Ga naar inhoud


Geostationair satelliet programma


TCDD

Aanbevolen berichten

Toen Discovery van de kabel ging dacht ik 'effe zo'n soepbord kopen'. Dus alle sites die ik kon vinden doorgeworsteld (tot ik sat4all vond, ben je veel sneller klaar) en er achter gekomen dat het afstellen van zo'n ding voor veel mensen nog een probleem vormt en dingen niet zo simpel zijn als ze lijken. Dus ben ik zelf maar een programma gaan schrijven om satellietbanen te berekenen, met hulp van wat van het internet geplukte modules. De beste manier om kennis op te doen!

 

Het programma laat de satellieten zien op een wereldkaartje, toont meer getallen dan je ooit wilde weten en vertelt zelfs hoe laat het donker wordt. Een Clarke Belt ontbreekt uiteraard niet, deze toont ook hoever een satelliet onder of boven de belt hangt op een bepaald tijdstip (Eutelsat II F-3 heeft een flinke wobbel). En uiteraard een parser voor NIMA bestanden zodat gelijk de coordinaten van meer dan 9000 plaatsen in Nederland beschikbaar zijn (onze zuidervrienden zijn uiteraard niet vergeten maar moeten even een bestandje downloaden, wijst zich hopelijk vanzelf).

 

Om een bijdrage te leveren aan het afstelgebeuren kreeg ik een vreemd idee: waarom niet een zonnewijzer combineren met een kaartje waar alle satellieten op staan, je kunt dan uitgaande van de tijd snel het zuiden en de richtinen naar de satellieten bepalen. Ik ben benieuwd wat de satfreaks hier van vinden...

 

Het programma is voorlopig alleen beschikbaar in het engels. Ik kan het na 2 maanden echt niet meer zien dus een vertaling zit er voorlopig niet in. Hier kun je het programma vinden. Het enige wat niet mag is ervoor betalen of het gebruiken voor commerciele doeleinden. Er is nauwelijks documentatie en het is geschreven door iemand die nog nooit een schotel in zijn handen heeft gehad dus veel succes!

 

GorbSatinfoMapKlein.jpg

Ik ben niet zo gek mij voor normaal uit te geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 72
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit onderwerp

Beste reacties in dit onderwerp

Geplaatste afbeeldingen

hartelijk dank volgens mij is dit precies het programma wat ik kan gebruiken om mijn onderweg zijnde rotor uit te richten.

ziet er erg goed uit , compliment <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het nog niet geprobeerd maar het ziet er geweldig uit.

 

Ook heel handig als mensen niet precies weten of ze wel vrij zicht hebben op een sat, als er berekend kan worden op welk tijdstip de zon op dezelfde plaats "hangt"!

 

Misschien dat er een link op sat4all geplaatst kan worden, of zefs een sticky post?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de leuke reakties! Nog wat aanvullende informatie:

 

- Het installeren stelt echt niets voor en het programma loopt voor zover ik heb kunnen testen stabiel. Ik kan echter niet garanderen dat dit voor iedere denkbare configuratie zo is. Maar je hoeft echt niet bang te zijn dat je computer in rook opgaat. En nee, het doet niets met jouw inbelfaciliteiten, PC-Anywhere, IP-stack, browser, porno of wat dan ook. De DLL zet een aantal entries in de registry die weer worden verwijderd als je Tools-Uninstall kiest. Via het configuratiescherm kun je het programma dan weer volledig verwijderen. In de readme staat ook nog wat uitleg. De door mij gebruikte modules zijn geschreven door mensen met heel wat meer kennis van zaken dan ik, via de about box kun je hun websites vinden.

 

- Voor vakantiegangers de tip om even het land te selecteren waar je op vakantie gaat; door OK te klikken in de melding die je dan krijgt wordt een website geopend waar je bestanden met lokaties van bijna alle landen ter wereld kunt vinden. Bestandje downloaden, unzippen en in de 'Countries' map onder GorbTrack zetten. Je kunt dan de lokatie van jouw vakantieadres opzoeken en gelijk de Clarke belt ter plaatse alvast bekijken. Op het zuidelijk halfrond werkt het ook.

 

- Het programma maakt wekelijks gebruik van het internet om 'geo.txt' te updaten, dit is het bestand waar het programma de posities van de satellieten mee kan berekenen. Als je het programma gebruikt op een laptop zonder internet zorg dan dat je vooraf dit bestand vernieuwt door Tools-Options te klikken, het tabblad Update te selecteren en het knopje achter '2-line data' te klikken.

 

- Het tijdstip waarop de zon op dezelfde plaats "hangt" als de satelliet wordt nog niet weergegeven bij de satelliet info, hier zal ik nog wel eens iets op verzinnen. Je kunt de tijd wel eenvoudig aflezen van de zonnewijzer, de uurlijnen lopen door. Als iemand nog meer nuttige waarden weet is dat uiteraard welkom, liefst met formules.

