Ga naar inhoud


grondwet van europa


cybermix

Aanbevolen berichten

hallo mede satters uit nederland

ben zelf een belg dus effe uit nieuwsgierigheid wil ik eens weten waarom de nederlanders massaal tegen de grondwet hebben gestemd.

ik hoop dat dit geen politiek beladen onderwerp is, ik denk van niet ....

trouwens weet er iemand waar je op internet iets kan vinden over deze grondwet, ik bedoel waar je iets kan vinden waar ze het in mensentaal uitleggen wat het verschil is met de belgische grondwet bijvoorbeeld of met de nederlandse grondwet.

strak komen ze hier in belgie ook af met een stembusgang en je weet niet eens waarover je ja of neen moet stemmen.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 38
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Populaire dagen

Beste reacties in dit topic

Citaat:
Hier heb je een site waar informatie over de grondwet staat :

Grondwet Hoezo?

Ik heb trouwens voor gestemt...
sterkte met stemmen in België <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />
groeten,


in belgie word er niet gestemd over de grondwet,onze regering beslist zonder boe of ba voor ons,slider

beter een vogel in de hand dan geen hand,greetz slider

Link naar reactie
Delen op andere sites

Typisch dat heel veel redenen om tegen de grondwet te stemmen eigenlijk niets met de grondwet te maken hebben. Want: Nederland wordt niet minder de baas in eigen land, er wordt met die grondwet juist duidelijk wat er wel en niet via 'Brussel' wordt geregeld. Nederland krijgt in principe niet minder invloed in Europa, nu is dat ook al niet veel maar soms heb ik het idee dat men net zoveel rechten als Duitsland wil. Nederland verliest de eigen identiteit echt niet, ik bedoel: Voor zover Nederland een identiteit heeft (euthanasie, drugsbeleid, klompen, tulpen) zou die behouden worden hoor, Nederland zou Nederland gebleven zijn.

De informatievoorziening rondom het referendum was wèl heel slecht. Wat heeft het ja-kamp (die in principe de beter argumenten hadden moeten hebben) nu helemaal gedaan, we hebben alleen het kabinet gehoord met een hoop achterlijke kreten en PvdA en Groen Links (ook vóór) zijn niet eens aan bod gekomen, echter de SP, LPF en die geblondeerde limburger wel erg veel. Ook met grotendeels halve argumenten (die vaak niets met de grondwet te doen hadden) maar ze wisten ze wel onder de aandacht te brengen. Overigens ook een teken dat referenda voor dit soort complexe dingen eigenlijk niets zijn, als er tenminste geen goede objectieve informatie wordt verstrekt.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat veel mensen (incl. ik) tegen gestemd hebben omdat men het gevoel heeft op een trein te zitten die nauwelijks meer bestuurd wordt door de burgers.

 

Ambtenaren beslissen wat er gebeurd, dat allerlei landen erbij mogen komen. Terwijl de bevolking van Europa een heel andere mening is toegedaan.

 

Logisch dat men bij zo'n gelegenheid tegenstemt, maakt niet uit waar het referendum exact over gaat.

 

Hopelijk nemen ze de suggestie van de UK over om zich eens goed te bezinnen over de toekomst over!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb zelf JA gestemd, om de redenen die hierboven staan (Bigfoot). MAAR : Ik kan me de NEE stemmers ook heel goed voorstellen. Een gevoel van onvrede uiten, wat op zich niet zo verwonderlijk is.

Een aantal kennissen van me heeft ook NEE gestemt en wel om de reden dat ze vinden dat de NL regering eerst de zaken lokaal (in NL) maar eens goed op poten moet zetten en daarna is de volgende stap Europa......

 

Ook hierin kan ik me wel vinden, alleen maakt ik voor mezelf de kanttekening dat we met z'n allen vooruit moeten met Europa (stilstand is achteruitgang) en dan komt de rest vanzelf wel goed. (Wishfull thinking).

