Ga naar inhoud


LO waarde van de LNB controleren


Gast

Aanbevolen berichten

Hi,

 

Ik kom er niet meer uit en ben al dagen aan het proberen om mijn schotel gericht te krijgen.Ik ben totaal niet technisch, dus vergeef mij als mijn vragen misschien niet slim zijn.......

 

Ik heb een Philips DSR 2210 gekocht, aan de gevel laten boren, een satelitefinder gekocht maar ik krijg maar geen signaal.Nogmaals de hele handleiding doorgenomen en kom het volgende tegen en vraag me af of dit het probleem kan zijn.

 

Handleiding pagina 13, 5.2:

Controleer in ieder geval de LO waarde van de LNB.Deze vindt u in de handleiding van de schotelantenne of op de sticker van de LNB.

 

Ik zoek me suf, maar weet eerlijk gezegd niet eens waar ik naar moet kijken.Weet niet eens wat LO en LNB is!

Ik kijk nu naar het tv scherm bij antenne instellen en er staat bij frequentie 12515 en LO LB 10600.

Is dit correct? Ik hoop dat iemand mij kan adviseren want ik raak er zo gefrusteerd van dat ik geneigd ben om de schotel door het raam te gooien.

 

Een hopeloze wannabe satelliet kijker.

Link naar reactie
Delen op andere sites


@vvanderweide,

 

Welkom op Sat4all, allereerst.

Nooit in paniek raken, neem er eens rustig de tijd voor.

De LO-waarde zoals de handleiding aangeeft, is universeel en

gaat prima bij de meeste LNB's, niet druk om maken !!

Waarschijnlijk draai je te snel met de schotel, het duurt nl. even

voordat er beweging in de signaalsterkte komt. Dus globaal de richting

zoeken van de Astra, eerst met de satfinder tot maximaal uitrichten.

Daarna satfinder afkoppelen ( eerst de ontvanger uitzetten ) en op de

signaalbalk in het menu maximaal afregelen, rustig en beheerst.

Heb er de afgelopen jaren enkele tientallen uitgericht en afgesteld,

en het is nog steeds gelukt. Waarom zou het jou niet lukken ??

Als je maar vrij zicht hebt en er geen bomen of gebouwen in de weg staan.

Aan- en afkoppelen van de coax dan steeds de ontvanger uitzetten,

anders heb je grote kans dat de ontvanger defekt raakt.

En check de f-konnektoren of deze goed op de coax zitten.

 

Veel succes...... <img src="/forums/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Groetuhhh...Omanski.

--------------------

 

 

CubeRevo 9000HD-twin, Topfield 5000pvr, Aston dual & X-cam Premium

Philips DSX 7072(2x), DSX 7071, Funke 99cm, Polarmount met Actuator,Invacom Lnb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Omanski was mij net voor, maar onderstaand verhaaltje toch maar als aanvulling.

 

Ja joh, het satelliet gebeuren kan soms net zo frustrerend zijn als het PC gebeuren of een vriendin. <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />

 

Maar ter zake. De LO of LOF van een LNB is de local oscillator frequentie. Dit is de frequentie waarmee de LNB de ontvangen signalen van rond de 10 GHz omzet naar signalen van rond de 1 GHz zodat ze via coax kabel getransporteerd kunnen worden.

Zonder deze truuk zouden er tussen de LNB en ontvanger golfpijpen, vierkante koperen buizen, moeten zitten om het ontvangen signaal in de ontvanger te krijgen. Dat zou nog heel wat extra frustratie opleveren denk ik. <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />

De lnb, en of ontvanger kan, het hele bereik dat hij voor digitale sat ontvangst moet bestrijken niet in één keer behappen en heeft daarom twee van die local oscillator frequenties, de LOF1 en LOF 2, de eerste voor de onderband en de tweede voor de bovenband. De ontvanger geeft via een 22KHz stuursignaal over de coax aan welke van deze twee frequenties de lnb zich moet uitgeven.

De instelling van deze frequenties is dus alleen een zaak in de ontvanger. Deze moet zich op de frequenties van de LNB instellen.

De meeste universele LNB's werken met de frequenties van 9,75 GHz voor de onderband en 10,6 GHz voor de bovenband. In de ontvanger is dan nog een instelling nodig bij welke frequentie er omgeschakeld moet worden en dit is mee

stal 11,7 GHz. Op veel LNB's staat dan ook de aanduiding L.O. freq : 9,75 / 10,6 GHz.

 

Voor het werken met een satfinder is dit niet van belang. Deze is niet selectief, en ziet alleen of er een frequentie aanwezig is of niet en hoe sterk dat signaal is. Een enkele keer wil de frequentie in de LNB wel eens wat verlopen en dan kan het nuttig zijn om de instelling van de LNB wat aan te passen. Ook kunnen er LNB's zijn met afwijkende frequenties waarbij dus ook aanpassing nodig is.

