Ga naar inhoud


Tip voor het plaatsen van je DVB-t buitenantenne samen met een schotel.


Gast

Aanbevolen berichten

Ik heb mijn buitenantennes opnieuw geplaatst

Ik had een beperkte mastlengte ter beschikking en wilde de bestaande mast niet verlengen. Omdat de UHF kanalen zwakker doorkomen heb ik de UHF antenne bovenin geplaatst zo hoog mogelijk vertikaal. In het midden de FM rondomgevoelige kruisdipool. In Duitsland is UKW horizontaal gepolariseerd.

Op een afstandsdwarsstang heb ik de VHF antenne vertikaal geplaatst. Dit is nodig omdat anders de hoofdmast een HF kortsluiting vormt voor de VHF dipool van de VHF antenne. Verder moest hij zover mogelijk weg van de schotel om ook hier geen HF verzwakking te verwachten.

Een fout die heel veel mensen maken is de plaatsing van de verschillende antennes veel te dicht bij elkaar. Dit geeft onherroepelijk verzwakking en werkt de antennewinst tegen.

Plaatsing net boven of onder een schotelantenne is uit den boze. Theoretisch moet er altijd meer dan een halve golflengte afstand tussen de verschillende antennes zijn.

Voor FM is dat in de praktijk moeilijk te halen. Dat zou 1,5 mtr betekenen.

 

Hier een foto van mijn antennemast:

 

1323077-IMG_0066.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 35
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Ik woon ten zuid-oosten van Darmstadt, net buiten de footprint. Tussen het begin van de footprint en mijn antenne zit ook nog een heuvel van zo´n 400 mtr. en daar kijkt die antenne regelrecht tegenaan. Heb toch nog een goede ontvangst.

Dit is de footprint:

 

karte.jpg

 

Verder ontvang ik op de zijkant van deze antenne loeihard de zender Würzberg. Die kan ik bijna zien staan. Maar via de zenders in het Rhein-Main gebiet ontvang ik ook de privé zenders zoals RTL, Sat.1 etc.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik heb mijn buitenantennes opnieuw geplaatst
Ik had een beperkte mastlengte ter beschikking had en wilde de bestaande mast niet verlengen. Omdat de UHF kanalen zwakker doorkomen heb ik de UHF antenne bovenin geplaatst zo hoog mogelijk vertikaal. In het midden de FM rondomgevoelige kruisdipool. In Duitsland is UKW horizontaal gepolariseerd.
Op een afstandsdwarsstang heb ik de VHF antenne vertikaal geplaatst.

Je VHF antenne moet onder de UHF, FM onder de VHF antenne; dan heb je het helemaal goed. Dus de hoge frequenties bovenin en dan naar beneden (schotel telt niet mee) <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is misschien optisch beter maar HF technisch is dit zeker in mijn geval beter.

Die kruisdipool komt dan te dicht boven de spiegel die de ontvangst ongunstig beinvloed. In dit geval is de "vrijheid" onder en boven de kruisdipool groter. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Dat is misschiemn optisch beter maar HF technisch is dit zeker in mijn geval beter.
Die kruisdipool komt dan te dicht boven de spiegel die de ontvangst ongunstig beinvloed. In dit geval is de "vrijheid" onder en boven de kruisdipool groter. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Nee het heeft totaal niets met optisch te maken maar puur HF technisch. <img src="/forums/images/graemlins/smirk.gif" alt="" />
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Maar DX´r heeft gelijk

Waarom dan..?

Geef mij een technische verklaring en dan praten we verder. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Ik moet eerst overtuigd zijn.

De VHF ontvangst is het sterkst. Die antenne plaats ik daarom zo laag mogelijk. Verder zit ie door de zijstang zo ver mogelijk van de spiegel en neemt bijna geen ruimte weg voor de andere antennes vanwege de vertikale montage.

En de spiegel vormt geen HF obstakel voor de VHF antenne.

De UHF ontvangst is zwakker. Daarom zit ie bovenin.

De onderste en bovenste antenne geven de middelste FM antenne zoveel mogelijk stralingsvrijheid.

 

Als ik de kruisdipool zeg maar zo´n 10 cm boven de schotel zou hebben bevestigd dan vormt de schotel zo dicht bij die kruisdipool een behoorlijke kortsluiting voor 3 mtr. golven.

Je plaatst een 3,5 MHz draad-antenne toch ook niet op 5 cm hoogte langs de dakgoot ?

