Ga naar inhoud


nadelen van op gas rijden


knol

Aanbevolen berichten

Ik wil me als techneut ook wel eens in de discussie mengen; het grootste probleem bij op gas rijden met een benzinemotor is dat hij er eigenlijk niet voor ontworpen is.

Een echte gasmotor wordt aangepast om optimaal gas te kunnen verbranden; dat betekent de compressie wordt verhoogd en het ontstekingstijdstip wordt zodanig aangepast dat het gas optimaal ontsteekt.

Ik heb jaren geleden eens,met veel succes,een 2CV echt aangepast om op gas te rijden, dus hogere compressie en andere ontstekingscurve, het resultaat was dat hij perfect op gas reed en zeer slecht op benzine, maar dat was maar voor nood.

Elke keer was het weer lachen als we met die eend gas gingen tanken <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

"That's another fine mess you've got me into"

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 76
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit onderwerp

Beste reacties in dit onderwerp

Citaat:
Kleppenstellen bij de motoren is een must na elke 15-17K km's.

 

Is niet helemaal waar, ik ben auto technisch niet zo goed onderlegt, maar bij moderne motoren met zelfstellende kleppen is dat niet meer nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is eigenlijk met de tegenwoordige auto's maar een duidelijk nadeel: je moet die tank ergens kwijt. Of een combitank ipv je normale brandstoftank (60% gas, 40& benzine van de originele inhoud)

 

Mits je de auto goed onderhoud, kun je vrij lang met eenm LPG auto rijden: zelf een VOLVO 945 op LPG met 650.000 km in 7 jaar (eigenlijk geen dikke problemen gehad), en nu een VOLVO V70 in 13 maanden alweer op 90.000 met een G3 installatie. Nog geen enkele reparatie, buiten de normale onderhoudszaken. Beide gevallen tank in de reservewielbak, wiel recht achterin, minimaal verlies in ruimte. Verbruik extra met LPG niet meetbaar, maar bij >160 km/h ietsjes hoger.

Ik ben er zeer tevreden over, en mbv een LPG gids kun je overal in het buitenland gemakkelijk tanken, spanje uitgezonderd. Ik rijd veel op Italie en Griekenland tegenwoordig.

HUMAX iCord is vervangen door de VU+  4k SOLO,

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het goed is wordt het ontstekingstijdstip overgenomen door de electronica van de gasinstallatie. Tenminste bij de tegenwoordige G3 installaties.

Dat de compressie anders zou moeten zijn is niet helemaal waar. Met een benzinemotor zal je alleen nooit het hoogste rendement uit je motor halen omdat de omstandigheden niet helemaal optimaal zijn voor LPG.

 

In principe is elke motor om te bouwen naar welke soort brandstof dan ook. Het gaat er alleen om wat het mag kosten. Diesels worden bijvoorbeeld veel omgebouwd naar aardgas als ze gebruikt worden in WKK (Warmte Kracht Koppeling) instalaties. Ook bij gasturbinemotoren die normaalgesproken op Jet-A1 lopen is dat trouwens het geval. En dat gaat heel best.

 

Bij de huidige generaties LPG installaties is het zo dat er nogal wat electronica aan te pas komt. Er wordt een complete inspuitcomputer gemonteerd die een aantal kleppen stuurt via het zogenaamde MM (Micro Modulation) principe. Die servokleppen hebben dus de ouderwetse pneumatisch geregelde instaalaties volledig verdrongen. Dat is ook het principe van een G3 installatie.

 

Als een motor op LPG warmer wordt dan bij gebruik op benzine dan is er trouwens wel wat aan de hand. De koelcapaciteit die extra nodig is bij gebruik van LPG zou grotendeels moeten worden opgevangen door de koelende werking van de verdamper. Behalve bij LPI installaties dan naturlijk, die hebben geen verdamper meer. Hier wordt de inlaatlucht gekoeld door het verdampen van het gas in het inlaatspruitstuk wardoor de verbranding ook weer iets kouder zou moeten zijn, dat dan natuurlijk weer wel.

