Ga naar inhoud


DVB-T in EUROPA


meijelsat

Aanbevolen berichten

IS DAT EERLIJK?

JA of NEE

 

LEES EERST GOED!!!

 

 

Wat is DVB-T ?

DVB-T staat voor Digital Video Broadcasting – Terestial.

Omdat het DVB-T signaal door de ether gaat, is het makkelijk te ontvangen op bijna elke gewenste plaats. Je bent dus niet meer afhankelijk van de plaats van de kabel- of satellietaansluiting.

 

Binnen het ontvangstgebied staan verschillende zendmasten die het signaal via de ether verspreiden. Dit signaal wordt vervolgens in de digitale ontvanger omgezet naar beelden en geluid die te zien en te horen zijn op een televisie of stereo-installatie.

 

 

 

 

Hoe werkt DVB-T ?

Het beeld van de camera wordt in de studio digitaal gemaakt. Dit levert een signaal op met 270 Mbit/s. Deze informatie is niet op een economische manier over te dragen. Daarom wordt er MPEG2 codering toegepast. Door bepaalde coderingstechnieken, bijvoorbeeld door alleen de verschillen tussen de opeenvolgende beelden over te dragen, kan de bitstroom met een factor 50 tot 100 worden gereduceerd.

 

De maximale reductie wordt bepaald door de vereiste beeldkwaliteit. Ook het geluid wordt gecodeerd, dit volgens MPEG1 layer 2. Hiermee wordt een reductie bereikt van 7 maal ten opzichte van een CD.

 

De modulatiemethode maakt gebruik van vele duizenden draaggolven, waardoor een robuuste ontvangst mogelijk is. Met een simpele ontvangantenne in de kamer kan het signaal worden ontvangen.

 

Door gebruik van de digitale techniek is bij voldoende signaal de ontvangst prima.

 

Ruis (sneeuw) en reflecties (dubbele beelden) komen niet meer voor. Als er te weinig ontvangstsignaal is bevriest het beeld of wordt het zwart.

 

 

 

 

Analoog versus Digitaal

Het is de bedoeling dat de digitale TV uitzendingen de hededaagse analoge uitzendingen gaan vervangen. Per land is het verschillend wanneer de analoge uitzendingen gaan stoppen. In Nederland gaan er nu al stemmen op om in 2006 of 2007 te stoppen omdat dit grote besparingen met zich mee zou brengen. In andere landen gaat men rigoreuzer te werk. In Duitsland gaat bijna gelijktijdig met activeren van de digitale zenders de analoge zender uit. Daar zijn inmiddels een 4-tal gebieden waar geen analoge TV ontvangst meer mogelijk is. In België zal vanaf 2008 geen analoge TV ontvangst meer mogelijk zijn.

 

 

 

DTT

DVB-T wordt in het buitenland ook wel DTT (Digital Terestial Television) genoemd.

 

Hieronder treft u een zo compleet mogelijk overzicht aan welke wij regelmatig zullen updaten.

 

Nederland

België

Frankrijk

Italië

Duitsland

Croatië

Denemarken

Engeland

Finland

Hongarijë

Luxemburg

Noorwegen

Oostenrijk

Polen

Portugal

Spanje

Tsjechië

Zweden

Zwitserland

 

 

 

 

 

NEDERLAND

 

 

 

 

Systeem: Conax

 

 

 

 

 

Nederland is momenteel het enige land in Europa wat werkt met een abonnement systeem. Hiervoor gebruikt men het Conax coderingssysteem. Een abonnement kan men afsluiten via Digitenne (www.digitenne.nl) en via kpn (www.kpn.com)

 

Welke TV zenders zijn te ontvangen ?

Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, RTL4, RTL5, Yorin, SBS6, Net5, Veronica, Foxkids, Nickelodeon, Eurosport, VRT, Ketnet/Canvas, Discovery Channel, Animal Planet, National Geographic, MTV, TMF, CNN, BBC World, BBC Prime, Regionale zenders.

 

Welke Radio zenders zijn te ontvangen ?

Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, 747AM, Concertzender, Sky radio, RTL FM, Radio 538, Yorin FM, Classic FM, Noordzee FM, Radio 10 FM, Aroow classic rock, Business News Radio, ID & Y radio.

