Ga naar inhoud


DiSEqC switches, "twin/quad-geschikt"


W3ird_N3rd

Aanbevolen berichten

Toen ik onlangs weer naar DiSEqC switches zat te zoeken viel me dit op. Bij veel ervan staat dat ze "twin tauglich" of "quad tauglich" zijn (twin geschikt en quad geschikt). Ook bij de hele goedkope in een aantal gevallen (van €3,50).

 

Nu weet ik dat er in het verleden gevallen zijn geweest bij mensen die DiSEqC switches gebruikten in combinatie met twin/quad LNB's, waarbij het DiSEqC signaal van de ontvanger "lekte" van de ontvanger-aansluiting naar de LNB-aansluiting dwars door de DiSEqC switch, door de twin/quad LNB heen en rechtstreeks een andere DiSEqC switch in die daarop ongewenst omschakelde. Dit was de reden dat ik destijds peperdure Spaun switches heb gekocht (waar ik nu toch wel een beetje spijt van heb, want ze waren niet alleen duur maar heb er tot nu toe ook geen al te beste ervaringen mee).

 

Ik kan me niets anders verzinnen dan dat deze aanduiding van "twin/quad tauglich" aangeeft dat deze switches dat probleem niet zullen kennen. Mogelijk doordat ze DiSEqC signalen van de LNB-aansluitingen volledig negeren, en/of doordat ze DiSEqC signalen niet doorlaten naar de LNB.

 

Weet iemand of mijn redenering hier klopt?

 

En dan nog iets, bij één switch staat alleen "twin tauglich", en niets over quads. Kan dat überhaupt? Als een switch voldoende is afgeschermd zodat hij in opstellingen met meerdere switches is te gebruiken, dan maakt het toch ook niet meer uit hoeveel switches dat zijn? Ik zie bijvoorbeeld ook niet in waarom een "quad tauglich" switch niet met een octo LNB zou werken. En dus ook niet waarom een "twin tauglich" switch niet met vier tegelijk in een quad LNB te prikken valt. Heb ik hierin gelijk, of is er wel verschil?

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites


Ik denk dat dit niet noodzakelijk hetzelfde is als "HD-proof" en dergelijke onzin. Een LNB voor de KU-band die zowel de hoge als de lage band, evenals verticale en horizontale polarisatie aankan is eigenlijk per definitie ook al geschikt voor DVB-S2, daar zijn geen speciale voorzieningen meer voor nodig of zelfs mogelijk.

 

Het is echter bekend dat mensen in het verleden last hebben gehad van switches die ongewenst omschakelden. En iets duurdere switches staan/stonden erom bekend daar geen last van te hebben. Maar het lijkt erop, als we de specs mogen geloven, dat de goedkope switches hier nu ook geen problemen meer mee hebben.

 

Mijn problemen met Spaun SAR 411 F (4/1) switches: de eerste lijkt het te doen. Steek ik hem in mijn Technotrend S-1500, dan kan ik ook alle zenders kijken. Maar soms schakelt hij simpelweg niet om. En als ik zenders ga scannen, in plaats van kijken, dan kan ik de themazenders van CDS op 23,5 oost (DiSEqC poort 3) niet inscannen. De switch weigert dan te schakelen en begint vervolgens MTV van 19,2 oost (zelfde frequentie op DiSEqC poort 1) in te scannen. Plug ik een relatief goedkope Maximum switch in, aangesloten op dezelfde LNB's met dezelfde configuratie, dan kan ik probleemloos de themakanalen inscannen. Als het aan Spaun had gelegen had ik nog geen themakanalen kunnen uitproberen!

 

Tweede SAR 411 F: alles was ingeplugd, ik test even snel.. Alle poorten doen het. Ik laat de ontvanger een minuutje op ZDF staan en het beeld is zwart. Lijkt op kortsluiting, en de switch is hoofdverdachte. Moet het dak nog op om dit uit te zoeken.

 

Derde SAR 411 F ligt hier, zet ik die in serie met een andere switch met deze 411 F bij de ontvanger, en plug ik de coax in de eerste DiSEqC poort, dan kan ik 19,2 oost kijken (die op de eerste DiSEqC poort zit van de switch buiten). Plug ik de coax naar de tweede switch in de tweede DiSEqC poort van de 411 F die ik hier bij de ontvanger heb, en ik pas de configuratie van de ontvanger aan, dan kan ik nog steeds 19,2 oost kijken. Plug ik de coax in de derde of vierde poort, dan krijg ik onmogelijk beeld. Moet nog met andere switches testen of dit truckje dan wel werkt. Heb al twee Axing en twee Satconn 4/1 switches in bestelling staan.

 

De enige switch die echt zonder problemen werkt (afkloppen) is eigenlijk de Maximum..