 

- De filter knoppen werken ook voor de Clarke belt etc. Anders zie je wel erg veel satellieten... Hij is toch al niet zo mooi als deze .

 

- Door op het klokje naast de datum te klikken gaat de tijd sneller lopen. Al je je vervolgens een paar keer op de knop boven het klokje klikt zal dit nog sneller gaan. Je kunt zo zien hoe de positie van bijvoorbeeld Eutelsat II F-3 in de loop van de dag wijzigt, hij gaat op en neer op het kaartje. Ga eens naar de Clarke Belt wanneer de satelliet op zijn hoogste of laagste punt is, je ziet dan dat hij dan ook ver boven of onder de belt hangt. Met de XY, XZ en YZ plots kun je de satelliet rond de aarde zien spinnen, de X-as is trouwens richting het lentepunt en de Z-as richting de hemelpool. Wie dacht dat satellieten stil hingen?

 

Wellicht is het verhaal hier en daar wat cryptisch, ik sta niet bekend om mijn didactische vaardigheden. Maar als je ermee gaat spelen gaan de bellen wel rinkelen hoop ik. En vragen kun je uiteraard altijd stellen.

Ik ben niet zo gek mij voor normaal uit te geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

TCDD, mijn respect.

Ik heb het programma geinstalleerd. Een leuke tool.

Het loopt trouwens bij mij wel onder Win2000 SP4 (Duitse versie)

Nogmaals heel goed..! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

 

Fred

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het Windows 2000 probleem lijkt op te lossen door het simpelweg installeren van een willekeurige printer als standaardprinter... Mijn programma kijkt kennelijk ergens tijdens het opstarten naar de standaardprinter, zal nog eens uitzoeken waar precies en de fout binnen het programma afhandelen. Ook onder 95/98/NT4 klapt het programma eruit zonder standaardprinter!

Ik ben niet zo gek mij voor normaal uit te geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad het was het ontbreken van een printer! Ik gebruikte mijn printer zo zelden dat de cartridge telkens na een paar maanden uitgedroogd was, dus ik print voortaan liever op mijn werk. In plaats van een echte printerdriver heb ik nu een virtuele geinstalleerd, FinePrint pdfFactory.

Dr.HD F16, TBS 5927, ET 8500, T-55 voor 9/13/19/23/28/39/42/45°O, Technisat 52/53°O, Laminas 120cm 1°W...68°O.

Link naar reactie
Delen op andere sites

eerst en vooral wil ik je feliciteren met het prachtig werk dat je leverd, maar naar welke waardes moet ik nu kijken voor het afstellen van mijn schotel (er staan er zo veel) <img src="/ubbthreads/images/graemlins/anoniem.gif" alt="" />

-hij die veel vraagt, weet veel-
Link naar reactie
Delen op andere sites

Er staan inderdaad iets te veel gegevens, die van belang voor het afstellen van een wok staan in 'Observed Data':

 

Azimuth (Azimut) is de 'kompashoek' naar de satelliet gerekend vanaf het zuiden. 0 graden is pal zuid, 45 graden west betekent dus zuidwest.

 

Elevation (Elevatie) is de de hoek met de horizon, hoe hoog een satelliet aan de hemel staat. 90 graden is recht boven ons hoofd, 0 graden is op de horizon. Negatief betekent onder de horizon (beetje lastig te ontvangen dus).

 

Declination (Declinatie) is de hoek tussen de satelliet en een denkbeeldige satelliet op dezelfde positie maar oneindig ver van de aarde. Beschrijving en plaatje van Maarten zijn wellicht wat duidelijker. De theoretische waarde (tussen haakjes) corrigeert niet voor de positie van de satelliet, je ziet dat de echte declinatie kleiner wordt naarmate je verder van het zuiden af komt. Zie ook de uitleg Hier.

 

Pol.Angle (Polarizatiehoek) geeft aan hoe schuin een satelliet staat, dus de hoek die de Clarke belt op dat punt met de horizon maakt.

 

Local Hour (Lokale Uurhoek) is het verschil in breedtegraad (longitude) tussen de waarnemer en de satelliet. Voor een waarnemer op 5 graden oost is de LHA van Astra op 19 graden oost dus 14 graden oost. Deze waarde wordt vaak verward met de uurhoek!

 

Hour Angle (Uurhoek) is de hoek tussen het zuiden en de satelliet gemeten over de poolas, dus de hoek van een polair gemonteerde rotor voor de betreffende satelliet.

 

Ik hoop dat dit het iets verduidelijkt.

Ik ben niet zo gek mij voor normaal uit te geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...