Ga naar inhoud


TV tip: Die Flucht (De Vlucht) ARD 4 + 5 maart 20.15


Amager95

Aanbevolen berichten

Vanavond het begin van een tweedelige serie over de verdrevenen (Vertriebenen) uit de oostelijke gedeelte van Duitsland: Oost-Pruißen, Pommeren en Schlesien. Nu Rusland, Polen en Tsjechië.

In 1945 moesten de Duitsers weg uit deze gebieden. De kaart van Europa was opnieuw getekend in Yalta en vooral bepaald door Stalin. Polen werd simpelweg opgeschoven richting het westen, Oost-Polen werden Sovjet-Unie. Ook de Polen daar werden verdreven.

Bij deze afgrijselijke vlucht zijn ontzettend veel mensen omgekomen. Het precisieze aantal is onbekend.

De meeste mensen gingen naar de West-zone (later West-Duitsland), dus ook nog een barre toch door de Ost-zone (later de DDR).

Zij mochten een nieuw bestaan opbouwen in het vrije Westen, maar voelden zich er nooit echt thuis. Ook niet erkend wat er hun is aangedaan aan leed. De meesten hoopten ooit nog eens terug te keren, maar na de herenigingsafspraken door Helmut Kohl met de DDR in 1990, werd duidelijk dat dit nooit en te nimmer meer zou gaan plaatsvinden.

 

Voor meer info: Die Flucht ARD

Link naar reactie
Delen op andere sites


Citaat:
Polen werd simpelweg opgeschoven richting het westen

 

Klopt, Hitler en Stalin hadden een niet-aanvalsverdrag gesloten. In een geheim addendum hadden ze ook afgesproken dat o.a. Estland, Letland en Litauen door Stalin geannexeerd mochten worden, en dat ze Polen onderling zouden verdelen. En zo gebeurde het ook, Duitsland viel Polen binnen op 1 september 1939, en een paar weken later viel de Sowjet-Unie Polen in de rug aan. Nadat Polen gecapituleerd had deelden Duitsland en de Sowjet-Unie het land keurig op volgens de vooraf bepaalde grens. En die grens is nog steeds de oostgrens van Polen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hij draaide afgelopen week al op Arte.

Mijn dochter moest als "huiswerk" verplicht kijken om er over mee te kunnen discussieren op school tijdens geschiedenisles.

Goeie zaak vind ik.

Vannavond om 23.00h is er nog een documentaire na de film op de ARD.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...