Ga naar inhoud


Einde analoge ethertelevisie Vlaanderen in 2008


Gast Paullo

Aanbevolen berichten

 

Hierbij tekst uit de krant "Het Laatste Nieuws" (via website hln.be)

 

Vlaanderen in 2008 naar digitale ethertelevisie

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois wil dat Vlaanderen al in 2008 stopt met analoge tv-uitzendingen via de ether en helemaal overstapt op digitale ethertelevisie. Bourgeois legt vrijdag een voorstel voor de omschakeling voor aan de Vlaamse regering.

De Europese Commissie legt de EU-lidstaten op uiterlijk in 2012 de volledige overstap te maken naar digitale ethertelevisie. Diverse landen gaan echter sneller. Naar schatting 190.000 tot 250.000 gezinnen kijken in het sterk bekabelde Vlaanderen uitsluitend of occasioneel tv via een antenne.

Dat is 7,5 tot 10 procent van de huishoudens. Zij zullen nieuwe apparatuur moeten kopen als ze mee willen overstappen naar digitale tv. De ingreep maakt ook de weg vrij voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen als tv op mobilofoon. (belga/hln)

Link naar reactie
Delen op andere sites


ooit wel eens iets goeds van de EU afgekomen ?? haaden we nog hoop om volgend jaar nog naar belgie te kijken , volgen braaf de belgen de nederlanders. maar goed er schijnt niemand iets te geven om die stakkers die op bootjes wonen in de zomer/winter waar energie niet uit de grond komt. zouden er ook tv's komen met ingebouwde onzin op 12 volt ???

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Citaat:
maar goed er schijnt niemand iets te geven om die stakkers die op bootjes wonen in de zomer/winter waar energie niet uit de grond komt. zouden er ook tv's komen met ingebouwde onzin op 12 volt ???

 

Ik vrees dat er in Vlaanderen niet zo veel mensen in dat geval zullen zijn, in alle geval veel minder dan in Nederland.

 

In alle geval is die omzetting onvermijdelijk, hetzij in 2008, hetzij in 2010, te meer daar reeds sinds enige tijd het digitale zenderpark van VRT en sinds kort ook van RTBF operationeel zijn.

 

Greets

Link naar reactie
Delen op andere sites

2012 Heb ik liever, als in 2008 al iedereen verplicht zou zijn om digitaal te kijken ... en denk maar eens aan hotels, ziekenhuizen, die moeten dan op elke kamer een digibox hebben <img src="/forums/images/graemlins/smirk.gif" alt="" />

 

<img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> Timm1983

Admin: Dit account is ontoegankelijk gemaakt vanwege het gebruik van een niet-bestaand email adres met talloze aflever foutmeldingen tot gevolg. Het lid reageerde niet op het verzoek dit te wijzigen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is weer communicatie op zijn Belgisch.

 

In de krant stond 2008, vanavond op het tv-nieuws is er dan weer sprake van 2012.

 

Afwachten tot duidelijker berichtgeving zeker, één ding is zeker de overschakeling komt er, wannéér is nu de vraag.

 

 

Greets

 

PS Volgens de kranten De Tijd en Gazet van Antwerpen toch 2008.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hierbij het persbericht van de Vlaamse Regering:

 

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 27 oktober 2006

Vanaf begin volgend jaar start in Vlaanderen de begeleide overgang van analoge naar digitale ethertelevisie (via antenne). Analoge televisie via de ether stopt in Vlaanderen definitief eind 2008, heel wat eerder dan het moment dat Europa vooropstelde, nl. 2010-2012. Het beheer van het digitale spectrum in Vlaanderen komt in handen van een nieuwe vennootschap, dat ook het zenderpark (apparatuur en infrastructuur) van de VRT zal uitbaten. Dat besliste de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Media Geert BOURGEOIS.

 

Vandaag kijken in Vlaanderen ongeveer 60.000 gezinnen uitsluitend televisie via de antenne. Dat betekent ongeveer 2,5 % van de Vlaamse gezinnen, een beduidend kleine groep tegenover de 97% kabelabonnees. Daarnaast zijn er 80.000 à 180.000 gezinnen die beide technologieën combineren: met een binnen- of buitenantenne ontvangen ze ook televisie in de slaapkamer of in het buitenverblijf. Enkel de VRT-kanalen en in sommige gevallen RTBF of de Nederlandse openbare omroepen, zijn op deze manier te ontvangen.

 

In juni besliste de Radiocommunicatie Conferentie 2006 (RRC-06) dat de Vlaamse digitale ether ruimte krijgt voor tientallen digitale radio- en televisiezenders. Voor heel Vlaanderen zullen 12 tot 16 digitale radio-omroepen kunnen uitzenden en nog eens zes tot acht voor telkens de helft van Vlaanderen (Oost- en West-Vlaanderen versus Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg). Daarnaast is er ruimte voor een dertigtal landelijke digitale televisiezenders en nog een tien- of twaalftal provinciale.

 

De switch-off van de analoge etheruitzendingen voor televisie is onafwendbaar. De analoge signalen nemen erg veel ruimte in het spectrum in beslag en staan zo de ontwikkeling van nieuwe omroeptechnologieën via de ether in de weg. "Door sneller om te schakelen krijgen alle Vlamingen, en niet enkel de voorlopers, een evenwichtig en marktgedreven aanbod van verschillende vormen van digitale televisie. Ook komt er nu sneller ruimte in de ether voor experimenten met nieuwe vormen van mobiele digitale televisie," aldus minister Bourgeois.

 

De voordelen van digitale ethertelevisie zullen enige nostalgie rond de analoge antenneontvangst snel doen vergeten: een zeer goede klank- en beeldkwaliteit, veel meer zenders mogelijk, de mogelijkheid om vlot het signaal via een tijdelijk geheugen later te bekijken, allerhande nieuwe mobiele toepassingen.

 

Toch zal de overgang voor heel wat huishoudens een aanpassing inhouden. Daarom kiest de Vlaamse overheid voor een begeleide overgang. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, die in de nacht van 10 op 11 december volledig overschakelt, spreidt Vlaanderen de overgang over twee jaar. Dit geeft de Vlaamse overheid de gelegenheid om de Vlamingen goed te informeren over de switch-off van de analoge uitzendingen en ook de nodige maatregelen te treffen. Want digitale televisie via de ether vraagt de installatie van een decoder.

 

Voor het beheer van de digitale frequenties en tevens voor de uitbating van het VRT-zenderpark richt de Vlaamse overheid een nieuwe vennootschap op. Daarin participeren de VRT door de inbreng van infrastructuur en knowhow, de Vlaamse Gemeenschap door de inbreng van de frequenties en Participatiemaatschappij Vlaanderen. Met een systeem van partnerschap en concessies worden de beschikbare frequentieblokken toegewezen.

 

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...