Ga naar inhoud


Die ene dag in het jaar dat DVB-t belangrijk is..!


Gast

Aanbevolen berichten

Kijk..dat is leuk.

Word vannochtend wakker en zoals iedere ochtend ga ik naar beneden en zet het koffiezaadapparet, sorry koffiezetapparaat aan.

Dan de TV aan om naar het "Morgenmagazin" te kijken. Zoals iedere ochtend.

Huh....watte..? hij doet het niet..? Wat is er aan de hand?

Ik kijk op dat moment niet naar buiten omdat de rolladen allemaal dichtzitten..energie besparen heet dat tegenwoordig.

Ik zie natuurlijk gelijk de veldsterkte balk op nul staan en denk.."what the fuck?" iemand mijn schotel gejat..?

Kijken of mijn 11 x 8 switch stroom krijgt. Daar heb ik een schakelaar voor aangebracht zodat ie ´s nachts als nooit iemand kijkt geen stroom verbruikt. Energie besparen zei ik al. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Krijgt stroom...!

Ontvanger misschien stuk? Dus ik doe de analoge ontvanger aan. Beeld!..maar bar slecht. Witte en zwarte spikes over het beeld dat het niet leuk meer is!

Huh...?

Rolladen naar boven..ligt d´r een pak sneeuw buiten enorm. En sneeuwen dat het een lieve lust is.

Dus het begint te dagen..sneeuw in de schotel?

Ik doe de DVB-t ontvanger aan....en...perfekt beeld! Kan eindelijk naar mijn lijfprogramma kijken. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Daarom had ik nou dat DVB-t geneuzel aangebracht om op zulke dagen niet het dak op hoef te klauteren om mijn schotels van sneeuw te moeten bevrijden. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites


heb zelf de dvb-t hark op zolder staan,maar omdat de rtbf zenders zwak binnen komen valt het beeld al uit als het regent.een nat pannendak dempt het signaal,wat zal het dan zijn als er een pak sneeuw op het dak ligt?

gelukkig sneeuwt het niet zo vaak,regenen daarentegen wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
heb zelf de dvb-t hark op zolder staan,maar omdat de rtbf zenders zwak binnen komen valt het beeld al uit als het regent.een nat pannendak dempt het signaal,wat zal het dan zijn als er een pak sneeuw op het dak ligt?
gelukkig sneeuwt het niet zo vaak,regenen daarentegen wel.


Weet je dat wel zeker? Natte dakpannen??

Ik heb hier de VRT via zender schoten op het randje..gaat meestal goed maar het gaat mis bij: motorfietsen die voorbij rijden
Of bij hele sterke hogedrukgebieden waardoor de signalen zich anders gaan gedragen...

Hoe harder het regent (lagedruk) hoe stabieler meestal het signaal....wel is het dan net iets zwakker dan bij mooi weer....wellicht is dat bij jou ook het geval?
Link naar reactie
Delen op andere sites

Op VHF-UHF frequenties, 200mHz-800mHz, (golflengte in decimeter bereik) heeft regen en sneeuw geen invloed.

Door de vochtige toestand van de atmosfeer vind er zelfs een betere geleiding van de elektromachnetische golven plaats. Vandaar zelfs een ontvangstverbetering.

11-12 GHz (een gedeelte van de Ku band) valt in het milimeter bereik en daar vormen regendruppels en sneeuw een (gedeeltelijke) kortsluiting voor. De fisikale grote van de regendruppel/sneeuwvlok komt in de buurt van een kwart van de golflengte en meer. Dan begint het een remmende rol te spelen. Vandaar dat het signaal duidelijk gedempt wordt.

 

Ik had vannochtend weer hetzelfde effekt. Zware sneeuwval hier. En ik zie nu al weer op tegen het rijden. Moet 103 km dwars door het Rhein-Main gebied naar een hoog punt in de Taunus. Gisterenavond was het een nachtmerrie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Chrizie is hier de enige die een negatief effect van vocht op VHF-UHF ontvangst ondervindt. Dat lijkt me ook logisch: hij is de enige met een antenne binnen op zolder, een zolder die bij regen in een kooi van Faraday verandert.

 

En de ene kooi is de andere niet. Een kooi die 2.4 Ghz binnen houdt (microwave) houdt daarom de 1.8Ghz niet buiten. Leg je GSM in de microwave (microwave niet aanzetten s.v.p. <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> ) en bel 'm op... Veel kans dat ie gewoon over gaat.

 

Voor de meeste VHF-UHF gebruikers met een antenne buiten in de buurt van het natte dak, werkt dit laatste gewoon als perfect ground of als hoekreflector, een aanmerkelijke verbetering qua ontvangst tenzij je toevallig met die antenne "door het dak heen" probeert te kijken.

 

Zoals Svetik opmerkte, is luchtvochtigheid aan de ontvangerszijde meestal positief voor de propagatie. Maar bij Chrizie zal dit niet opwegen tegen het kooi-effect.

