Ga naar inhoud


Horizontaal en Verticaal: waarom?


Gast

Aanbevolen berichten

Weet iemand waarom nu speciaal voor DVB-T een verticale polarisatie is gekozen in Nederland in plaats van horizontale zoals bij analoge ontvangst? In Vlaanderen heeft men (als ik het goed begrepen heb) ook de digitale VRT zenders horizontaal gehouden, zodat men de antennes niet hoefde aan te passen op het dak. Zit hier een technische verbetering bij? Ik zag zelfs dat in Duitsland wat steunzenders horizontaal zijn en de grote zenders verticaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Citaat:
In Nederland wilde men binnenantennes en auto-ontvangst.


En dat kan met horizontale polarisatie dan niet? Heeft toch weinig met elkaar te maken? In Zevenaar kun je met een "horizontale" binnen antenne gewoon het Duitse kanaal 48 ontvangen...
Link naar reactie
Delen op andere sites

Verticale polarisatie ontvang je met een soort sprietantenne. Die ontvangt niets van recht boven, maar daat zijn meestal geen zenders <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

Bij horizontale polarisatie bestaat de 'basisantenne' uit liggende staafjes. Als de staafjes precies naar de zender wijzen heb je geen ontvangst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een vertikale ontvangstantenne is compact bruikbaar voor de ontvangst van signalen uit 360gr. Dus de keuze is voornamelijk gemaakt ivm portable/mobiele/maritime ontvangst en de handigheid van de losse binnenhuis antennetjes.

 

Horizontaal heeft als voordeel dat dit minder gevoelig is voor storingen, stoorsignalen zijn doorgaans vertikaal gepolariseerd. Horizontale signalen hebben ook wat minder last van vertikale obstakels (bomen) en dus ook wat minder reflecties. Dit zijn natuurlijk nadelen voor analoge ontvangst. Voor digitale ontvangst is de eerste van belang, storingsgevoeligheid.

 

Daarnaast neemt de antenne in de mastlengte wat minder ruimte in beslag, de pakketten die horizontaal zijn, zijn immers bedoeld voor ontvangst met een buitenantenne.

Receiver: VU+ Solo 4K

Schotel: Digiality 85cm multifocus, 4x Triax PLL LNB, 4x Digiality DiSEqC 1.0 High-Iso (Astra1-2-3, Hotbird)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ontvang hier op mijn lokatie analoge TV op UHF (ARD, K36/ ZDF, K31 en HR3, K45) vertikaal, terwijl ARD, VHF K5 horizontaal uitgezonden wordt.

Ik denk dat het op UHF frequenties zo gedaan wordt vanwege de geringere reflecties in bergachtig gebied.

De ontvangst op UHF is loepzuiver met nauwelijks waarneembare schaduwen.

Ben benieuwd wat er gaat gebeuren als dvb-t hier ingeschakeld wordt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...