Ga naar inhoud


DVB-T in het buitenland


Checkin

Aanbevolen berichten

Klein rondje Europa, waar kan ik kijken in het buitenland?

 

Wellicht heeft u tijdens uw vakantie onderweg op verschillende trajecten gebruik kunnen maken van CarTV. Nog niet in elk land is DVB-T actief, de gebieden worden wel steeds groter. 60% van Duitsland is inmiddels voorzien van signaal, met de grote steden als basis.

Ook heeft men een groot zenderpakket dat wordt aangeboden.

 

In België is het vlaamstalige gedeelte al voorzien van een DVB-T netwerk, in de omgeving van Brussel is nu ook een zender aanwezig.

Naast de TV kanalen worden er verschillende radiostations digitaal uitgezonden.

 

Reist u naar Luxemburg dan krijgt u daar een verrassing, omdat het de thuisbasis van RTL is. RTL4, RTL5 en RTL7 worden hier

ongecodeerd uitgezonden.

 

Bent u toch een trip door Europa aan het maken, dan zit Frankrijk daar natuurlijk bij. Hier bouwt men het DVB-T netwerk voorspoedig uit.

De concentratie zit bij de grote steden en het zenderaanbod is zeer behoorlijk. U treft in Frankrijk zo'n 14 TV zenders ongecodeerd aan.

 

Hup de Pyreneeën over en u rijdt Spanje binnen, onder de heerlijke Spaanse zon ontvangt CarTV hier zo'n 23 ongecodeerde kanalen.

Zowel landelijke als commerciële zenders zorgen voor een duidelijke acceptatie van DVB-T dat inmiddels een duidelijk succes is.

 

Bij deze landentrip hoort ook Italië, dat zoals het DVB-T netwerk zich daar ontwikkelt, het tweede land zal worden met een compleet

landelijke dekking. Italië kent een uitgebreid ongecodeerd zenderaanbod en heeft tevens de mogelijkheid tot abonnee TV. Speciale programma's en live voetbal kunnen worden bekeken middels een pre-paid variant.

 

 

CROATIË

Systeem: nog niet bekend

In Zagreb is momenteel een test gaande met een 2-tal DVB-T zenders waarmee een zo'n 800.000 inwoners kunnen worden bereikt.

De verwachtting is dat men in de toekomst een 6-tal multiplexen nodig heeft.

De regering heeft haar plannen voor digitale TV ontvangst nog niet bekend gemaakt.

 

 

 

DENEMARKEN Systeem: Free-to-Air / abonnement

Momenteel verkeert het een en ander nog in een testfase. Op 1 juli zal er een start worden gemaakt met één multiplex welke bedoeld is voor de nationale zenders. Deze zenders zullen free-to-air te ontvangen zijn terwijl de andere 3 multiplexen voor de commerciële omroepen waarschijnlijk

gaan werken met een abonnement systeem.

Beschikbare TV zenders: DR1, DR2, TV2

 

 

ENGELAND Systeem: Free-to-Air

Ontvangst van DVB-T is in bijna geheel Engeland mogelijk met een zenderaanbod van meer dan 20 zenders.

Beschikbare TV zenders:

BBC1, BBC2, BBC3, BBC4, BBC News 24, TMF, The Hits, ITV1, Channel 4, Channel 5, Sky News, ITV News, Sky Travel, FTN

 

 

 

FINLAND Systeem: Free-to-Air

In Finland heeft men momenteel 3 multiplexen in gebruik. Eén multiplex is voor de Finnish Broadcasting Company terwijl de twee andere multiplexen voor de commerciële omroepen zijn. Deze vergunning zijn afgegeven in het jaar 2000 en zijn 10 jaar geldig. Tevens heeft de regering toen bekend gemaakt dat de analoge zenders eind 2006 zouden worden uitgeschakeld, echter men heeft dat nu bijgesteld en de nieuwe datum is nu 31 augustus 2007. In Finland heeft men bijna een complete dekking.

Beschikbare TV zenders:

TV1-D, TV2-D, FST, YLE24, YLE Teema, MTV3, MTV3+, Subtv, Nelonen, Nelonen Plus.

Meer informatie: www.digitv.fi

 

FRANKRIJK Sinds april verleden jaar heeft Frankrijk ook zijn digitale televisie via de ether. De uitbouw van het netwerk verloopt vlot, maar is nog vooral beperkt

tot de steden. Het aanbod aan kanalen is groot: 14 verschillende zenders zijn vrij te bekijken. Zoals o.a. France2, France3, TF1, M6, Arte, TMC, maar ook vele nieuwkomers als Direct8, NRJ 12, W9 en France4. Het aantal gratis te ontvangen kanalen wordt in de loop der tijd uitgebreid tot 18.

