Ga naar inhoud


Televisieoorlog gaat beginnen!


meijelsat

Aanbevolen berichten

Zaterdag gaat Talpa, de nieuwe zender van miljardair John de Mol, van start. Vanaf acht uur zendt Talpa die avond uit, op het kanaal waar overdag kinderprogramma's van Nickelodeon te zien zijn. Beau van Erven Dorens, Jack Spijkerman en Linda de Mol presenteren De weg naar Talpa over het ontstaan van de zender. 'Marco Borsato en Friends' geven een openluchtconcert. Daarna zendt Talpa de samenvattingen uit van de eerste vijf Eredivisie-wedstrijden. Doordeweeks is de programmering grotendeels horizontaal: elke week volgens hetzelfde stramien op dezelfde tijden. Daardoor weet de kijker precies op welk tijdstip hij welk programma kan verwachten.

 

De televisieoorlog staat op het punt te beginnen. Zaterdag gaat Talpa, de nieuwe zender van John De Mol, van start. Hoe reageren de belangrijkste concurrenten?

 

De weerman van Talpa fungeert als een bewegende paspop. De kleren uit de collectie die hij draagt, hangen de volgende dag in de winkels. En als er een broek van wordt verkocht, krijgt Talpa een deel van de opbrengst.

 

Met de start van Talpa, de nieuwe televisiezender van John de Mol, doet het begrip no cure, no pay zijn intrede in de televisiebranche. Of, beter gezegd: mediabranche. Want bij Talpa wordt nooit over televisie alléén gepraat. Het hoort allemaal bij elkaar: televisie, radio, internet, digitale kanalen en UMTS (beeld en geluid via de mobiele telefoon).

 

Talpa wil het no cure no pay-principe vooral inzetten bij kleine adverteerders met een beperkt budget. Die betalen minder voor hun reclamezendtijd, omdat Talpa ervan uitgaat dat het geld via omzetverhoging kan worden terugverdiend. En van die eventuele omzetverhoging krijgt John de Mol dan weer een percentage.

 

Talpa richt zich met een mix van sport, nieuws en entertainment op een breed publiek. De verwachting is daarom dat vooral de familiezenders Ned.2, RTL4 en SBS6 de concurrentie zullen voelen. Aan het eind van het televisieseizoen wil Talpa een marktaandeel van tien procent hebben bij kijkers in de voor adverteerders belangrijkste leeftijdsgroep van 20 tot 49 jaar. Ter vergelijking: het best bekeken net in die categorie is volgens Stichting Kijkonderzoek RTL4 met 16,8 procent. Ned.2 heeft volgens diezelfde bron in die doelgroep 14,4 procent.

 

Gaat het Talpa lukken? ,,Ja'', zegt T.Rozestraten, commercieel directeur van Talpa. ,,Nee'', zegt T. Nijkamp, de programmaleider van concurrent SBS6.

 

Nijkamp denkt dat het ,,onmogelijk'' is in zo'n korte periode. M. Frank, hoofd Radio en TV planning van Mediabureau Carat denkt dat het ,,misschien'' gaat lukken.

 

Een mediabureau koopt reclamezendtijd in voor adverteerders. Frank noemt de ambitie "gigantisch'', maar acht procent is wel haalbaar, denkt hij. Dat is althans zijn inzet bij de weddenschappen met collega's.

 

Ned.2 houdt er rekening mee dat het 3,5 procent marktaandeel moet inleveren. Het Eredivisievoetbal ging naar Talpa. En bekende presentatoren (Linda de Mol, Caroline Tensen) gaan van Ned.2 naar Talpa en nemen hun goedbekeken shows mee, zoals Miljoenenjacht en Eén tegen Honderd. Halverwege het televisieseizoen zal ook Ivo Niehe van Ned.2 naar Talpa vertrekken. Zijn TV-show blijft overigens bij de Publieke Omroep, maar wordt dan gepresenteerd door Reinout Oerlemans.

 

Ton F. van Dijk is de netcoördinator van Ned.2. Hij verruilde na vijf jaar Ned.1 voor het tweede net. Niet per se een promotie, wel een ,,frontbaan'' zegt hij.

