Ga naar inhoud


Probleem met Oslink


HenkItaly

Aanbevolen berichten


Ik geloof niet dat mijn schotel niet goed staat. Het is weleens voorgekomen dat het signaal niet sterk genoeg was door b.v. een onweersbui. Maar in dat geval was ook het geluid gestoord, met onderbrekingen dus. Nu is het geluid gewoon altijd aanwezig, zonder problemen. Bovendien staat de signaalsterkte op 79%. En op het moment dat mijn beeld plotseling verdween was er ook geen wind of zo, dus ik zie die schotel niet spontaan een andere positie innemen. Heb trouwens destijds wel de boel gecontroleerd en de aansluiting opnieuw gemaakt, maar dat maakte niets uit.

 

Wat mijn voeding betreft, ik moet nog eens uitzoeken waarom ik de randaarde moest liften. Dat zou niet uit mogen maken omdat de DC gewoon 'floating' zou moeten zijn. Ik laat het wel weten, voor het geval iemand anders tegen hetzelfde aanloopt. Nadat de spanning stabiel was had ik de indruk dat de volgorde niet zo kritisch is als eerder gesuggereerd. Maar wel de grote lijn aanhouden dus.

 

Groeten

Henk

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met dat liften bedoel ik niets anders dan dat de randaarde van de voeding niet was aangesloten. Eigenlijk wilde ik alleen maar de voeding en PC op hetzelfde stopcontact aangesloten hebben zodat ze beide op dezelfde randaarde zouden zitten. (Aanvankelijk zaten ze dus op verschillende stopcontacten.) Mijn PC en aanverwante zaken hebben echter allemaal Engelse stekkers en daarom ligt er ook een Engels stekkerblok bij waar alles inzit. Daar past mijn voeding niet zomaar in omdat daar een Nederlandse stekker aanzit. Dus wat ik wilde kon niet. Met een adapter pastte het wel, maar was de randaarde van de voeding niet aangesloten. Normaal gesproken mag je nooit de randaarde van een apparaat niet aansluiten, als zo'n apparaat van randaarde voorzien is omdat dit tot levensgevaarlijke situaties kan leiden in geval van een foutsituatie. Het gebruik van meerdere apparaten met randaarde kan soms echter weleens leiden tot aardlussen. Ik begrijp echter nog niet wat er precies gebeurde. Ik heb net de voeding eens opengemaakt en ook gemeten, maar de -uitgang en +uitgang van de voeding zijn niet galvanisch verbonden met de kast en dus ook niet met de randaarde. Dus de DC voeding die de Oslink kreeg was zwevend. Wellicht dat er capacitief wel een lus was, de oscillator loopt immers op 80MHz en dat is hoog. Hoe dan ook, met de voeding zwevend werkt het en ik denk dat het dus met een voeding zonder randaarde (of een adaptertje of een batterij/accu) gewoon zonder problemen meteen gewerkt zou hebben.

 

Ik heb ook de voedingsspanningen in de decoder eens gemeten. Ik vind dat de spanningen altijd aanwezig zijn, ook in standby. Uiteraard niet als hij echt uit staat. Ik meet op de connector (vanaf de voorkant naar de achterkant) 4V3, 40V7, 8V1, 0, 24V3, -5V8, 12V, 5V2, 5V2, 0, 0, 3V4, 3V4. Of dit allemaal goed is weet ik niet.

 

Verder was ik vergeten om eerst de lege EEPROM te programmeren (heb wel eerst de lege firmware erin gezet). Later dus nog eens de lege EEPROM erin gezet en toen weer de juiste, maar zonder resultaat. Op dit moment staat hij zelf de CanalDigitaal volgorde binnen te halen. Want ik heb nu weliswaar de nieuwe firmware erin, mijn originele probleem is nog niet opgelost. En hier in Italië zie je bijna niets van het schaatsen <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

Daarom gisteren maar naar Torino geweest.

 

Groeten,

Henk

 

P.S. In principe nooit de randaarde van een apparaat losmaken. Dit kan gevaarlijk zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, dat liften is me duidelijk nu, ik dacht aan omhoog brengen met liften en zag geen verband met jouw bericht.

 

Komt er op neer dat je met een adaptertje van 4 á 5 € geen problemen had gehad.

Maar goed het werkt nu, en je hebt gelijk wat de volgorde betreft.

Zeker als je al een keer verbinding hebt gehad kan het bijna niet meer verkeerd gaan, wat voor volgorde je soms ook hanteerd.

Alleen de eerste keer connecten, dus ook een volgende eerste keer, is soms wat problematies.

 

Maar terug komend op het probleem met je decoder, waardoor dit alles zover is gekomen.

 

Mijn volgende stap zou zijn om een andere lnb te proberen.

Je scartkabel hebben we het al over gehad, en je weet zeker dat het daar niet aan ligt. ?

Vult u rustig aan !!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Johan,

 

Ik zal eens proberen of ik mijn ontvanger toch niet ergens anders kan proberen.

Het ligt niet aan de scart kabel. Immers, ik krijg via die scartkabel wel het menu en de teletekst binnen en dat is goed. Bovendien gebruik ik 2 scartkabels, 1 naar de TV en 1 naar de VCR en via beide wegen zie ik hetzelfde.

 

Gisteravond heb ik de decoder zelf laten zoeken en de canal plus instelling gekozen (kan dat immers toch weer snel veranderen). Daarna heb ik ook voor de zekerheid via de site mijn kaart geheraktiveerd. Geldigheid wordt nu aangegeven (maar gistermorgen ook al) tot 31 maart. Na de nieuwe instelling is 1 ding veranderd. Op de FTA kanalen zoals BBC World en Duitsland is alles zoals het was. Dus blokjes, wel geluid en TXT. Op de Nederlandse zenders zie ik nu gewoon een zwart plaatje, ik heb geen geluid meer, maar teletekst werkt wel en ook EPG.

Het valt me ook op dat de klok een uur voorlooopt. Maar waarschijnlijk moeten we deze discussie nu ergens anders voortzetten.

 

Groeten,

Henk

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...