 

Een groot voordeel is dat men van alle TV zenders ook de teletekst functie kan ontvangen !

 

 

 

 

 

BELGIE

 

 

 

 

Systeem: Free-to-Air

 

 

 

 

 

In België werkt men via het Free-to-Air principe. Dit houdt in dat men gratis digitale TV en Radio kanalen kan ontvangen, zonder abonnementsvorm. In België is men in de zomer van 2004 begonnen met DVB-T uitzendingen. Door een 5-tal zenders te plaatsen heeft men er voor gezorgd dat er direct een landelijk dekkend netwerk voorhanden was. Zoals te zien is op het kaartje zijn de Belgische programma’s ook rond de grensstreek van Nederland te ontvangen. Dit houdt dus bijvoorbeeld in dat men in Limburg ook de Belgische sportzender Sporza kan ontvangen !

 

 

 

Welke TV zenders zijn te ontvangen ?

TV1, Kentnet/Canvas Wanneer Sporza volgende jaar weer actief wordt, dan is deze zender ook via DVB-T te ontvangen.

In Nederland zal deze zender dan ook in Limburg te ontvangen zijn.

 

Welke Radio zenders zijn te ontvangen ?

Radio 1, Nieuws+ , Sporza (927Live), Radio 2, Klara, Klara Continuo, Studio Brussel, Radio Donna en Donna Hitbits

 

Op dit ogenblik heeft RTBF slechts één zender in Brussel. De zender "Wavre" is men vollop aan het testen.Het staat wel vast dat RTBF ook in Wallonie te ontvangen zal zijn via DVB-T,hier kan men nog geen juiste tijdsprognose op vastkleven.

 

Omdat Nedis België de eerste partner van de VRT is op het gebied van DVB-T ontvangst, worden wij steeds als eerste geinformeerd. Uitgebreide informatie vindt u terug op: www.digitaaltvkijken.be

 

 

 

FRANKRIJK

 

 

 

 

Systeem: Free-to-Air / Abonnement

 

 

 

 

 

In Frankrijk zal men de internationale naam van DVB-T niet overnemen maar zal het TNT (Télévision Numérique Terrestre) gaan heten. De Franse media autoriteit CSA heeft de officiële startdata bepaald voor de uitrol van digitale televisie via de ether (DVB-T) in het land.

 

Voor de gratis te ontvangen zenders (free-to-air) zal dit 1 maart 2005 zijn. Ze hebben een maand de tijd om echt met uitzenden te beginnen. De abonnee-tv zenders krijgen nog een paar maanden extra de tijd: hun eerste start datum is 1 september 2005. Hierbij is uitstel van de eigenlijke uitzending tot maximaal zes maanden mogelijk. Wanneer de aanbieders van deze commerciële betaalzenders eerder willen beginnen dan is dat toegestaan.

 

Vanaf 1 maart zal men beginnen in een 17-tal regio’s te weten Parijs en de regio rondom Parijs, Bordeaux, Brest, Lille, Lyon, Marseille, Niort, Rennes, Rouen, Toulouse and Vannes. De bedoeling van de CSA is om in september 2005 in 32 regio’s actief te zijn met als eind resultaat om in 2007 alle 115 regio’s te dekken.

 

Welke TV zenders zijn Free-to-Air te ontvangen ?

TF1, M6, France 2, France 3, France 5, Festival, ARTE, La Chaîne parlementaire, Direct 8, cm, M6 Musique, NRJ TV, NT1, TMC

 

Welke TV zenders zijn via een abonnement te ontvangen ?

AB1, Canal J, Canal+, CinéCinémaPremier, Comédie !, Cuisine TV, Eurosport France, I-Télé, LCI, Match TV, Paris Première, Planète, Sport+, TF6, TPS Star

 

(11-2004) Het Franse Canal+ heeft een 5-tal lincenties verloren. Hierbij gaat het om de thema zenders I>Télé, Sport+, Planète, Ciné Cinéma Premier, Canal J en iMCM aangezien deze zenders na een klacht van concurrent TF1 aangemerkt zijn als onderdeel van de Canal+ groep. Zenders mogen namelijk in Frankrijk niet meer dan 5 licenties bezitten. De licentie voor de hppfdzender van Canal+ is niet geschrapt. De licenties zullen nu opnieuw worden verdeeld. Ook is er ondertussen een lobby gestart om de lancering van DVB-T uit te stellen vanwege een discussie over MPEG2/MPEG4 en HDTV-gebruik.

