Ga naar inhoud


Commerciele zenders willen rol kabelaars overnemen


Gast Kimble

Aanbevolen berichten

De commerciele omroepbedrijven RTL Nederland en SBS Broadcasting BV hebben met media adviseur Peter Jelgersma en voormalig OCW-ambtenaar Harry Kramer afgesproken om te komen tot 'eigen' kale kabelcapaciteit voor analoge en digitale kabeldistributie van hun uitzendingen.

Dit blijkt uit een uitgelekt stuk onder de projectnaam DPCO dat de auteur van dit stuk in zijn bezit heeft. DPCO staat voor Distributie Publieke en Commerciele Omroep. De betrokken omroeporganisaties hebben afgesproken zelf geen overleg met derden hierover te voeren en alle overleg hierover via Harry Kramer en Peter Jelgersma te laten lopen. Die willen echter beiden desgevraagd geen commentaar geven. Ook de betrokken omroeporganisaties weigeren dit.

 

Relatie met de kijker

Uitgangspunt van de plannen van de omroepen en het duo is dat de omroeporganisaties zelf 'kale' kabelcapaciteit huren om een standaardpakket aan te bieden aan consumenten en zo een rechtstreekse relatie met kijkers aan te gaan.

 

Daarmee willen de omroepbedrijven deels de rol van de kabelaars met eindklanten overnemen. Nu is het zo dat - uitgezonder bij REKAM - alleen de kabelaars zelf digitale en analoge kabelpakketten verkopen terwijl ze zelf ook eigenaar zijn van de kabelnetten. In de digitale kabelomgeving willen omroepen middels eigen frequentieblokken (multiplexen) zelf de volledige controle verkrijgen over hoe ze hun te verkrijgen digitale capaciteit invulling geven.

 

Daarbij kunnen omroepen bijvoorbeeld digitale themazenders of andere diensten (pay-per-view e.d.) aanbieden in eigen capaciteit. De omroepen stellen in een (vertrouwelijke, uitgelekte) brief die ze aan de Onafhankelijke Post & Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) hebben willen sturen dat de zenders hun signalen beschikbaar blijven stellen aan kabelaars en anderen, onder 'gelijke condities' voor alle infrastructuren.

 

De komende maanden willen de initiatiefnemers 'gemotiveerde' verzoeken bij kabelexploitanten indienen om kale distributiecapaciteit te gaan huren. De initiatiefnemers stellen dat partijen 'zonder interventie van de OPTA er wel eens niet uit zouden kunnen komen en dat daarom nu al OPTA wordt ingelicht.

 

De initiatiefnemers doen daarbij nu al een beroep op voorwaarden die voortvloeien uit de telecommunicatiewet, mededingingswet en mediawet. Jelgersma en Kramer stellen dat de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB), die onlangs de algemene OPTA-verplichtingen voor kabelaars op retail en wholesalemarkt vernietigde, met dit initiatief een nieuwe kans voor OPTA geeft om wel rechtsgeldige besluiten te nemen voor de kabelmarkt. Het CBB vernietigde de OPTA-besluiten immers op basis van onvoldoende onderbouwing op een kans dat er programma-aanbieders zich voor kale capaciteit zouden melden.

 

Vanaf 2009

Uit de plannen van Jelgersma en Kramer blijkt verder dat ze uitgaan van een toekomstige mogelijkheid om per aanbieder te kunnen kiezen welke zenders deze wel en niet kunnen ontvangen. In 2009 verwachten de initiatiefnemers met de nieuwe manier van uitzenden te kunnen starten.

 

De publieke landelijke omroep (Nederlandse Omroep Stichting/NPO) die gevraagd was mee te doen, distantieert zich van het plan. "We zijn geinformeerd over dit plan en hebben aangehoord wat de voorstellen waren. We hebben een goede positie jegens de kabelexploitanten dankzij een raamovereenkomst met kabelkoepelorganisatie VECAI", aldus Cees de Bruin die verantwoordelijk is bij de landelijke publieke omroep voor het distributiebeleid.

 

"Voor ons is het sowieso lastig als publieke omroeporganisatie een directe financiele relatie met kijkers aan te gaan. De enige overweging zouden themakanalen zijn, maar dat speelt niet. Vandaar dat we niet meedoen", aldus De Bruin. Alle publieke omroepen in Nederland (landelijk, regionaal en lokaal) kennen overigens een (must carry) doorgifteverplichting op de kabel die is vastgelegd in de mediawet.

 

Volgens welingelichte kringen hadden de initiatiefnemers deze week met deze plannen naar buiten willen komen, maar doordat RTL Nederland nog geen overeenkomsten heeft voor de uitzending van RTL 8 op de kabel, zou RTL Nederland er de voorkeur aan hebben gegeven deze plannen nog niet naar buiten te brengen.

