Ga naar inhoud


Fase contra fase stroom advies gevraagt


Unetwork

Aanbevolen berichten

Ik heb al jaren een probleem, dit wel niet in mijn studio maar wel als ik het netwerk aansluit op een andere PC buiten mijn studio via de kabel.

Maar ook af en toe de antenne kabel van de sat ontvanger vasthoud krijg ik een lichte schok.

 

Nu ben ik bezig om mijn bovenste verdieping te verbouwen en daar gaat nieuwe stroom installatie erbij komen.

Zodat ik een ruime 200 m2 studio ruimte ga krijgen.

Weet iemand in duidelijke taal waar ik hier in Macedonie voor moet opletten?

Geld maakt niet gelukkig maar geluk is onbetaalbaar

Link naar reactie
Delen op andere sites


Zonder het zeker te weten, lijkt het mee een aardprobleem. Hier in ons kikkerlandje mep je een eind koper de grond in tot aan het grondwater en je hebt een goede aarde. Ik heb geen idee hoe dat in meer rotsachtige gebieden wordt opgelost.

Ik zou de lokale electriciën eens uithoren over hoe ze bij jou aarde maken.

René.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb hier (in België) hetzelfde voorgehad in een oud huis. In de straat wordt er alleen maar 240V geleverd en geen 380V en doordat er maar twee fasen zijn hier, ontstaan er reststromen tussen de beide fasen. (Ik kreeg schokken van de antennekabels, scartkabels, USB, noem maar op. Enige oplossing was aarden, en sindsdien heb ik geen enkele schok meer gekregen...

Philips DSR 7121, Multytenne Single en TV-Vlaanderen toppakket

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Zonder het zeker te weten, lijkt het mee een aardprobleem. Hier in ons kikkerlandje mep je een eind koper de grond in tot aan het grondwater en je hebt een goede aarde. Ik heb geen idee hoe dat in meer rotsachtige gebieden wordt opgelost.
Ik zou de lokale electriciën eens uithoren over hoe ze bij jou aarde maken.
René.


Een aardpen zou kunnen, maar als dat moeilijk is kan er ook een oppervlakte aarde worden aangelegd.
Deze koperdraad in een ring om je huis in de grond leggen, en koppelen.
Dan een aftakking naar de aarde van de meterkast.
Let wel,meten is weten, dit is ook bij een aarde van belang.
Vaak worden oude koperen waterleidingen ed, vervangen voor tyleen, en dan is het daarna ook vaan gedaan met de aarde.
Dit omdat vanuit vroeger vaak deze leidingen als aarde werden gebruikt.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze hebben net deze week de elektra van ons jeugd honk aangepast aan de betere normen.

 

alle licht staat op eigen aarde

ook het sound gedeelte heeft een eigen aarde gekregen

en het internet cafe staat gewoon op de aarde van de rest van het gebouw.

 

volgens de monteurs was het nodig om de sound en het licht van eigen aarde te voorzien omdat ander de kans groot is dat er storingen gaan optreden.

 

dit zou bij jou ook wel eens het geval kunnen zijn. hoeft niet natuurlijk maar goede aarde is daar wel noodzakenlijk blijkbaar.

 

 

groet cobes

if freedom is outlawed, only outlaws will have freedom.

.

Gigabluequadplus, AzBoxPremiumHD+, 2x DM600 en een Denson DS1010Road

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een opmerking betreffende apparatuur die ongeaard op de netspenning aangesloten is.

 

Regelmatig duikt hier de vraag op waarom men een schok krijgt als de schotel aangeraakt wordt, de coax op de ontvanger of de motor aangesloten wordt of wanneer men de kabelTV aansluiting er in prikt.

 

Bij het aanraken van een geaard voorwerp en het chassis van een apparaat dat ongeaard op de netspanning aangesloten is, heeft men bijna 50% kans een schok(je) te krijgen. Dit komt omdat vanwege de CE eisen bijna alle apparaten een netfilter hebben.

In dit netfilter zitten meestal twee spoelen en een aantal condensatoren.

Deze condensatoren verbinden de beide netspanningsaansluitingen, voor en na de spoelen, met het chassis van het systeem om hf stoorsignalen vanuit het net naar het apparaat en andersom kort te sluiten naar het neutrale punt, in dit geval het chassis. Hierdoor ontstaat echter voor de 50Hz netspanning een zeer hoogohmige spanningsdeler van twee condensatoren in serie tussen de beide netspannings aansluitingen. Op het koppelpunt van deze condensatoren staat meestalde halve netspanning zo rond de 115V. Omdat dit koppelpunt met het chassis van het apparaat verbonden is staat hierop dus deze spanning en op alle verbindingen die met het chassis verbonden zijn zoals b.v. de coax mantel van bij een sat ontvanger. Deze spanning is zeer hoogohmig en niet gevaarlijk voor de mens maar wel voelbaar als het menselijk lichaam direct tussen dit punt en een geaard punt terecht komt. Alhoewel de stroom ver beneden de gevaren grens blijft kan de schrikreactie wel schade aanrichten.