 

Meer informatie: www.csa.fr

 

 

 

 

 

ITALIE

 

 

 

 

Systeem: Free-to-Air

 

De Italiaanse regering heeft in september 2000 een wet goedgekeurd waarin het omschakelen van analoge naar digitale TV ontvangst is geregeld en waaruit blijkt dat eind 2006 de analoge zenders worden uitgeschakeld. In Italië zijn diverse nationale zenders (zoals Rai, Mediaset, Prima TV, Rete A etc).

 

De staatsomroep Rai heeft op het moment 80 DVB-T zenders in met name de grote Italiaanse steden in gebruik. Daarnaast zullen er op de korte termijn nog een aantal zenders en steunzenders worden bijgeplaatst. Hiermee bereikt de Rai een dekking van ruim 70%.

 

Mediaset heeft momenteel 93 DVB-T zenders in gebruik met 1 multiplex waarmee zijn in heel Italië een groot bereik hebben. Andere zenders als Home Shopping Europe heeft 17 DVB-T zenders in gebruik, Reta A heeft er 163, LA7 heeft 121 DVB-T zenders en Prima-TV gebruikt momenteel 58 DVB-T zenders.

 

Welke TV zenders zijn te ontvangen ?

RAI zenders: Rai Uno, Rai Die, Rai Tre, Rai News24, Rai Doc, Rai Utile, Rai Sport Sat Mediaset zenders: Retequattro, Canalecinque, Italiauno, MTV

Daarnaast zijn er per regio nog verschillende andere zenders te ontvangen.

 

Meer informatie:

www.digitaleterrestre.tv.it/cercafrequenze.php

www.mediasetonline.com

 

 

 

 

 

DUITSLAND

 

 

 

 

Systeem: Free-to-Air

 

 

 

 

 

Momenteel heeft men in Duitsland ontvangst in het gebied rondom Berlijn/Potsdam, Keulen, Bonn, Duisburg, Düsseldorf, Bremen, Bremerhaven en Hannover. Vanaf 8 november 2004 zal er in de regio Hamburg/Lübeck, Kiel en Düsseldorf/Ruhrgebied ook DVB-T ontvangst zijn. Dit jaar zal er ook nog het Rhein-Main gebied begonnen worden met uitzenden. Daarna zullen begin mei 2005 de gebieden rondom Leipzig/Halle, Erfurt/Weimar, München, Nürnberg/Erlangen) aan de beurt zijn.

 

Bijna gelijktijdig met het opschakelen van de digitale DVB-T zenders worden de analoge zenders uitgezet. Momenteel kan men in het gebied Berlijn/Potsdam geen analoge TV meer ontvangen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de analoge zenders in de gebieden die momenteel DVB-T kunnen ontvangen in 2005 worden uitgeschakeld.

 

Welke TV zenders zijn te ontvangen ?

Afhankelijk van het gebied kan het zenderaanbod verschillen, echter over het algemeen kan men zeggen dat de onderstaande zenders zijn te ontvangen:

Das Erste (ARD), ZDF, WDR, NDR, MDR, SWR, Ki.Ka, Phoenix, 3sat, Arte, Eins Muxx, ZDF-Digitext, RTL, RTL2, Super RTL, Vox, Sat.1, ProSieben, Kabel 1, N24, CNN, Eurosport, Viva en Terra Nova

 

Meer informatie: www.ueberall-tv.de

 

 

 

 

 

CROATIE

 

 

 

 

Systeem: Nog niet bekend.

 

In Zagreb is momenteel een test gaande met een 2-tal DVB-T zenders waarmee een zo’n 800.000 inwoners kunnen worden bereikt. De verwachtting is dat men in de toekomst een 6-tal multiplexen nodig heeft. De regering heeft haar plannen voor digitale TV ontvangst nog niet bekend gemaakt.

