Ga naar inhoud


Heeft sterke wind invloed op beeld kwaliteit?


Gast ikbenhet

Aanbevolen berichten

Ik vraag me af of veel wind invloed heeft op de beeld kwaliteit. Met de standaard Samsung van KPN lijkt het er sterk op dat het aantal storingen flink toeneemt bij veel wind, terwijl op een windstille dag er nauwelijks of geen storingen zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 32
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Het enige waar ik kan aan denken is, dat bij sterke wind dat meestal komt doordat de isobaren dichtbij elkaar liggen, en meestal voorkomen aan de rand van een lagedrukgebied.

En aangezien hoge luchtdruk de ontvangst verder doet reiken, zou het wel eens kunnen dat lage druk het omgekeerde doet. Wie weet...

Philips DSR 7121, Multytenne Single en TV-Vlaanderen toppakket

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar wind en propagatie worden wel door dezelfde meteorogische fenomenen veroorzaakt.

Zon, hitte en windstilheid zorgt ook niet voor betere kwaliteit maar dan zijn de signalen ook meestal sterkst.

 

Maar wat ik denk is, dat er misschien bomen in het zicht van z'n antenne staan. En dat die de UHF-signalen tegenhouden.

Philips DSR 7121, Multytenne Single en TV-Vlaanderen toppakket

Link naar reactie
Delen op andere sites

Totale onzin van die bomen.

Zo kan ik er ook nog wel een verzinnen.

Bij satelliet ontvangst beinvloeden bomen de ontvangst wel degelijk. Bij UHF nagenoeg niet. Of er moet een heel dichtbebladererd bos voor je antenne staan.

 

Atmosferische storingen beinvloeden de ontvangst wel.

Wind niet.

Dat wind een resultaat kan zijn van een atmosferische verandering is een andere zaak.

Als je een ventilator tegen je antenne aan laat waaien, veranderd er echt geen ene moer aan de ontvangstkwaliteit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga er gewoon niet meer op reageren, als er met uitspraken gegooid wordt als "totale onzin" terwijl wat ik gezegd heb een inherente eigenschap aan UHF is, zeker als door hevige wind die bomen gaan bewegen, dan kan je wel eens met een veranderde ontvangstsituatie zitten. Ik heb ook nergens gezegd dat het de wind zelf was die de slechte ontvangst veroorzaakt.

Philips DSR 7121, Multytenne Single en TV-Vlaanderen toppakket

Link naar reactie
Delen op andere sites

De vraag was of sterke wind invloed heeft op de ontvangst van DVB-t.

Het antwoord is: nee.

Dat door wind bomen heen en weer gaan zwiepen en eventueel voor de antenne langs schommelen is een andere zaak.

En dan nog, de ontvangst zal er nagenoeg niet door beinvloed worden.

UHF golven gaan dwars door bomen heen.

Als door hele sterke wind je antenne van het dak afwaait, dan is de ontvangst ook niet meer wat het geweest is.

Dan moet ik toegeven: ja als door sterke wind je antenne van het dak af pleurt, dan heeft dus sterke wind inderdaad invloed op de ontvangst.

 

Om de vraag nog precieser te beantwoorden: een UHF golf heeft een elektrisch en een magnetisch veld zoals alle golven boven ca 30 KHz. Beide golven staan in fase en onder een hoek van 90° van elkaar. In een vacuum kunnen deze golven zich ongehinderd voortplanten. In lucht treden verliezen op. Het vacuum of de lucht is te beschouwen als een transmissielijn waarlangs de HF energie, in de vorm van EM-velden verplaatst wordt.

De zendantenne is het aanpasmiddel tussen de karakteristieke impedantie van de kabel en de karakteristieke impedantie van de lucht of vacuum, is: E/H = Zc = 377 Ohm.

Verplaatsing van de lucht door wind is niet van invloed.

 

Ik neem aan dat Sjaak(k), ons aller zendamateur, dit gaat narekenen en verifizeren..! <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

@matthew_be_wvl: Je hoeft hier niet verder op te reageren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wind heeft geen negatieve invloed op propagatie.

 

Zware regen ergens tussen de zender en de ontvanger wel. Bliksem ver weg kan ook storing veroorzaken. Bij warm weer treedt soms door een inversie reflectie van het signaal op, wat de ontvangst juist verbetert.

 

Bij zware regen en onweer waait het meestal ook. Bij warm weer niet. Hierdoor denk je waarschijnlijk dat de wind de oorzaak is.

 

M.v.g., Frits

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reacties.