 

Na 27 juni, toen Talpa zich aan pers en adverteerders 'voorstelde' heeft Van Dijk nog wat geschoven in zijn programmaschema. Hij laat het Engelse voetbal op zaterdag nu iets eerder beginnen dan het Eredivisievoetbal bij Talpa. Studio Sport op zondag werd al eerder verschoven van zeven uur naar half negen. ,,Daar moet je realistisch in zijn. Om zeven uur kijken voetballiefhebbers naar Talpa.''

 

Bij RTL Nederland vond een belangrijke personele wijziging plaats. Enkele weken voor de Talpa-presentatie werd bekend dat de bij RTL zeer succesvolle programmadirecteur Leo van der Goot aan het eind van het jaar zou vertrekken. Zijn taken legde hij per direct neer.

 

Volgens de verklaring van RTL verschilden Leo van der Goot en directeur van RTL Nederland, Fons van Westerloo, van inzicht over de toekomst van de televisiezenders. Maar voor Van der Goot werd op korte termijn geen vervanger gezocht. Fons van Westerloo neemt nu zelf alle beslissingen over de indelingen van de zenders.

 

Eén van de eerste dingen die hij deed was de naam van jongerenzender Yorin veranderen in RTL7. Daarmee voegde hij zich in de strijd om de beste positie op de afstandsbediening. Hoe 'lager' een zender op de afstandsbediening is ingeprogrammeerd, hoe eerder kijkers bij het zappen bij die zender blijven hangen.

 

Van Westerloo besloot ook om het televisieseizoen iets eerder te laten beginnen. Normaal starten Goede Tijden, Slechte Tijden en RTL Boulevard in september, nu begint RTL Boulevard op 15 augustus, 'Goede Tijden' op 29 augustus.

 

SBS6 en Net5 kregen onlangs een nieuwe vormgeving: nieuwe logo's en een nieuwe voice-over-stem in enkele programma's. De programmering werd niet gewijzigd als reactie op Talpa, zegt Tina Nijkamp. Zij verwacht het huidige marktaandeel van SBS6 (dit jaar gemiddeld 13,3) vast te kunnen houden. ,,We hebben onze vaste successen zoals Hart van Nederland en Hart in Aktie en daarnaast hebben we een aantal nieuwe familieprogramma's.''

 

De strijd om de kijkers zal zich vooral in de vooravond, dus vóór half negen, afspelen. Wie dan kijkers weet te trekken, kan die makkelijker vasthouden tot 'prime-time', vanaf half negen tot half elf. Voor Talpa is dat extra moeilijk omdat de zender geen 'instroom' heeft van - volwassen - kijkers. Op werkdagen begint Talpa om zes uur, als de kinderprogramma's van Nickelodeon ophouden.

 

Het eerste programma is Thuis; een live-programma van vijf presentatoren onder wie zanger Gordon en voormalig AVRO-presentatrice Angela Groothuijzen. Fons van Westerloo noemt dat een groot risico. ,,Je verwacht dat miljoenen mensen hun vertrouwde programma's op dat tijdstip verlaten voor een programma dat zich nog volledig moet bewijzen. Ik zou eerder hebben gekozen voor een bekende serie.''

 

Een belangrijke pijler voor Ned.2 in de vooravond moet de, van Yorin overgenomen, dagelijkse soap Onderweg naar Morgen (ONM) worden, om half acht. Het is na de mislukte weekendsoap Het Glazen Huis de tweede poging van de Publieke Omroep om jongeren aan zich te binden. Verder zijn er thema's per avond. Dinsdag is 'crime-night', met Opsporing verzocht en Opgelicht. Donderdag is voor drama.

 

Maar Ned.2 is ook de nationale nieuwszender. Bij grote gebeurtenissen is dáár het nieuws te zien en moeten de thema's wijken. Tussen de avondjournaals door gaat de NOS ook korte nieuwsflitsen uitzenden van twee minuten. Voor televisie overdag is nauwelijks geld beschikbaar: omdat de concurrentie het grootst is tussen zes en twaalf 's uur avonds wordt al het beschikbare geld dan ingezet. Zelfs Lingo (15.000 euro per aflevering) vindt Van Dijk vóór zes uur te duur.

