Ga naar inhoud


werkt een stab motor overal ?


Gast fortec star

Aanbevolen berichten

Ik heb een StabMotor H100 gekocht in Nederland maar wil hem installeren waar ik woon en dat is Dubai. Ik heb de installatie procedure gevolgt volgens de USALs methode en dat zou eenvoudig moeten zijn. Maar ik heb problemen die ik later verder wil uitleggen als mijn vraag wordt beantwoord en die luid....

 

Kan je een StabMotor, die in Nederland is gekocht overal ter wereld plaatsen?

 

Ed

Link naar reactie
Delen op andere sites


Simpel gezegt ja. Gewoon de aanwijzingen volgen zoals je die vind in het schotelpark forum. Alleen is de elevatie van jouw schotel anders, dus krijg je andere getallen. Ook zal je een andere satelliet moeten kiezen als jouw "0" punt. Sirius staat niet echt op "0" daar... <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

De stabmotor die "compenseert" alleen voor de Clark belt, en is onafhankelijk van je locatie op deze aardkloot! <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

Big fellow

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is wel mogelijk, Helaas is er op de STAB-site geen afbeelding voor de regio Dubai beschikbaar. Als je je lengte en breedtegraad weet is het zelf te bepalen.

 

Je gaat naar: www.maporama.com

Daar zoek je je adres op. Bijvoorbeeld: Ver Arab Emiraten, Jumeirahroad 200, Dubai.

 

Nu krijg je de navolgende gegevens:

breedtegraad-lengtegraad:

25° 12' , 55° 15' (in graden en minuten)

25.215 , 55.25 (in graden decimaal)

 

Een FTA (Free To Air) satellietkanaal van de satelliet waarop we de basisuitrichting gaan doen. Deze noemen we de referentiesatelliet. De referentiesatelliet die we gaan gebruiken is te allen tijde een satelliet die ten opzichte van onze huidige positie het dichtst bij het zuiden staat. Voor de locatie Dubai op 55 graden oosterlengte nemen we de Insat 3E & Intelsat 702 at 55.0°E satelliet die ook op 55 graden oosterlengte staat. Theoretisch gezien staat deze satelliet pal zuid ten opzichte van de locatie Dubai. Op de site www.lyngsat.com is een overzicht van alle satellieten en de te ontvangen transponders/kanalen.

 

Middels de handleiding van de schotel de elevatie van de schotel vaststellen voor de breedtegraad van de installatielocatie.

Middels het programma SMW-link kan met behulp van de breedtegraad de schotelelevatie worden bepaald. www.SMW.SE

Voor de breedtegeaad 25 is de schotel-elevatie voor de satelliet op 55E: 60,76 graden.

Dit is de schotelelevatie van een niet draaibare opstelling.

 

We gaan nu middels de (stab)formule de schotelelevatie bepalen die moet worden gehanteerd in combinatie met de STAB-rotor.

Elevatie van de schotel met Motor Sat HH100/HH120 = P - (60 - |breedtegraad|)

P = 60,76 breedtegraad = 25

Elevatie van de schotel met Motor Sat HH100/HH120 = 60,76 - (60 - 25)

Elevatie van de schotel met Motor Sat HH100/HH120 = 25,75

Elevatie-instelling schotel gemonteerd op stab = 25,75 graden

 

Stel de inclinatie (elevatie) van de motor in overeenstemming met uw breedtegraad en zet de bevestigingsbouten vast. (zie handleiding STAB)

Voor onze voorbeeldlocatie is deze 25 graden.

 

Als je de rotor en schotel gaat uitrichten op 55E (Pal zuid Dubai) zorg er dan voor dat de rotor naar nul graden is gedraaid!

 

Download de bijlage. Dit is een handleiding voor het afstellen van een draaibaar satellietschotel.

 

Veel succes met uitrichten.

CU

Lambik

 

VU+ DUO2, Triax88, 13E,19E,23E,28E

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt allemaal en erg bruikbaar. Ik denk dat er dan andere limitaties zijn die schijnbaar deel zijn van de ontvanger of de Stab motor.