 

Reacties

MTV Networks BV (MTV, TMF, Nickelodeon/Comedy Central) is - zo blijkt uit de vertrouwelijke stukken - niet bij de plannen betrokken. Desgevraagd liet MTV-woordvoerster Stephanie Dekker weten wel op de hoogte te zijn van de plannen, maar vooralsnog geen commentaar te kunnen geven.

 

Van de twee grote kabelexploitanten (Zesko Holding en UPC) is UPC via Liberty Global beursgenoteerd en maakte vandaag haar kwartaalcijfers bekend. UPC zegt bij monde van woordvoerder Ronald van der Aart niet op de hoogte te zijn gesteld van dit intiatief. Daarom stelt Van der Aart het niet opportuun te vinden daarop te reageren. Zesko kon nog niet reageren.

 

Toezichthouder OPTA zegt bij monde van woordvoerster Ewa Walters wel op de hoogte te zijn van gesprekken van betrokkenen, maar niet op de hoogte te zijn van de exacte inhoud van de plannen. De uitgelekte (concept)brief heeft OPTA niet bereikt. Volgens Walters is OPTA wel geinteresseerd in de plannen zodra die definitief worden.

 

David de Jong

 

Bron: Planet.

Link naar reactie
Delen op andere sites


RTL en SBS willen eigen kabelpakket

 

Door MARK LANGESLAG

 

RTL en SBS werken aan een plan om kabelmaatschappijen als UPC, Casema en Essent buitenspel te zetten en voortaan zelf het tv-signaal van hun zenders bij de klant af te leveren.

Dat bevestigen woordvoerders van RTL en SBS.

 

De tv-bedrijven willen, eventueel met steun van telecomwaakhond OPTA, ‘kale kabelcapaciteit’ voor zowel hun analoge als digitale uitzending huren. Nu verkopen alleen kabelaars deze pakketten, terwijl ze zelf ook eigenaar zijn van de kabelnetten. Op de digitale kabel willen de commerciële omroepen straks met eigen frequentieblokken de volledige controle krijgen.

 

De kijker kan dan kiezen tussen het tv-pakket van de kabelaar of het alternatief van de tv-bedrijven. Hoe hun pakket er precies gaat uitzien, is nog niet bekend. Wel dat minimaal de publieke zenders erin zitten, omdat dit wettelijk verplicht is. Groot voordeel voor de mediabedrijven is dat ze zelf digitale kanalen kunnen lanceren. Ook hoeven de tv-bedrijven niet meer bang te zijn dat een programmaraad adviseert een van hun kanalen te schrappen, zoals in Amsterdam gebeurde met RTL 7.

 

De VECAI, koepelorganisatie van kabelbedrijven, was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

 

Bron± AD

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dan is het voor CanalDigitaal raadzaam om niet te veel van deze zenders in het basispakket te gaan zetten. Voor je het weet gaan ze dan hetzelfde, na realisatie van deze plannen, trucje uithalen voor de satelliet.

 

Dat zo zelfs al met de kabelplannen het geval kunnen zijn. Want je kan natuurlijk je signaal via glasvezel naar de kabelkopstations gaan verspreiden maar je zal bijvoorbeeld dit ook kunnen doen via satellietaanvoer. En dan is de stap naar een satellietverspreiding in eigen beheer natuurlijk wel heel dichtbij.

Satwatcher

---------------------------------------

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze zullen dat niet zo gauw gaan doen omdat de zenders nog steeds via het redelijk betaalbare settop box pakket uitzenden. Als ze namelijk zelf gaan uitzenden zullen ze ook een coderinginfrastructuur moeten gaan opbouwen omdat de zenders niet ongecodeerd uitgezonden mogen worden in verband met uitzendrechten.

 

Dus de kosten wegen op dit moment niet op tegen de baten. Dat kan anders worden als bijvoorbeeld in de toekomst veranderingen zouden komen in het pakket waarin de zenders worden aangeboden of digitale themakanalen van deze omroepen in dure pakketten zouden verdwijnen.

 

Daarnaast is de nood voor de commerciële omroepen bij satellietverspreiding niet zo hoog als bij de kabel. Door het grotere aanbod van zenders in de toekomst is het zeer goed mogelijk dat bepaalde zenders van de commerciële omroepen in de toekomst buiten de boot vallen bij de analoge zenderpakketten en dat themazenders in premium digitale kabelpakketten worden gestopt.

 

Daarnaast heb je bij kabelverspreiding niet direct een coderinginfrastructuur nodig om je uitzendrechten af te schermen omdat de kabelsignalen toch alleen binnen de landgrenzen van Nederland blijven en dus binnen het gebied waar men de uitzendrechten voor heeft.

