Ga naar inhoud


Documentaires met irritante beeldeffecten


Gast Auggie

Aanbevolen berichten

Je ziet steeds vaker documentaires waarin er heel veel beeldtruukjes worden toegepast: razendsnel inzoomen, uitzoomen, bevriezen, versnellen, springen in de tijd, splitscreen, negatief-kleuren, lijnen in beeld (als in een technische tekening), close-up afgewisseld met wide-shot... Meestal begeleid door 'technische' geluiden zzzippp, klikkk, tinggg, zooom, krrrrr.

 

Ook worden er verschillende kijkhoeken gebruikt: links, rechts, boven, beneden, dichtbij, veraf, achter, vanuit een helicopter...

Dit alles in een tempo van één beeldwisseling per seconde.

 

Ook zijn er programma's waarbij scènes één minuut duren, waarna er overgangsbeelden, meestal een tekenfilmpje met geluidseffecten, volgen: 25 keer per aflevering.

 

Volgens mij doen ze dit omdat ze denken dat jongere kijkers dit leuk vinden. Ikzelf ben een 'oudere jongere' en krijg er hoofdpijn van.

 

Het gaat soms om documentaires met spectaculaire beelden (bijvoorbeeld een vulkaanuitbarsting). Ik snap werkelijk niet waarom je dan elke seconde een ander beeldeffect moet laten zien.

 

Ergeren jullie je hier ook aan, of word ik oud?

Link naar reactie
Delen op andere sites


We worden oud opa <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> waar is mijn zimmerframe... <img src="/forums/images/graemlins/cool.gif" alt="" /> maar ik heb er ook last van, zeker nu ik op 3 meter afstand naar 32" zit te kijken.

gr, WPW. -=[Deze ruimte is opzettelijk leeg gelaten]=-

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
zeker nu ik op 3 meter afstand naar 32" zit te kijken.


Ik denk dat je dan ook last van een stijfe nek krijgt. Links, rechts, links, nee.... toch rechts. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Ik vind de moderne camera technieken ook niet altijd even prettig, maar ja....die grijze haartjes komen er toch aan.

Groet,

JJK
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Auggie,

 

Dit effect zie je ook veel in normale televisie series .

Het erg snel van beeldframe veranderen schijnen die gasten mooi te vinden ,voor mensen met epilepsie (zoals ik) is het een plaag.

Kop loopt je rond en het duizelt je voor ogen.

Maar goed kan ik altijd nog achter de computer gaan zitten en naar het mooie rustige beeld van sat4all kijken.

 

Moi Brombeer. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ergeren jullie je hier ook aan, of word ik oud
Ik erger me er ook aan en ook aan de enorme geuidsterkte wisselingen als ik s nachts een film kijk en niet te hard wil zetten voor de buren versta ik het amper gebeurt er wat spannends gaat het op eens loeihard

"You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time"

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Citaat:
Ergeren jullie je hier ook aan, of word ik oud
Ik erger me er ook aan en ook aan de enorme geuidsterkte wisselingen als ik s nachts een film kijk en niet te hard wil zetten voor de buren versta ik het amper gebeurt er wat spannends gaat het op eens loeihard


Dat vind ik nog veel erger je zit film te kijken op redelijk volume laat in de avond en dan komt het reclame blok met 2x zo hoog volume zodat je als een idioot je AB moet grijpen om je geluid zachter te zetten.

Het laten flitsen van beelden en eindeloos zelfde stukjes herhalen vind ik al een behoorlijke tijd irritant en naar deze zogenaamde usa afleveringen kijk ik dan ook niet meer.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
het reclame blok met 2x zo hoog volume zodat je als een idioot je AB moet grijpen om je geluid zachter te zetten.


en wat ze niet begrijpen is dat je dan die AB al in de hand hebt om weg te zappen. Tenminste, dat is wat ik meteen doe en dat kan toch niet de bedoeling zijn van een hoger volume.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begrijp Auggies klacht wel. En ik denk dat de effecten inderdaad een poging zijn om documentaire-onderwerpen verteerbaar te maken voor de MTV-generatie. Documentairemakers lijken te denken dat deze kijkers maar een attentiespanne hebben van een paar seconden, en dus met special effects bij de les moeten worden gehouden. Ik denk dat ze daarmee aan een groot deel van hun publiek geen recht doen.

