Ga naar inhoud


BREIN valt open source software aan


jacobus

Aanbevolen berichten

In de onderstaande tekst staat onder andere dit over OPEN SOURCE software: "Software mag niet worden gekopieerd zonder toestemming van de rechthebbenden, dat geldt ook voor open-sourcesoftware"

Nou kan het aan mij liggen, maar hierin gaan ze over de schreef. Zelfs de schrijvers van deze software prostesteren hiertegen, en toch houd BREIN voet bij stuk over deze passage.

 

 

 

Citaat:

Organisaties tikken Brein op vingers via open brief

 

 

Woensdag 22 februari 2006, 09:54 - Diverse organisaties tikken stichting Brein in een open brief op de vingers over zijn pleidooi voor een verbod op het kopiëren van software in een folder.

31 reacties Door Brenno de Winter

 

De brief (pdf) is onder meer ondertekend door de Nederlandse Unix Gebruikersgroep NLUUG, de Consumentenbond, de HCC, Bits of Freedom en internetprovider Xs4all.

 

Aanleiding voor de brief is de Brein-folder 'Piraterij op de werkplek'. Eén passage in het bijzonder is de briefschrijvers een doorn in het oog.

 

Volgens de organisaties is het kopiëren van software namelijk in veel gevallen wel legaal. Ze roepen Brein dan ook op de zin 'Van een computerspel of andere software mag geen kopie worden gemaakt, ook niet voor eigen gebruik' uit de folder (pdf) te schrappen.

 

De schrijvers van de brief wijzen Brein erop dat in veel gevallen software toch gekopieerd mag worden omdat het open-sourceprogrammatuur betreft. De klagers benadrukken dat er met dit soort software een groot publiek belang gemoeid is.

 

"In uw folder en op uw website suggereert u ten onrechte dat er een categorisch verbod bestaat op het kopiëren van software. Hiermee doorkruist u de rechtmatige belangen van rechthebbenden en de met hen gelieerde organisaties om software te ontwikkelen en die vrij te (laten) verspreiden", schrijven de ondertekenaars.

 

 

Stichting Brein is evenwel niet van plan de folder aan te passen. "Software mag niet worden gekopieerd zonder toestemming van de rechthebbenden, dat geldt ook voor open-sourcesoftware", zegt Tim Kuik, directeur van de stichting, tegenover Webwereld.

 

"Dat bepaalde rechthebbenden die toestemming op voorhand geven via een open-sourcelicentie, doet geen afbreuk aan de bepalingen in de auteurswet. De uitleg in de bewuste brochure en op onze website is dan ook volledig correct."

Link naar reactie
Delen op andere sites


Ze doen maar wat ze niet kunnen laten.

Open source software is toch overal gewoon gratis te downloaden, je klikt gewoon aan dat je de voorwaarden hebt gelezen en daarmee is de kous af. Die voorwaarden zijn er o.a. voor dat je de rechten van de maker respecteert en deze software niet voor geld door verkoopt. Ook op het naleven van zulke voorwaarden ziet BREIN toe, totaal zinloos dus.

Het ergste is echter wel dat zo'n BREIN ons allemaal geld kost. Ze moeten in ieder geval hun eigen kosten opbrengen, en ik denk dat er aardige salarissen bij zitten.

---- Schimpie ----
IPTV CanalPlus + DVB-S FTA Triax 80 cm Multifeed 13 - 19,2 - 23,5 - 28

[VU+ Zero 4K UHD] {OpenPli 8.3} / Samsung 43" QLED 4K TV

[Zgemma H9S UHD] {OpenPli 8.3} / Samsung 37" HD TV

Link naar reactie
Delen op andere sites

@All,

 

ik hoor iedereen altijd maar praten over BREIN. Maar nu is er een tijd terug een rechtzaak geweest tussen brein en ISP's en wat is daar nu de uitslag van want ik zie door de bomen het bos niet meer.

 

Wat mag BREIN nu wel doen en niet???

 

mvg

Olav

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik snap brein ook niet het is een NON profit bedrijf

en dan gaan ze dit doen (steek je moeite ergens anders in)

 

greetzzzz

jero <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Comwell MC35, Strong SRT8000 sattracker 2.0,

80cm offset schotel,60cm offset schotel,

DiSEqC moter Stab-USALS.

1 alps lnb 1 monoblock

digitenne: Brainwave digi-2000-tnl

outdoor DVB-T antenne

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben benieuwd of de thuis pc's van de werkenemers van brein ook allemaal vrij zijn van illigale en gekopieerde software en mp3's.

Maar daar zullen wij wel nooit achterkomen. <img src="/forums/images/graemlins/cool.gif" alt="" />

 

 

 

_____________________--

 

 

snappie

don't ask me,i only use my brain to keep my ears apart

Link naar reactie
Delen op andere sites

De rechter heeft de eis van Brein afgewezen voor het vrijgeven van abonnee gegevens door ISP's, ze zijn overigens hiermee wel in hoger beroep gegaan en dat zal nog wel moeten dienen.

ISP hebben nu het recht om te weigeren dus maar dat wil niet zeggen dat ze dit ook doen, er zijn ISP's bij die geven zoder aarzelen je gegevens af aan een stichting zoals Brein.

 

Er is bijvoorbeeld eind 2003 een inval gedaan (door FIOD op aangeven van Brein) bij een lid van FTD die de film Phileine Zegt Sorry op usenet had gezet, zijn toenmalige ISP heeft op het verzoek tot het overhandigen van zijn gegevens zonder enig protest deze afgestaan.

Achteraf bleek hij tussen neus en lippen door ook af en toe een kopietje te verkopen en daar is hij uiteindelijk op veroordeeld, van de verkoop was de FIOD op voorhand niet op de hoogte dit is later n.a.v. het bewijs aan het licht gekomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Leuk te weten welke isp dat was.Bij zo een toko zal ik en waarschijnlijk nog wel meer mensen in de toekomst ook geen abo willen afsluiten.

Ze hebben nu een vrij populaire payserver maar mij zal je niet snel zien bij Eweka <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...