Ga naar inhoud


geinde auteursrechten komen niet bij auteurs terecht


jacobus

Aanbevolen berichten

DEN HAAG - Van het geld dat ondernemers betalen aan auteursrechtenorganisaties, zoals Buma/Stemra, komt te weinig terecht bij de auteurs. Dat zegt Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) zondag in De Telegraaf. De VVD'er ergert zich eraan dat bijvoorbeeld horecaondernemers Buma/Stemra moeten betalen om muziek te mogen draaien, maar dat muzikanten en tekstschrijvers daar weinig van terug zien.

 

Volgens het liberale Kamerlid gaan de rechtenorganisaties niet zorgvuldig om met het geld dat voor de rechthebbenden is bestemd. Buma/Stemra zou op een 330 miljoen euro grote beleggingsportefeuille 46 miljoen euro hebben verloren. Videma, de organisatie die beeldrechten beschermt, zou vorig jaar 19,4 miljoen euro hebben geïnd, waarvan 6,3 miljoen euro is uitgekeerd aan rechthebbenden.

 

Aptroot vindt dat er één auteursrechtenorganisatie moet komen. Daarnaast pleit hij voor een 'forse' verlaging van administratiekosten, openheid over salarissen van bestuurders en een verlaging van heffingen voor het midden- en kleinbedrijf. (nu.nl)

 

 

Dit is dus precies wat veel mensen altijd denken over dit soort organisaties. En nu blijkt het (waarschijnlijk) nog waar te zijn ook. De vaak gestelde vraag 'hoe bepalen de auteursrechtenorganisaties wie op welk bedrag recht heeft' kan dus eenvoudig worden beantwoordt: dat doen ze gewoon niet. Niet moeilijk doen is het motto, gewoon flink gokken op de beurs en de directeuren miljoenen betalen, en het geld is zo op.

Link naar reactie
Delen op andere sites


ik was al van 7 uur op.

 

maar ik heb nog niks gedaan <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

denk je echt dat charlie aptroot of andere partijen hier nog iets aan kunnen veranderen?

het zal wel weer een belastingregeltje worden zodat over de onterechtgeinde rechten weer een wettelijke sluier kan vallen.

 

cheers

Slip Into Something More Comfortable

Kinobe, Stephen Hague

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...