 

Ik ben als volgt te werk gegaan: Ik volg het meegeleverde boekje van de Stab.

 

1) Via de site On line sat calculation heb ik de Longitude en Latitude bepaalt voor Dubai: [color:"blue"]Latitude 25.3N, Longitude 55.3E [/color] .

 

2) Ik zet dan de waarde van de STABmotor hoek op deze 25.3 graden. Ik moet zeggen dat hij dan erg naar achterover gaat staan. Maar goed we gaan gewoon verder.

 

3)Als de schotel evalatie van de fabriek, zeg maar 37.6 graden is dan zou ik de schotel op 37.6-(60-25.3)= 2.9 graden moeten zetten. Dit is niet mogelijk! daar de schaal bij ongeveer 25 graden begint.

 

4)Ik moet dus de StabMotor laten zakken naar een hoek van 45 graden om 20 te compenseren. (mogelijk gaat het hier fout.)

 

5)Met de schotel op het zuiden gericht laat ik hem nu draaien naar Arabsat, ik kan geen andere vinden die sterk genoeg is en die voorkomt in mijn ontvanger lijst. (daar kom ik later op terug)

 

6)Ontvanger stel ik tevens in op de dezelfde Longitude en Latitude waarden van mijn locatie hoewel ik eigenlijk niet weet waarom dat nodig is, maar goed het zal te maken hebben met de voorgeprogrammeerde posities.

 

7)Na een beetje "fine Tuning" kan ik Arabsat to Hotbird krijgen via de Stabmotor maar als ik NileSat probeert zegt de ontvanger "out of range" Dat begrijp ik niet helemaal want deze staat toch niet ver van Arabsat en Hotbird?

 

Ik heb een Fortec Supermodel die ik gebruik voor deze StabMotor en is USALs enabled. Ik vind overigens geen satelieten in de lijst zoals Express AM22 op 53E. Ik had begrepen dat ik een satelliet moet vinden die dicht bij mijn Longitude staat (53E) dus zou deze sateliet goed moeten zijn. Ik ben er niet uit hoe ik een nieuwe Sateliet in de lijst kan opgeven. Ik kan wel een andere sateliet "editen" maar daarmee kan ik nog niet de positie ingeven.

 

Samenvattend heb ik dus twee problemen, denk ik mits ik het verkeerd doe:

1) Evalatie 2.9 graden is niet haalbaar met mijn offset.

2) Sommige Sat posities in mijn Fortec zijn niet aanwezig.

3) NileSat 7W geeft "out of range".

4) Krijg ik geen conflict met de voorgeprogrammeerde posities die bekent zijn in de stabmotor geheugen, en zijn deze te herprogrammeren?

 

Veel vragen en nog veel te doen.

 

Ed

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog een kleine aanvulling:

 

Insat 3E heeft geen KU transponders. Intelsat 702 heeft twee KU transponders echter zit ik nogal op het randje van de SPOT 1 beam dus misschien moeilijk te ontvangen. Ik heb het geprobeerd maar kan niets krijgen op een 1.20m Offset schotel.

 

Ed

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry,

 

Ik heb waarschijnelijk een foute waarde gebruikt voor de schotel evalatie, (ik had 37.6 genomen als referentie waarde van de fabriek ?? (volgens Stab boekje) Dit moet dus in Lambik voorbeeld zijn 60.7 Het SME tooltje laat 60.3 (Polarization Angle en 23,34 zien voor (elevation).60.3-(60-23.3)= 23.7 (dit is misschien net niet haalbaar). Mijn schotel begint ergens in de 25 graden.

 

Ik ga het vandaag nog proberen.

 

Ed

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik ken deze sites en heb inderdaad deze installatie methode gevolgd. Ik moet echter een nieuwe schotel aanschaffen daar ik zie dat de 120cm offset die ik heb niet goed wordt gestuurd door de Stabmotor schijnbaar omdat het te zwaar is. Ik heb inmiddels wel Intelsat902 kunnen vinden die op 62E staat. Ik zal tzt deze sateliet als referentie gebruiken. Ik heb ook een gevoeliger LNB aangeschaft 0.3dbm dat kompenseert hopelijk dat ik kleiner moet gaan.