 

Voor het richten van een schotel met een satfinder is het alleen belangrijk dat de LNB op de ontvanger aangesloten is zodat deze hem van voedingspanning kan voorzien. De satfinder werkt ook op deze spanning en die is soms ook te meten met de satfinder.

 

Check de instelling van de schotel nog maar eens, en zoek dan de hemel heel langzaam af. Het is duizenden mensen gelukt, dus het zal jou ook best lukken.

 

Succes Albert_H.

Nextwave Plus 2500SUC met Canaal Digitaal kaart en penta 1.09, PCTVsat, Skystar 2, Skystar 1 CI, Technotrend V 1.3, DEC3000, 80cm schotel met twin LNB draaibaar op een SM3D12.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo heren,

 

Ontzettend bedankt dat jullie je de moeite nemen om me dit zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Voor vandaag heb ik het opgegeven en heb mijn zoektocht naar het vinden van een signaal maar ingeruild voor een paar glazen rose.

Ik ga zondag tussen 12.00 en 13.00 maar weer eens rustig aan de slag en anders zien jullie me zeker terug op dit forum.

Maar natuurlijk laat ik ook weten als het gelukt is.

 

Groetjes,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik heb een Philips DSR 2210 gekocht, aan de gevel laten boren, een satelitefinder gekocht maar ik krijg maar geen signaal.


Deze is ook flauw: de DSR 2210 aan de gevel boren levert ook weinig signaal op, beter zou het zijn daar een schotelantenne voor te gebruiken.

Maar nu zonder gekheid: ik ben er ook een paar dagen zoet mee geweest. De hoek ten opzichte van zuid was zo geregeld. De hoek voor de hoogte gaf meer problemen: ten eerste was de tekening anders dan mijn antenne; ten tweede had men het over 30 graden. De schotel zou 30 graden schuin moeten staan. Dat is niet zo, je moet er voor zorgen dat het brandpunt op de LNB op 30 graden zit.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Allereerst welkom op het forum. <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

Beter dan hierboven staat kan ik het je ook niet zeggen.

Maar even een kleine tip.

Zet je lokatie erbij, satelliet enthousiasten zijn vaak bereid om te helpen als ze in de buurt wonen en met al die vrolijke mensen hier op het board zou het mogelijk kunnen zijn dat er zelfs iemand om de hoek woont die je wilt helpen. <img src="/forums/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

 

Dat werkt vaak beter dan de dure handelaar die zijn vakkennis zwaar overschat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja,inderdaad flauw maar ik kan er wel tegen

Ben maar weer eens opnieuw begonnen,omdat ik de laatste dagen geen zon heb gezien en morgen weer moet werken.

 

Op de sat.finder staat hij nu piepend op streepje 9,dus je zou toch zeggen dat het moet gaan lukken.

Het vreemde is dat ik op de tv zeg maar bij signaalsterkte in het rood blijf staan.

Ik heb bij antenne instellen freg.12515 en lo lnb 10600 horizontaal staan/

Is dit juist?

Link naar reactie
Delen op andere sites

De instelling is juist. 12515 is in de bovenband dus de lo moet op 10600 staan. Op Astra 19.2 wordt 12515 horizontaal uitgezonden dus dat is ook juist. Als je satfinder piepend op streepje 9 staat staat hij waarschijnlijk ook op een satelliet gericht, alleen is de vraag welke satelliet. Nu heb ik geen ervaring met andere sat ontvangers dan de Skystar 2 PVB PCI kaart, maar in dat geval zou ik de ontvanger laten scannen en kijken of hij transponders vind waar wel signaal op is. Vaak vind je met de transponder lijst van Astra 19.2 wel een paar transponders die signaal hebben, en kun je dan, als er een paar fta kanalen tussen zitten wel afleiden welke kanalen er ontvangen worden en dan via LyngSat.com of KingOfSat.net uitzoeken op welke sat de schotel gericht staat.

Maar, je kunt natuurlijk ook de ontvanger aan laten staan op deze transponder en links en rechts van de gevonden sat gaan zoeken naar een andere sat die misschien wel signaal geeft.

Ik heb zelf nog de beschikking over een analoge ontvanger, die als ik hem aanzet op een Duits Astra 19,2 kanaal afgestemd staat en daarmee vind ik altijd heel makkelijk Astra 19.2. Dit omdat het ruisbeeld van een analoge ontvanger veranderd als je in de buurt van een sat komt. Dit in tegenstelling tot het beeld van een digitale ontvanger die pas beeld geeft als de schotel een paar seconden precies op de sat gericht staat. Langzaam bewegen is dus noodzakelijk. Sommige ontvangers hebben er een hekel aan als de satfinder nog in de verbinding met de LNB zit, dus probeer het, als de satfinder flink uitslaat, ook eens zonder de satfinder ertussen.

 

Succes Albert_H.

