Ga naar inhoud


Hogere UHF kanalen worden meer gedempt dan de lagere..?


Aanbevolen berichten

Gast Drs. IJzerbout
Geplaatst:

Naar aanleiding van enkele topics las ik dat er users zijn die er last van hebben dat de hogere UHF kanalen "slechter" te ontvangen zijn dan de lagere.

 

Ik kan dat alleen maar bevestigen en hier mijn ervaring:

 

Of dit nu uitsluitend aan de gebruikte coax kabel te verwijten is, betwijfel ik. Ik vermoed dat de demping grotendeels veroorzaakt wordt door de aard van de te overbruggen afstand en obstakels. Vooral bomen en heuvels.

 

In mijn geval heb ik een buiten-antenne (gescheiden VHF en UHF) op het Rhein-Main gebied gericht. Deze 3 zenders zijn: Frankfurt Stadtsender (Fernmeldeturm), Großer Feldberg en Hoher Wurzel (Wiesbaden).

 

Eigenlijk woon ik buiten het doelgebied van deze zenders omdat ik in zuid-Hessen woon en voor mijn regio de zender Würzberg verantwoordelijk is.

Nu is deze zender voor mij minder interessant omdat er in de aangeboden bouquetten geen commerciele zenders aangeboden worden.

Würzberg is zo sterk, 50 kw horizontaal, dat ik al ontvangst heb op een roestige spijker, op alle kanalen: Kanal 27, 37, 53.

Vandaar dat ik mijn antennes op de meer interessante zenders uit het Rhein-Main gebied heb gericht. Hier wordt wel RTL, Sat.1, Pro7 en Co. aangeboden.

Deze zenden met een vermogen van 50-100 kW op UHF en 10-20 kW op VHF, alles vertikaal. Kanal 8, 22, 34, 54, 64

Ik merk een duidelijk verschil in ontvangst tussen de UHF kanalen 22, 34, 54 en vooral kanal 64.

Mijn UHF antenne is een Yagi, Hirschmann, breedbandig van kanal 21 tot 69. Hoe breedbandig weet ik niet..maar ik ga ervan uit dat dat klopt binnen einge tolerantie. Coaxkabel van de antennes tot mijn Disecq 11x8 (Technisat GigaSwitch met gescheiden UKW/VHF en UHF ingangen is ca. 7-8 meter goede kwaliteit, daarna verdeeld over 8 aansluitingen door het hele huis. Geen extra versterking.

 

Op kanal 22 heb ik een qualiteit van 60%

Op kanal 34 heb ik een qualiteit van 54%

Op kanal 54 heb ik een qualiteit van 47%

Op kanal 64 heb ik een qualiteit van 39%

Op kanal 08 heb ik een qualiteit van 35%

 

Alle UHF kanalen leveren een goed blokvrij beeld

Ik neem aan dat kanal 8 matig doorkomt vanwege de laagste positie in de mast, het laagste zend-vermogen en wat te dicht op de sat-schotel aangebracht is. Daar heb ik af en toe blokvorming.

 

De hoofdoorzaak voor het afnemen van de kwaliteit naarmate de ontvangstfrequentie hoger wordt is volgens mij te wijten aan de bomen en een heuvel die HF-matig enorm afschermt en daardoor vooral op hogere UHF frequenties dempt.

 

Welke van de 3 Rhein-Main zenders ik nu precies ontvang weet ik niet precies..ik denk van alle 3 wat, omdat ik moeilijk een piek vind bij het uitrichten van de antenne. De ontvangst blijft vrijwel konstant bij het draaien tussen een hoek van ca 30°-40°.

 

Op de "zijkant" van deze antenne ontvang ik loeihard Würzberg op Kanal 27, 37, 53 Horizontal met een kwaliteit van 97% Deze zender staat ca. 50°-60° meer naar het zuiden. Alle 3 deze kanalen hebben precies dezelfde ontvangstkwaliteit. Dit is voor mij het bewijs dat de antenne, coax, Diseqc switch en de 8 dozen (splitters) relatief recht zijn in hun breedbandigheid.

 

Hierbij nog een foto ter verklaring van mijn ontvangstomstandigheden. De antenne staat zo gericht dat de ontvangst zo optimaal mogelijk is.

Je ziet dat de antennes precies in een partij bomen en daarachter een heuvel (Rondell) "kijkt". Niet optimaal voor een goede ontvangst..toch nog voldoende voor een prima beeld met buitenantenne. Met een binnenantenne lijkt mij dit niet denkbaar.

 

 

 


Geplaatst:

Die % zijn een indicatie natuurlijk maar meer ook niet.

Je kunt wel de verschillen uitrekenen in traject demping. Dit is een vast gegeven en bereken je met

20log(4 x pi x afstand (m))/(golflengte (m)) in dB

Als je de onderlinge verschillen in demping wilt weten is de afstand niet belangrijk.

