Ga naar inhoud


2 antennes koppelen aan een ontvanger mogelijk of niet


Gast Henri Aalten

Aanbevolen berichten

Gast Henri Aalten

Is het mogelijk, om 2 KÖNIG passieve antennes te koppelen aan een onvager,

zodat ik twee verschillende hoeken in een keer kan pakken, zonder dat ik iedere

keer de antennes moet gaan richten?

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 30
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Is in principe mogelijk.

Maar waarom zou je het doen.

Ik kijk hier naar drie verschillende opstelpunten, en heb mijn antenne op geen van de opstelpunten gericht.Staat pal zuid.En ik woon in Numansdorp

Ontvang Rotterdam sign 99%, Breda sign 97% en Goes sign 79%. En als het weer meewerkt Belgie op kanaal 59.

Funke buitenantenne staat wel 8 mrt hoog buiten op een dakraam 2 mtr onder de nok gemonteerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Henri Aalten

Ik dacht misschien heb je hierdoor ook meer en beter signaal.

 

Of ik kan in mijn geval, de ene op Duitsland en de andere op Nijmegen, of Arnhem richten.

 

Ik woon namelijk in Westervoort.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Twee antennes kun je niet zomaar aan elkaar koppelen. Het gaat wel met z.g. koppelfilters, te koop bij de electronica/antenne handel en via gespecialiseerde postorderbedrijven/webshops.

 

Grt, Matthijs

Gigablue UHD Trio 4k met OpenATV 7.1 / Octagon SF8008 met OpenATV 6.4

Imperial DABman i150, DAB+, FM, Internetradio

Visiosat Big Bisat / Triax 64cm met:
42 * 39 * 36 * 33 * 28.5 * 23.5 * 19.2 * 16 * 13 * 10 * 9 * 4.8 * 3 gr oost / 1 gr west

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Twee antennes kun je niet zomaar aan elkaar koppelen. Het gaat wel met z.g. koppelfilters, te koop bij de electronica/antenne handel en via gespecialiseerde postorderbedrijven/webshops.

Grt, Matthijs

Heb je niet nodig, je kan gewoon twee UHF antennes met een goedkope metalen splitter aan elkaar koppelen, of met een F-splitter. Wel even zorgen dat je verloopjes voor mannetje/vrouwtje connectors hebt dan.

Koppelfilter heb je alleen nodig als je band III of FM ofzo met een losse antenne toe wilt voegen.

Wat ik persoonlijk erg graag zou hebben is een "kanaaldemper", die ik tussen de coax plaats en waarop ik b.v. kan instellen dat kanaal 56 volledig gedempt moet worden en de rest gewoon doorgegeven. Kanaal 56 (Wallonië) komt hier erg zwak door op de horizontale antenne, als ik 2 antennes koppel geeft dat teveel verlies voor kanaal 56.. Zou ideaal zijn als ik kanaal 56 van de verticale antenne gewoon "eraf kan halen".

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

En zo'n draaibare antenne heeft 2 motoren dan zeker, eentje om rond te draaien en eentje om van polarisatie te veranderen.

 

Alleen, hoe snel moet die antenne dan wel niet ronddraaien opdat in de werkkamer naar Radio 2 NL geluisterd kan worden en ik tegelijk naar La Deux kan kijken?

 

Dat is dus geen praktische oplossing Sjaak(k) <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />. Ik wil een kanaaldemper, maar aangezien ik er nog nooit van gehoord heb vrees ik heel erg dat ze niet bestaan, of misschien alleen in het professionele circuit (tegen professionele prijzen). <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" /> Met zo'n ding zou je praktisch geen verlies hebben bij het koppelen van antennes.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Citaat:
Twee antennes kun je niet zomaar aan elkaar koppelen. Het gaat wel met z.g. koppelfilters, te koop bij de electronica/antenne handel en via gespecialiseerde postorderbedrijven/webshops.

Grt, Matthijs

Dan nog blijft het probleem bestaan dat je in 2 richtingen tegelijk ontvangt <img src="/forums/images/graemlins/blush.gif" alt="" />


Was toch ook de bedoeling -> de ene op Duitsland en de andere op Nijmegen, of Arnhem richten.

