Ga naar inhoud


Brief van de gemeente en een telefonische reactie


plankie

Aanbevolen berichten

Hallo

 

Ik ontving gister een brief met de volgende inhoud:

 

Geachte heer plankie,

 

Wij hebben moeten constateren dat u, zonder over een daarvoor vereiste bouwvergunning te beschikken een schotelantenne heeft geplaats op het perceel waar u woonachtig bent.

 

Het plaatsen van een schotelantenne aan de voorgevel van een woning is bouwvergunningplichtig. Ingevolge artikel 40, eerste lid van de Woningwet is het verboden te bouwen zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van ons college (bouwvergunning). Door niettemin te gaan bouwen, hebt u derhalve een onrechtmatige situatie in het leven geroepen.

 

Wij hebben besloten om op dit moment geen verdere maatregelen te treffen tegen het feit dat u heeft gebouwd zonder bouwvergunning. Wij behouden ons het recht voor om in de toekomst alsnog bestuursrechtelijke maatregelen te nemen, teneine de strijdige situatie ongedaan te maken.

 

Wij gaan er vanuit u voldoende te hebben geinformeerd. Mocht u nog vragen hebben... enz

 

 

 

Ik heb maar eens gebeld met de Duyvis om te vragen wat ze nu precies met die brief bedoelen. Het antwoord kwam op het volgende neer:

 

U mag hem gewoon laten staan. Normaal gesproken zouden we er tegen optreden, maar dit neemt de gemeente teveel tijd in beslag. Het kan in de toekomst wel zij dat wij u alsnog de schotel laten verwijderen of een dwangsom kunnen opleggen.

 

Hoe kan ik een bouwvergunning aanvragen en wat moet ik daarvoor doen?

 

U woont aan de rondweg van deze plaats, de welstandscommissie wil daar geen schotels aan de voorzijde. <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

 

Toen ik hierop reageerde met: En hoe zit dat dan met het recht op vergaren van informatie en vrijheid van meningsuiting: Dat is hier niet van toepassing. De welstandscommissie van de gemeente enz... toen kwam er een vaag verhaal.

 

 

Nu is de schotel weliswaar bevestigd aan de reling van een balkon, welke weer verbonden is met de voorgevel van de flat waar ik woon. Nu kan ik als ik echt zou willen 'zieken' de schotel natuurlijk gaan plaatsen op een tegelvoet <img src="/forums/images/graemlins/loldev.gif" alt="" /> Dan is het een volgens mij 'los object' op het balkon, net als dat sommige mensen er een stoel of een tafel hebben staan. Het balkon is verder eigenlijk nergens goed voor: het is ongeveer 1,75 m2 groot: je kunt er nog niet eens met z'n 2 zitten...

 

Wat vinden jullie van zo'n brief en reactie van een gemeente?

Link naar reactie
Delen op andere sites


De gemeente voorkomt zo dat jij kan zeggen 'maar die schotel zit er al een paar jaar' en zo een gegroeid recht krijgt.

 

Maar je kan hem dus laten zitten tot ze echt gaan klagen. En dan zet je hem op een tegelvoet.

 

Je kan natuurlijk ook denken: "hij is iemand opgevallen, ik ga hem camoufleren". Aan de andere kant loop je dan weer risico dat ze er opnieuw naar gaan kijken en dat wil je ook niet.

 

In ieder geval heb je een uitwijkmogelijkheid bedacht met een tegelvoet. Misschien is er nog meer mogelijk (het dak op?) Als je het verzoek krijgt hem weg te halen - check dat even met deie woningwet - kan je hem zo weghalen, en volgens mij hoef je niks te betalen als je hem zelf weghaalt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het een koop- of huurflat?

 

Tja, je kunt het beroerder treffen. De gemeente doet dit alleen zodat je dan later niet kunt zeggen: die schotel hangt er al zo lang dat er sprake is van fictieve toestemming (na 13 weken geloof ik). Ze zeggen dus: we weten ervan en eigenlijk mag het niet, maar we doen er niks aan (voorlopig).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja niets doen is ook een optie, volgens de regels van VROM heb je voor het ophangen aan de voorkant een verkorte bouwvergunning nodig, maakt niet uit als hij er al hangt zou hem toch aanvragen dan hangt hij er in ieder geval legaal.