 

 

 

 

 

DENEMARKEN

 

 

 

 

Systeem: Free-To-Air / Abonnement

 

Momenteel verkeert het een en ander nog in een testfase. Op 1 juli zal er een start worden gemaakt met één multiplex welke bedoeld is voor de nationale zenders. Deze zenders zullen free-to-air te ontvangen zijn terwijl de andere 3 multiplexen voor de commerciële omroepen waarschijnlijk gaan werken met een abonnement systeem.

 

Welke TV zenders zijn te ontvangen ?

DR1, DR2, TV2

 

 

 

 

 

ENGELAND

 

 

 

 

Systeem: Free-to-Air

 

Ontvangst van DVB-T is in bijna geheel Engeland mogelijk met een zenderaanbod van meer dan 20 zenders.

 

Welke TV zenders zijn te ontvangen ?

BBC1, BBC2, BBC3, BBC4, BBC News 24, TMF, The Hits, ITV1, Channel 4, Channel 5, Sky News, ITV News, Sky Travel, FTN

 

Meer informatie: www.freeview.co.uk

 

 

 

 

 

FINLAND

 

 

 

 

Systeem: Free-to-Air

 

In Finland heeft men momenteel 3 multiplexen in gebruik. Eén multiplex is voor de Finnish Broadcasting Company terwijl de twee andere multiplexen voor de commerciële omroepen zijn. Deze vergunning zijn afgegeven in het jaar 2000 en zijn 10 jaar geldig. Tevens heeft de regering toen bekend gemaakt dat de analoge zenders eind 2006 zouden worden uitgeschakeld, echter men heeft dat nu bijgesteld en de nieuwe datum is nu 31 augustus 2007. In Finland heeft men bijna een complete dekking.

 

Welke TV zenders zijn te ontvangen ? TV1-D, TV2-D, FST, YLE24, YLE Teema, MTV3, MTV3+, Subtv, Nelonen, Nelonen Plus.

 

Meer informatie: www.digitv.fi

 

 

 

 

 

HONGARIJE

 

 

 

 

Systeem: nog niet bekend

 

Test uitzendingen met twee zenders vinden momenteel plaats in Budapest. Later zullen er nog twee zenders worden bijgeplaatst. Een beslissing van de regering over de invoering van DVB-T is nog niet genomen.

 

 

 

 

 

LUXEMBURG

 

 

 

 

Systeem: Free-to-Air

 

Sinds 1 july 2002 wordt er in Luxemburg stad en de directe omgeving een test gedaan met 1 zender en 1 multiplex. Men verwacht in de toekomst gebruik te maken van een 2-tal multiplexen (Ch41 en Ch66). Meer bijzonderheden zijn er momenteel nog niet bekend.

 

 

 

 

 

NOORWEGEN

 

 

 

 

Systeem: Free-to-Air

 

In Oslo, Bergen en Trondheim zijn momenteel een aantal digitale DVB-T zenders actief waarmee zo’n 30% van de bevolking wordt bereikt. In 2006 zal er een begin worden gemaakt met het uitschakelen van de analoge zenders. Wanneer dit is gebeurd zal het aantal multiplexen worden uitgebreid van 3 naar 5.

 

 

 

 

 

OOSTENRIJK

 

 

 

 

Systeem: Free-to-Air

 

Sinds april 2004 loopt er een test in de stad Graz bij 150.000 huishoudens waarbij niet alleen de openbare omroep ORF maar ook de commerciele zender ATV Plus te ontvangen is.

Begin 2005 moet er een begin gemaakt worden met het uitzenden via DVB-T in de grote steden en de gebieden met een grote bevolkingsdichtheid. Daarbij is al aangegeven dat de analoge zenders na de introductie van DVB-T zeer snel zullen worden uitgeschakeld.

 

Welke TV zenders zijn te ontvangen ?

