Ga naar inhoud


UPC/Casema; RTL zenders niet meer via CanalDigtaal = betere kwaliteit.


Apple740

Aanbevolen berichten

Citaat:
RTL-zenders in betere kwaliteit via kabel


Kabelexploitanten Casema en UPC verspreiden vanaf vorige week de zenders van RTL Nederland in een betere beeldkwaliteit. Dit doet men door gebruik te maken van aanvoersignaal afkomstig van de Hilversumse Media Gateway.

Tot voor kort gebruikten Casema en UPC als aanvoersignaal de satellietverspreiding van de Nederlandse satelliettelevisie-aanbieder CanalDigitaal. Alle overige kabelexploitanten gebruiken op dit moment nog steeds het satellietsignaal voor de verspreiding van RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8.

Door gebruik te maken van de Media Gateway signaalaanvoer verkrijgen Casema en UPC het signaal direct uit de RTL Nederland uitzendstraat. Deze aanvoer is kwalitatief beter dan de aanvoer via CanalDigitaal. De aanvoer vanuit de Media Gateway heeft een bandbreedte van 8 Mb/s, terwijl deze bij satellietaanvoer ongeveer rond de 3 Mb/s ligt.

Al eerder stopten kabelexploitanten in Nederland met het gebruik van het aanvoersignaal via de satelliet voor de Nederlandse publieke zenders Nederland 1, 2 en 3. Ook hier ging men het rechtstreekse aanvoersignaal vanuit de Hilversumse Media Gateway gebruiken, en ook dit had voor de consument zichtbaar betere beeldkwaliteit tot gevolg.

“Tot voor kort ontving UPC het tv-signaal van RTL 4, 5 en 7 per satelliet. Sinds vorige week komen alle RTL signalen, inclusief RTL 8 echter binnen via Media Gateway. Het aangeleverde signaal van de individuele zenders heeft via Media Gateway een vaste bandbreedte van 8 Mb/s. Dit vertaalt zich thuis in een tv-signaal van hoge kwaliteit, (vrijwel) zonder artefacten. In het verleden waren er wel eens blokkerige contouren rondom snel bewegende beelden,” laat UPC woordvoerder Ronald van der Aart TVSatellite desgevraagd weten.

Het lijkt een kwestie van tijd te zijn wanneer de zenders van SBS Broadcasting ook in hogere kwaliteit via de Media Gateway gaan worden aangeleverd. UPC houdt wat betreft gebruik van de signaallevering van de Media Gateway van de zenders SBS6, Net5 en Veronica echter nog een slag om de arm. “Met SBS Broadcasting bestaan nog geen afspraken over signaalaanlevering via Media Gateway,” zegt Van der Aart.

Voor de verbeterde beeldkwaliteit van de RTL Nederlands zender was er bij UPC nog voldoende bandbreedte op het eigen netwerk aanwezig. Het is volgens Van der Aart een misverstand dat UPC de afgelopen maanden zenders uit het digitale zenderpakket verwijderde omdat er problemen zouden zijn met de bandbreedte. Het is een bewuste keuze van UPC geweest om deze zenders te verwijderen uit het digitale zenderpakket. “UPC heeft met de vrijgekomen bandbreedte een kwalitatieve inhaalslag van het digitale zenderpakket proberen te verwezenlijken,” aldus Van der Aart.


http://www.tvsatellite.nl/index.php?action=nieuws&id=238


Nu dus niet meer alleen NL1/2/3, Film1/Sport1 en de regionale zenders in betere kwaliteit via de kabel (vs satelliet), maar ook de RTL's. Kan CanalDigitaal ooit nog aanhaken of wordt het (kwaliteits)gat met de kabel steeds groter?
Link naar reactie
Delen op andere sites


Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...