Als je dit doet krijg je de volgende getallen waarbij ik alles ten opzichte van K22 heb berekend

K22 0

K34 -1,6dB

K54 -3,7dB

K64 -4,6dB

Was het maar echter zo eenvoudig. Op de hogere frequentie levert de antenne ook meer spanning af zodat in praktijk deze verschillen weer kleiner zijn.

Verder werkt ieder stukje kabel, iedere overgang en ruisgetal van versterkers de hogere frequenties tegen.

 

Gast Drs. IJzerbout
Geplaatst:

Vanaf de zenderzijde is de "hoogte" er wel.

Zowel de zenders Hohe Wurzel (618 mtr) en Großer Feldberg (878 mtr.) staan op de hoogste punten in de Taunus.

Het DVB-T concept in dit gedeelte van Duitsland is anders dan in NL. De Duitsers zetten hun DVB-T zenders gewoon op een hoge berg met een fors vermogen. En nemen in koop dat je niet overal met een binnen/kamer antenne ontvangst hebt.

 

Ik zit net tegen die heuvelrug van het Rondell aan te kijken en zit dus in de schaduw van deze zenders.

Toch heb ik met mijn buitenantennes een goede stabiele ontvangst, behoorlijk ver buiten het eigenlijke doelgebied.

Ik schat de afstand tot deze zenders ongeveer op 70-80 km hemelsbreed.

Gast Drs. IJzerbout
Geplaatst:

Hier nog even een kaartje met mijn ontvangstsituatie ter verduidelijking.

De blauwe lijnen geven aan de weg van de zenders Hohe Wurzel (Wiesbaden) en Großer Feldberg (ten noorden van Frankfurt).

Als ik met mijn antennes probeer een maximum te vinden, dan lukt dit niet echt. Het lijkt net of de antennes een enorme openingshoek hebben. Een bewijs dat ik vanuit beide richtingen ontvangst heb.

 

 

Geplaatst:
Origineel bericht van: Drs. IJzerbout
Hirschmann, breedbandig van kanal 21 tot 69. Hoe breedbandig weet ik niet..maar ik ga ervan uit dat dat klopt binnen einge tolerantie.


En daar zit nou net het probleem!
Fantastische antennes, maar hoger in de band aanzienlijk minder gain, weet ik nog uit de tijd van m'n TV-uitzendingen...:-)
Gast Drs. IJzerbout
Geplaatst:

Ik kan het niet nameten, maar noem mij eens een antenne die én een hoge versterking, én een kleine openingshoek, én absoluut recht is tussen kanal 21 en 69.

 

Ik twijfel trouwens meer aan mijn ontvanger. Dat is een prulding: SkyMaster DT 300.

Ben niet echt overtuigd van dat ding en ben op zoek naar wat anders. Heeft voor mij pure "hobbywaarde" omdat ik alle zenders ook via satelliet ontvang.

Geplaatst:

ijzerbout spreekt over kwaliteit. Als het echt een kwaliteitsmeter is die een afgeleide van de BER is dan kan er nog een ander probleem optreden met zijn meerwegontvangst. Bij het ontvangen van 2 gelijke zenders met gelijk programma zie je een enorme degradatie van de kwaliteit als de 2 signalen minder dan 10 dB verschillen in sterkte.

Mensen in de randstad kennen dit probleem wel, signaalsterkte 99% kwaliteit van 0%.

Gast Drs. IJzerbout
Geplaatst:

SFN = Single Frequency Network. Dit is juist de bedoeling van het netwerk van de 3 DVB-T zenders in het Rhein-Main gebied. Ze staan in Gleichwellen Betrieb. Ze "vullen elkaar aan".

Het nederlandse woord ken ik daar niet voor.

Hier meer informatie: -KLIK-

 

Mijn ontvanger geeft de kwaliteit (BER) in % aan. Mijn Humax satelliet-ontvangers doen dat trouwens ook.

Zoals ik al eerder zei is die ontvanger van mij geen referentie ontvanger. :D

 

Hetzelfde gebeurd ook met de middengolfzender HR-Info op 594 KHz bij Weißkirchen, ten oosten van Frankfurt/M die samen met een zender op dezelfde frequentie vanaf de Hoher Meissner in noord-Hessen in feite één zender vormt.

Ik weet dat dit niet veel met dvb-t te maken heeft maar het principe is hetzelfde. Als de footprints van deze 2 zenders zich overlappen kan het bij AM inderdaad tot ontvangst-storingen komen.

Geplaatst:
Origineel bericht van: Drs. IJzerbout
Ik kan het niet nameten, maar noem mij eens een antenne die én een hoge versterking, én een kleine openingshoek, én absoluut recht is tussen kanal 21 en 69.