In ieder geval de nationale zenders van de ORF

 

 

 

 

 

POLEN

 

 

 

 

Systeem: nog niet bekend

 

De Poolse regering heeft in january 2003 de beslissing genomen dat er een werkgroep moest komen met als doel een strategie te bepalen voor de introductie van DVB-T in Polen. Momenteel is nog niet bekend wanneer er in Polen wordt gestart. In Warschau wordt er sinds november 2001 al getest met één zender.

 

 

 

 

 

PORTUGAL

 

 

 

 

Syteem: abonnement

 

Sinds 2002 zijn er testen geweest in de grote Portugese steden. Op het ogenblik is in bijna heel Portugal dekkend maar is er alleen via een abonnementen systeem DVB-T te ontvangen.

 

Meer informatie: www.tvcabo.pt

 

 

 

 

 

SPANJE

 

 

 

 

Systeem: nog niet bekend

 

In Spanje zijn momenteel wel wat testen in Catalonië aan de gang echter veel is er nog niet bekend.

 

Meer informatie: www6.gennet.net/stsi/tdt

 

 

 

 

 

TSJECHIE

 

 

 

 

Systeem: nog niet bekend

 

In 1999 zijn er al een 2-tal vergunningen afgegeven voor testen met DVB-T ontvangst. Deze testen hebben met name in Praag plaatsgevonden en lopen door tot eind 2004. De regering heeft te kennen gegeven met DVB-T te willen beginnen echter een nieuwe wet op het gebied electronische media en broadcasting is in de maak. Het een en ander heeft voor een vertraging gezorgd en eind 2004 zal er meer bekend moeten zijn.

 

 

 

 

 

ZWEDEN

 

 

 

 

Systeem: Free-TO-Air / Abonnement

 

In Zweden heeft men reeds enige jaren de mogelijkheid om verschillende TV kanalen gratis te ontvangen. Daarnaast heeft men de mogelijk om commerciële zenders te ontvangen via een abonnement systeem. Hiervoor gebruikt men het Conax-codeersysteem.

 

Welke TV zenders zijn Free-to-Air te ontvangen ?

SVT1, SVT2, SVT24 News channel, SVT Childrens channel, TV4

 

Welke TV zenders zijn gecodeerd te ontvangen ?

Canal+, Eurosport, MTV, VH1 etc

 

Meer informatie: www.boxer.se

 

 

 

 

 

ZWITSERLAND

 

 

 

 

Systeem: Free-to-Air

 

Ontvangst is inmiddels mogelijk in het Italiaanse deel (Tessin) van Zwitserland en in het duitstalige gedeelte (Engadin) waar men een complete dekking heeft. Een verdere uitrol staat gepland maar zal pas in 2009 volbracht zijn.

 

Welke TV zenders zijn te ontvangen ?

TSI1, TSI2 (Italiaans), SF1 (Duits), TSR1 (frans)

 

Meer informatie: www.avguide.ch

 

 

WAT VIND JE ERVAN?

 

MEESTE LANDEN ZIJN FREE TO AIR EN HIER MOETEN BETALEN.

Groetjes Jan (Meijelsat)

Ik ben gehandicapt met slechthorend, moeilijk praten/lopen/bewegen/leren en 100% geestelijke goed. ik weet alles over satelliet-tv en DVD/BLU-RAY

DM7020HD TRIAX 90cm LNB`S

Link naar reactie
Delen op andere sites


Tsja, het is kwestie van financiering...

 

Ook in de andere landen zullen de apparatuur, zendmasten en exploitatie kosten moeten worden vergoed. De vraag is, doet de overheid dat 100% of besluit de overheid daar geen geld voor uit te geven.

 

Het is niet een kwestie van 'eerlijk' of 'oneerlijk'.

 

Men heeft in Nederland kennelijk gekozen voor een commercieel model.

 

Groeten

 

Fred

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook als je kijkt naar het aanbod, dan springt Nederland met 26 kanalen (inclusief de drie c+) er wel bovenuit. Een flink aantal van die zenders kosten nu eenmaal geld (discovery, eurosport, bbc prime etc). Het zou wel fair zijn als na de volledige uitrol nl 1,2,3 en de regio TV free to air worden.

 

Kijkend naar de prijsverhouding met canal digitaal dan denk ik dat digitenne zo gek nog niet is.