 

Ik wil geen hogere antennemast vanwege de windlast. Het hele zooitje is gelukkig blijven staan tijdens die orkaan van onlangs. Het enigste wat er gebeurd is, is dat de schotel op die mast door de wind gedraaid is, terwijl de klemmen werkelijk muurvast zaten. Ik kon hem met de hand niet terugdraaien. Moest eerst de bouten los draaien voordat ik hem weer terug op Astra 19° oost kon uitrichten.

Met de nog grotere draaibare schotel is niks gebeurd.

 

Natuurlijk ontvang ik alle zenders ook via satelliet maar ik vind het leuk om een beetje met DVB-t te spelen. Verder is er nog een voordeel en wel als er veel sneeuw in de schotel ligt..dan heb ik in geval van "nood" dus als de schotelontvangst uitvalt altijd nog DVB-t ontvangst. Die valt bij sneeuw niet uit. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

DX-er heeft inderdaad gelijk, maar dit gaat alleen op als alle 3 de banden vanaf dezelfde zender zouden komen. In jouw geval is het VHF signaal al heel sterk, dus diie kan dan lager in de mast. Is me alleen onduidelijk waarom je ook die schotel op die paal hebt staan. Zijn die bomen waar je overheen moet zo hoog? Want voor een schotel is het namelijk onzin om hem zo hoog mogelijk te zetten. Je hebt zicht of je hebt het niet. Du sals je geen bomen hebt voor je kan je hem ook op de grond zetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die schotel had ook ergens in de tuin kunnen staan. Daar had ik wel een plek gevonden voor 19° oost. Maar de draaibare schotel stond er het eerst en die kan alleen maar vanaf het dak 57° oost tot 45° west zien. Zodoende had ik de hele infrastructuur zoals disecq switch, stopkontakt, direkt onder het dak op de vliering geinstalleerd.

Later wilde ik er een vaste schotel op 19° oost bij hebben en de plaats-keuze viel toen op het dak.

Had alles in de tuin een plaats gevonden had ik alleen maar problemen op te lossen gehad. Waarheen met de 13 x 8 switch en verdere kabeldistributie?

In Duitsland heb je geen meterkast en kruipruimte zoals in Nederland.

Dus de distributie vanaf de vliering naar de verdere vertrekken is ideaal. Bij mij zie je nergens kabels lopen.

Bij de bouw van het huis had ik al langs de schoorsteen 2 x 2" afvoerpijp laten leggen waar de hele kabel mikmak doorloopt tot in de basement.

Het DVB-t gebeuren is pure hobby en vermaak zoals ik al eerder schreef.

Ik hoefde nu alleen maar een 2de mast verlenging aan te schaffen en op de bestaande mast te schuiven. De drie kabels gaan naar de drie aparte UHF, VHF, UKW ingangen op de switch en nu heb ik deze signalen op alle 8 dozen die in het hele huis verdeeld zijn. Ik ben erg tevreden met deze oplossing.

 

Ik zie trouwens nog steeds niet waarom de plaatsing van de antenne elementen een vaste frequentie volgorde moet hebben van hoog naar laag.

Dat zou ik graag uitgelegd willen zien.

Trouwens, er zijn in Duitsland UKW-FM antennes te koop met een lange spriet er bovenop voor AM ontvangst. Die kun je alleen maar bovenin de mast plaatsen, of je wilt of niet.

Daaronder komen dan de VHF en UHF antennes (of omgekeerd).

Het ging mij er bij het plaatsen van mijn relaas alleen maar om ervoor te waarschuwen dat de antenne-elementen zeker niet te dicht en hutjemutje op elkaar moeten zitten omdat dit de ontvangst nadelig beinvloed, zeker als er een schotel dichtbij staat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
De bovenste is OK, maar die middelse antennes (wat het ook is) ontvangen nagenoeg niets.

Dat geeft niet, die gebruik ik toch niet meer... <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik zeg niks hoor Svetik Maar DX´r heeft gelijk

Ik wacht nog steeds op een gefundeerde uitleg van Sjaak en/of DX´r waarom de antenne-plaatsing volgorde van hoog naar laag moet zijn in verband met de frequentie.

Ik ben erg benieuwd namelijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed, er komt geen uitleg. Daarom, mensen lees het eens door. Zoals ik het aanraad is het gewoon goed. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

@Sjaak...wat is er aan de hand..? Normaal kom je altijd met argumenten en nu komt er niks..?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...