 

De Ster verwacht in 2006 een inkomstenverlies van 41 miljoen euro nu Talpa als nieuwe speler de toch al krappe adverteerdersmarkt betreedt. Het reclamebedrijf van de Publieke Omroep is ook aan meer regels gebonden dan de commerciële omroepen. Een no cure no pay-constructie zoals Talpa die heeft, is er uitgesloten. SBS kan dat wel, maar vindt het ,,niet zo interessant'', zegt een woordvoerder. ,,Het gaat dan echt om kleine, nieuwe adverteerders. Bij grotere is het heel moeilijk om helder te zien waardoor de verkoop stijgt.''

 

Talpa probeert ook op andere manieren om adverteerders de ruimte te geven. Er komen volledig gesponsorde programma's, net zoals SBS en RTL die hebben. En in de toekomst moet het mogelijk worden de vaas of fruitschaal uit een serie direct via internet te bestellen.

 

Maar dit soort constructies zal niet de hoofdmoot van de inkomsten vormen, denkt mediaplanner van Carat, Michel Frank. ,,Het is de slagroom op de taart, uiteindelijk wil ook Talpa gewoon zijn reclameblokken vol hebben.''

 

Bron: NRC

 

( www.satellietwereld.nl )

Groetjes Jan (Meijelsat)

Ik ben gehandicapt met slechthorend, moeilijk praten/lopen/bewegen/leren en 100% geestelijke goed. ik weet alles over satelliet-tv en DVD/BLU-RAY

DM7020HD TRIAX 90cm LNB`S

Link naar reactie
Delen op andere sites


Talpa,alleen de naam al.

Ik ben erg blij dat die tensen en consorten daarheen verhuizen hoor.

Kijk meestal alleen wat nieuws en sport.

Pik zo hier en daar een leuke documantaire mee op ngc of discovery.

Het nederlandse voetbal kijk ik wel even van 10 tot 11 op BVN.

Die de Mol wil op nummer 10 van mijn afstandsbediening,als ie mazzel heeft komt ie ergens in de 40.

De bbc staat hier op 10,moet ie goed zijn best doen om die weg te krijgen.

Zit zaterdag gelukkig meestal op de camping en zo nu ook aanstaande zaterdag en gelukkig maak ik het openingsbal niet mee op Talpa.

Nog een tip voor de NOS,zet op zondagavond tegen talpa een engelse topwedstrijd zonder reclame,wedden dat er meer naar kijken als naar sparta-az.

Allemaal een fijne zaterdagavond met moeder de vrouw,die willen die onzin wel zien hoor......

-= Dreambox 7000 Echostar LT8700 en SR8700,Skystar 2,Humax 5400 2 x Nokia 9500 1 x 90 cm met twin en een Channelmaster 1.2 met een quad =-

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jij bent blijkbaar niet de doelgroep die Talpa aan wil spreken. Je hoeft dus ook niet te kijken hoor <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />. Je kijkt waarschijnlijk ook niet veel naar RTL4.

 

Citaat:
Nog een tip voor de NOS,zet op zondagavond tegen talpa een engelse topwedstrijd zonder reclame,wedden dat er meer naar kijken als naar sparta-az.

Hm, dat geloof ik niet. Nederlands voetbal is voor de meerderheid nog altijd veel belangrijker dan welk ander buitenlandse wedstrijd dan ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat is dat nou? <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

 

Citaat:

 

@Kaelem

.

