Ga naar inhoud


"scheef" beeld


Bink

Aanbevolen berichten

Hallo Hummie-freaks.<p>Mijn 5400 (geen Z-versie) geeft het beeld scheef door aan mijn tv. Ik ontdek steeds vaker dat ondertitels aan de rechterkant van het scherm er afvallen.<p>Nu had ik altijd zo'n rotsvast vertrouwen in mijn super-Hummie, dat ik altijd dacht dat er gewoon af en toe scheef uitgezonden werd (beeld teveel naar rechts dus). Maar nu ontdek ik dat de boel steeds verder naar rechts trekt (het 2-symbool van Nederland 2 zit deels buiten beeld) al heb ik dus geen zwarte rand aan de linkerkant. <p> Ik kijk via de scart (en het ligt NIET aan mijn tv, dat heb ik getest) via het RGB-signaal van mijn Humax.

Wie weet of dit bij te stellen is?

En wie heeft dit ook?<p>Bink.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Heb je niet in je A/V instellingen je beeldschermformaat op 16:9 staan ?

Kan het zelf niet uitproberen, heb breedbeeld tv.<p>[ 17-01-2002: Bericht gewijzigd door: sjeffie ]</p>

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het beeld zal niet scheef zijn maar verschoven denk ik. laugh.gif" border="0

Kijk eens op rgb, en kijk daarna op composiet video, want de beeld opwekking is nl anders, als bij composiet video, als het beeld niet ok is dan ligt dit aan de hummie, wat je ook kan proberen is een video recorder of andere bron af te spelen via de hummie en kijk dan of het beeld op de tv dan wel goed is.

Het kan ook nog zijn dat een verkeerde PAL norm(BG)is ingesteld, maar ik weet niet of dat is in te stellen, want ik heb geen hummax.

73's Sjaak<p>[ 17-01-2002: Bericht gewijzigd door: Sjaakk ]</p>

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Bink, onder dit topic heb ik al eens het probleem proberen uit te leggen:

http://www.sat4all.com/nl_ubb/ultimatebb.php?ubb=get_topic&f=18&t=001750<p>Hier nog even kort samengevat:<p>Nu maakt Humax er helemaal een janboel van omdat het RGB geen sync bevat. Er wordt ook geen separaat S signaal meegevoerd en de TV kan bij RGB input eigenlijk niet synchronizeren. In dat geval neemt de TV het CVBS oftewel het composite video signaal en lijdt hieruit de synchronisatie impulsen af. Dit is eigenlijk helemaal fout omdat de tijd relatie van het CVBS oftewel composite video ten opzichte van het RGB signaal precies moeten kloppen. Bij de Humax klopt hier dus niets van en dat is duidelijk te zien aan het feit dat als je tussen CVBS en RGB heen en weer schakelt, het beeld een cm of 2 in horizontale richting heen en weer springt.

Bij sommige TV´s doet de teletext het niet als je naar RGB zit te kijken, omdat de teletext informatie alleen in in het CVBS signaal, in het vertikale interval, zit opgeborgen en niet in het RGB signaal.

Doordat de tijd-relatie tussen RGB en CVBS onjuist is, hebben een heleboel TV´s last van lichte kleurverschuivingen. De TV moet op een bepaald moment zijn zwartwaarde terugvinden en clampt in het vertikale syncronisatie interval naar nul volt. Doordat die tijd-relatie waar ik het over had niet klopt, raakt die schakeling in de war, wat soms in kleurverschuivingen resulteert.<p>Het beste is dus om van RGB naar CVBS om te schakelen en het probleem is weg. RGB geeft wel een betere beeldkwaliteit.<p>Groeten, Fred wink.gif" border="0<p>[ 17-01-2002: Bericht gewijzigd door: svetik ]</p>

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wauoeps, Met zo'n uitleg durf ik straks geen reply's meer te geven <img src="graemlins/thumb.gif" border="0" alt="[Duimpje]" /> gelukkig heb ik meer verstand van he.... ?@? rolleyes.gif" border="0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...