Ga naar inhoud


cooler op 5400?


Gast

Aanbevolen berichten

wie heefd er een cooler op z'n 5400 gebouwd?

is dit echt nodig of is het niet zo heel

erg dat de 5400 warm word?

ik had er eerst 4.1nl opstaan en toen werd

hij erg warm nu heb ik er 4.0nl opstaan maar

hij blijft erg warm worden.

nu vraag ik me af of het nodig is om er een cooler

op te bouwen.je wilt toch lang genieten van je 5400

vandaar mijn ongerustheid.

groeten jaapie

Link naar reactie
Delen op andere sites


Ik heb net twee blowers ingebouwd, een boven de voeding en 1 naast de kaart-ingangen. Temperatuur metingen laten een voor halfgeleiders acceptabele waarde zien maar de elco's van de voeding worden echt te warm. Probleem is dat je de blowers niet wilt laten draaien in de stand-by stand van de Humax. Ik heb dat opgelost door een thermostaat schakelingetje te gebruiken met een relais uitgang (bouwpakketje of van internet afhalen). Het geheel kun je voeden met de 8V uitgang van de voedingsmodule. 8V is nog voldoende voor 12V blowertjes. De NTC weerstand voor de temperatuurmeting heb ik met een krimpkousje vast geklemd tegen een van de halfgeleiders van de voedingseenheid die op een koelplaatje gemonteerd is. Het is dan een kwestie van afregelen en de blowers springen aan zodra het apparaat uit de stand-by stand gehaald word en schakelen na een bepaalde tijd weer uit nadat hij weer in stand-by gezet wordt.

De humax blijft nu aanmerkelijk koeler.<p>[ 27-01-2002: Bericht gewijzigd door: Login ]</p>

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb mijn Humax ook gekoeld met 2 kleine(4x4 cm) blowertjes, via de 8V op de print, maar die blijven dan wel draaien in de stand-by stand.

Je kan de Humax ook totaal uitschakelen via een schakelende stopcontactenlijst. Als je de tv uitschakelt worden de stopcontacten ook stroomloos en dus ook de Humax; mogelijk nadeel is wel dat de Humaxklok/front ook uitgeschakeld is; voordeel: Humax niet gevoelig voor attacks o.i.d als de stroom eraf is.

Geen gek idee met die thermostatische regeling, misschien ga ik dat ook wel doen; welke onderdelen gebruik je dan precies?

Groeten, Leo wink.gif" border="0 <img src="graemlins/thumb.gif" border="0" alt="[Duimpje]" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

nu wilde ik net even bij de duck kijken

die had hoe je je 5400 moest verbouwen.

ga ik kijken om alles op te schrijven wat

ik nodig heb is hij gevlogen.

wie o wie kan mij vertelen wat ik nodig

heb als ik gewoon over mijn 12V schakelaar

een cooler wil bouwen.

alvast bedankt

Link naar reactie
Delen op andere sites

coolen is niet nodig,

ben er mee eens dat de transistoren op het voedingsgedeelte best wel warm worden , desnoods branden ze uit na 2 jaar, 3 nieuwe transistoren kosten € 9,- en 20 minuten werk. Is beter dan het geluid zo hard te zetten dat je geen draaiende ventilatoren hoort.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Jaapie, ik dacht dat ik kort geleden op de Humax site van Duck een bericht had gelezen over iemand die een te grote blower had aangesloten op de 12V uitgang; gevolg 12V uitgang kaduuk en hij vroeg of die uitgang ook gezekerd was en waar en hoe; let wel op met die geschakelde 12V op de achterzijde van je Hummi; kan maar 50mA hebben. Die 2 kleintjes van mij vragen 119mA bij 6.6 volt; dus met 1 kleintje zit je bij 12V altijd boven de 50mA en bij 12 volt gaat dat blowertje als een razende te keer en is daarom niet om aan te horen. Die 6.6 volt krijg je als als je bij de 8 volt van de print nog een LEDtje tussen zet; alleen dan hoor je de blowertjes nauwelijks/niet. Voordeel ook van dat LEDje is dat je hem kan zien branden; dan weet je ook dat de blowers het doen.

Misschien zijn die grotere, gelagerde blowers stiller, maar die moet je m.i niet aan die zwakke 12V uitgang aansluiten; kan je beter een aparte voeding nemen met verschillende spanningen, veel veiliger voor je Hummi en kan je de hoorbaarheid van je blower nog regelen ook. smile.gif" border="0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn Hummi's bekend die er mee ophielden te bestaan ivm hitteproblemen van het voedingsgedeelte; waarschijnlijk ook ivm inferieur materiaal.

Men dacht en denkt dat het vastlopen met de warmte te maken heeft. Je weet toch wel dat je je hoofd koel moet houden?

Maar goed bij mij loopt ie nog net zo vast, of ie nu gekoeld is of niet. Maar een gepatchte Hummi is niet origineel meer en we weten dat als hij veel moet schakelen tussen de verschillende coderingssystemen de Hummi echt heet wordt en dat kan niet goed zijn voor zijn inwendige; dus zap je weinig dan is het allemaal niet zo nodig

Groeten, Leo. wink.gif" border="0<p>[ 27-01-2002: Bericht gewijzigd door: LvR ]</p>

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo allemaal,<p>Ik denk wel dat het zinvol is om een ventilator boven de voedingsprint te zetten.

Na 1 jaar begonnen de problemen met mijn 5400,het vanzelf uitschakelen , het niet meer willen opstarten (ontvanger bleef helemaal 'dood' en kwam

pas tot 'leven' na een harde klap) enz enz...

Totdat ik een kleine ventilator had geinstaleerd vlak boven het heetste gedeelte van de voeding.

Ik heb hem van een cpu cooler afgesloopt en op de 12 volt uitgang aangesloten. Sindsdien zijn alle problemen verleden tijd!

Mijn advies is zo snel mogelijk en vent instaleren! Vooral als je je 5400 met 2ci's en stabmotor gebruikt, dit voorkomt schade en ellende als je hum (alle types)ouder wordt.<p>groetjes, djkahn

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...