Ga naar inhoud


Doemscenario voor tv? Wat kunnen wij doen?


Jorgen

Aanbevolen berichten

"immer rigidere Schutzmaßnahmen"

Nur, weil Sie für Ihr Fernsehprogramm bezahlen, dürfen Sie noch lange keine Freiheiten erwarten"

Phhysisch greifbares Eigentum befindet sich auf dem Rückzug.

 

(Steeds strengere maatregelen tot bescherming en beperking.)

(Zolang je voor je tv-programma's betaald, mag je geen vrijheden meer verwachten.)

(Fysiek eigendom op de terugweg.)

 

In het Duitse tijdschrift Sat+Kabel (editie 7+8/2007) staat een artikel over de steeds starrer en strenger wordende beperkingen/beveiligingen die nu en in de nabije toekomst genomen (kunnen) worden in TV-land. Waar men zogenaamd probeert om de rechten en inkomsten van de makers en uitzenders veilig te stellen, wordt hoofdzakelijk de consument gedupeerd.

 

Bij de aankoop van een televisie, computer of ontvanger en bij het afsluiten van een abonnement worden de consumenten letterlijk doodgegooid met aanbiedingen en mogelijkheden die "uw huiskamer naar de toekomst brengen" of "uw kijkgenot verduizendvoudigen". Je kent zulke uitspraken wel.

 

Kijk je echter iets verder dan je neus lang is, dan zie je al gauw dat al die mogelijkheden en technieken door een bepaalde groep mensen helemaal niet gewaardeerd wordt. Deze groep mensen zou het liefst zien dat je zonder reclame helemaal geen tv kunt kijken, dat je voor een opname die je afspeelt opnieuw betaald en dat je absoluut geen backups op andere apparaten meer kan maken. Hetzelfde geldt voor muziek, software en films op dvd/video. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. (Natuurlijk snap ik dat filmstudio's, Stichting Brein, Buma Stemra, muzikanten, acteurs, platenbazen, abonnee-tv-aanbieders, reclame-makers, internet-providers, SES Astra, enz. hun geld willen veiligstellen. Er moet brood op de plank. Echter, je kunt ook overdrijven.)

 

Een kleine greep uit de in het artikel genoemde gruwelen:

 

DRM (Digital Rights Management) - een manier om gekochte muziekbestanden te beperken in de afspeel-, kopieer- en bewaarmogelijkheden.

CSS - een manier om DVD's te beveiligen tegen het maken van digitale kopieën.

Macrovision - een manier om DVD's te beveiligen tegen het opnemen op Video en andere apparaten. (niet in artikel genoemd)

AACS - een manier om het gebruik van de inhoud van Blu-ray en HD-dvd te sturen en te beperken

DVB-CPCM - een manier om onder andere de timeshift en doorspoel-mogelijkheden te beperken, of zelfs functies compleet te blokkeren

HDCP - een manier om uitzendingen alleen maar geschikt voor een klein(er) aantal tv's te maken

Entavio-Dolphin - een compleet platform waarbij ontvangers volgens allerlei stikte richtlijnen moeten functioneren om a) überhaubt nog iets te kunnen zien en B) sowiese geen enkele vrijheid meer te hebben om uitzendingen op te nemen

HDMI/DVI aansluitingen - mooi beeld, maar ook beperkingen in de overdracht naar andere apparaten

XBOX-blokkades - knutselen aan het apparaat zorgt ervoor dat hij volkomen onbruikbaar wordt (in tegenstelling tot de PS3 van Sony waarbij veel meer mag)

DVD's met automatische software installatie - hierdoor worden ongevraagd beperkingen en blokkades op de pc geïnstalleerd waardoor de dvd of zelfs (een gedeelte van) de computer onbruikbaar wordt.

