Ga naar inhoud


Opinie van verwarmingsspecialist gevraagd


Gast

Aanbevolen berichten

Ik heb een vraag.

 

Al sinds een jaar of 2 verlies ik waterdruk op de centrale verwarming. Ik heb 2 gescheiden kringen. Eén kring voor de vloerverwarming en één kring voor de normale radiatoren.

De radiatoren zijn allemaal op een aparte subkring aangesloten d.w.z. dat iedere verwarmingselement zijn eigen aan en afvoer naar de ketel heeft.

Oerdegelijke duitse bouwwijze.

Ik verlies iedere keer weer druk en moet water bijvullen. maar ik heb nergens last van lekkage. <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> Dus ik weet niet waar het blijft.

Nu heb ik het vermoeden dat het expansievat defekt is en dat dit vat vol water loopt.

Mijn vraag is nu: waar dient een expansievat ook al weer voor en hoe kan ik controleren of dit defekt is..?

Ik heb nu net weer de waterdruk tot 2,5 Bar opgevoerd maar weet zeker dat het langzamerhand weer terug loopt naar ongeveer 1 Bar en daar blijft het dan op hangen.

De radiatoren zijn allemaal ontlucht en de vloerverwarming heeft automatische ontluchters.

 

Weet iemand raad voordat ik er een verwarmingsmonteur bij haal..?

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 98
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Als je expansievat lekt, dan zie je je druk oplopen op het moment dat je ketel stookt. Je kan met een metalen sleutel ofzo tegen het vat tikken. Je moet een hol geluid horen. Hoor je een dof geluid dan staat hij vol met water. (Tikken aan de kant waar niet de water aansluiting zit...)

Waarschijnlijk verlies je water in je warmtewisselaar. Tenzij je natuurlijk water vindt bij de radiatoren... Indien het kan, kan je eens proberen je vloerverwarming te isoleren. Verlies je nog steeds water, dan zit het echt in je warmtewisselaar in je ketel....

 

Big fellow

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill

Link naar reactie
Delen op andere sites

je water verlies kan ook komen door de ketel zelf. Hij kan dit namelijk "verbranden" of liever gezegd verdampen. Ik heb dit ook gehad. Er was toen een pakking kapot bij de warmtewisselaar. Het water verdampt hij gewoon dan door de gasafvoer. merk je weing van, behalve dat je druk weg valt. je kan het ook bekijken door de kap te verwijderen een bij de wisselaar te kijken of deze aanslag heeft. teken dat deze lekt. Was wel een klusje voor de verwarmingsspecialist, Het expansievat is om het drukverschil op te vangen bij het verwarmen van het water. ik hoop dat je hier wat aan hebt. Er zullen nog wel echte specialisten reageren, maar dit was toen bij mij aan de hand. Druk liep ook langzaam weg.....

 

Lex(rossi)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij verhitting zet water uit, vandaar het expantievat, waar het teveel aan water inzit. Als het vat ouder is gaat de rek uit de ballon die erin zit.

Als de rek eruit gaat komt er steeds meer water in het expantievat, tot het vol is. Het overtollige water wordt dan meestal geloosd via een pijpje naar je rioolafvoer. Vaak kun je het expansievat tijdelijk nieuw leven inblazen door het met een fietspomp op te pompen. Beter is een nieuwe kopen. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" /> Grts, Henk

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan nooit het expansievat zijn zoals hierboven gezegd loopt tie dan vol en loopt de druk op.Om uit te sluiten waar t lek zit vul m tot 2 atm en probeer een van de systemen apart te laten draaien als er afsluiters zijn. Verder is het zo dat de lekkage het grootst is als het systeem heet is, dit water verdampt gelijk als het eruit komt je hoeft dus lang niet altijd water te vinden als er een lek is dit is afhankelijk van hoe groot het lek is.Warmtewisselaars gaan vaak pas lek na vele jaren zeker die van gietyzer.

