Ga naar inhoud


DVB-T in Friesland


Gast

Aanbevolen berichten

Leeuwarden krijgt een 132 meter hoge zendmast, die heel Friesland in de toekomst van een tv-signaal moet voorzien. De bekende masten in Smilde, Spannenburg en Jirnsum worden dan niet langer gebruikt voor nationale en provinciale televisie. De nieuwe mast is bedoeld voor het digitale ontvangstsignaal dat volgend jaar ingevoerd wordt. De nieuwe zendmast wordt het hoogste bouwwerk van Friesland. Hij steekt flink uit boven de mast van Spannenburg (118 meter) en de Leeuwarder Achmeatoren (114 meter). De mast verrijst aan de Wijde Greuns, tegenover bedrijventerrein De Hemrik. In de nabije omgeving staan geen woningen. Zendbedrijf Nozema hoopt over een jaar de vergunning rond te hebben. Het metalen bouwwerk kan daarna in korte tijd worden opgetrokken. Hij wordt op verschillende hoogtes voorzien van lampen om zichtbaar te zijn voor vliegtuigen.

 

<img src="/forums/images/graemlins/lezen.gif" alt="" /> Leeuwarder Courant / Mediamagazine

Link naar reactie
Delen op andere sites


Citaat:
De bekende masten in Smilde, Spannenburg en Jirnsum worden dan niet langer gebruikt voor nationale en provinciale televisie.


Dat vind ik raar nieuws, waarom zouden ze Smilde niet meer gaan gebruiken?? lijkt me dat ze die mast toch echt wel blijven gebruiken, wellicht dat het bereik kleiner wordt voor zo'n binnen antenne van digitale tv, waarom zijn er anders ook locaties voor digitale tv in emmen gepland??
( http://www.agentschap-telecom.nl/dav/index.html )
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klopt ook niet, daar is in de nieuwsgroep nl.media.tv ook al over gediscussieerd. Bovendien komen er vanuit Spannenburg al geen televisiesignalen en staan er in Smilde en Irnsum gewoon DVB-T zenders gepland, ook wel logisch natuurlijk. De krant heeft het in dit geval dus fout, of in ieder geval een bericht fout geïntepreteerd.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Zorgen bij Pal/GroenLinks over digitale tv-zendmast

 

Afgelopen week werd Friesland verrast met de mededeling dat Nozema bij de gemeente Leeuwarden een bouwaanvraag ingediend heeft voor een 132-meter hoge digitale tv-zendmast. Deze mast moet komen op het terrein van de scheepswerf de Greuns aan de Wijde Greuns.

 

Pal GroenLinks realiseert zich maar al te goed dat openbare tv-uitzendingen een essentieel onderdeel vormen van onze meningsvorming en democratie. Toch hebben wij – ondanks de vakantieperiode - een aantal vragen gesteld aan het College.

 

350 meter

Zo bevreemdt het de fractie dat de gemeenteraad niet geïnformeerd is én dat gemeenteraad en burgers midden in de vakantieperiode dit via de krant moeten vernemen. Als mensen bezwaar willen maken kan dat formeel tot 8 augustus. Bewoners die in Aldlân wonen – en niet op vakantie zijn - zijn inmiddels gaan rekenen: zij wonen bijvoorbeeld op 350 meter van de geplande mast. Ook gevangenis de Marwei ligt binnen deze zône.

 

noodzaak

Verder vragen wij ons af wat de noodzaak is van digitale televisie. Immers iedereen kan via de kabel – ook digitale – tv ontvangen. En als dat niet lukt kan het nog altijd via de schotel.

 

Veel relevante informatie over de reuze zendmast ontbreekt; over het vermogen van de antenne, de procedureplanning, financiële afspraken, toepasbaarheid etc.

Daarnaast wil de fractie weten of er ook overleg met zendbedrijf Nozema geweest is over verschillende optionele locaties en of het bedrijf in overleg is geweest met andere gemeenten of de provincie.

 

onrust

In andere gebieden in Nederland is grote onrust en weerstand ontstaan door zendmastplannen van Nozema. Zo willen ook wij meer duidelijkheid over mogelijke gezondheidseffecten van de straling en de impact op een stedelijke omgeving.

Uiteraard zal de plaatsing van de beoogde antennemast, welke flink hoger wordt dan de Achmea-toren ingrijpende impact hebben op de Leeuwarder skyline; in welke mate heeft het college daar afwegingen over gemaakt?

 

Wij hebben het college om een schriftelijke beantwoording van onze vragen gevraagd, zodat deze na het zomerreces geagendeerd kunnen worden in de cie. Stadsontwikkeling of de cie. Welzijn, waar op 7 september ook de antwoorden op onze vragen over GSM/UMTS-straling aan de orde zullen komen.

 

<img src="/forums/images/graemlins/lezen.gif" alt="" /> Liwwadder Nieuws

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat n gezever... de gezondheidsrisico's van DVB-T zullen niet groter zijn dan die van de analoge uitzendingen, en ze krijgen er een hoop extra zenders voor terug. Precieze gegevens kan Nozema over de gezondheidseffecten natuurlijk niet geven, dat kan niemand. Mensen de keus geven van wie ze digitale tv willen kan de prijs voor de consument drukken. Zodoende is dus in ieders belang. Lijkt haast wel een wanhopige actie om Nozema te stangen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begrijp het ook niet echt. Dit werkt toch precies de kabelboer in de hand? Minder concurrentie! Het zou toch een mooie start zijn om Omrop Fryslân digitaal te kunnen ontvangen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Impact op de Leeuwarder skyline. <img src="/forums/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

 

Dan hadden ze ook geen Achmea toren neer moeten zetten, dat kreng zie ja al als je bij Sneek op de snelweg komt.

En op die grote hoogte zal de straling zo verzwakt zijn dat je er geen last van kan krijgen.

 

Volgens mij gaat het weer om een publiciteits stunt van onze lokale geitenwolle sokken en boomknuffelaars.

Laat die mast maar komen, een beetje gezonde concurrentie voor UPC is welkom. <img src="/forums/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

't Meeste van die straling zal wel over leeuwarden heen stralen lijkt me... Stevige beam rondom en een paar zwakke hulpantenne's met downtilt om de stad van signaal binnenshuis te voorzien...

Waarom mensen toch meteen denken dat een hoge mast meer zendvermogen heeft dan een amper opvallende dakantenne, bij wijze van spreken dan, het is allemaal psychisch...

Vroegah had je mensen met een mooi hoog opgestelde antenne voor CB bovenop een flat aan hun balkon ofzo, waarmee ze meerdere provincies overstraalden met slechts minimale zendvermogens en daarbij ook niemand stoorden, terwijl er ook mensen in rijtjeshuizen woonden die het tv-beeld in de hele straat op zwart zetten tijdens het zenden... Maar dat is men inmiddels waarschijnlijk vergeten.....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vroeger kwam ik op 27mc verder dan een vriend die een sterke linear gebruikte.

Maar ja mijn antenne stond op het dak van een 12 hoog flat. <img src="/forums/images/graemlins/cool.gif" alt="" />

In de avonduren lekker lullen met Almere vanuit Purmerend en dat maar met standaard toegestane vermogen.

Later met hetzelfde bakjeen antenne als Packet-Radio node gewerkt tussen Almere en Beverwijk in.

 

Nee zo'n mooie tijd kan je toch niet vergeten. <img src="/forums/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

 

Dus wat dat betreft is de nozema best goed bezig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...