Het koppelen van 2 antenne's met een splitter kan fluxaties geven in het signaal zelfs voor enkele minuten totale uitval... is vaker over gediscud ook op andere fora (heb toendertijd alles doorzocht van frans tot duitse forums allemaal zelfde conclusie) is een fijd maaaaaaaar het kan ook goed werken, HF wetenschap verklaard dit met geluk <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

Alleen niet bij mij voor lang, toch beter een koppelfilter en no probs meer.
Link naar reactie
Delen op andere sites

De ontvangst is afhankelijk van de lokatie en wat je wil ontvangen, TS heeft al 2 antenne's waarom zou ie een rondstraler erbij kopen als het mogelijk zo optelossen is krijg een beetje mitchel dejavu gevoel hier.

 

Bij W3ird_N3rd ligt het net ff anders K56 rtbf komt al zwak door dus aan elkaar koppelen geeft idd meer verlies dan goed in zijn specifieke situatie, maar henri wil geen K56 Wallonie maar duits en NL en hij zit vrij dicht bij de grens met duitsland als ik het zo bekijk ongeveer dezelfde afstand als mij (Westervoort google maps?).

 

Dus die probs wat W3ird_N3rd gaat facen als ie dit doet hoeft niet hetzelfde te zijn voor iedereen kan ook niet lokatie verschilt, in mijn geval is RTBF K66 vrij sterk en met een 2de antenne gekoppeld uit een andere richting (duitsland) veranderd er vrij weinig aan de signaal sterkte wat van Luik afkomt, dit is dito voor de NL/Belgie zenders op dezelfde antenne en zo ontzettend dichtbij zit ik ook niet bij die masten (Behalve de KPN mast dan).

 

Een draaibare oplossing/rondstraler is voor W3ird_N3rd niet praktisch zegt hij zelf al, en in mijn geval zeer zeker omdat de ontvangst vanwege isolatie op de zolder maar op een bepaalt aantal plekken mogelijk is, NL/Belg west kant en duitsland op het andere einde van de zolder oost kant, met een rondstraler west opstellen komen de oosterburen niet door, rondstraler op oost kant duits en nl komt door belgie/wallonie is dan pleite, met een draaibare antenne krijg ik of alleen west of oost door en niet zoals als nu ALLE muxen probleemloos in 1 x.

Dus hoe kan een draaibare antenne nu altyd de beste oplossing zijn als het mbv een koppelfilter ALLEMAAL door komt in deze situaties <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

Dus het werkt in de praktijk wel degelijk alhoewel zoals ik al eerder zei niet alle situaties hetzelfde zijn.

 

En ontvangst uit andere richtingen qua DVB-T is zeer gewenst hier omdat ik er nada last van heb, met DX en zonder blijft alles stabiel en niks stoort elkaar op andere kanalen <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

Alhoewel de ontvangst uit andere richtingen wel degelijk nadelige invloed hier heeft op het analoge gedeelte spookbeeld ruis ect maar boeit me weinig ik wil DVB-T

 

Dus ik krijg een klein vermoeden dat men hier uit analoge ervaringen spreekt wat niet te verglijken valt met het DVB-T signaal dat zich anders gedraagt reflecties ect.

 

Niemand hoeft mij hier op mijn woord te geloven dus ik nodig jullie allemaal hierbij van harte uit om hier ter plaatse te komen kijken dat dit in praktijk werkt <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

Ik hoop hierbij de ingeroeste ideen met wat w40 eens met een ander daglicht te bekijken, vroeger dachten ze ook dat de aarde plat was....

 

Ik hoop dat niemand zich hier door mijn relaas zwaar aangevallen/beledigt of whatever voelt, niet mijn bedoeling wil alleen mijn ervaring hier neer zetten.

En Mitchel als je commentaar hierop hebt reg je opnieuw en vul aan maar niet offtopic vuilspugen in tvsat en sjaak hierbij betrekken, hier word de discussie gevoerd!!