Ik twijfel trouwens meer aan mijn ontvanger. Dat is een prulding: SkyMaster DT 300.
Ben niet echt overtuigd van dat ding en ben op zoek naar wat anders. Heeft voor mij pure "hobbywaarde" omdat ik alle zenders ook via satelliet ontvang.


Ik wou het net vragen, welke zenders ontvang je dan via DVB-T die je niet met de schotel kunt ontvangen - in een hogere bitrate bovendien?

Maar hobbiën en met zo'n antenne prutsen blijft natuurlijk te leuk om niet te doen, dat snap ik wel...
Geplaatst:

TV Flevoland, RTV Utrecht, TV west, RTV Stadskanaal, Hamburg1, FAB (Berlijn) en TV2 (Denemarken) zenden niet via satelliet uit. Een schotel werkt niet onder het dak en het is inderdaad leuk om te prutsen.

Gast Drs. IJzerbout
Geplaatst:

@Allure:

 

Het gaat mij puur om de hobby.

DVB-T ontvangst is verder voor mij een soort back-up tijdens zware sneeuwval, als er een flink pak sneeuw gevallen is, of tijdens extreem zwaar weer, onweer etc.

De enige zender die ik kan meer kan zien en niet via satelliet uitzendt is RTL hessen. Die zenden in een "venster" tussen ik meen 18h00 en 19h00. Ik kijk er trouwens nooit naar..maar dat is wat anders. :D

Het is de heb..hahaha...Niks anders..!

Geplaatst:
SFN = Single Frequency Network. Dit is juist de bedoeling van het netwerk van de 3 DVB-T zenders in het Rhein-Main gebied. Ze staan in Gleichwellen Betrieb. Ze "vullen elkaar aan".

Het nederlandse woord ken ik daar niet voor.

Hier meer informatie: -KLIK-

 

In het wikipedia stukje staat ook genoemd wat ik steeds roep, namelijk het volgende:

Allerdings kann dann auch nicht verhindert werden, dass es in dem Gebiet, in dem beide Sender gleich stark einfallen, dem sogenannten Verwirrungsgebiet, beim Empfang zu Verzerrungen kommt, insbesondere bei Verwendung einer Antenne ohne Richtwirkung.

 

Dit gaat over middengolf maar ik kan je verzekeren uit de praktijk dat dit voor degradatie in kwaliteit of zelfs uitval van de DVB-T ontvangst kan zorgen. Of je gaat er dan voor zorgen dat je 1 zender overheersend in sterkte krijgt of je neemt een ontvanger die hier beter mee om kan gaan (Topfield huurtuner)

Gast Drs. IJzerbout
Geplaatst:

Ik heb dat ook gelezen. Dat geldt puur voor de analoge AM middengolf. Met een sterke grondgolf. Niet te vergelijken met hoogfrequent dvb-t met COFDM modulatie.

Met een eenvoudige AM omhullende detektor is dit onvermijdbaar.

Juist daarom werkt dvb-t zo goed bij mobile applicaties.

 

Ik ga wel binnekort een andere dvb-t ontvanger kopen. Zit te denken aan een Technisat DIGIT MF4-T.

Mijn huidige ontvanger is een prul ding, dat geef ik onmiddelijk toe. :D

Gast Drs. IJzerbout
Geplaatst:

Hi Sjaak(k)

 

dat verhaal dat die Broadcast Partner "Specialist" daar ophangt is mij niet duidelijk.

Logarithmisch Periodische Antennes munten uit door hun breedbandigheid.

 

die aan één zijde slechts 1 Watt uitzendt en in de andere richting 2 kiloWatt sterk is. In dergelijke situaties

kan enkel de 'Log Periodic'-richtantenne uitkomst bieden."

 

Hier wordt uitleg gegeven dat het de bedoeling is om uitsluitend in één richting uit te zenden. Dat heeft echter met het de logarithmische periodische eigenschappen van die antenne niets te maken. Richteffect ontstaat door het toepassen van veel directoren en een reflector. Niet door de V-vorm van de directoren.

 

Een log.per. antenne is ideaal als je op varierende frequenties in een bepaalde band wilt uitzenden. Maar niet op een vaste frequentie zoals een commerciele FM zender.

 

Door het toepassen van directoren ontstaat automatisch een richteffect. Naarmate de directoren gezien vanaf de dipool als maar korter worden ontstaat breedbandigheid. Breedbandigheid is voor een zendantenne met vaste frequentie niet gewenst. Ze moeten natuurlijk wel breedbandig genoeg in hun uitzendfrequentie zijn.

 

Dit Broadcast Partner bericht vat ik even niet. smile

Gast Drs. IJzerbout
Geplaatst:

Voor een goede voorachter verhouding heb je niet persé een log.per. antenne nodig. Breedbandigheid gaat per slot van rekening ten koste van de gain.

 

Misschien is mijn visie fout, maar zo heb ik het geleerd.

 

We gaan lekker off-topic hé.. :D

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...