Ga naar inhoud


"Grands travaux inutiles" Snelweg E19 Brussel <-> Antwerpen


Checkin

Aanbevolen berichten

Grands travaux inutiles, soms afgekort tot GTI, is Frans voor 'grote nutteloze werken'. Deze term wordt in België (ook door de Nederlandstaligen) gebruikt voor grote bouwwerken door de overheid die niet worden gebruikt of zelfs nooit volledig zijn afgebouwd. De benaming is een toespeling op “Openbare Werken” (of in het Frans “Travaux Publics”), wat in België de naam van een ministerpost is (vergelijkbaar met het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Nederland), en “grote openbare werken” of “grands travaux publics” wordt vaak gebruikt als naam voor grote overheidsinvesteringen in infrastructuur.

 

Oorsprong van de naam

De term “Grands travaux inutiles” is geïntroduceerd door journalist Jean-Claude Defossé, die in de zomer van 1986 in de Vlaamse krant De Morgen gelezen had over de zogenaamde "smeerpijp". Over deze mislukte investering maakte hij een reportage voor het televisiejournaal van de Belgische Franstalige openbare omroep RTBF. Op 15 oktober 1986 bracht Defossé in het RTBF-informatiemagazine C’est à voir een televisiereportage over grote nutteloze werken uit: "Les bâtisseur d’ans pires" ('de bouwers uit de ergste jaren', maar tevens een woordspelletje op "les bâtisseurs d’empires", 'de bouwers van imperia'). In 1990 publiceerde Defossé een boek, Le Petit Guide des Grands Travaux Inutiles, en in 1991 verzorgde hij gedurende 9 maanden op televisie het "Journal des Travaux Inutiles" (afgekort JTI). Met de reportages en het boek verwierf ook de term snel bekendheid in heel het land. Overzichten van grote blunders bij openbare investeringen duiken in de Belgische media sindsdien regelmatig op.

 

 

 

 

De snelweg A1 (E19) is voorzien op de aanleg van een supersnelweg op de middenstrook die Brussel direct met Antwerpen moest verbinden, met enkel een op- en afrit in Mechelen. De middenberm is daardoor bijzonder breed (ca. 40 m). Op het stuk tussen Antwerpen en Kontich na werd deze supersnelweg nooit gerealiseerd, wat tot vele hectaren nutteloos onteigende grond leidde en tal van nodeloos lange bruggen en een slechts gedeeltelijk gebruikte verkeerswisselaar in Mechelen. In 1997 werd deze vrije middenstrook gebruikt voor de aanleg van het Witte Kinderbos (ter nagedachtenis van vermoorde en in het verkeer omgekomen kinderen). Dankzij deze foute beoordeling in het verleden kan er nu tussen het Knooppunt Machelen en de bestaande spoorlijn Brussel-Antwerpen (ter hoogte van Zemst) een snelle spoorverbinding aangelegd worden die deel uitmaakt van het Diabolo-project om de nationale luchthaven Brussels Airport te verbinden met alle steden van België (voltooiing voorzien voor 2010).

 

 

<img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Bron

Zo nu eerst een Bavaria na zoveel werk.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...