail nog eens goed doorgelezen maar ik moet je helaas een antwoordt schuldig blijven.De vbox gebruik ikzelf niet hij is hier rechtstreeks aangesloten op de stabo hh100.maar zal proberen je toch iets wijzer te maken.<p>oost west limiet. Werkt volgens mij alleen met directe aansturing op rotor.(stabo hh100/hh120)<p>waarom 2 plaatsen sat invullen.Zou dat niet te maken hebben met de positie die hij moet aansturen in de rotor.(Die er fabrieksmatig al in staan)<p>Sat alternatives.Daar zouden wel eens de satposities van satellieten kunnen komen die er niet in staan.<p>schotel versteld. gewoon schotel weer in juiste positie op de rotor monteren,anders moet je ze allemaal weer opzoeken.Dit in verband met de vooringestelde posities.<p>nieuwe settings.Als je er nieuwe settings inzet moet je de posities weer opzoeken,maar dat hoeft niet als je de nieuwste settingslijst van INTERSOUND erin pompt.die gaat hier heel netjes naar de satellieten toe.(met een hh100).<p>Hoop dat het iets (on)duidelijker is geworden.<p>grtz hendrik b <p>

<img src="graemlins/thumb.gif" border="0" alt="[Duimpje]" /> <img src="graemlins/lezen.gif" border="0" alt="[Lezen]" /> <img src="graemlins/lezen.gif" border="0" alt="[Lezen]" /> <img src="graemlins/beerchug.gif" border="0" alt="[Proost!]" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke daar gaat ie dan.

Ik hou hem vrij kort en simpel.<p>Ik zal even de hele humax kort doorlichten.

Dit doe ik even uit mijn hoofd, dus hij kan een klein foutje bevatten.<p>De volgende gegevens bevinden zich in de humax:

Satelite alternatives

Transponders

Services

Providers

Network<p>Ik sla Network even over, want dat is hier niet zo belangrijk.<p>Elke Provider (links in de kanalen lijst) heeft diverse Services onder zich (Kanalen=rechts in de kanalen lijst). Deze Services verwijzen weer naar een Transponder (is een rij met gegevens waarin de frequentie, polarisatie en PID's enz in staan).

In deze Transponder lijst wordt weer verwezen naar 1 van de 32 Sat alternatives.

Elke Alternative kan je een eigen naam geven en hier kan je ook instellen waar deze sateliet zich bevind (dus waar de humax die sateliet kan vinden)

Dus ook welke LNB er aan hangt, en welke disceq er wordt gebruikt. In Jouw (en mijn) geval staat er dus in de alternative dat de sateliet die hij zoekt zich bevind op een schotel die kan draaien.

Als je dus naar antenna settings gaat, dan is de eerste naam die je ziet of een lijstje voorgeprogrammeerde namen of als andere optie een door jezelf te programmeren naam. Dit is dus alleen voor jezelf, omdat je disceq motor hier dus niets mee doet. Als je dan verder in het menu gaat, dan kom je weer een lijst met namen tegen die je kan kiezen. Deze zijn dus wel belangrijk voor je disecq motor. Deze lijst welke bestaat uit 25 namen welke begint met hotbird en eindigd met other3 bepalen namenlijk de positie in je disceq motor. De namen die je ziet staan staan namenlijk voor een nummer. Zodra je de eerste naam kiest (hotbird) dan stuur je het cijfer 1 naar de disceq motor. Als je de tweede naam kiest (astra) dan stuur je het cijfer 2 naar de disceq motor. enz. enz. En als je de laatste naam kiest (other3) dan stuur je het cijfer 25 naar je disceq motor.

Dus dit even kort samen gevat:

Alternative is bij een draaibaar systeem een sateliet positie. elke alternative kan je een eigen naam geven. De tweede naam (verder in het menu) bepaald waar de schotel heen draait (positie 1 t/m 25).<p>Als antwoord op je andere vragen:

Je kan indien de schotel een beetje uit positie is deze inderdaad een beetje bijstellen, waarbij alle satelieten posities opnieuw worden gecalibreerd. Dit doe je door in het antenna alternative menu naar het schotel besturings menu te gaan. In user mode doe je dan eerst een beetje east en west totdat hij goed staat. (met de Vbox kan je beter de knopjes op het apparaat zelf gebruiken, omdat deze per puls gaat in plaats van per 3 pulsen als je dit met de humax doet). Zodra de schotel goed staat, zet je de humax in installer mode en kies je erboven voor RESET. Druk nu op de 'ok' knop. Hierna zijn de posities opnieuw gecalibreerd.<p>Nog een optie is (en dit moet je zeker doen voordat je ook maar 1 positie heb geprogrammeerd in je vbox) is om eerst in installer mode voor de sateliet 'reference' te kiezen en dan 'goto' (+ ok knop).