 

Mijn zoontje moest pas een werkstuk maken voor school, en met de 'informatieve jeugdboeken' is het al niet anders: allemaal plaatjes, kadertjes en andere ongein, maar erg weinig inhoud. In mijn tijd had je de 'Hoe en Waarom' boeken, en die waren heel wat rustiger en informatiever.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Laat dit nu iets zijn waar ik me ook vaak aan erger. (Maar ja, ik erger me aan zoveel... <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />)

 

Overigens zie je dezelfde technieken ook toegepast worden in heel veel fictieprogramma's, en ook daar vind ik het knap irritant. Vinden jullie dat ook of vinden de meesten het daar wel kunnen? Ik heb het nu dus over opzettelijk snelle camerawisselingen, springerig beeld (een statief, wat is dat?) en meer van die ongein.

 

Ook knap vervelend is dat men voor het 'duurdere' drama tegenwoordig haast altijd één of ander digitaal videoformaat gebruikt (met keurig 50 halve beelden per seconde) waarna men dan in de postproductie de helft van de frames er uitgooit. Dat moet dan 'film' lijken. Dacht het niet! En dit zal bij de LCD- en plasmabrigade misschien tegen het zere been zijn, maar: ik vind die digitale opnames te scherp. Op één of andere manier vind ik het niet mooi. 16 mm-film vind ik veel rustgevender.

VU+ Duo2 + Wave Frontier T90 + Draaibaar 45 oost tot 15 west + hele zooi achterhaalde ontvangers 🙂

Link naar reactie
Delen op andere sites

In den beginne snapte ik op mijn werk niet eens waarom al die patent aanvragen, nu ik er al 3 jaar werk zijn mijn ogen open.

 

Het punt is simpel overal wil men aan verdienen en vraagt men patent op aan, maar iemand anders wil ook verdienen die past het zodanig aan en vraagt daar ook patent op aan en zo verder. Zo is het wel goed uitgelegd op zijn boerenlullekes <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

Eindresultaat is waar jij over klaagt en geloof me maar dit stopt niet want volgende week ligt er weer een nieuwe patent aanvraag klaar die ook weer in de praktijk gebracht zal worden en nog meer afwijkingen teweeg zullen gaan brengen en over 10 jaar zitten we met 50 verschillende zogenaamde tv standaarden waar je geen reet aan hebt maar het vult wel de zakken van een hoop lachende personen.

 

Het draait enkel om geld en hoe meer men toepast hoe duurder het voor jou wordt, erg positief is dit niet te noemen maar is wel realiteit, de ergste vorm van deze sombere realiteit is dat men dingen lanceerd die helemaal nog niet functioneel zijn, als de poeplap maar vol loopt.

 

ook met die irritante beelden, je ziet zelfde stukje 7 keer, dit verdiend ook meer want je maakt daardoor een programma langer met minder inhoud en je herhaalt dat zogenaamde spektakel stuk er 7x in en voor volgende week ligt het dan ook weer klaar twee uitzendingen klaar in tijd van 1 kassa !

 

Geld geld geld, dit wordt echt de ondergang van de mens ooit. Of we zijn al half op weg ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had het ook bij de films "The Bourne Identity" en "The Bourne Supremacy(?)". Best spannende films met spectaculaire scènes, maar zoveel beeldeffecten dat je er koppijn van krijgt.

Misschien een tip voor filmmakers: maak een aparte 'oudere jongere'- en 'krasse knarren'-versie. Een soort grey hair directors cut.

 

***

Over geluidssterkte: daar zijn elektronische en softwarematige oplossingen voor. Limiters en threshold schakelingen. Bij PC's moet je moederbord ervoor geschikt zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...