 

Je zou ook de regels van de EU er nog op kunnen na slaan maar daar staat hetzelfde dus ga naar je gemeente er is altijd wel een ambtenaar die je er even mee kan helpen, als er achteraf in de buurt er iemand over gaat klagen hangt hij er met vergunning in ieder geval legaal.

 

GR <img src="/forums/images/graemlins/rockon.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eerlijk gezegd: wees blij dat ze hem niet meteen weg willen halen. Deze brief is er alleen voor om eventueel in de toekomst iets te gaan doen, zodat de schotelaar later niet kan zeggen: 'ja, maar de schotel hangt er al jaren!'. Juridisch gezien staan ze, ook al zien sommigen dat anders, behoorlijk sterk, niet vanwege EU-richtlijnen, maar omdat je daar iets bouwt (anders kun je overal wel een schotel neerzetten).

 

Mijn advies: gewoon laten hangen en bedenk nu alvast wat je eventueel zou kunnen doen wanneer ze echt de schotel willen weghalen. Kan best zijn dat dit jaren of helemaal niet gaat gebeuren aangezien de gemeente wel andere dingen aan het hoofd heeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een bouwvergunning aanvragen lijkt een overbodige actie mits die gemeentewerker niet uit zijn nek kletst. Als de welstandscommissie er inderdaad op tegen is gaat die vergunning niet lukken en is het aanvragen zonde van het geld. Als ze het afkeuren kan je wel een procedure c/q rechtzaak gaan starten i.v.m. die vrije nieuwsvergaring maar de kans is klein dat je dit zal winnen, nog meer zonde van het geld.

Bovendien, zoals je zelf al aangeeft, kan je zonder probleem een tegelvoet plaatsen.

 

Plankie, ik zou in jouw geval niets doen en de schotel op een tegelvoet zetten zodra de gemeente verwijdering wil. De weg van de minste weerstand en minste kosten.

Mochten ze na het plaatsen van de tegelvoet alsnog verwijdering eisen dan kan je dit rustig laten voorkomen. Een rechtsbijstandsverzekering is geen overbodige luxe in dit geval...

 

Wel fijn dat ze er Meneer palnkie van maken... <img src="/forums/images/graemlins/crazy.gif" alt="" />, ze lezen dit forum ook zeker??? <img src="/forums/images/graemlins/crazy.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een merkwaardige brief en toelichting. Enerzijds zegt men je betrapt te hebben op het onrechtmatig plaatsen of bouwen van een schotel, anderzijds mag je het geval laten staan omdat men blijkbaar (na onderling overleg !)geen tijd heeft om je nu te dwingen het ding weg te halen op straffe van een dwangsom.

Men heeft dus nu wel blijkbaar de tijd om te overleggen om te concluderen dat men geen tijd heeft om er wat aan te doen.

Leuker kunnen we het niet voor u maken.

Ik zou de schotel gewoon laten staan zonder verder aktie te ondernemen, en afwachten.......

Xtrend 10000

Link naar reactie
Delen op andere sites

Reacties en mijn reactie <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

Zak schreef:

In ieder geval heb je een uitwijkmogelijkheid bedacht met een tegelvoet. Misschien is er nog meer mogelijk (het dak op?) Als je het verzoek krijgt hem weg te halen - check dat even met deie woningwet - kan je hem zo weghalen, en volgens mij hoef je niks te betalen als je hem zelf weghaalt.

 

Tegelvoet met schotel erop is net zoiets als een tafel en een stoel op het balkon lijkt me. Een bloembak bevestigen aan het balkon lijkt me dan weer bouwvergunningsplichtig <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

Pilgrim schreef:

Is het een koop- of huurflat?