 

 

 

Citaat:
Zucht..zucht, dit fenomeen schijnt zo hardnekkig te zijn dat 2 antennes parallel schakelen in de praktijk gewoon niet goed werkt. Een rondstraler is dan nog beter dan hoef je helemaal niet te draaien. In een ander topic heb ik dat al eens uitgelegd, ik houd er mee op om dat ingeroeste idee uit de wereld te helpen <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />
Link naar reactie
Delen op andere sites

Sjaak, Mitchel vroeg zich af waarom sat4all nog steeds in de lugt was:

"als je die manipulaties met de KPN/digitenne kaartjes in de DVB-T sectie van Sat4all ziet vraag ik me af waarom sat4all nog in de lucht kan zijn"

 

Toen kon ik me heel ff de flipjes die opkwamen bij de reacties van het slechte boekje * niet meer zo goed onderdrukken.

En vond hij het nodig om het volgende te plaatsen:

 

2007-07-10 20:18:23 | mitchel uit Soest:

ook "zendamateur" ( voorwaar niet de eerste de beste techneut) een terzake deskundige , die ook struikelt over dezelfde discussie van iemand over rondomgevoelige/gerichte antenne/koppelfilters met happysat in sat4all ; "le histoire se repete"...

 

Ik neem aan dat deze simpeltieke vriend jouw daarmee bedoelt <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

Ik wil niet die hele meuk daar hier weders oprakelen het heeft hier vorige week ook in offtopic gelinked gestaan met de nodige commotie, ik weet niet of het mag om daarheen te linken zoniet mijn excuus bij verwijderen.

 

* slecht boekje heeft alles te maken met mijn smaak twas leuk tot einde '99 maar werd verziekt door veel reclame en onzin ect .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat koppelen werkt op zich best hoor. Op mijn horizontale antenne ontvang ik niets van KPN. Op mijn verticale antenne ontvang ik niets van RTBF. Koppel ik ze, dan ontvang ik bij gelijke versterking nog steeds alles van KPN en niets van RTBF. Gooi ik de versterker van de horizontale antenne flink open, dan ontvang ik KPN een stuk zwakker maar nog voldoende voor beeld, en beginnen er stukjes RTBF door te komen. Het principe werkt wel maar RTBF zit hier teveel op het randje om goed te koppelen.

 

Citaat:
De sperfilters die voorgesteld werden door iemand om een ongewenste zender eruit te filteren zal niet lukken, omdat je het filter op die frequentie nooit selektief kunt krijgen op zo´n relatief hoge frequentie. Ik gebruik in mijn 2 meter relais(pi3amf) 6 profesionele cavaty´s van Kathrein. En met deze filters sper ik op 600kc afstand ruim »80db. Voorwaar geen kattepis, wat je zonder deze dure filters nooit zult bereiken. En voor DVB t zou hij dan nog eens afstembaar moeten zijn.. <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> nou vergeet het maar <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

Over de technische achtergrond weet ik niet veel, maar je hebt toch ook instelbare HF-modulatoren? Die zijn ook niet duur. Nu kan een HF-modulator vaak niet een kanaal volledig van je coax beuken, maar ik zie twee mogelijke manieren om een HF-modulator-achtig iets te gebruiken: of je insert "niets" op het gewenste kanaal, waarmee je de "ruis" die de verticale antenne op k56 geeft al flink kan verminderen, of je beukt het signaal van k56 van de horizontale antenne nog eens een keertje extra de coax op met een HF-modulator. DVB-T kan tenslotte tegen reflecties. Ook dan zal de "rommel" van de verticale antenne verder weggedrukt worden. Het werkt misschien niet voor 100%, maar het zou voor mij wellicht net genoeg zijn.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Dat koppelen werkt op zich best hoor. Op mijn horizontale antenne ontvang ik niets van KPN. Op mijn verticale antenne ontvang ik niets van RTBF. Koppel ik ze, dan ontvang ik bij gelijke versterking nog steeds alles van KPN en niets van RTBF. Gooi ik de versterker van de horizontale antenne flink open, dan ontvang ik KPN een stuk zwakker maar nog voldoende voor beeld, en beginnen er stukjes RTBF door te komen. Het principe werkt wel maar RTBF zit hier teveel op het randje om goed te koppelen.