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die Spaun's zijn waarschijnlijk gewoon in orde. Een Diseqc switch staat altijd op positie 1 als hij geen schakelsignaal krijgt. Hang je er een tweede tussen pakt alleen de eerste (vanaf ontvanger gezien) switch het schakelsignaal . De tweede blijft gewoon op 1 staan. Wat wel is is dat een Spaun meer stroom verbruikt dan de meeste schakelaars. Gebruik je een LNB die veel zuipt dan kan de boel op tilt slaan als de ontvanger niet genoeg stroom levert. Spaun schakelt dan niet. Check ook eens of de electrische kontacten van de F-connectors wel goed zijn. Ik zelf heb het gevoel dat de Spaun iets trager schakelt waardoor de timing van het tweede schakelsignaal bij bepaalde ontvanger niet goed door komt. Had dit probleem bij een Digenius box met een Spaun uncom en daar achter een Inverto monoblock. Het monoblock schakelde niet goed. Dit opgelost door het Diseqc signaal te laten herhalen door de ontvanger. Vb Uncom signaal Positie 1 en 2x Diseqc positie 2.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zit even wat te testen voor wat betreft afscherming/scheiding van het signaal.

 

Ik heb één 4/1 DiSEqC hier binnen met een kort kabeltje verbonden met de ontvanger. Die staat in serie met een DiSEqC switch buiten. Ik kan kiezen uit een Spaun SAR 411 F en een Maximum voor de switch buiten. Idealiter schakelt alleen de switch binnen om en laat deze géén DiSEqC signaal door de switch "lekken" naar de switch buiten.

 

Switches buiten:

 

positie 1: 19,2 oost

positie 2: 28,2-5 oost

positie 3: 23,5 oost

positie 4: 13 oost.

 

Wat (incomplete! teveel mogelijke combinaties/zappen/etc) resultaten:

 

Binnen: Satconn 4/1 (1510260). Buiten: Spaun.

 

Gekozen: 1 signaal: LNB 1

Gekozen: 2 signaal: LNB 1 of 2

Gekozen: 3 signaal: LNB 1

Gekozen: 4 signaal: LNB 1

 

De eerste keer dat ik een kanaal kies met DiSEqC 2 krijg ik, zoals het zou moeten, LNB 1. Zap ik vervolgens, dan krijg ik signaal van LNB 2. Ik kan zo dus perfect van ZDF naar BBC One zappen. Maar niet van ZDF naar BBC World. Ga ik echter van ZDF (lukt) naar BBC World (lukt niet) en vervolgens nòg een keer naar BBC World (ja, mijn ontvanger kan dat), dan doet BBC World het weer wel. Volg je het nog? Maar soms volgt het deze regel ook niet. Ik krijg in ieder geval het signaal van LNB 1 òf 2.

 

Binnen: Satconn 4/1 (1510260). Buiten: Maximum.

 

Gekozen: 1 signaal: LNB 1

Gekozen: 2 signaal: LNB 2

Gekozen: 3 signaal: LNB 1

Gekozen: 4 signaal: LNB 2 (?)

 

Over de eerste ingang van de Satconn valt zo nog geen conclusie te trekken. De tweede ingang van de Satconn lekt blijkbaar, en de Maximum schakelt om. De Spaun "zag" wel dat dit niet de bedoeling was en schakelde in eerste instantie niet om, maar de Maximum schakelt aktijd om. De derde ingang van de Satconn blijkt beter afgeschermd, en de Maximum schakelt niet om. De laatste ingang lekt dan weer, en nu snapt de Maximum er helemaal niets meer van en geeft het signaal van LNB 2 maar door.

 

Binnen: Axing SPU 41-02. Buiten: Maximum.

 

Gekozen: 1 signaal: LNB 1

Gekozen: 2 signaal: LNB eerst 1, dan 2

Gekozen: 3 signaal: LNB 1 en 3

Gekozen: 4 signaal: LNB ?

 

De eerste keer dat ik een kanaal kies met DiSEqC 2 krijg ik, zoals het zou moeten, LNB 1. Zap ik vervolgens, dan krijg ik signaal van LNB 2. Ik kan zo dus perfect van ZDF naar BBC One zappen. Maar niet van ZDF naar BBC World. Ga ik echter van ZDF (lukt) naar BBC World (lukt niet) en vervolgens nòg een keer naar BBC World (ja, mijn ontvanger kan dat), dan doet BBC World het weer wel. Volg je het nog? Maar soms volgt het deze regel ook niet. Ik krijg in ieder geval het signaal van LNB 1 òf 2. Soortgelijk verhaal met de derde ingang waarmee ik zowel ZDF als Omroep Brabant kan zien als ik in een bepaalde volgorde zap. Uit de vierde ingang krijg ik geen beeld.

 

Binnen: Axing SPU 41-02. Buiten: Spaun.

 

Gekozen: 1 signaal: LNB 1

Gekozen: 2 signaal: LNB eerst 1, dan 2

Gekozen: 3 signaal: LNB ?

Gekozen: 4 signaal: LNB ?

 

Op ingang 2 hetzelfde verhaal als met Axing+Maximum. Op 3 en 4 krijg ik geen beeld meer.

 

Binnen: Spaun. Buiten: Maximum.

 

Gekozen: 1 signaal: LNB 1

Gekozen: 2 signaal: LNB eerst 1, dan 2

Gekozen: 3 signaal: LNB ?