 

Het is een huurflat

 

Verder nog: De gemeente doet dit alleen zodat je dan later niet kunt zeggen: die schotel hangt er al zo lang dat er sprake is van fictieve toestemming (na 13 weken geloof ik)

 

De schotel staat er al vanaf eind maart. Als die fictieve toestemming idd 13 weken is hoor ik graag waar dat ergens staat <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

@Aart44:

Gemeente kan ik altijd eens bellen of langsgaan. Maar een (verkorte) bouwvergunning zal wel weer geld kosten neem ik aan ?

 

@Gorilla King:

Ik ben ook blij dat ik hem niet per direct moest weghalen. Alleen de manier waarop dit gedaan wordt vind ik een vreemde. Vandaar dat ik het plaatste. En dan nog zijn er wel alternatieven <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

@Astron:

Een bouwvergunning lijkt zowiezo een overbodige actie:

schoonheids commissie zal nee zeggen + de gemeente doet er op dit moment niets aan. Er zijn hier vlakbij nog een aantal schotelbezitters. Ik zal hun eens vragen of zij ook brieven gekregen hebben. Ik ben zeker niet de enige.

 

Meneer plankie stond niet letterlijk in de brief, ik heb de brief qua plaats/naam/adres-aanduidingen ff aangepast <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

@Tippy:

Dat waren eigenlijk precies mijn gedachten. Ik wil wel gaan kijken wat zo'n voet kost, da's eigenlijk het enige wat ik nodig heb. Een paar zware tegels heeft m'n vader nog wel liggen <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

@Looking:

Jij zeker weer he ?

 

<img src="/forums/images/graemlins/anoniem.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Of je de schotel nu AAN het balkon hebt hangen of OP het balkon

hebt staan maakt voor de gemeente niets uit: je mag geen

schotel aan de voorkant van je huis plaatsen(is in de meeste

gemeenten het geval).

Voor de huiseigenaar(meestal woningbouwvereniging) zal dat wel

verschil maken(je bevestigt iets aan andermans eigendom cq je

beschadigt dat).

Dus het heeft geen zin om 'm op een tegelvoet te plaatsen.

Mvg, wammes.

Ik lees veel dus ik hoef niet veel te posten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Graag wil ik hier op inpikken.

In Vlaanderen begint de politie acties te ondernemen in opdracht van de stedebouwkundige diensten om de schotel uit het straatbeeld te doen verdwijnen.

Vanaf april zal de schotel nog meer in het straatbeeld komen dank zij TV-Vlaanderen Digitaal.

De kabelboeren in Vlaanderen zijn allemaal intercommunalen die per aansluiting een percentage (30% ???) doorstorten aan de gemeente (mocht de satelliethandelaar dit doen, zou dit aanzien worden als zijnde smeergeld <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />)

De gemeente zal de schotel dus aanschouwen als een concurrent die een winstderving teweeg brengt.

Ik voorspel dat het in Vlaanderen er nog erger aan toe zal gaan als hier in Nederland. Ik weet nu al een paar gevallen in mijn streek waar de politie optreedt om de schotel te verwijderen uit het straatbeeld. Er wordt direkt een lijvig dossier achtergelaten met alle stedebouwkundige voorschriften zodat Jan modaal er direct vanaf ziet.

Dreambox DM920UHD - Echostar 120cm draaibaar - Tooway Internet

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan natuurlijk altijd een lage voet gebruiken en het balkon wat nu uit spijlen bestaat verder dichtmaken. Dan is er niemand meer die wat kan zien <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

Ben ff wat buren langsgeweest, een daarvan heeft hem op een voet staan en dat is ook de enige die geen brief gekregen heeft. Deze persoon heeft de schotel dan ook in zijn geheel onder de relinglijn staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Wammeswaggel

 

Ach de mensen zitten tegenwoordig op de vreemste dingen.

 

Krukjes, stoeltjes, tafeltjes, wandelstokjes met stoeltje enz, enz. Als palnkie op een schotel wil gaan zitten die toevallig op een tegelvoet staat moet dat in mijn ogen kunnen <img src="/forums/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

 

Als dat ook al niet meer mag kan hij nog altijd zeggen dat hij gediscrimineerd wordt op de wijze hoe hij wil zitten.

 

Grtz,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...