Ga naar inhoud


DVB-T en FM vanaf zolder over 1 coax, liefst iets richting-gevoelig.


Gast eymey

Aanbevolen berichten

Ik ben onlangs van een flatje aan de oost-kant van het centrum van Almere verhuisd naar een eengezinswoning aan de andere kant van het centrum. Omdat ik daar in de huiskamer erg slechte dvb-t ontvangst heb (waarschijnlijk door de dichtheid van de huizen in het hofje waar ik woon), heb ik een degelijke coax-kabel naar de zolder getrokken. DVB-T ontvangst met een Konig buiten-antenne werkt voluit.

 

Echter, ik wil ook graag een goede FM ontvangst omdat ik de kwaliteit van radio over dvb-t belabberd vind (alsof je naar een 64 kbps wma-stream luistert).

 

Ik had nog een zelf-gevoede antenne van HQ staan (ik dacht de ant-10). Deze heeft twee sprieten met daartussen 1 of andere ring die je omhoog of omlaag kan zetten. (het is dus niet zo'n raster-schotel als bij de ant100).

 

Zowel TV- als radioontvangst zijn daarop zich redelijk mee en dit op 1 coax-kabel (beneden heb ik gewoon een goedkope tv-splitter richting dvb-t tuner en FM receiver), maar ik wil er eigenlijk meer uit slepen:

 

* DVB-T laat zich met de HQ te makkelijk storen door externe invloeden.

* Ik zou met FM graag wat meer richting-gevoeligheid hebben.

Mijn vriendin en ik luisteren graag wel eens naar Radio Gelderland op de 103.5 FM. Helaas zendt Arrow vanuit Amsterdam hier vlak naast uit op de 103.6, maar ik heb met de radio in mijn GSM al meer malen gemerkt dat je met een goede richting de 103.5 van omroep gelderland nagenoeg ruisloos kan ontvangen in Almere. Met een goede zolder antenne zou dit nog beter moeten kunnen zijn, lijkt me.

 

De huidige constructie met de 'kleine' HQ geeft nog net wat te veel storing op omroep gelderland, waarschijnlijk omdat deze nog iets te rondom gevoelig is of te klein om het relatief zwakke 103.5 signaal op te pikken.

 

Mijn concrete vragen zijn dus:

* Weet iemand verkoop adressen van goede FM antennes die wat meer richting-gevoelig zijn maar niet zo extreem dat ze echt alleen nog maar "naar apeldoorn kunnen luisteren"?

* Of is de grotere ant-100 ook werkelijk gevoeliger, met eventueel voorkeur voor een bepaalde richting? (door de raster schotel).

* In het geval dat ik twee specialistische antennes wil koppelen, eentje voor FM en eentje voor UHF, bestaan hier nog speciale koppel filters voor of moet dit gewoon met een splitter?

 

Alvast dank voor jullie ervaring/tips laughsmile

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Internet is een optie, maar daar vind ik de kwaliteit net niet lekker van. Ik zou het dan nog eerder accepteren om hem via de FM op mono te moeten zetten smile. Bovendien hebben we niet constant een pc aan staan, dus radio luisteren betekent dan dat je dat eerst moet doen.

 

Bovendien, als de mogelijkheid al praktisch 'in de lucht hangt', dan komt de uitdaging natuurlijk om de hoek kijken wink

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, ik heb geen sat :D. Dat wilde ik ooit wel, maar in m'n flatje mocht het niet en nu heb ik eigenlijk niet meer zo'n zin om erin te investeren omdat ik al allemaal dvb-t spul heb smile. Trouwens... ik zit nu toch in een niet-sat subforum? wink

 

En het geluid van FM vind ik prima klinken dus ook aan die kant is er niet echt de noodzaak om sat te gaan nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je pc hoeft niet aan te staan om naar internetradio te luisteren... Er bestaan inmiddels an veel soorten internetradio's, die onafhankelijk van je pc werken.

Om het wat comfortabeler te maken heb ik daaraan een FM zendertje hangen, zodat ik op iedere normale fm radio mijn internetradio kan beluisteren... in Prima stereo kwaliteit overigens!

 

- VU+ Ultimo 4K met 1x DVB-S2 FBC Twin + 1x DVB-C/T2 Dual tuner met VTI icm 2x een CityCom 2000 CCA850 voor Thor 1W en Astra 19.2Ost
 

 

Missachtet wird, was es umsonst gibt  (Else Pannek)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zou een optie kunnen zijn :), maar het blijft dat ik de wma-stream van omroep Gelderland niet ideaal vind. Vanuit windows media player en dan via FM transmitter (die ik al heb) naar wekkerradio is acceptabel, maar vanuit m'n XBOX op m'n gewone hifi installatie vind ik het op de 1 of andere manier niet klinken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...