 

Maar resumerend vind ik de info omtrent het gehele referendum dus ronduit knudde. De JA stemmers hadden vaak "vage" argumenten en ook in het NEE kamp waren die aanwezig. Houd dus in dat de INFORMATIE in het geheel beduidend onder de maat was. Dat had BETER gemoeten, dan was de NL regering ook niet "op z'n bek" gegaan....

 

Boontje komt om zijn loontje..... <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

Ik vind WEL de opkomst giga super... duidelijk voor de regering dat ze ergens IETS niet goed doen, Nederlanders hebben hun STEM weer eens laten horen (of ie nou JA of NEE was, "we" waren er !)

 

<img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als er nu een paar europarlementariërs gedesillusioneerd naar huis gegaan zijn en hun baantje hebben opgezegd, mogen ze mij wel bellen. Wil graag een aantal dagen per week daar werkzaam zijn tegen dat soort salarissen. Ben blij dat er nee gestemd is. Laten ze de boel eerst maar eens goed op orde brengen daar in het europarlement. Een Europa, betekend dus ook dat we 1 moeten zijn. Zwiterland krijgt nog een referendum of de paspoort controle bij de grens moet worden afgeschaft. De Engelsen rijden als enige land nog steeds links en durfde het ook niet aan om over te gaan op de euro. Nederland moet de BPM afschaffen omdat dat eigenlijk rechtskundig helemaal niet mag, om vervolgens een andere belasting in het leven roepen om dit verlies van de schatkist weer te compenseren.

Zo weet ik nog tig redenen om nee te stemmen.

Waarom zo ik ja stemmen? Zodat ze mij legaal mogen bestelen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

EEn Europa wil ook zeggen EEn plaats voor het parlement en niet Strasbourg en Brussel beide. Dat heen en weer reizen kost teveel tijd en geld...

Van klokenluider van Buytene horen we trouwens weinig meer...

oef nou dwaal ik teveel af <img src="/forums/images/graemlins/anoniem.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ongeveer de helft van de landen heeft gestemd.

Na Frankrijk is Nederland het 2e land dat tegen heeft gestemd en er voor heeft gezorgd dat het voorlopig van de baan is.

Waarschijnlijk zal Engeland (en misschien ook nog wel andere landen) de stemming niet eens meer uitvoeren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ons bestelen doen zu toch al, daar zou de grondwet niets aan veranderen. Ik ben het wel een met de stelling dat zulks complexe zaken niet thuis horen op een referendum. Als je alleen maar tegenstemt om redenen die niets te maken hebben met de grondwet of omdat je geen vertrouwen hebt in de huidige regering, daar is een referendum niet voor daar hebben we de verkiezingen voor. En dat Nee massaal heeft gewonnen mag op de conto van de huidige politieke vertegenwoordigers worden toegeschreven (dramatische Ja campanje). Als je een grondwet niet erdoor kan loodsen die een vooruitgang is voor Nederland, dan vraag ik me af hoe ze een mindere voorstel erdoor zullen krijgen. Nee dan maar Den Uyl en Wiegel die konden complexe zaken in gewoon Jip en Janeke taal uitleggen, dat was volgens mij de grote misser.

 

Gr,

Rataplan

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom in het diepe bad springen als je niet zwemmen kan?

Hopen dat het toch lukt, maar wetende dat je toch verdrinkt?

Eerst maar leren zwemmen lijkt mij!

Maar goed, dit gelezen te hebben stop ik met deze discussie <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja maar is het diep of denk je dat maar (alle betrokkenen, parlement. kabinet, oppositie, de vakbonden, werkgevers zelfs greenpeace, zeggen dat het goed is voor Nederland), en in dit geval zal je toch een keer moeten zwemmen. Die grondwet komt er toch. En Nederland zal het vroeg of laat moeten accepteren, of er dan een beter voorstel op tafel ligt, dat waag ik te betwijfelen.

 

 

Gr,

Rataplan

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...