Ga naar inhoud


Publieke Zenders gaan op de schop


Gast JJK

Aanbevolen berichten

HILVERSUM - Tv-kijkers en radioluisteraars van publieke zenders moeten vanaf maandag goed opletten waar ze hun favoriete programma kunnen vinden. De uitzendschema's veranderen namelijk, vooral op televisie, ingrijpend. De omroepleiding probeert door deze operatie de trend van dalende kijkcijfers en reclame-inkomsten te keren.

 

 

Om daarvoor te zorgen wordt het zogenoemde thuisnetmodel, waarin de diverse omroepen een 'eigen' net hadden, vervangen door een programmeermodel. Op basis van genre worden programma's nu aan netten toegewezen. Op die manier hoopt Publieke Omroep (PO) meer aan te sluiten bij het kijk- en zapgedrag van mensen. Onderliggende logica is dat mensen die het ene programma waarderen een soortgelijk programma wellicht ook willen zien en dus op dat publieke net blijven hangen.

 

Nederland 1 geldt vanaf maandag als een familienet. Zendercoördinator Ton F. van Dijk typeert zijn zender als een net waarop zaken worden uitgezonden die alle Nederlanders raken of interesseren. Dus de grote sportevenementen als WK's en Olympische Spelen, maar ook de meeste NOS Journaals, EénVandaag (het vroegere TweeVandaag) en elke werkdag om 23.00 uur de afsluitende nieuwe talkshow van Jeroen Pauw en Paul Witteman (Pauw & Witteman).

 

Om het brede karakter van Nederland 1 verder te onderstrepen staan er programma's in het schema als Mooi! Weer De Leeuw, Koefnoen, E.R., Blik op de Weg, Spoorloos, Gewoon Jan Smit, Lingo en Boer Zoekt Vrouw.

 

Op Nederland 2 kunnen kijkers voortaan terecht voor verdiepende programma's, achtergronden, zingeving, kunst en cultuur. Zendercoördinator Lennart van der Meulen koos op zijn net voor dagelijkse programma's als Netwerk (19.30 uur), Man Bijt Hond, MAX & Catherine, het Journaal van 22.00 uur, gevolgd door het Sportjournaal en NOVA. Verder zijn er gedurende de week programma's te vinden als Haring, PREMtime, Het Elfde Uur, Andere Tijden, Villa Felderhof en Rondom Tien.

 

Nederland 3 krijgt een wat experimenteler karakter. Zendercoördinator Roek Lips gaf onlangs toe dat hij bij de start van het nieuwe Nederland 3 nog meer experimenten had gewenst, maar door langlopende verplichtingen doet zijn net het in het begin vooral met bestaande titels. Omdat het derde net voor een groot deel ook jongerennet is, is er elke werkdag de BNN-soap ONM (19.00 uur). Een half uur later begint De Wereld Draait Door en er is ook elke avond plaats voor satire.

 

Als er Europees clubvoetbal is, krijgt dat ook een plaatsje op Nederland 3. Gedurende de week komen uitzendingen voorbij als Holland Sport, Lijst Nul, Llinke Soep, Spuiten en Slikken, Keuringsdienst van Waarde, De Lama's, Raymann is Laat, Zembla, Little Britain en Six Feet Under.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 53
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

veranderen ok maar het is juist het aanbod op tv wat de truuk doet, die veranderd dus niet en zal het nog steeds treurig blijven, aanbod programma´s op de publieken is beter dan de commercielen daar ben ik het mee eens, maar voor de rest is de inhoud veels te laag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ik niet begrijp is dat programma's onder genre worden samen geplaatst. Echter voetbal wordt gesplitst over Ned 1 en 3 samen ket Holland Sport. Als je het dan doet doe het dan compleet. Met de reclame's op de publieke netten vind ik het wel meevallen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Beetje geschuif met de programma's over de 3 netten zou dat meer kijkers trekken? Heb zelf liever 1 zender minder en geen reclame.


Die reclame vind ik allemaal wel meevallen, het aantal zenders vind ik goed zo. Maar wat ik niet snap is het volgende:
[*] Nederland 2 was de zender voor het grote publiek, dat wordt nu Nederland 1. Waarom hou je daar 2 dan niet voor? Zo kent iedereen de zender. [*] Nederland 2 wordt nu een mix van verdiepende/culturele/relgieuze programma's, wederom had je daar Nederland 3 voor kunnen houden en daar dan de religieuze programma's in kunnen passen. [*] Z@pp/Z@ppelin blijft het jeugdblok overdag, maar kan iemand mij dan uitleggen waarom Sesamstraat ineens pal voor 1 Vandaag op Nederland 1 komt? Totaal onlogisch. [*] Het voetbal, je zou toch zeggen voor een groot publiek, maar de Europese wedstrijden komen op 3 terwijl de rest van Studio Sport/Voetbal op 1 komt. Zend dan bijv. ook Studio Voetbal en de samenvattingen van de Premier Leaugue op 3 uit.