De enige mogelijkheid om dit te voorkomen is het chassis van het apparaat te aarden. In de praktijk gebeurd dit vaak ook wel doordat het apparaat met een geaard apparaat of aansluiting verbonden wordt. Bijvoorbeeld een kabelTV aansluiting, de buitenring van het TV stopcontact is geaard, een seriéle koppeling met een geaarde PC of een coax naar een schotel met motor die aan het metalen rekwerk van een balkon bevestigd is. Echter, zolang deze verbinding nog niet gemaakt is staat die 115V op het chassis van het apparaat.

Dit probleem is dus niet op te lossen door het aardings systeem van de huisaansluiting te veranderen. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat deze aarding optimaal moet zijn.

Als men het chassis van een apparaat wil aarden doe dit dat alleen via een metalen deel dat bereikbaar is zonder het apparaat te openen. Maak dus geen apparaten open om een verbinding met het chassis te maken als je niet heel goed weet wat je doet. Er zijn apparaten in omloop waarvan het chassis in de kast rechtstreeks aan de netspanning hangt of een potentiaal vrije spanning voert die niet met aarde verbonden mag worden.

De spanning is heel makkelijk te meten door een wisselspanningsmeter tussen het apparaat en een geaard punt aan te sluiten.

 

In ruimtes waar gevoelige apparatuur geplaatst wordt kan het zeer nuttig zijn een eigen "schone" aarde voor deze apparatuur te maken. Hoe meer apparatuur er op een aardsysteem aangesloten is, vooral als het om motoren, vermogenregelaars dimmers e.d. gaat, hoe "vuiler" het aardsysteem wordt. Vooral bij audio en video en communicatie apparatuur is het belangrijk dat er op dezelfde aarde geen andere apparatuur aangesloten is. Een eigen aardpunt voor de schone aarde is natuurlijk het mooiste, maar als dit problemen geeft, sluit dan het "schone" aardsysteem op één punt, zo dicht mogelijk bij het uiteindelijke aardpunt op het bestaande systeem aan.

 

Albert_H.

Nextwave Plus 2500SUC met Canaal Digitaal kaart en penta 1.09, PCTVsat, Skystar 2, Skystar 1 CI, Technotrend V 1.3, DEC3000, 80cm schotel met twin LNB draaibaar op een SM3D12.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooie uitleg Albert maar ik neem aan dat wanneer, in mijn geval, de Dreambox is aangesloten op het netwerk ook de aarde aangesloten is met mijn PC die wel geaard is?

 

En toch komt er stroom uit bij aanraking.

Als ik nu van stop contact verander, dus waarschijnlijk de zelfde fase, is dit probleem weg.

En dat is voor mij niet begrijpelijk.

Geld maakt niet gelukkig maar geluk is onbetaalbaar

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een netwerk verbinding is symetrisch en daardoor wordt er daarbij geen directe verbinding tussen de massa punten van beide systemen tor stand gebracht. Op de netwerkkaart wordt de buitenwereld ook via een trafo'tje dus potentiaalvrij gekoppeld met de electronica van de PC en de Dreambox.

Dus via die verbinding wordt de dreambox niet geaard. Wel als je een seriéle koppeling tussen de dreambox en de PC maakt en vaak ook omdat de dreambox via de schotel geaard wordt, maar dit laatste natuurlijk alleen als de schotel geaard is en de verbinding via een motor of DiSEqC switches loopt die metaliek met de schotel of de bevestiging daarvan verbonden zijn. Als alleen de LNB aangesloten is dan blijft het geheel meestal geïsoleerd omdat die van kunststof is en geen metalieke verbinding met de schotel maakt.

 

Als het probleem weg is als je een ander stopcontact neemt, of de stekker in het stopcontact omdraait kan met de schakeling van het netfilter te maken hebben. Als deze niet symetrisch uitgelegd is komt er alleen spanning op het chassis te staan als de fase van het net op één kant van het filter aangesloten is. Als de nul van het net op dit punt aangesloten wordt is er geen of een lagere spanning.

 

Ik zou daarom bij jou eerst even kijken of de dreambox werkelijk geaard is op een of andere manier. Is dit zo, dan is het zaak om de kwaliteit van die aarde eens goed onder de loep te nemen.

 

Nu heb ik eigenlijk alleen ervaring met netten waarvan de spanning tussen fase en nul aangeboden wordt. Wordt de spanning tussen twee fasen aangeboden dan loopt het een en ander weer wat anders. Maar omdat het bij jou verschil maakt op welk stopcontact je aansluit denk ik niet dat dat bij jou het geval is.