Nog een tip voor de NOS,zet op zondagavond tegen talpa een engelse topwedstrijd zonder reclame,wedden dat er meer naar kijken als naar sparta-az

 

Je hebt het wel over AZ hoor <img src="/forums/images/graemlins/regels.gif" alt="" />

Nog even tussen [haakjes] AZ speelt op vrijdag de openings wedstrijd van seizoen 2005-2006 en dus niet op zondag. <img src="/forums/images/graemlins/super.gif" alt="" />

 

 

Groetjes Leo

Vroeger waren de kratten bier van hout en moest je zuipen om de kachel aan te houden

 

Waar de darmen vol van zijn loopt de anus van over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet kaelem en vincent1971 toch wel een beetje gelijk geven, erg schokkend is de programering van Talpa niet als ik het zo zit te lezen in de gids. <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

 

Niet iets waar ik 7.45 in de maand voor over heb en ik denk een heleboel andere mensen ook niet.

Het zal dus nog flink concureren worden met zenders zoals rtl7 enz die dus wel in het (gratis) pakket zitten.

DM8000 HD - Newnigma

VU+ duo - PLI

Triple dragon - PICmod cronbear1 image

Echostar 7000 viaccess

Gregorian 120 & 90 cm

Visiosat bisat

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar als ik naar de RTL-programmering van de eerst komende weken kijk, is daar dáár al helemaal niks te zien. Het lijkt wel dat het RTL7 en 5 verhaal duidelijk de laatste weken even snel uit de grond gestampt is. Zowel op RTL5 als RTL7 zijn een hoop herhalingen te zien. Daar hoeft Talpa vooralsnog niet echt bang voor te zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet zeggen dat ik de 'grote' zakenman De Mol een beetje een centenneuker vindt dat hij zijn zender niet in het gratis pakket van C-digitaal stopt. Ook wil hij geld voor de programma gegevens. Allemaal een beetje lullig. Als hij zijn zender zo veel mogelijk wil laten groeien moet hij juist in het gratis pakket van C-digitaal gaan zitten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Talpa voert niet alleen oorlog in medialand maar ook in de kantine van 't mediapark. Van fatsoenlijk gedrag hebben die lui iig nog niet gehoord, ik kan 't weten :X

 

Voetbal zal ik niet missen en de rest trekt me ook niet, ... kanaal #99 zal 'm goed doen <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />

Triax TDS 88cm / Inverto Black Ultra LNB / Alsat Dark Motor / Dreambox DM800HD+DM7000 knutselbak

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik moet zeggen dat ik de 'grote' zakenman De Mol een beetje een centenneuker vindt dat hij zijn zender niet in het gratis pakket van C-digitaal stopt. Ook wil hij geld voor de programma gegevens. Allemaal een beetje lullig. Als hij zijn zender zo veel mogelijk wil laten groeien moet hij juist in het gratis pakket van C-digitaal gaan zitten.


Dat ligt niet aan TALPA, maar aan MTV-networks waarvan TALPA zendtijd huurt.
Lees hier

Groetjes

Sunny Sat

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor de meeste Nederlanders zit talpa al in het "gratis" pakket (van 15 euro per maand), namelijk de kabel. Die paar satelietkijkers doen aan de kijkcijfers weinig af - wie van jullie heeft zo'n kijkcijferkassie thuis?

 

Van mij krijgt hij niet eens een nummer trouwens, ik kijk er toch niet naar. Ik heb nu anderhalf jaar de mogelijkheid om naar de commercielen te kijken, maar RTL4 heb ik nog nooit gezien. We kijken nu al meer naar de BBC dan naar de Hollanders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Denk dat die oorlog nogal meevalt. Meer van het zelfde en als ik zo in de omroepgids kijk vind ik het niet een zender waar ik een abbo voor ga nemen bij anaal rectaal.


Ik denk dat we inderdaad niet er niet zover vanaf zitten. KPN kondigt
al aan op korte termijn te gaan beginnen met IPTV. Wie volgt daarna??
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet je toch eerlijk zeggen dat ik als voetballiefhebber altijd keek naar Studio Sport op zaterdag en op zondag, OK BVN zend op zondag samenvattingen uit maar dat is toch anders. Blijft toch lullig dat vergelijkbare zenders als RTL en SMS6 etc wel in het pakket zitten.

Dreambox 8000 & VU+ Duo
Synology DS201 NAS
ITV van KPN + digitenne

LG55B6V Oled TV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...