Naast het gratis aanbod zijn ook nog een aantal abonnee-tv kanalen actief, waaronder natuurlijk Canal+.

 

 

 

GROOT-BRITTANIË Ontvangst van DVB-T is in bijna geheel Engeland mogelijk met een zenderaanbod van meer dan 20 zenders.

Beschikbare TV zenders:

BBC1, BBC2, BBC3, BBC4, BBC News 24, TMF, The Hits, ITV1, Channel 4, Channel 5, Sky News, ITV News, Sky Travel, FTN Het Verenigd Koninkrijk is wellicht de meest ontwikkelde markt voor digitale televisie in Europa. Vele kanalen van de BBC, de commerciële ITV en nog een dozijn andere aanbieders zorgen voor een brede keus aan kanalen. Het aanbod inmiddels uitgebreid met betaal-tv, dat Top Up TV heet.

 

 

 

HONGARIJE Systeem: nog niet bekend

Test uitzendingen met twee zenders vinden momenteel plaats in Budapest. Later zullen er nog twee zenders worden bijgeplaatst.

Een beslissing van de regering over de invoering van DVB-T is nog niet genomen.

 

 

ITALIË In Italië is de opmars van DVB-T snel - het is zelfs de bedoeling dat eind 2006 het hele land wordt bereikt. Alle belangrijke commerciële en publieke kanalen zijn beschikbaar, zoals die van de RAI, Mediaset (Rete Quattro, Canale 5 en Italia 1), La7 en MTV. De normale uitzendingen zijn allemaal

vrij te ontvangen, maar daarnaast zijn er speciale programma's zoals het live voetbal, waarvoor je pre-paid kaarten kan kopen om te kunnen kijken.

 

 

 

LUXEMBURG Vakantiegangers in Luxemburg hoeven de vertrouwde uitzendingen van RTL niet te missen. De programma's van zowel RTL4 als van RTL5 en RTL7 zijn via de ether in Luxemburg digitaal te ontvangen. Sinds het tweede kwartaal van 2006 zijn deze drie kanalen in de lucht, net zoals de RTL zenders voor Wallonië en Luxemburg zelf. De programma's zijn vrij te ontvangen.

 

 

 

NOORWEGEN Systeem: Free-to-Air

In Oslo, Bergen en Trondheim zijn momenteel een aantal digitale DVB-T zenders actief waarmee zo'n 30% van de bevolking wordt bereikt. In 2006

zal er een begin worden gemaakt met het uitschakelen van de analoge zenders. Wanneer dit is gebeurd zal het aantal multiplexen worden uitgebreid van 3 naar 5.

 

 

OOSTENRIJK EN ZWITSERLAND In Zwitserland zijn de publieke omroepen al enige tijd bezig met het uitrollen van de digitale televisie. In veel gebieden inmiddels verkrijgbaar in de verschillende landstalen. Ontvangst is nog lang niet overal mogelijk. In Oostenrijk is de invoering pas later dit jaar voorzien. Het aanbod zal aanvankelijk bescheiden zijn en bestaan uit drie kanalen, ORF1, ORF2 en ATV.

 

 

 

POLEN Systeem: nog niet bekend

De Poolse regering heeft in january 2003 de beslissing genomen dat er een werkgroep moest komen met als doel een strategie te bepalen voor

de introductie van DVB-T in Polen. Momenteel is nog niet bekend wanneer er in Polen wordt gestart. In Warschau wordt er sinds november 2001

al getest met één zender.

 

 

PORTUGAL Systeem: abonnement

Sinds 2002 zijn er testen geweest in de grote Portugese steden. Op het ogenblik is in bijna heel Portugal dekkend maar is er alleen via een abonnementen systeem DVB-T te ontvangen.

Meer informatie: www.tvcabo.pt

 

 

SPANJE In Spanje is in november 2005 de digitale televisie aan een tweede start begonnen. Via de ether zijn nu minimaal 23 kanalen vrij beschikbaar, waaronder de landelijke publieke (TVE) en commerciële omroepen, enkele regionale en lokale stations.

 

 

 

 

TJECHIË Systeem: nog niet bekend

In 1999 zijn er al een 2-tal vergunningen afgegeven voor testen met DVB-T ontvangst. Deze testen hebben met name in Praag plaatsgevonden

en lopen door tot eind 2004. De regering heeft te kennen gegeven met DVB-T te willen beginnen echter een nieuwe wet op het gebied electronische media en broadcasting is in de maak. Het een en ander heeft voor een vertraging gezorgd en eind 2004 zal er meer bekend moeten zijn.

 

 

ZWEDEN Systeem: free-to-air / abonnement

In Zweden heeft men reeds enige jaren de mogelijkheid om verschillende TV kanalen gratis te ontvangen. Daarnaast heeft men de mogelijk om

commerciële zenders te ontvangen via een abonnement systeem. Hiervoor gebruikt men het Conax-codeersysteem.