Dan zal de motor de schotel helemaal naar het oosten draaien totdat deze niet verder kan (actuator geheel ingetrokken tot aan de 'motor error' als je hem goed hebt aangesloten). Hierna zal de vbox zijn pulsen teller instellen op 0000 (= begin positie). Nu kan je alle satelieten gaan programmeren. Deze werkwijze kan je ook gebruiken om de schotel te calibreren, doordat ook op deze manier de schotel stand op maximaal ingetrokken manier gelijk wordt gezet met 0000.<p>Op je vraag van de nieuwe settings lijst:

De sateliet posities blijven in je disceq motor (of Vbox) bewaard. Zolang je maar het juiste getal naar de positioner stuurd draait de schotel naar de juiste positie.<p>Dus bij een andere settings lijst, moet je er voor zorgen dat:<p>De alternative waar een kanaal (=service -> Transponder -> alternative) naar verwijst altijd de juiste positie bevat voor jouw motor. (instellen op motorized. Naam is onbelangrijk. de tweede naam verderop juist instellen omdat dit de sateliet positie voorsteld (other3 = 25 etc.)<p>Indien je dit doet, zal ook deze lijst werken met jouw voorgeprogrammeerd sateliet posities.<p>Voor de duidelijkheid:<p>Je kan dan wel 32 alternatives hebben, maar je hebt verderop in het menu maar keuze uit 25 namen (hotbird-other3). Je kunt dus maar 25 posities programmeren in je Vbox met de humax)<p>Wat de west en east limit betreft. Ik heb ze ooit geprobeerd, maar ik kon er altijd maar 1 programmeren. Dus of east of west limit.

Zal dit nu even gaan testen, even geduld......................................................................................................Oke ben weer terug.

Ik heb het even geprobeerd, maar east en west limit werken niet met de humax en versie 1.03.06.

Met de vorige versie 1.01.10 werkte het nog half omdat je dan minimaal 1 limit kon programmeren, maar nu lukt het dus echt niet meer. Als ik de east en west limit via mijn Nokia 9500 programmeer, dan werkt het wel. (de nokia staat aangesloten via de humax). Dus dit zal wel een foutje zijn van humax. Wat ik zelf heb gedaan, is de east en west limit hardwarematig vastgezet, door de actuator totaal in te trekken en dan de schotel af te stellen door de actuator in zijn beugel te verschuiven. hierna heb ik de actuator zover laten uitschuiven totdat de schotel niet verder naar het westen mocht. Toen heb ik het kapje van de actuatuator geopend, en daar bevond zich een schijfje die meedraait (ik heb een echostar actuator maar andere actuators hebben waarschijnlijk een zelfde system). deze komt tegen een schakelaar aan waarna de motor niet meer verder kan. Het achterste schijfje was voor de ingetrokken stand, dus die heb ik laten zitten. Het voorste schijfje heb ik verdraaid (zat met twee schroefjes vast) zodat deze net tegen de schakelaar aankwam. Hierna nog even getest en inderdaad. hij kan nu dus echt niet verder. Dus ook als er wat fout gaat met east of west limit. De actuator kan gewoon niet verder. Dit is dus veel veiliger en tevens heb ik nu de software begrenzing niet meer nodig.<p>Ik hoop dat iedereen hier iets aan heeft.<p>Oh ja. Als je dus altijd de settings lijst van dezelfde persoon inlaadt, dan hoef je dus eigenlijk niets opnieuw te programmeren.<p>Ik bedoel dus:

In mijn settings lijst laat ik de verwijzingen in de alternatives altijd naar dezelfde sateliet wijzen. Dus als je mijn settings lijst gebruikt, dan kan je dus iedere keer als ik een nieuwe lijst uitbreng, deze inladen in je humax en kan je daarna gelijk gaan zappen zonder ook maar iets aan je instellinge te hoeven doen (eventueel moet je wel opnieuw kiezen voor RGB of Dolby Digital, in je instelingen menu, omdat deze instellingen ook worden meegestuurd in de settings lijst en deze staat bij mij op CVBS en DD uit).<p>Oh ja voor alle duidelijkheid.

Mijn settings (de aangepaste Pet123 settings) vindt je dus hier:

http://move.to/intersound<p>De originele lijst van Pet123 vindt je hier:

http://home.hetnet.nl/~humaxsettings<p>Ik hoop dat het zo iets duidelijker is. Je moet het misschien anders even uitprinten en op je gemak lezen. Zodra je het begrijpt, is het eigenlijk heel simpel.<p>Groetjes en Succes iedereen...<p>INTERSOUND <img src="graemlins/thumb.gif" border="0" alt="[Duimpje]" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

@19sc001 en @Intersound,<p>Mijn bijzondere dank voor voor jullie reactie. Het wordt zo een zeer verhelderende verhaal en het kwartje is inmiddels bij mij gevallen. HEt was aardig wat lezen <img src="graemlins/lezen.gif" border="0" alt="[Lezen]" /> dus het moet ook een aardige klus zijn geweest om dit zo effe op te schrijven. bedankt!<p>T'is eigenlijk best simpel, alleen had ik de link tussen die twee namen niet gelegt.<p>De limits ben ik door schande achtergekomen (Gelukkig niet door schade). Ik had ze ingesteld en niet getest, en kwam erachter toen het mis ging. Gelukkig kon mijn channelmaster schotel wel tegen een stootje en ik heb toen net als Intersound die 2 palletjes (bij Yeager zijn het er 2) ingesteld. werkt als een trein, de vbox geeft een err-2 en je kunt gewoon weer terugdraaien.<p>Dit hele verhaal is in ieder geval stukken duidelijker als het verhaal in het boekske van Humax, want dat is wel erg summier. Ik zal trouwens eens een support case openen over die limits, kijken of er iemand wakker wordt bij Humax.<p>Nogmaals, many thanx voor alle uitleg. <img src="graemlins/thumb.gif" border="0" alt="[Duimpje]" /> <p>groeten,

Ogie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...