Ga naar inhoud


advies gevraagd voor aanschaf 12v 220v koelbox


marco24

Aanbevolen berichten

voor op vakantie naar het warme zuiden en voor onderweg in de auto

 

wie heeft er ervaring en advies.

 

 

-thermo electrisch

de goedkoopste koelen tot maximaal 18c onder de buitentemperatuur (en als het buiten 35 c is word het bier niet koud)

 

 

-absorptie koelbox erg stil , maar koelt deze wel voldoende koud

 

-compressor koelbox (de winnaar in koelen , maar maken deze niet te veel lawaai op de camping zodra wij of de buren willen slapen)

 

wie heeft er ervaring of tips.

 

tja en in 1e instantie ligt mijn budget ergens tussen de 100 en 200 euro

een goede reden en ik wijk er wel vanaf.

Link naar reactie
Delen op andere sites


De thermo-elektrische valt sowieso af, want die kan nog geen blikje fris koelen. Het vermogen van de Peltier elementen ligt meestal rond de 50W, en het rendement is erg slecht en wordt slechter naarmate het warmer wordt. Stil is hij ook niet - de warmte wordt door het prulligste ventilatortje afgevoerd die de fabrikant maar kon vinden. Hij is goed om de blikjes koel te houden op weg naar het strand, maar voor een vakantie volslagen nutteloos. Mijn eigen experimenten tonen aan dat je beter een PET fles voor 90% met water kunt vullen en invriezen en die in een simpele koelbox plaatsen, dan heb je 24 uur een uitstekende koelkast.

 

Absorbtie koelkasten (met ammonia) zijn het meest gebruikt op campings en onderweg. Deze werken namelijk niet alleen op 220 en 12V, maar ook nog eens op gas. Je kunt een koelkast voeden met de autoaccu, maar alleen zolang je rijdt. Als je stilstaat kun je beter op gas overgaan, het koelvermogen is dan veel groter en een tankje campinggas houdt het wekenlang uit. Deze zijn inderdaad heel stil, hebben een goed rendement en veel vermogen.

 

Een compressor (te vinden in elke keuken) is alleen een optie als je een 220V aansluiting hebt.

 

Oftewel, koop de absorbtie versie als je serieus een vakantiekoelkast zoekt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Electrolux en misschien andere merken hebben een frigo die uitgerust is met een speciale electronica qua sturing, op 12V en 220V, dit ding werkt bij mij al 10j op 12V in de VW Caravelle, en als ik bij zomerdag in de bergen een dag stilsta loopt de temp in de wagen op tot 70° zonder probleem... Toch blijft mijn San Miguel op 8°, zelfs ijsjes kan ik erin een dag bewaren....

Maar na 24h is de woonaccu dan plat!

Die speciale Danfoss electronica zorgt steeds voor een max startkoppel en bewaakt de accuspanning, om diepontlading van de batterij te voorkomen...

Nadeel is zijn prijs die rap 700€ kan bedragen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jan Ambers,

 

 

Electrolux bevalt mij prima, kost een paar centen, maar dan heb je ook wat <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" /> .

 

Alleen wat die dingen tegenwoordig kosten weet ik niet, zou best kunnen dat de de prijs 700 Euro is, ik heb de mijne ook al zo'n jaar of 10. Ze worden ook veel gebruikt door vrachtwagen chauffeurs. In de auto op 12 volt onder het rijden geen probleem en op de camping schakel je over op 220 Volt. Zelf heb ik nog nooit de optie op gas geprobeerd, heb daar dus geen ervaring mee, gr.

 

 

 

Zilverster.

You are "The last in line" - Ronnie James Dio R.I.P.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een electrolux absorbtie koelkast, tegenwoordig heetten die dingen Dometic, zijn inderdaad de beste, en een nieuwe (niet al te groot) heb je vanaf 180 euro. Deze koelen ongeveer tot 35 graden onder de omgevingstemperatuur. Dit is sterk afhankelijk van hoe vaak je het ding open doet, en of je hem ineens volgooit met spullen die ook 40 graden warm zijn.

 

Die van ons vriest aan de achterkant vrijwel altijd, of het moet echt extreem warm zijn. Maar dan nog is alles koel. Zet hem dus niet te hoog (of te laag als je de temperatuur neemt), want anders heb je bevroren blikjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog iets vergeten, die Electrolux koelkasten voor mobiel gebruik zijn uitgerust met een compressor en stuureenheid van merk DANFOSS.

Oh ja, bij wijze van test; zet uw wagen eens enkele uren met gesloten ramen/deuren in de volle zon te zetten en er een thermometer in te leggen (die tot 100° gaat!)....