 

Albert_H.

Nextwave Plus 2500SUC met Canaal Digitaal kaart en penta 1.09, PCTVsat, Skystar 2, Skystar 1 CI, Technotrend V 1.3, DEC3000, 80cm schotel met twin LNB draaibaar op een SM3D12.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Albert bedankt voor je uitleg!

Ik ga straks even kijken of ik de boxen kan aarden.

Mocht het niet lukken nodig ik je wel ff uit voor een werk vakantie hier <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Groet, Peter

Geld maakt niet gelukkig maar geluk is onbetaalbaar

Link naar reactie
Delen op andere sites

volgens de monteurs die bij ons werkzaam waren wordt een en ander wel degenlijk door gegeven via de aarde, zo kan het zijn dat een muziek installatie gaat storen door de lampen ook al heb je ze op een eigen groep staan.

op de een of andere manier helaas weet ik niet precies hoe heeft hij die groepen van een eigen aarde voorzien waardoor alle problemen binnen de soos zijn opgelost en er ook geen kortsluiting meer ontstaat want dit scheen ook iets met de aarde te maken te hebben.

 

je kunt natuurlijk heel simpel( bij ons in het zand teminste) een extra aardepin de grond in jagen en deze in de meterkast met die bewuste groep connecten. maaruuuuh ergens ben ik bang gezien de plaats waar jou huis staat dat dat voor jou iets anders ligt.

 

maar extra aarde voorzieningen zal ook bij jou wel niet zo duur zijn.

 

groet cobes

if freedom is outlawed, only outlaws will have freedom.

.

Gigabluequadplus, AzBoxPremiumHD+, 2x DM600 en een Denson DS1010Road

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals ik in mijn eerste post al aangaf is het vooral voor audio, video en communicatie apparatuur belangrijk dat op dezelfde aarde geen lichtregelingen, motorsturingen of schakelende voedingen aangesloten worden. Door nu gevoelige groepen van een eigen aarde te voorzien, of stervormige aardverbindingen te maken vanaf het werkelijk aardpunt kun je theoretisch de aardsystemen gescheiden houden. Ik zeg theoretisch, want in de praktijk is dat nog een hele klus. Bij de meeste apparatuur, behalve zeer professionele, is het niet mogelijk de signaal aarde, die aarde die je schoon wilt houden, te scheiden van de netaarde die heel makkelijk vervuild. In de meeste gevallen is de netaarde in het eurosnoer direct verbonden met de signaalaarde van het gevoelige audio of communicatie gedeelte en heb je al snel een verbinding tussen de netaarde en je eigen "schone" aarde wat weer extra problemen opleverd.

Maar, in de praktijk valt het allemaal best mee voor thuisgebruik, als je maar voor een goede aarde zorgt. De problemen ontstaan vaak door het gebruik van veel en lange verlengsnoeren waarop zowel de airco als de audio installatie aangesloten zijn en de mix van geaarde apparatuur en ongeaarde apparaten met hun verbindingen onderling.

Er zijn boeken volgeschreven over aarding en guarding en als je je aan alle regels wilt houden is in veel gevallen het aardsysteem en de daaruit voortvloeiende scheidingen duurder dan de apparatuur die geaard moet worden. <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />

 

Albert_H.

Nextwave Plus 2500SUC met Canaal Digitaal kaart en penta 1.09, PCTVsat, Skystar 2, Skystar 1 CI, Technotrend V 1.3, DEC3000, 80cm schotel met twin LNB draaibaar op een SM3D12.

Link naar reactie
Delen op andere sites

de diepte van de aardepin schijnt afhankelijk te zijn van de soort grond die bij je huis ligt, maar vraag even bij de plaatselijke instalateur na die weet ook precies wat de norm moet zijn bij jullie.

 

 

groet Cobes

if freedom is outlawed, only outlaws will have freedom.

.

Gigabluequadplus, AzBoxPremiumHD+, 2x DM600 en een Denson DS1010Road

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals cobes al aangeeft, de gesteldheid van de bodem bepaalt hoe diep en hoeveel electrodes er nodig zijn. Dit is ook geen klusje om op de bonnefooi te doen, het gaat per slot van rekening om de veiligheid van de mensen die gebruik maken van de installatie. Laat het systeem in ieder geval vakkundig doormeten na aanleg.

 

 

Albert_H.

Nextwave Plus 2500SUC met Canaal Digitaal kaart en penta 1.09, PCTVsat, Skystar 2, Skystar 1 CI, Technotrend V 1.3, DEC3000, 80cm schotel met twin LNB draaibaar op een SM3D12.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...