Wat ik wel goed vind is dat er nu eindelijk een jongerenzender komt, natuurlijk zal die voornamelijk door BNN, VARA en NPS gevuld worden. Maar hij is er dan toch eindelijk, dát is wel iets waardoor iig meer jongeren zich aan de publieke omroep kunnen relateren. Zo hoeven ze de jongerenprogramma's niet tussen de rest te vinden maar is er gewoon één zender voor.

Verder is de kwaliteit van de programma's nu al een stuk hoger dan die van de commerciëlen maar m.i. hangt het er nog steeds te dichtbij. Dat doet men om de kijkers, maar ik zou zeggen hou je er verre van en kijkers die moe zijn van IJsdansende B-sterren komen toch bij jou uit. Maar dat zijn slechts mijn 2 centen.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

[citaat aanbod programma´s op de publieken is beter dan de commercielen daar ben ik het mee eens, maar voor de rest is de inhoud veels te laag.

Daar heb jij toch geen last van; je kijkt toch alleen maar naar die schitterende Spaanse programma,s <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />(volgens je eerdere postings)

"That's another fine mess you've got me into"

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ach alsof het nog nieuws is zo ongeveer elk jaar wordt toch alles door elkaar gehutseld, en straks na de verkiezingen krijg je weer een nieuwe minister met weer een andere visie en dan zal het wel weer veranderen.

Ze mogen dan soms wel betere programma's hebben (ik vind zeker niet alles beter), maar volgens mij worden andere zenders toch beter bekeken, dus lang niet iedereen die zegt dat de programma's beter zijn kijkt ook daadwerkelijk en de zoveelste verandering zal dat er denk ik niet beter op maken.

 

suc6

 

Gerrit B

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik vind het erg vervelend dat er ineens in beide hoeken een kleurenlogo staat in plaats van een witte.


Is ook een achterhaalde actie....het moet zeker mooier zijn?

Ik weet dat ze bij SF en ORF de logo's eerst ook un kleur hadden maar die hebben ze op veler verzoek zwart-wit gemaakt.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
We zijn inmiddels in een situatie dat die volstrekt niet strakke lelijke RTL logo's wel het minst de aandacht trekken van alle nederlandse zenders...


sst. Voordat je het weer vervangen ze het weer, en wordt het net als bij KETNET een bewegend logo, dat af en toe van vorm veranderd. <img src="/forums/images/graemlins/mad.gif" alt="" />
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
sst. Voordat je het weer vervangen ze het weer, en wordt het net als bij KETNET een bewegend logo, dat af en toe van vorm veranderd.

 

Dit heb je op CBBC en sommige Engelse zenders ook, vindt het wel beter want, het voorkomt het inbranden in je mooie dure plasma scherm.

DM8000 1TB HDD - ICVS + GP3

DM7025+ SC 300GB HDD/4GB CF + Dumbo - ICVS + GP3

Visiosat BIG Bisat |15°W|5°W|0.8°W|4.8°E|9°E|13°E|19.2°E|23.5°E|

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
[citaat aanbod programma´s op de publieken is beter dan de commercielen daar ben ik het mee eens, maar voor de rest is de inhoud veels te laag.

Daar heb jij toch geen last van; je kijkt toch alleen maar naar die schitterende Spaanse programma,s <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />(volgens je eerdere postings)

En dit klopt ook, ik kijk spaanse tv en vrijwel geen nederlandse tv meer, maar wat ik heb gemist en interresant vind, kijk ik dan nog wel eens via omroep.nl. De nl sat ontvanger gaat woensdag weer een keertje aan voor voetbal omdat de webstrijden van het nederlands elftal schijnbaar nergens anders worden uitgezonden dit keer.

En dat bedoelde ik ook met aanbod te laag veels te weinig op de nederlandse zenders om avond vullend te zijn, als er op 1 avond 1 programma is wat boeiend is of leuk is dat eigenlijk nog veel, ook is het hele familie gevoel weg op de nederlandse tv, ik vind het namelijk erg gezellig om samen met de vrouw op de bank te springen en een grote spelshow te bekijken met veel aktie spelletjes en humor, waar dus niet een loterij aan vasthangt want daar wordt je ook doodmoe van, al deze grote en leuke produkties zie je wel op de spaanse tv en dat is gezellig tv kijken met vermaak. Vroeger waren deze leuke spelshows er wel en zelfs enorm populair in nederland waarom ze er niet meer zijn weet ik ook niet maar van de ende zei ooit dat het te duur was geworden? Ik mis dus heel veel aan echt vermaak op de nederlandse zenders en dit kan volgens mij gewoon beter gedaan worden met het zelfde geldpotje hoor.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...