Ga naar inhoud


Nieuwe computer voor Sat4all?


Rocketscientist

Aanbevolen berichten

Bron : Het Parool

 

Als de Nationale Supercomputer volgend jaar klaar is, heeft hij 15.000 keer meer geheugen dan een gewone pc. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam en NWO-bestuurder Ben de Kruijff stelden woensdag het eerste deel van het IBM power5+ systeem in gebruik.

 

De nieuwe Nationale Supercomputer, die de naam Huygens draagt, heeft momenteel een theoretische piekprestatie van 14 Teraflop/s. Dat is vier keer zo veel als de computer (TERAS/ASTER), die sinds 2000 wordt gebruikt. Volgend jaar wordt die opgevoerd tot 60 Teraflop/s, ofwel 60.000 miljard berekeningen per seconde.

 

De aanschaf, het onderhoud en het gebruik over een periode van vijf jaar zal 30 miljoen euro kosten. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert het project.

 

Huygens moet onderzoekers de komende jaren in de gelegenheid stellen onderzoek te verrichten op die gebieden waar grootschalig rekenen noodzakelijk is. De machine zal uiteindelijk een dikke 3000 IBM next generation Power-processoren hebben. De hoeveelheid voor gebruikers beschikbare schijfruimte zal ongeveer 800 TBytes bedragen. Het nieuwe apparaat moet vijf, zes jaar meegaan. [color:"red"]De oude computer voldoet niet meer aan de huidige eisen en zal als oud schroot worden aangeboden [/color] .

 

Het nationale centrum voor reken- en netwerkdiensten SARA heeft de nieuwe computer geplaatst in het Science Park in Amsterdam, waar tot en met 18 juni het wereldkampioenschap computerschaak en de Computerolympiade wordt gehouden. De Maastrichtse hoogleraar Jaap van den Herik, toernooidirecteur van de olympiade, bepleit denksport op te nemen in het programma van de Olympische Spelen. (ANP)

 

Prima computertje lijkt me, kan het forum de komende jaren wat groeien. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Lid van 10 november 2003 t/m 30 oktober 2015

Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...