 

Wat niet direct in het artikel staat, maar al wel heel erg zichtbaar is, is het aantal en soort reclames. Voorheen was er reclame tussen 2 uitzendigen en op gezette tijden werd de uitzending onderbroken voor een plaspauze. Tegenwoordig lopen steeds meer aankondigingen gewoon door het beeld, tijdens de uitzending, waardoor een deel van het programma verloren gaat. Soms is dit klein in beeld: "nu op RTL 5 Prison Break", soms groter "win een JVC tv! bel naar 12345 en doe bla bla bla". In Nederland vaak nog geluidloos, alhoewel de bewegende reclames tijdens reguliere uitzendingen aan terrein winnen. In Duitsland vaak met beweging en geluid. Tijdens de uitzendingen van Stargate Atlantis op RTL2 of tijdens films op Pro7 komen om de haverklap grote, schuivende, bewegende reclames met geluid door de uitzending heen. Een verschrikking voor de tv-liefhebber.

 

 

 

Nu is de televisie/radio/computer/muziek toekomst vast niet zo donkergekleurd als ik het hierboven beschrijf. Feit is wel dat alles lang niet zo rooskleurig is als wat men ons wil geloven. Waar voor sommige mensen er "regels zijn, om gebroken te worden", zijn er tegenwoordig "mogelijkheden, niet om te gebruiken, maar juist om te beperken".

 

Laat er nu eens een stichting voor de consument opstaan om tegengas te geven aan al dit gedoe.

 

 

Wat kunnen wij doen tegen al dit geklier? De TV uitzetten? Dat doet toch niet iedereen. Kijk maar naar de benzine. We rijden toch wel. Ongeacht de hoge brandstofprijzen. De grote concerns hoeven nog helemaal geen alternatieve brandstoffen te ontwikkelen zolang wij geen duidelijk signaal af geven. Ik ben bang dat het met tv net zo gaat. Want ondanks het tegengas van de ARD en ZDF tegen Entavio/Dolphin, gaan de plannen gewoon verder.

 

 

Alle ideeën of geruststellingen zijn welkom.

Voorheen veel plezier gehad van Topfield 5000 PVR - 300 GB, Aston 2.18, Wisi Orbit 80 cm, Grundig 0,3 Quad

Papa & Mama †

Link naar reactie
Delen op andere sites


Lijkt me toch niet echt een probleem. Koop die zooi niet! En kijk niet naar die programma's!

 

Autorijden is wat dat betreft niet zo'n goed voorbeeld, de meeste van ons moeten naar hun werk. Maar een XBox is een zinloos ding. Kan je niet knutselen? Dan ook niet kopen.

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hierdoor worden we allemaal heel gewiekste zappers, om al die

waardeloze reklame's en onzinnige boodschappen te omzeilen...... <img src="/forums/images/graemlins/blush.gif" alt="" />

Anders kijk je ondertussen naar iets op je harddisk, zo maak je je

eigen programma's...... <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> maar dan zonder boodschappen....

Groetuhhh...Omanski.

--------------------

 

 

CubeRevo 9000HD-twin, Topfield 5000pvr, Aston dual & X-cam Premium

Philips DSX 7072(2x), DSX 7071, Funke 99cm, Polarmount met Actuator,Invacom Lnb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op dit moment kijk ik redelijk wat tv. En heel veel gaat via de hd van mijn ontvanger. Zo volg ik Daybreak en Heroes eigenlijk nooit live. En vanzelfsprekend ga ik óf naar de wc in de reclame, óf spoel ik deze door.

 

Stel dat een aantal van deze zaken waarheid wordt en ik straks niet meer kan opnemen wat ik wil en niet meer kan kijken wat ik wil, waarom heb ik dan een pvr? Als ik extra moet betalen om een opname later nog eens te zien, waarom zou ik dan nog gaan opnemen? Uiteindelijk gaan mensen daardoor minder kijken. Je gaat selecteren wat je echt wil zien (nieuws, belangrijke sportwedstrijden, een spannende film), maar veel dingen zul je niet meer zien omdat je niet achteraf nog eens wilt betalen. En dan verliest de tv-branche uiteindelijk nog veel meer.

 

Ik geloof dat uiteindelijk iedereen de dupe wordt van deze onzin.

Voorheen veel plezier gehad van Topfield 5000 PVR - 300 GB, Aston 2.18, Wisi Orbit 80 cm, Grundig 0,3 Quad

Papa & Mama †

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...