Beschikbare Free-to-Air TV zenders:

SVT1, SVT2, SVT24 News channel, SVT Childrens channel, TV4

Beschikbare gecodeerde TV zenders:

Canal+, Eurosport, MTV, VH1 etc

Zo nu eerst een Bavaria na zoveel werk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

Kleine update.

 

Na een verblijf in Frankrijk, natuurlijk wat zitten testen,

Luxemburg, is goed. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Frankrijk nog lang niet voor elkaar als je richting de Alpen gaat. <img src="/forums/images/graemlins/mad.gif" alt="" /> alleen omgeving Lyon was goed.

België niet getest. <img src="/forums/images/graemlins/blush.gif" alt="" />

Zo nu eerst een Bavaria na zoveel werk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In Valencia (in de luchthaven van Manises) ontving ik op m'n laptop met DVB-T ontvanger 32 kanalen waarvan een vijftal radiozenders waren. In Calpe aan de kust, zo'n 100km ten zuiden van Valencia nada (niets, nul, nothing), zelfs niet op het dak van een appartementsgebouw.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later...

Ik ben van plan om deze zomer naar het noorden van Litouwen te gaan, naar een stad genaamd Šiauliai. Heeft er iemand gegevens over DVB-T in Litouwen? Dan weet ik of het zinvol is om een DVB-T-ontvanger mee te nemen op vakantie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Checking de meeste info die je geplakt hebt is achterhaalt van die website en word niet bijgewerkt.

 

Denemarken uit de testfase en zend uit via meerdere plaatsen.

 

Oostenrijk en Zwitserland Orf/Srg zenden al uit sinds dit jaar.

 

Polen:

 

Warschau, Polen

 

TVN, Polsat en TV4 over DVB-T

 

Zoals digital-tv.pl vernomen heeft starten Donderdag 31 mei om 14:00 de test uitzendingen van de programma's TVN, Polsat en TV4.

Uitgezonden word er in de MPEG-2 norm vanuit het Paleis Kultury i Nauki in Warschau op Kanaal 55 en in Pozan Srem op Kanaal 23.

ook zit er een zooitje radio bij.

 

Viola <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Goed om te weten. Dan laat ik de DVB-T-ontvanger thuis.


Slim want het is ook Mpeg-4 daar <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />
Link naar reactie
Delen op andere sites

O, nou, daar gaat het alweer mis met het streven naar één Europese norm. Dus moeten we eigenlijk ook bij ieder land opgeven of men MPEG2 of MPEG4 gebruikt. Zeker zullen onze DVB-T-ontvangers geen MPEG4 kunnen decoderen, alleen maar MPEG2, lijkt mij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Checking de meeste info die je geplakt hebt is achterhaalt van die website en word niet bijgewerkt.

Denemarken uit de testfase en zend uit via meerdere plaatsen.

Oostenrijk en Zwitserland Orf/Srg zenden al uit sinds dit jaar.

Polen:

Warschau, Polen

TVN, Polsat en TV4 over DVB-T

Zoals digital-tv.pl vernomen heeft starten Donderdag 31 mei om 14:00 de test uitzendingen van de programma's TVN, Polsat en TV4.
Uitgezonden word er in de MPEG-2 norm vanuit het Paleis Kultury i Nauki in Warschau op Kanaal 55 en in Pozan Srem op Kanaal 23.
ook zit er een zooitje radio bij.

Viola <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />


Happysat,

De datum van de start van dit topic is November 2006, de info daarvan is inderdaad al sterk achterhaald.de uitbreidingen gaan in rap tempo.

Echter het vervolg van dit topic, waarin ik het over Frankrijk heb zijn de bijlage's zeker up-to-date <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Aangezien er deze zomervakantie toch wel veel Nederlanders richting Frankrijk vertrekken, leek het mij goede info.

Zo nu eerst een Bavaria na zoveel werk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt idd gelijk, ik had over de datum heen gekeken <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

Ik heb wel gelezen dat het met een Mpeg2 reciever mogelijk is om de audio van mpeg4 uitzendingen te horen, beeld uiteraard niet..

Er is een USB stick van geloof ik terratec de Piranha <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" /> die kan DVB-T/H/Dab en T-DMB wtf dat ook is <img src="/forums/images/graemlins/crazy.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
T-DMB wtf dat ook is <img src="/forums/images/graemlins/crazy.gif" alt="" />


Kijk eens op Wikipedia..

"Digital Multimedia Broadcasting (DMB) is a digital radio transmission system for sending multimedia (radio, TV, and datacasting) to mobile devices such as mobile phones."

Net zoiets als DVB-H dus.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...