Bij rijden op LPG moet je echter geen mankementen hebben aan je koelsysteem. Omdat de verbranding warmer is heb je bij een falend koelsysteem eerder motorschade dan bij het rijden op benzine, als scheelt dit vaak seconden en geen minuten. Je koelsysteem gaat echter niet kapot van het rijden op LPG. Ook gaan je bougies of bobine echt niet kapot van het rijden op LPG. Het maakt dat ding echt niet uit of hij loopt te vonken in een gas of benzinemengsel (of alleen in schone lucht). Die bobine was dus sowieso wel tebarsten gegaan.

 

Het enige grote nadeel van LPG is en blijft de tank. Benzine is nou eenmaal een meer "portable" brandstrof dan LPG.

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je voor je antwoord Prutsie.

 

Maar de ANWB-man die mij hielp zei dat het ABSOLUUT door het LPG-gebruik kwam, dat de bobine's voortijdig kapot gingen. Hij maakte het vaak mee...

 

Wat denk jij ervan?

 

Ik moest nu de bobine gewoon betalen, het was geen garantie (omdat het door het LPG kwam). Maar als jouw verhaal klopt, ga ik die 65 euro terugeisen.

 

Groetjes

Bink

Link naar reactie
Delen op andere sites

Prutsie heeft gelijk: bobines gaan niet stuk door rijden op LPG, het zal de bobine een worst wezen naar wat voor mengsel (gas/lucht of benzine/lucht)hij via de bougie de vonk ,op tijd, moet leveren. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

"That's another fine mess you've got me into"

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een bobine is toch eigenlijk gewoon een transformator?

Wat kan het een paar spoelwikkelingen nu eigenlijk schelen wat er als brandstof wordt gebruikt?

Ik ben allergisch voor pollen en mensen die regels uitvaardigen, maar er zichzelf niet aan houden.

 

Amstrad650D2Mac>>TF5000PVR>>etc.>>/DB7025+/TF5300KPN,VU+Duo Moteqc2100a-schotel 1mtr-X-Cam/Aston 1.05.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hallo jongens,

hier ikke momenteel 30 jaar lpg rijder, altijd ook alles zelf geinstalleerd, en wat prutsie zegt klopt als een zwerende vinger, het ALLERGROOTSTE nadeel is helaas de tank.

Dat alles kapot zou gaan door de lpg is een fabeltje,en zeker geen bobine, dat kan je meer op de italiaanse electronica steken.

vroeger waren de kleppen en de zittingen het grootste probleem, zeker bij franse auto's.

nochtans bij een vriend toendertijd een gasinstallatie ingebouwd in zijn 404, en op zijn vraag of de kleppen en zittingen dan niet moesten vervangen worden (ze hadden hem bij peugeot gezegd dat dat moest)heb ik toen gezegd laat ons even afwachten, dat kan altijd nog, en raar maar waar de hele levensloop van de auto nooit iets mee gebeurd, en toch meer dan 250000 km.

Dat je hem warm rijd is eigenlijk niet zo goed mogelijk op lpg, omdat bij waterverlies eerst de verwarming en de lpg ontspanner zonder water komen te zitten en deze dus ogenblikkelijk zal bevriezen (dit is niet zo met lpi).

bij de nieuwe systemen moet je je ook niks aantrekken van lpg of benzine als je een caravan of zo sleept, omdat deze systemen zelf overschakelen als dat nodig is.

voordien zijn er verschillende computers om zeep geholpen door de oude systemen, meestal door een backfire, maar dat is met een injectiesysteem niet meer waar, deze wordt ook aangesloten op de eigen autocomputer en dan afgeregeld met een laptop.

ikzelf heb nu een injectiesysteem geinstalleerd in mijn oude mitsubishi galant 1991 en daarvoor een zelfbouw computer in elkaar geknutselt van megasquirt, die uitsluitend voor de lpg dient, en uitstekend voldoet.

nee, autogas rijd super. (heb ik dat al niet ergens gelezen?)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...