Link naar reactie
Delen op andere sites

goede middag,

 

op mijn boot heb ik een Waeco compressor koelbox. Heeft dezelfde maat als een normale koel-box.

 

Werkt buitengewoon geruisloos. Is bovendien thermostatisch geregeld en slaat aan indien nodig en af als de ingestelde temperatuur is bereikt.

 

Heeft een instelling waardoor deze automatisch stopt als de accu een te lage spanning heeft.

 

Verder kun je er een eenvoudige voeding bij krijgen, waardoor het ding ook op 230 volt kan werken. Tijdens het varen staat deze op de accu aangesloten in combinatie met een zonnepaneel. En in de haven hangt de box aan een 230 volt walaansluiting.

 

Ik heb deze koelbox nu zo´n 3 jaar in gebruik en ben hier zeer tevreden over. Het compressor type is zonder meer de beste oplossing. En absorptie werkt alleen goed op gas. Maar dat is te gevaarlijk. Tenzij het een geheel gesloten verbrandingsysteem betreft.

 

Het koelend vermogen is zeer goed. In de laagste stand gaat het zelfs vriezen in de kast.

 

Alleen neemt de compressor wel wat ruimte in. Waardoor de ruimte inwendig wat beperkt is. Echter de normale etenswaren, frisdrank flessen en een koel biertje passen er prima in.

 

Het geheel is uiteraard wel wat duurder dan een peltier koel-box. (Die overigens continu draait en minimaal koelt)

 

Groet,

 

 

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

al een en ander geinformeerd:

 

geen van alle hobby compressor koelboxen zijn te gebruiken via een omvormer 12v-220v

 

uitgezonderd de professionele , die werken wel op 12/24 v

 

een en ander heeft te maken met de gebruikte compressor techniek.

 

dus onderweg koelen valt al af, en absorptie op 12 v met een buitentemperatuur van 35c is ook nutteloos.

 

ik ga nog eens verder zoeken op het internet , misschien marktplaats o.i.d. voor een 2e hands prof koelbox

 

groeten

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou je ons willen informeren waarom 12V zo belangrijk is? Wij zitten maar een beetje te gokken op wat je nou eigenlijk wil met die kast (varkenssperma bewaren bijvoorbeeld?). De vakgroep radiometrie gebruikte bijvoorbeeld zo'n absorbtie campingkoelkast om een radiometer in de woestijn te koelen, en dat ging best.

 

Op 12V is het vermogen gewoon een probleem. Om bijvoorbeeld 300W te halen (zoals in de keuken) moet je 25 Ampere uit je 12V accu trekken. Een standaard auto accu (50Ah) houdt dat maar 2 uur vol. De kast draait gelukkig niet continu, maar je bekabeling moet er ook tegen kunnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede middag,

 

Compressor ¨hobby-koelkasten-boxen¨ bestaan niet. Er zijn maar een paar fabrikanten die de compressor units maken. De rest is uitsluitend vormgeving en isolatie.

 

Het is ook mogelijk met een losse compressor plus koelplaat een eigen model inbouw koelkast-box te maken. Dit wordt in jachten veel toegepast.

 

Voor scheepsgebruik of andere mobiele toepassingen is 12-24 volt standaard.

 

Voor absorptie is warmte nodig. Gas verwarming is hiervoor het meest efficient. Electrische verwarming op 12/24 volt is vrijwel onbruikbaar gezien het hoge energiegebruik. Verder moet een absorptiekast altijd min of meer rechtop staan voor een goede werking.

 

En deze 12/24 volt apparaten te laten werken op 230 volt is geen enkel probleem. Kan eventueel ook gewoon via de accu, als hierop een acculader is aangesloten.

 

De combinatie met een zonnepaneel is ideaal. Veel zon = is veel energie voor de (ver)koeling.

 

Groet,

 

 

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

@milo

 

Citaat:
Zou je ons willen informeren waarom 12V zo belangrijk is? Wij zitten maar een beetje te gokken op wat je nou eigenlijk wil met die kast

 

we reizen naar zuid frankrijk in 2 dagen , en houden daar alles tevens alles koel in

en afgelopen jaar was het ca. 20 c in de geleende koelbox ( en buiten ca 42C )

de eerste dag gaat wel met elementen van thuis , maar de 2e dag (na een nacht hotel is het niet handig.

 

we hadden de koelbox gewoon 's nachts in het hotel aangezet , alleen die koelbox werkte niet goed genoeg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...