 

Ik heb ook inmiddels extra satellieten kunnen bijvoegen in de Fortec ontvanger, had even de manual moeten lezen.

 

Ik ben er nog niet uit hoe ik de Stabmotor op nul kan zetten.

 

Ed

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ff een rekensommetje gemaakt en dan kom ik op schotelinsteling voor jou op een 25,72 graden uit.Dit heb ik als volgt gedaan: 60 minus jouw lattitude van 25,3 is 34,7. De elevatie op jou lattitude voor de clarkbelt is volgens smw 60,42. Als ik nu die 34,7 van die elevatie van 60.42 aftrek kom ik op een schotelinstelling uit van 25,72 uit.Stabmotor dus wel op 25,3 instellen.

 

Installeer het vervolgens zo als in de eerdere link die ik je gaf van stab.Kan ik je nog een tip geven ,voordat je de boel moervast aan de paal zet,stuur eerst via usalmenu de schotel naar de sat die je als referentie gaat gebruiken en ga dan pas uitrichten op die sat.De motor staat dan waarschijnlijk niet exact op"0" maar dat is dan ook niet belangrijk want die sat zal voor jou waarschijnlijk toch niet helemaal exact in het zuiden staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

IK heb overigens smw 2.0 gebruikt met dat tooltje kun je ook met decimalen werken.Neem gewoon een schotelpositie maakt niet welke neem als longitude exact dezelfde positie als de sat en stel dan je lattitude van 25,3 in en dan zie je de elevatie van jou t.o.v. de clarkbelt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een schotel in tiende waarden afstellen lijkt me heel moeilijk daar de schaal meer in graden vermeldt is en ook die schaal is niet erg nauwkeurig. Niet te min denk ik dat ik wat resultaat heb geboekt nadat ik een andere schotel heb geplaatst van 1m doorsnede, die ook wat verder naar het nul punt kan. Wel twee keer op en neer gereden omdat die sat kloot de LNB arm er niet bij had gedaan.

 

Nu tien uur lokale tijd en ik ga eens wat andere satellieten bekijken ....zoeken. Ik heb echter nog steeds last dat Nilesat niet te vinden is. De motor draait naar de nul stand, waarom weet ik niet. De ontvanger zegt out of range. Ik heb nu getest Hotbird tot Intelsat 702.

 

OK ..... voor nu iedereen bedankt voor de hulp, ik kom later nog terug voor wat resterende vragen.

 

Groetjes uit warm Dubai.

 

Ed

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat out of range voor Nilesat dat kan wel kloppen.55+7=62graden en een stabmotor kan niet zover naar oost of west van zijn "0"punt. Arabsat probeer het daar eens op.

 

Die waarde's kan je inderdaad ook niet zo op het oog nauwkeurig op een schotel instellen.Finetunen moet je dan ook met een satfinder of zoiets doen.Bij het finetunen heb je twee variabele dat zijn 1) de schotelinstelling(dit zal dan wel rond die opgegeven waarde ) en 2) oost/west door de gehele handel een beetje meer naar links of rechts om de paal te draaien.

 

De instelling van de motor zelf is een vaste waarde(lattitude) die stel je dus eenmalig in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik snap niet waarom Nilesat out of range staat. Ik heb een losse schotel op Nilesat staan en die staat ongeveer in dezelfde richting als Arabsat alleen wat hoger in evalatie. Ik snap het niet. Het zou mogelijk komen door de waarden die ik invul voor de Fortec ontvanger.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je motor kan maar 60 graden naar het oosten en 60 graden naar het westen draaien, dit allemaal gerekent vanaf jouw "nul" punt satelliet. Jij probeert de motor 62 graden te laten draaien, en de ontvanger voorkomt dit.

 

Big fellow

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...