Citaat:
Vaak kun je het expansievat tijdelijk nieuw leven inblazen door het met een fietspomp op te pompen. Beter is een nieuwe kopen. Grts, Henk

 

Alleen is die dan weer leeg na 3 weken want de rubberbal is poreus hij loopt niet voor niets leeg .gr

"You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time"

Link naar reactie
Delen op andere sites

@svetik;

Voor alle duidelijkheid, ik bedoelde dus met "warmtewisselaar" niet alleen de spiraal, maar ook alle pakkingen etc die erin zitten... Het vat is dus niet de oorzaak zoals al een paar keer is gezegt...

Je kan beter effe wachten met de verwarmingsboer bellen totdat het weer wat warmer is... Want als die gaat sleutelen wordt het wat koud in je huis....

 

Big fellow

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waar je ook eens naar kunt kijken is of er kalkafzetting zit bij de aansluitingen van de slangen van de vloerverwarming op de verdeelunit.Die koppelingen kunnen ook nog wel eens lekken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Radiatorkranen kunnen na verloop van tijd gaan lekken.

Dat zie je niet omdat het water direct verdampt.

Een tijdelijke remedie is om de dop van de kraan te halen en

de schroef die daar onder zit wat aan te draaien

Klopt komt ook veel voor zijn vaak helemaal te reparen met een pakking en nieuw vet erin alleen het systeem moet leeg.gr

"You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time"

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je mazzel hebt zit er een voetventiel en dan hoef je niet het hele systeem leeg te laten lopen.Lekkage kun je overigens wel herkennen door kalkafzetting of roest.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je systeem lekt is dat moeilijk te zien, meestal zie je wel bruine (kalk)sporen.

 

Je kan natuurlijk ook een systeem hebben met een open expansievat, die zit dan ergens op zolder en is je hoogste punt in het verwarmingssysteem. Het is dan heel normaal dat je door verdamping tientallen liters water per jaar moet bijvullen. Als je bij zo'n systeem bijvult doe je dat totdat je water uit de overstort ziet komen.

 

gegroet zijt U

Henk

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt als een lek, bij een defect drukvat zal de druk na een paar keer bijvullen alleen maar toenemen als de ketel opwarmt en aangezien je al 2 jaar aan het bijvullen bent lijkt dat niet het geval.

 

Probeer eerst eens uit te zoeken in welke kring het lek zit, je hebt immers 2 kringen.

Als het niet zo koud is draai je gewoon 1 kring geheel dicht en kijk je of de druk nog afneemt. Hierna het zelfde met de andere kring.

Neemt in 1 van de kringen de druk weer af dan weet je waar je moet zoeken. Gebeurt dat bij beide dan kun je heel veel lekken hebben, maar waarschijnlijker is de ketel zelf.

 

Een oud collega van mij keek altijd eerst naar de koppelingen en kranen zijn ze groenig/roestig uitgeslagen dan eerst dat verhelpen. Dan keek hij naar de vloerverwarming gewoon eerst warm stoken, het hele spul afkoppelen op druk brengen ongeveer 2 keer zo hoog als normaal en de druk in de gaten houden soms is er een leiding beschadigd, of zijn de leidingen toch een beetje poreus waardoor er langzaam water verdwijnt.

Daarna het zelfde bij de andere buizen.

Bleef de druk bij beide goed dan kon het haast niets anders zijn dan de ketel.

 

suc6

 

gerrit B

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites

DRUKVAT is simpel te testen,als deze defect is zal de druk oplopen als de cv aan is en eventueel overstorten via het ovestort ventiel.

Vloerverwarming kan lekken maar deze dient bij twijfel afzonderlijk te worden afgeperst.

Is het zwarte vloerverwarmingslang,dan is dit waarschijnlijk de oorzaak.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog vergeten te vermelden. Het is geen gas maar een olie verwarming.

De verwarming is een combiketel die ook de boiler meeverwarmt. Alles voor mij vrij ingewikkeld en de verwarmingskelder lijkt wel wat op een onderzeeboot.

Ik heb op het expansievat geklopt (Kaldewei, 35 Liter staat erop) en het klinkt niet hol maar dof. En het buigt helemaal door, vanwege het gewicht. Dat was vroeger nooit zo. Dus ik denk dat daar het probleem zit. Het vat zit direct boven, naast de ketel.

Ik denk dat ik morgen een monteur bel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...