Ga naar inhoud


USB en Digitenne


rolandroland

Aanbevolen berichten

In de Computer Totaal stond het volgende:

 

De producten die we hebben getest zijn handig wanneer u uw kabelverbinding inplugt, maar hoe zit dat met Digitenne? De DVB-functies van de sticks zijn weliswaar in staat om dat signaal uit de lucht te pakken, maar de kanalen zijn niet te bekijken zonder decoder. AverMedia geeft aan een oplossingen bezig te zijn; Terratec heeft deze inmiddels zo goed als gereed. Helaas nog niet gereed. Helaas nog niet gereed genoeg om te testen, maar het klinkt veelbelovend. Er is wel wat voor nodig, want naast Cinergy CI USB hebt u uiteraard een (Terractec) tv-kaart of usb stick nodig en een Common Acces Module (CAM) om de chipkaart van Digitenne te kunnen lezen. Voor een enkeling te veel gedoe misschien, maar wel de oplossing voor Digitenne-bezitters die toch tv willen kijken op de pc.

 

Een ietwat ingewikkeld stukje, concreet betekent dit dus dat die USB niet werken op de pc? En zijn hier ook simpelere oplossingen voor te bedenken? En wat is de ontvangst van zo een klein apparaatje?

Link naar reactie
Delen op andere sites


Niet makkelijker, wel goedkoper. Met een Phoenix kaartlezer. Iemand met een onmogelijke nick (ablapahabla) schreef daar eens wat over: http://www.sat4all.com/forums/ubbthreads.php/ubb/showflat/Number/1293414#Post1293414 (Windows).

 

Onder Linux zou dit met sasc-ng+newcs moeten kunnen, Mac OS X weet ik niet. Voor de Mac is wel een ding van Elgato met CI te krijgen.

 

Anders kan je ook de Anysee nemen, KPN verkoopt die zelf.

 

Nederland 1,2 en 3+regio kan je trouwens met de goedkoopste USB stick wel gewoon ontvangen.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze ontvangst is getest deze is verkrijgbaar via de KPN zelf.

 

Hier een samenvatting uit de Consumentenbond

 

Installeren

 

Het installatieproces gaat niet van een leien dakje. Zo ontbreekt een papieren handleiding en dat is een groot gemis. Het is nu niet geheel duidelijk hoe we moeten beginnen. Op de CD-Rom staat wel een Nederlandstalige handleiding, maar dat is van te voren niet duidelijk. Bovendien is het nodig om eerst de smartcard te activeren, omdat het anders alleen mogelijk is om ongecodeerde zenders te ontvangen. Dit wordt niet verteld.

 

Bij het aansluiten van de USB-kabel wil Windows XP een driver installeren. Verwarrend, omdat we dachten dat de software-installatie al was voltooid. Ook is het niet duidelijk welke driver gekozen moet worden. Met Vista gaat dit automatisch.

 

Bij het starten van de software, moeten keuzen gemaakt worden voor de video-instelling. De gebruikte termen zeggen een niet-deskundige echter niets en het is dus lastig om de juiste keuze te maken. Het zou handiger zijn als de sofware zelf de optimale keuze zou maken op basis van de aanwezige hardware.

 

De laatste stap is het eenmalig zoeken van de zenders. De signaalsterkte is hierbij van belang, want bij een te zwak signaal worden geen zenders gevonden. De zenders staan na afstemming allemaal wel in een logische volgorde.

Signaal

 

Binnenshuis is het signaal beduidend slechter dan buitenshuis. De meegeleverde antenne werkt niet erg goed. Gebruik van een andere antenne kan de ontvangst dan ook verbeteren. Daarnaast verbetert de ontvangst wanneer de antenne dicht bij het raam wordt geplaatst.

 

Ook is de signaalsterkte afhankelijk van de omgeving waar u zich bevindt. In de buurt van hoge gebouwen is de ontvangst bijvoorbeeld slecht.

Televisie kijken

 

Als het signaal sterk genoeg is, gaat televisie kijken via de laptop prima. Het beeld wordt echter wel blokkerig als we het scherm beeldvullend maken, maar dit ligt waarschijnlijk aan het signaal van Digitenne.

 

Bij het zappen zien we verschillen tussen de twee laptops met verschillende besturingssystemen. Op de langzamere laptop met Windows XP, duurt het zappen van de ene naar de andere zender slechts enkele seconden. Op de machine met Windows Vista, die sneller zou moeten zijn, varieerde de zap-tijd enorm, van een aantal seconden tot een halve of hele minuut.

 

De meegeleverde afstandsbediening is handig en draagt bij aan een echte ‘televisiebeleving’.

 

Televisiekijken vertraagt de systemen niet. Tijdens het tv kijken, kunt u bijvoorbeeld gewoon blijven surfen of mailen.

Electronic Program Guide

 

Deze functie laat de programma-informatie zien van alle gevonden zenders en laat in een klein kader zien wat u op dat moment bekijkt. Via EPG is het eenvoudig om programma’s op te nemen, het systeem waakt er zelf voor dat programma’s elkaar niet overlappen. De menu-items van EPG zijn in het Engels, niet erg handig.

Opnemen

 

Opnemen via EPG is handig, maar de laptop moet wel aan blijven staan. In de slaapstand werkt het programma namelijk niet. De informatie van EPG is soms beperkt.

 

Bij het opnemen verschijnt continue een teller in beeld met het aantal opgenomen kilobytes. Dit kan storend zijn als u wilt blijven kijken. Omdat het apparaat maar een digitale tuner heeft is het niet mogelijk om van zender te veranderen tijdens het opnemen.

 

Ook moet u rekening houden met de vrije ruimte op uw harde schijf. Een opname van een uur vraagt al meer dan 1 gigabyte.

Timeshift

 

Door op de pauze-knop te drukken kunt u een programma stilzetten en weer verder kijken waar u was gebleven. Handig, bijvoorbeeld als de telefoon gaat. De maximale tijd voor deze functie is 60 minuten. We zien echter wel weer een verschil tussen de laptops. OP de langzamere Windows XP laptop werkt Timeshift zonder problemen. Op de laptop met Vista werkte deze functie niet. KPN zoekt nog uit waar dit mee te maken heeft.

Teletekst

 

Alleen bij Nederland 1, 2 en 3 en de regionale zenders is teletekst te zien. Het kiezen van de pagina’s met zowel muis als afstandsbediening ging niet altijd even vlekkeloos.

Plus- en minpunten

 

 

 

Pluspunten

 

* Televisie kijken op een laptop

* Klein en draagbaar

* Alle belangrijke functies zijn aanwezig

* Bediening met afstandbediening

* Geen stopcontact nodig

 

Minpunten

 

* Geen (papieren) installatiehandleiding

* Software-installatie onduidelijk

* Matige signaalontvangst binnenshuis

* Vooralsnog problemen onder Vista

* Zappen gaat soms (te) traag

* Prijs (€170)

* EPG niet compleet

* Teletekst alleen voor publieke en regionale zenders

* Niet mogelijk om een programma op te nemen en op een andere zender te kijken

 

Bron: http://www.consumentenbond.nl/test/elekt...e_op_de_laptop/

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...