 

Ik wilde het eerst ook niet geloven dat wind van kracht 6 en hoger het beeld negatief beïnvloed. Overigens kan het zijn dat het probleem ook door een ander fenomeen wordt veroorzaakt, dat gelijktijdig met de stevige wind optreed.

 

Ik heb het nu in twee verschillende situaties gezien. Bij mij thuis in Flevoland. Ik kijk weinig DVB-T, maar het is mij alleen nog maar opgevallen in het boeket met Discovery Channel erin (kanaal 47). Ik heb de standaard Samsung van KPN met een slechte, oude buitenantenne, wel kwartslag gedraaid (moet vervangen worden). Normaal ontvangst (groene en rode balkjes) circa 60% voor dit boeket. Ik heb het nu twee keer gehad dat de uitzending niet meer te volgen was omdat het scherm vol blokjes zat / beeld stil stond en het geluid de meeste tijd weg was.

Ik heb het in Zaanstad Noord gezien in het boeket waar de Ned1 t/m 3 zenders inzitten (kanaal 39). Ook KPN Samsung met officiële KPN buitenantenne en kabel. Normaal (groene en rode balkjes) 80% en perfect beeld, incidenteel blijft het beeld staan als er brommer voorbij gaat. Bij storm staat meestentijds het beeld vol met blokjes en weinig geluid. Programma’s zijn absoluut niet meer te volgen. Bij de RTL-en op hetzelfde moment geen enkel probleem. Ik heb de buitenantenne hier al gedraaid. De zenders opnieuw ingelezen, resultaat nihil. Overigens in beide situaties staan de antennes circa 3 meter van loofbomen af die tot 10 meter boven de antennes uitkomen.

 

Wat ik ook zo vreemd vind is dat andere boeketten wel goed blijven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil hierop graag reageren. Uit analoge TV tijden heb ik wel degelijk ervaring met effecten van bomen op UHF ontvangst. Het eerste voorbeeld was TV ontvangst op een camping in een bos op 5 km afstand van de zender Markelo. De signaalsterkte was ruim voldoende maar het beeld was niet om aan te zien: vol reflecties. Je zag het beeld door het bewegen van de bomen als het ware over elkaar heen schuiven. Je kon de antenne alle kanten opdraaien maar het lukte gewoon niet om die effecten kwijt te raken. Nu is het wel zo dat DVB-T prima met reflecties om kan gaan maar misschien niet met hele snelle fluctuaties. Een "gewone" DVB-T ontvanger werkt schijnbaar ook niet in een rijdende auto (afgezien van het ontbreken van diversity ontvangst). Het tweede voorbeeld is nog mooier: Ik heb jarenlang stabiele! zwakke analoge ontvangst gehad van Sat 1 uit Nordhorn. Op een dag was het signaal zeker 6 dB sterker. Oorzaak: Vanaf de ontvangstantenne gezien op 75 meter afstand was een opening ontstaan door het kappen van een rij bomen. Het signaalpad stond haaks op de bomen dus was er feitelijk maar 1 gekapte boom die in de weg stond. Deze (loof)bomen waren overigens ook hoger dan mijn antenne (10 meter). Toen deze bomen er nog stonden heb ik trouwens geen verschil gezien tussen zomer en winter. En omdat ze verder weg stonden heb ik ook nooit reflectie effecten waargenomen. Misschien is het interessant om eens een DVB-T ontvanger te testen die geschikt is voor in de auto.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het publieke bouquet en het RTL+SBS6/Net5 bouquet (bouquet 1 en 2) hebben een code rate van 1/2 (50% foutcorrectie). De rest (bouquet 3 en 4) heeft een code rate van 2/3 (33,333% foutcorrectie).

 

3x raden welke 2 bouquetten ik hier dubbel ontvang en welke 2 niet goed genoeg zijn om naar te kijken..

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de theorie(en) is permeabiliteit altijd een statisch gegeven.

 

Ik heb nog nooit een dynamisch model gezien(wat niet wil zeggen dat het niet bestaat).

 

Mijn conclusie: luister naar de ervaringsdeskundige.

 

Waarop waren vroeger de propagatie-verwachtingen in de Radio Bulletin gebaseerd?

Naar mijn idee meer op ionisatie van een bepaalde laag van de atmosfeer.

Mvg, wammes.

Ik lees veel dus ik hoef niet veel te posten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wind en radiogolven..? Ik geloof er niets van.

Dan zou mijn autoradio beter moeten ontvangen hoe harder ik rijd.

En in een vliegtuig moet het al helemaal feest zijn.

DX-en in een vliegtuig..? Ja dat moet iets voor de absolute die-hards zijn, om over de spaceshuttle maar niet te spreken. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...