Citaat:
De sperfilters die voorgesteld werden door iemand om een ongewenste zender eruit te filteren zal niet lukken, omdat je het filter op die frequentie nooit selektief kunt krijgen op zo´n relatief hoge frequentie. Ik gebruik in mijn 2 meter relais(pi3amf) 6 profesionele cavaty´s van Kathrein. En met deze filters sper ik op 600kc afstand ruim »80db. Voorwaar geen kattepis, wat je zonder deze dure filters nooit zult bereiken. En voor DVB t zou hij dan nog eens afstembaar moeten zijn.. <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> nou vergeet het maar <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />


Over de technische achtergrond weet ik niet veel, maar je hebt toch ook instelbare HF-modulatoren? Die zijn ook niet duur. Nu kan een HF-modulator vaak niet een kanaal volledig van je coax beuken, maar ik zie twee mogelijke manieren om een HF-modulator-achtig iets te gebruiken: of je insert "niets" op het gewenste kanaal, waarmee je de "ruis" die de verticale antenne op k56 geeft al flink kan verminderen, of je beukt het signaal van k56 van de horizontale antenne nog eens een keertje extra de coax op met een HF-modulator. DVB-T kan tenslotte tegen reflecties. Ook dan zal de "rommel" van de verticale antenne verder weggedrukt worden. Het werkt misschien niet voor 100%, maar het zou voor mij wellicht net genoeg zijn.



Knap dat personen zoveel onzin kunnen zeggen in een paar regels.

Suc6
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik hoop dat je nu begrijpt dat het niet zo simpel is om een selektief filter te maken <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />


Ja, helaas.. Met een Johansson 6600 profiler zou het volgens mij wel moeten kunnen, maar die heb ik nooit ergens te koop gezien en zal wel duur zijn.

Nouja, jammer.
Citaat:

Knap dat personen zoveel onzin kunnen zeggen in een paar regels.

Hartelijk dank voor deze belediging meneer "beukenoot". Niet iedereen is alwetend en je kan het ook fatsoenlijk zonder beledigingen verwoorden als je wilt zeggen dat wat ik zeg niet kan.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet Sjaak nu echt tegenspreken.

Je kunt antennes best aan elkaar koppelen. Je moet er voor zorgen dat de ontvanger altijd 75 ohm blijft "zien".

En mocht er een storend signaal komen van één van de antennes, dan gewoon een sperfilter voor dat kanaal er in. die zijn gewoon te koop en afstembaar op één enkel kanaal in de UHF band. Wil je meer kanalen sperren, dan zet je er meer achter elkaar. Die dingen zijn zeer selektief.

Ik heb er nog wel een liggen.

Bij DVB-t zijn reflekties juist gewenst. Bij analoge TV lag dat allemaal wat anders.

Jaren geleden kon ik de AFN ontvangen in Frankfurt op UHF kanaal 21. Op kanaal 22 zat de HR en gaf veel storing op de AFN. Ik heb het sperfilter op kanaal 22 afgeregeld en het probleem was opgelost.

Sjaak ziet het uit het oogpunt van een zendamateur.

Die zien dat anders. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
En mocht er een storend signaal komen van één van de antennes, dan gewoon een sperfilter voor dat kanaal er in. die yijn gewoon te koop en afstembaar op één enkel kanaal in de UHF band. Wil je meer kanalen sperren, dan zet je er meer achter elkaar. Die dingen yijn zeer selektief.


Dat is exact wat ik in gedachten had! (en wat ik "afstelbare kanaaldemper" noemde) Heb je wat merk/type info zodat ik kan opzoeken waar ik deze sperfilters koop?

Er stond ook in je bericht dat jij er nog één had, ik heb er op dit moment in principe maar één nodig.. Wil je er vanaf? <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

[edit]Ik heb er één gevonden: "wisi VZ 26". Moet nu alleen nog een verkoopadres vinden, maar als Svetik zijn sperfilter wil verkopen neem ik die ook graag over, want een NL adres vinden voor de wisi lijkt niet te gaan lukken..

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...