 

Chrizie zou ik dan ook aanraden de harkantenne buiten op de nok van het dak te plaatsen, eventueel een en ander met neutrale siliconen waterdicht te maken en eventueel de elementen met lijnzaadolie waterafstotend te maken. Want de ophoping van sneeuw hetzij op onze (sat-)reflectoren, hetzij op onze driven elements, daar heeft voorlopig niemand iets aan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben veel beroepsmatig bezig met het 2,5-2,7 GHz bereik.

Werk dan met hele gevoelige diversity ontvangers en COFDM.

Als er een verbinding is opgebouwd en iemand doet de microwave aan in de keuken..dan is er een geduchte storing van te vrezen en te ondervinden op sommige kanalen in die band.

Er zijn bepaalde kanalen die ik gewoon voor de zekerheid niet eens gebruik.

Dus de golven van een microwave oven treden wel degelijk naar buiten en reflecteren net zo lang tot ze de antenne´s op het dak bereiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het gaat om draadloze verbindingen van broadcast camera´s naar reportagewagens (via helicopters of vliegtuigen, airborne heet dat). In SD en HD kwaliteit.

Interviews in voetbalstadions, cockpit camera´s in Formule 1 wagens, DTM, Tour de France, 24h Lemans, noem maar op.

Overal waar draadloze videoverbindingen van hoge kwaliteit gevraagd zijn.

Dat gaat tegenwoordig van MPEG2/4 in DVB-t mode via COFDM modulatie in de 2,5 GHZ band.

COFDM in 2k mode zelfs via 64QAM voor HDTV. Is een extreem robuust signaal.

Die frequencie van 2,5 - 2,7 GHz wordt in Duitsland gebruikt maar in andere landen bouwen we dat voor iedere andere gewenste frequencie.

Al naar gelang de applicatie worden aan de ontvangerkant altijd diversity ontvangers toegepast. Het vlaggeschip onder de ontvangers bij ons heeft zelfs een 6 voudige diversity ontvangst mogelijkheid. Daar worden dus 6 antennes op aangesloten en de ontvanger is zelfs in staat om een gedeeltelijk aantal draaggolven (2k mode) die "beschadigd" zijn van de ene antenne via een andere antenne weer op te bouwen en te reconstrueren.

Dat heet MRC FFT (Maximum Ratio Combining Fast Fourrier Transformation).

 

Kijk maar eens hier, dan zie over wat voor een ontvanger ik het heb.

 

De verbinding naar de kamera is een UHF verbinding voor de overdracht van telemetrie voor camera-instellingen: Filters, diafragma, shading/regs, tally, viewfinder-back-input, intercom enz.

 

Absoluut HighTech. De zender op de kamera heeft een vermogen van 10 mW tot 8 watt (in een backpack). Antennes circulair en linear gepolariseerd.

 

De multiplexers zitten doorgaans in het vliegtuig/helicopter, motorfiets of auto en de demultiplexer aan de ASI uitgang van de ontvanger.

 

We hebben laatst een test gedaan met een vliegtuig. Een airbus steeg op in Hamburg met een camera en een 8 watt 2,5 GHz zender. Toen het toestel boven Hannover vloog hadden we al ontvangst op de normale dakantenne van onze firma (Rhein Main gebied). We hadden een perfect beeld tot en met de landing in Frankfurt/M airport.

Life beelden uit de cockpit bij een snelheid van 800 km/h.

Als je wilt kan ik je hierover een DVD sturen.

Het leuke van COFDM is dat je geen "line of sight" meer nodig hebt. Vroeger toen dit nog analoog was moest de zender en ontvanger een zichtverbinding hebben.

Nu ondersteunen de reflecties de ontvangst alleen maar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

bedankt Erdellod voor uw uitleg.ik dacht ook reeds ergens gelezen te hebben dat een nat pannendak het signaal dempt,en ondervind het hier zelf.

ik weet ook dat ik veel betere ontvangst zou hebben indien de antenne op het dak zou komen te staan,maar die optie is helaas uitgesloten.

ik wou enkel mijn ondervindingen hier even kwijt over de antenne op zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weet je chrizie..als je in HF ontvangst etc. geinteresseerd bent, dan wil je altijd het onderste uit de kan halen. En dat kan alleen maar als de antenne op het dak staat.

Onder het dak, de zolder zou voor mij geen optie zijn.

Als dat bij jouw niet kan, moet je er mee leven natuurlijk. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tuurlijk Svetik, dat betwist 'k allerminst. Microwaves lekken, anders zag 'k ze niet zo heerlijk via netstumbler. Het enige punt dat ik maakte, was dat 'k er wel vanuit ga dat de kooi van Faraday Chrizie parten speelt, ook al werkt hij in het DVB-T spectrum. Daarnaast is de ene kooi de andere niet. Een willekeurige metalen bak met een 2.4 Ghz sonde zal normaal nóg harder lekken en nóg minder soep opwarmen... <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...