Ga naar inhoud


Stroomproducenten claimen miljoenen (licht gaat niet uit ??)


Gast Kimble

Aanbevolen berichten

Bron Telegraaf

 

Stroomproducenten claimen miljoenen

 

 

ROTTERDAM - De stroomproducenten gaan een claim "van zeker enkele tientallen miljoenen euro's" indienen bij het ministerie van Economische Zaken. Dit ter compensatie van de schade die zij zeggen te lijden door het verlies van hun voorrangspositie bij de invoer van elektriciteit uit Duitsland en Frankrijk.

 

 

Dat heeft een woordvoerder van producent Eon, een van de vier betrokken stroomproducenten, maandag bevestigd naar aanleiding van een bericht in Het Financieele Dagblad. De andere zijn Nuon, Essent en Electrabel. De vier bedrijven trekken samen op. De precieze hoogte van de claim wordt nog nader berekend.

 

De stroomproducenten beschikken sinds 2000 over een voorrangspositie bij de import van stroom uit Duitsland en Frankrijk. Die positie houdt in dat 750 megawatt van de importcapaciteit (in totaal circa 3350 megawatt) exclusief voor hen is gereserveerd.

 

De regeling is in het leven geroepen door toenmalig minister Jorritsma van Economische Zaken. De vier bedrijven werden op die manier gecompenseerd voor de onrendabele stroomcontracten die zij bij de liberalisering van de stroommarkt overnamen van het voormalige monopolieproductiebedrijf Sep.

 

Netbeheerder TenneT schrapt per 1 september de voorrangspositie, waardoor gereserveerde capaciteit voor alle marktpartijen beschikbaar komt. TenneT doet dat naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, afgelopen juni. De Europese rechters oordeelden dat de regeling niet past in de geliberaliseerde markt die voor alle spelers gelijk moet zijn. De vier bedrijven zeggen door het verlies van hun voorrangspositie miljoenen extra kwijt te zijn om aan de contracten te kunnen voldoen.

 

Om de uitspraak van het Europese Hof was gevraagd door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De industriële stroomverbruikers, verenigd in de VEMW, en leveringsbedrijf Eneco waren enkele jaren geleden naar het CBb gestapt. Zij menen juist financieel te zijn benadeeld door de voorrangspositie van de vier stroomproducenten omdat zij duurdere Nederlandse stroom moesten inkopen. Zij overwegen op hun beurt ook een claim in te dienen.

 

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken wilde maandag geen commentaar geven op de aankondiging van de stroomproducenten. "Wij wachten de uitspraak van het CBb af. Daarna zien we wel hoe we reageren op eventuele claims."

Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...