Nextwave Plus 2500SUC met Canaal Digitaal kaart en penta 1.09, PCTVsat, Skystar 2, Skystar 1 CI, Technotrend V 1.3, DEC3000, 80cm schotel met twin LNB draaibaar op een SM3D12.

Link naar reactie
Delen op andere sites

I give up!

Ik heb bewondering voor de mensen die dit als hobby hebben.

Ik heb er in elk geval geen geduld voor.

Ik begrijp er niets van.....op de satfinder staat het pijltje op 9,5 en piept als een gek, maar op het tv scherm blijft ik bij signaalsterkte in het rood staan.

 

Dus tijd voor een vakman dacht ik....

Maar die komen niet mits ik een hoogwerker huur omdat ik op de tweede etage woon en het te veel risico is om uit het raam te hangen.

Nou ja, ik hang al vier dagen uit het raam!

Dus.......

Ik denk dat ik het maar allemaal verkoop, want heb het heeeeeeeelemaal gehad.

Bedankt voor jullie advies!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@vvanderweide,

 

Kom op, het hoofd niet laten hangen.............. <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />

 

Citaat:
Ik begrijp er niets van.....op de satfinder staat het pijltje op 9,5 en piept als een gek, maar op het tv scherm blijft ik bij signaalsterkte in het rood staan.

 

Stel dat je nu eens een verkeerde satelliet te pakken hebt, deze zal op een satfinder volledig kunnen uit slaan, het geen nog niet wil zeggen dat je met je ontvanger ook beeld hebt op een kanaaltje die bij jou in de ontvanger zit omdat dit kanaaltje waarschijnlijk op een heel andere frequentie zit <img src="/forums/images/graemlins/blush.gif" alt="" /> .

 

M.a.w., nog even volhouden en zien dat je de goeie satelliet te pakken krijgt <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> , dus niet alleen links en rechts om draaien, maar ook naar voren of naar achteren kantelen met die schotel, gr.

 

Zilverster.

You are "The last in line" - Ronnie James Dio R.I.P.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het niet zo dat elke sat onvanger een (default) lijst heeft van sats met tenminste 1 actieve TP zodat je via de ontvanger menu's 1 sat kan kiezen zodat je meteen weet tijdens het zoeken welke sat je vindt ? als je de TV kan zien tijdens het roteren/eleveren of een babycam gebruikt.

Of is dit iets (die lijst) wat mijn satboer tijdens de aankoop heeft gedaan ?

Ik had ook zoiets met hotbird totdat ik erachter kwam dat ik 2 weken ervoor alle TP's had weggegooid en dan kan je lang zoeken <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

gr, WPW. -=[Deze ruimte is opzettelijk leeg gelaten]=-

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het niet zo dat elke sat onvanger een (default) lijst heeft van sats met tenminste 1 actieve TP zodat je via de ontvanger menu's 1 sat kan kiezen zodat je meteen weet tijdens het zoeken welke sat je vindt ? als je de TV kan zien tijdens het roteren/eleveren of een babycam gebruikt.

 

Volgens mij zit in de software die op de onvanger gezet is per sateliet een aantal transponder gegevens bijgevoegd aantal werkend aantal niet werkend omdat de software natuurlijk niet helemaal up to date kan zijn.Verder is het zo dat een aantal transponders werken op verschillende satellieten vanwege de zelfde tp gegevens.Hier kan je dus mee de mist ingaan als je aan t zoeken bent naar een bepaalde sateliet.Als je alle transponders kwijt bent kan je t beste handmatig een werkende terug zetten dan auto aanvullen aanzetten dan kanalen zoeken slaan de meeste ontvangers ze weer op.Bij sommige onvangers is het mogelijk een up to date transponderlijst serieel te laden heb je ze ook terug.groetjes

"You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time"

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Hopelijk een helpende tip ..

lnb low moet zijn 09750

lnb high moet zijn 10600

treshold moet zijn 11700 dit zijn de lnb instellingen van m`n dreambox

 

Zelf ben ik ook een flinke tijd bezig geweest temeer omdat ik draaibaar zit met een schotel van 1 Meter met een stab rotor h 100 op een tegelframe voet

 

zie foto >>> http://www.members.lycos.nl/phoenix53/Foto/ok046.jpg

 

Zorg dat je schotel recht naar het zuiden staat en neem desnoods een kompas erbij. Draai nu de schotel iets omhoog ongeveer 20 graden. Stem de ontvanger op sirius af die staat in de ontvanger op 5 graden oost. Omdat nederland ook een afwijking van 5 graden heeft tov het middel punt van de evenaar is dit een pracht van een ijkpunt en zo heb ik het ook gedaan. Dus bij een schotel van 80 cm , de bovenkant ongeveer 15 cm naar achteren. Als dat gelukt is kan je proberen om hotbird te vinden op 13 graden oost , bij sirius sta je dus op 0 Graden , het ijkpunt . Ik hoor het wel of het gelukt is .. Suxxes Gerlof

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...