Gekozen: 4 signaal: LNB ?

 

Zelfde verhaal als Axing-Spaun.

 

Binnen: Spaun. Buiten: Spaun.

 

Gekozen: 1 signaal: LNB 1

Gekozen: 2 signaal: LNB eerst 1, dan 2

Gekozen: 3 signaal: LNB ?

Gekozen: 4 signaal: LNB ?

 

Zelfde verhaal als Axing-Spaun.

 

Conclusie? Euhm, goede vraag.. Ik snap er ook weinig van. De Satconn (de goedkoopste..) is de enige switch waarmee op poort 3 en 4 ook beeld is te krijgen met twee switches in serie. Ik zie wel dat geen van de switches in staat is het DiSEqC signaal binnen de switch te houden (weet niet eens of dat wel kan, om eerlijk te zijn, ik weet niet of dat technisch gezien te filteren is in een switch). Onder de juiste omstandigheden kan het altijd naar de LNB lekken, zelfs met een Spaun. Voor wat betreft afscherming zal je er dus op moeten vertrouwen dat de switch simpelweg geen DiSEqC opdrachten accepteerd die via een LNB-aansluiting binnenkomen. Maar ik zou zo even niet weten hoe je dat kan testen.

 

Tot zover de grote DiSEqC test <img src="/forums/images/graemlins/crazy.gif" alt="" />. Binnenkort ga ik inline boostertjes testen <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />.

 

[edit]

Ohja, wat ik er ongeveer voor betaald heb inclusief plastic doosje voor buiten:

 

Satconn: €6,90

Maximum: €14,95 (is goedkoper te krijgen)

Axing: €16,90

Spaun: €35-40 ongeveer

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben blij dat je zelf af en toe vraagt of je het nog snapt. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Een Diseqc-lek kan je zo eigenlijk niet testen. Het gaat om het aangeboden signaal dat van de lnb komt dat lekt vooral bij twins en quads via de overige uitgangen met meerdere ontvangers.

Op welke poort heb je dan de buiten switch gezet?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ben blij dat je zelf af en toe vraagt of je het nog snapt. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />
Een Diseqc-lek kan je zo eigenlijk niet testen. Het gaat om het aangeboden signaal dat van de lnb komt dat lekt vooral bij twins en quads via de overige uitgangen met meerdere ontvangers.
Op welke poort heb je dan de buiten switch gezet?

Op welke poort waarvan bedoel je nu?

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Van de tweede switch, dichtst bij de ontvanger. Uit je verhaal kan ik dat niet geheel op maken. Of moet ik het begrijpen dat je iedere keer de aansluiting verwisseld hebt? Het nagaan of een Diseqc-switch een Diseqc signaal doorlaat op een "foute poort is ook niet zo belangrijk. Ze zijn er niet voor gemaakt om in cascade te werken. Dus dit soort lekken van een digitale instructie zegt niks over het hoogfrequentgedrag van de switch.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de "buiten" switch op alle 4 de poorten van de "binnen" switch geprobeerd.

 

Ze zijn er inderdaad niet voor gemaakt om in serie te werken, maar ik vroeg me af hoe ze zouden reageren, of ze het DiSEqC signaal door zouden laten. En dat doen ze dus allemaal, de een laat wat meer door dan de andere. Grappig genoeg laten ze het in bepaalde gevallen dus ook niet door, maar erop vertrouwen kan je niet. De echte vraag is dus inderdaad "schakelt de switch om als er een DiSEqC signaal binnenkomt van een LNB-poort?", maar dat is niet zomaar te testen.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Overspraakdemping slaat op de demping van signaal dat van de lnb komt bij twins en quads. Het gaat er om dat lek-signaal via een niet bedoelde lnb-uitgang niet voor storing in de ontvanger zorgt. Twee ontvangers aan meerdere twins + Diseqc.

Switchen hebben , bij mijn weten, nooit last van een Diseqc-signaal dat via de lnb naar de Diseqc van een andere ontvanger gaat. Daar zou dus jouw test overgaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het gaat niet om het lekken van het DiSEqC signaal, maar wanneer je een twin-LNB of Quad-LNB gebruikt dan staat er op de niet gebruikte uitgangen doorgaans óók signaal. Check dit maar eens met een analoge tuner op de ene uitgang van je LNB (LNB spanning uit!) terwijl je gewone tuner op de andere uitgang gewoon beeld geeft. Dit komt mede doordat intern in de LNB bepaalde schakelingen voor meerdere uitgangen worden gebruikt. Als dit signaal door je DiSEqC schakelaar lekt op een niet actieve ingang dan wordt dit signaal gemengd met het signaal van de aktieve ingang, waardoor er dus een groot probleem ontstaat. Een DiSEqC switch met een hoge overspraaksdemping tussen de ingangen houdt dit signaal doorgaans voldoende tegen.

Receiver: VU+ Solo 4K

Schotel: Digiality 85cm multifocus, 4x Triax PLL LNB, 4x Digiality DiSEqC 1.0 High-Iso (Astra1-2-3, Hotbird)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...