 

Groeten,

 

Fred (een andere dus <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> )

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik ben met je eens dat het oneerlijk is, het zou niet meteen de bedoeling moeten zijn om alles gratis te maken; echter NED1/2/3, Regio TV en alle radiozenders die nu ook gratis zijn moet toch reëel zijn lijkt me.

Triax TDS 88cm / Inverto Black Ultra LNB / Alsat Dark Motor / Dreambox DM800HD+DM7000 knutselbak

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
ik ben met je eens dat het oneerlijk is, het zou niet meteen de bedoeling moeten zijn om alles gratis te maken; echter NED1/2/3, Regio TV en alle radiozenders die nu ook gratis zijn moet toch reëel zijn lijkt me.


Waarom niet gratis? Kijk naar veel andere landen, daar zijn veel zenders FTA
dat je voor bijv. Canl+ of natuurkanalen moet betalen lijkt mij logisch.
Maar bedenk wel dat er een hoop kosten bespaart kunnen worden als analoog
voor die enkele tienduizenden niet meer beschikbaar is. Reken maar dat er
behoorlijk wat energie verbruikt wordt voor de analoge zenders in bedrijf
te houden.

Met Vriendelijke Groet <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />,


Wil Weten
Link naar reactie
Delen op andere sites

een commerciële zender als RTL4 of SBS6 zie ik echt nooooit gratis in de ether komen, onder geen enkele voorwaarde. daarvoor zit dat betalen(!)-principe te diep geworteld in de Nederlandse mediacultuur.

 

Als de opzet van de zender anders zou zijn (bijv. naync-films+hoofdzakelijk binnenlande programma's), dan zou het te overwegen zijn voor zo'n mediaconcern.

 

Tuurlijk zou ik het wel willen, maar ik zie het niet gebeuren.

Triax TDS 88cm / Inverto Black Ultra LNB / Alsat Dark Motor / Dreambox DM800HD+DM7000 knutselbak

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kijk naar Duitsland daar zijn heel veel commerciëele zenders vrij te

ontvangen hoor waaronder de RTL kanalen.

 

Hoe meer kijkers die zenders hebben, des te meer reklame gelden er binnen

stromen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Ik denk dat kanalen als RTL en SBS daar best wel wat voor over hebben.

Een voorwaarde is natuurlijk wel dat er genoeg ontvangers verkocht worden.

 

Met Vriendelijke Groet <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />,

 

 

Wil Weten

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Hoe meer kijkers die zenders hebben, des te meer reklame gelden er binnen stromen


Met die paar mensen die geen abonnement voor tv willen nemen in Nederland ga je echt geen miljoenen extra ophalen hoor.

Nee, in Nederland is het nu eenmaal zo (en logisch, Digitenne zou niet winstgevend kunnen zijn met alleen geld van de kant van de commerciëlen) en met alleen de publieke zenders FTA zou het goed zijn. Heeft niets met eerlijk te maken. In andere landen kiest de regering ervoor om het te sponsoren (Duitsland bijvoorbeeld) en in Nederland laat men het (zoals altijd) helemaal aan de markt over.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niks FTA.

Als het gaat om de zenders in Nederland...

Alleen BVN en andere rand gebieden zijn FTA. Da's dan CanalDigitaal..

Ook op de kanalenlijsten van KPN en Digitenne zie ik ze niet staan.

Je moet gewoon betalen voor het aanbod. Bij CanalDigitaal maken ze het wat duurder momenteel. Terecht als je de alternatieven bekijkt. Ze bieden een betere kwaliteit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
In andere landen kiest de regering ervoor om het te sponsoren (Duitsland bijvoorbeeld) en in Nederland laat men het (zoals altijd) helemaal aan de markt over.


Ach als ze stoppen met analoge verspreiding en dat geld beschikbaar stellen
voor digitaal, kost het ze per saldo niets extra. Sterker nog ze besparen
op de energie rekening. Duitsland schakelt analoog ook vrij snel uit zodra
er digitaal signaal beschikbaar is. Dit in tegenstelling tot wat ze op de
satelliet doen, daar gaan ze juist wel door met analoog.

Met Vriendelijke Groet <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />,


Wil Weten
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...