Ga naar inhoud


Wie heeft ervaring met dakkoffer - skibox


dukdalf46

Aanbevolen berichten

Nu de kids meegaan op wintersport zal de auto uitpuilen van de baggage. Ik denk erover om een dakkoffer / skibox aan te schaffen. Wie heeft ervaring met deze dingen? Ik heb er 1 op het oog, merk Karrite van 480 liter. Wat zijn de invloeden op de rij-eigenschappen? Hoeveel meer brandstof verbruik kan ik verwachten ( % )? Waar moet ik op letten bij aanschaf? Welk merk beslist wel/niet kopen en waarom? Alle info is welkom.

 

Alvast bedankt <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />.

 

Gr. Dukdalf46

Link naar reactie
Delen op andere sites


Koop een wintersport geschikte van Thule.

 

Al die Halfords zooi lekt en vries vast op de wintersport.

 

Benzine gebruik was wat meer dan normaal maar niet spectaculair, nadeel is wel dat de auto meer kabaal maakt met zo'n koffer, windgeruis. Let wel op dat er op je dak max zo'n 75 a 100 KG mag, het zwaartepunt van de auto verplaatst hierdoor fors, bij een eland proesf gaat je auto waarschijnlijk op z'n kant.

 

Ik heb zelf een Thule dakkoffer en op mijn M5 bleef hij bij 200 Km/h goed zitten en waterdicht :-) Harder heb ik niet geprobeerd omdat op de routes naar het zuiden het wat druk is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Let vooral op de deugdelijkheid van de bevestiging van de dakkoffer op de dragers. Vaak zie je 4 iele beugeltjes die het geheel op de plaats moet houden. Bij hoge snelheden loop je dan het risico dat het plastic van de dakkoffer uitscheurt. Daarna kun je wel raden wat er gebeurt als de dakkoffer loskomt. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Ik trek voor de zekerheid altijd nog een spanband om de dakkoffer en dragers.

Blijft bij 180 goed op z'n plaats zitten.

 

En bij die snelheden maak je je echt niet druk om het brandstofverbruik.

CU

Lambik

 

VU+ DUO2, Triax88, 13E,19E,23E,28E

Link naar reactie
Delen op andere sites

Allemaal bedankt voor jullie reacties. Ik las op diverse sites dat men aanraadt een skibox te nemen i.p.v. een dakkoffer i.v.m. de luchtweerstand. Wat is jullie ervaring hiermee. Extra brandstof verbruik neem ik op de koop toe (immers de vakantie is toch al duur zat) het gaat mij meer om het wind geruis. Is dit bij een dakkoffer veel meer als bij een skibox?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Windgeruis hangt sterk af van de combinatie. De luchtstroom om de dakdragers veroorzaken vaak meer herrie dan de dakkoffer op zich is mijn ervaring, als ik de dragers zonder koffer op het dak heb is de herrie groter dan met koffer. Ik gebruik de Topbox koffers. Ik had eerste een combi (ski+ bagage) maar heb nu een gewone dakkoffer, omdat ik nooit ski's meeneem, maar wel bredere stukken (kampeerstoelen in de zomer). Maakte in mijn situatie geen noemenswaard verschil in geluid, wel wat meer benzineverbruik (hogere weerstand).

 

Let vooral op je gewicht, niet alleen het totaalgewicht, maar ook de verdeling, zodat het gewicht goed over beide dragers verdeeld wordt. En plaats de dragers niet te ver uit elkaar, zie de gebruiksaanwijzing, anders zakt de koffer in het midden misschien te ver door.

 

En realiseer je dat je bij de hoge snelheden die hier al eerder genoemd worden, gecombineerd met een noodstop of een aanrijding, samen met een misschien iets te zware dakkoffer, je auto een lanceerbasis voor ongeleide projectielen zou kunnen zijn, vandaar dat er vaak niet alleen een maximumgewicht, maar ook een maximumsnelheid in de handleidingen van de diverse boxen wordt genoemd.

 

Nog een paar tips: je bent niet alleen hoger op de weg, maar ook in de parkeergarage... (kennis van mij met een MPV kon alleen nog uit de parkeergarage komen door zijn banden bijna leeg te laten lopen, en daarna eerst de koffer van het dak te halen).

 

En een familielid van mij stopte bij een benzinestation, en terwijl hij even naar de WC was haalde één van zijn kinderen iets uit de dakkoffer, en sloot hem niet goed af, die hebben kilometers langs de snelweg kleren lopen verzamelen (pas nadat ze in de gaten kregen waarom al die mensen die ze inhaalden zo vriendelijk zaten te zwaaien). Dus check even voor je na zo'n stop weer gaat rijden of alles nog goed vast zit!

 

Prettige vakantie!!

 

T B

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog even via Google gekeken naar het merk Karrite. Klopt het dat die lange boxen slechts één slot aan de zijkant hebben? Het gewicht is ook vrij licht, dus wat dunner materiaal lijkt mij, dan zijn minstens twee sloten aan de zijkant geen overbodige luxe, om lekkage en ander ongerief te voorkomen.

 

T B

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tangobravo,

 

Bedankt voor je tips, vooral die van die garage. Ik denk dat ik maar een koffer zoek wat een compromis is tussen een skibox en een dakkoffer. Ik heb er een gezien van 192x80x40. Net lang genoeg om er ter plaatse ook carveski's in te vervoeren, en net kort genoeg om de achterklep geheel te openen (renault scenic), tevens net hoog en breed genoeg om weekendtassen er dwars in te plaatsen. merk Hapro, is dat wat?

 

Gr.

 

Dukdalf46

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Citaat:
Citaat:
of je schoonmoeder

Die zou ik er in doen en dan nooit meer uithalen..


In mijn dakkoffer mag maar 50 kg en welke schoonmoeder... ? ? ? ? <img src="/forums/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

T B


Eerst uithongeren dus.....scheelt ook weer in de kosten <img src="/forums/images/graemlins/rockon.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/rockon.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/rockon.gif" alt="" />


Thanx !
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gebruik al jaren de Thule Jetbag.

Dat is ook een langwerpige dakkoffer die eigenlijk gemaakt is om ski's te vervoeren, maar ik gebruik hem om mijn vishengels in te vervoeren.

Die zijn opgeborgen ook ruim 1.80m en dat werkt uitstekend.

Wel moet ik zeggen dat toen we nog een Hyundia Lantra wagon hadden we nagenoeg geen problemen hadden met windlawaai ed. maar sinds we een renault Scenic hebben maakt hij flink lawaai.

Volgens mij komt dit omdat de dragers nu veel hoger boven de auto uit komen en het dak gewoon korter is dan van de Lantra.

qua verbruik merk je er nauwelijks iets van maar wellicht heeft dat ook met de vorm te maken.

Wel zou ik een koffer kiezen die goed afsluit en bij voorkeur op meerdere plekken afsluit, zodat e.e.a. niet kan gaan klapperen waardoor er water naar binnen kan oid.

 

Wel iets om bij na te denken is dat sommige parkeergarages te laag zijn om met je koffer naar binnen te rijden <img src="/forums/images/graemlins/blush.gif" alt="" />

 

suc6

 

gerrit B

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...