Satwatcher

---------------------------------------

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het gaat niet om satelietproviders die kom je in het hele bericht niet tegen.

 

Het is wel interessant om te kijken of het de commerciele zenders wel lukt om toegang tot de kabel te krijgen.

De vorige die dat geprobeerd heeft is KPN geweest maar dan schijnt om allerlei vage rederen het kabelnet niet geschikt te zijn om anderen op hun net toe te laten.

 

Nu wordt de OPTA ook ingeschakeld maar vorige keer met KPN ook weinig succesvol geweest, maar we kunnen dit eens afwachten. <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook niet gezegd dat het op dit moment over satellietproviders gaat. Ik zeg alleen dat een mogelijke vervolgstap wel eens satelliet zou kunnen zijn ALS in de toekomst de commerciële zenders dan wel de themazenders van deze commerciële omroepen in duurdere pakketten zouden komen.

 

ZOU ZOU ZOU.... gewoon even een gedachtenspinsel over wat eventueel zou kunnen gebeuren.

 

De vraag is hoe willen ze de kabelkopstations van signaal willen voorzien. Dat kan via glasvezel maar ook via satelliet. Als dit laatste bijvoorbeeld zou gebeuren is de stap wellicht weer een stapje makkelijker om je eigen zenders ook in eigen beheer via de satelliet te gaan verspreiden. Belangrijk, lees duur, punt is dan wel de codering die gebruikt moet worden om de uitzendrechten te beschermen.

Satwatcher

---------------------------------------

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik heb ook niet gezegd dat het op dit moment over satellietproviders gaat.

 

Inderdaad dat klopt, maar je denkt er al over na hoe het eventueel zou kunnen lopen.

 

Overigens volgens oude berichten van je zelf, is er echt niemand in geintresseeerd om tweede satelietprovider te worden dus CDS hoeft zich geen enkele zorg te maken.

 

Maar het interessante aan het bericht vind ik dat ze maar eens moeten kijken hoe ze zoals ze het noemen "kale kabelcapaciteit" te kopen dan zou de kabel open moeten zijn wat het nu niet is. <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is, als het gebeurd, ook geen tweede satellietprovider (ze zullen geen zenders gaan doorgeven van derden) maar gewoon televisiebedrijven die de eigen zenders in eigen beheer willen uitstralen. En dat is juist iets dat door sommige hier juist wordt nagestreefd.

 

Je krijgt dan namelijk een soortgelijke situatie als bij ARD, ZDF. ProSieben en ga maar verder. En juist dat wordt door velen hier als ideale situatie gezien omdat dit mogelijk tot hogere beeldkwaliteit zou kunnen leiden. Iets dat overigens nog maar bezien moet worden ALS het gebeurd.

Satwatcher

---------------------------------------

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Het gaat niet om satelietproviders die kom je in het hele bericht niet tegen.

Het is wel interessant om te kijken of het de commerciele zenders wel lukt om toegang tot de kabel te krijgen.
De vorige die dat geprobeerd heeft is KPN geweest maar dan schijnt om allerlei vage rederen het kabelnet niet geschikt te zijn om anderen op hun net toe te laten.

Nu wordt de OPTA ook ingeschakeld maar vorige keer met KPN ook weinig succesvol geweest, maar we kunnen dit eens afwachten. <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />


Dit bovenstaande verhaal klopt, met dien verstande dat het kulargument van de kabelmafia onderuit is gehaald in Gouda: daar biedt CAIW een digitaal pakket aan op het netwerk van REKAM. Waarom de NMA/OPTA dus niet ingrijpt lijkt verdacht veel op met twee maten meten (KPN moet wél zijn netwerk openstellen voor anderen).

Topfield TF-5300k | Samsung SMT-1000T

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je had zo'n constructie dan ook bij DVB-T mogen verwachten. Ieder z'n eigen kanaal. Prop er maar op wat je wilt. Veel verder dan nachtelijke hijgreclame, belspelletjes en herhalingen schijnt men dezer dagen niet te komen. Ik denk niet dat er veel van de plannen zal lukken. De kabelboeren zijn veelt te machtig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het al eens eerder gezegd, maar door al die belspelletjes en hijgreclames overweeg ik naar het € 0,00 pakket over te stappen, want 's avond op primetime kijk ik geen TV. Ik kijk voornamelijk tussen 12:00 en 14:00 uur en tussen 0:00 en 4:00 uur.

 

Dat is precies de tijd wanneer die rotzooi uitgezonden wordt.

Ga ik later invullen, de oude info klopte niet meer.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...