Ga naar inhoud


In de toekomst een andere schotel???


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Onderstaand artikel stond deze week in het Dagblad van het Noorden.

Was wel wat geweest voor op de gebruikersdag voor een live-test. jammer maar helaas.

 

Ben benieuwd wat het wordt.

 

</font><blockquote><font size="1" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">citaat:</font><hr /><font size="2" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">Bijl kan in beeldvervuilend woud van schotelantennes

Regio - dinsdag, 04 juni 2002 18:41

Ruinen -

De bijl kan in het woud van schotelantennes in oude volkswijken en op het platteland. Een platte 'doos' ter grootte van een halve krantenpagina of zelfs een A4'tje volstaat straks om een paar honderd tv- en radiozenders van de satelliet te plukken. Zelfs telefoneren en supersnel internetten is mogelijk met de nieuwe Drentse vinding.

De bijl kan in het woud van schotelantennes in oude volkswijken en op het platteland. Dankzij een Drentse uitvinding is het straks niet meer nodig zo'n straatbeeldvervuilend bakbeest aan de gevel te hangen. Een platte 'doos' ter grootte van een halve krantenpagina of zelfs een A4'tje volstaat straks om een paar honderd tv- en radiozenders van de satelliet te plukken. Zelfs telefoneren en supersnel internetten is mogelijk met de nieuwe antenne. Als alles meezit ligt 'ie eind volgend jaar in de winkel.

 

Dat is althans het doel waarmee het Ruiner bedrijf BySky de krachten heeft gebundeld met het astronomisch onderzoeksinstituut Astron in Dwingeloo. Beide partners hebben hooggespannen verwachtingen van hun flat antenna satellite technology. Ze zijn ervan overtuigd dat deze uitvinding op termijn niet alleen de schotelantenne uit het straatbeeld verdringt, maar ook de drempel naar breedband zal verlagen. Volgens marktonderzoek kan het 'flitsinternet' met de nieuwe antenne zeker 10 procent meer gebruikers trekken dan tot dusver voorzien.

 

BySky en Astron zetten gisteravond de definitieve handtekeningen onder een samenwerkingsovereenkomst. Speciaal voor de verdere ontwikkeling van de nieuwe antenne hebben zij een jointventure opgericht: Fast BV, vernoemd naar de betreffende technologie. Begin volgend jaar begint de testfase. Astron en BySky verwachten de technologie tegen het eind van 2003 voldoende te hebben vervolmaakt voor een introductie op commerciële schaal. Een octrooiaanvraag is inmiddels in de maak.

 

Volgens BySky-woordvoerder Nico Alblas heeft de doosantenne grote voordelen ten opzichte van de satellietschotel. Dankzij de geringe omvang is er bijvoorbeeld geen vergunning of toestemming nodig om haar aan de woning te hangen, zoals meestal wel het geval is met de schotel. Het prototype meet nu nog een meter bij een meter, maar dat kan nog een stuk kleiner. Ook belangrijk is dat de doos niet hoeft worden gericht op het satellietsignaal, zoals de schotel. Plat aan de muur kan ze signalen uit alle richtingen oppikken. Mede daardoor hoeft er geen gespecialiseerde installateur aan te pas komen om hem op te hangen.

 

Beide Drentse bedrijven gaan de antenne niet zelf produceren, al denken zij wel aan een proeffabriekje in Noord-Nederland. Als de doosop de markt wordt gebracht, moeten strategische partners de productie moeten gaan overnemen. Volgens Alblas wordt hierover inmiddels onderhandeld met de Luxemburgse satellietexploitant Astra. Dat concern ziet volgens hem veel in de uitvinding. Nu al betrekken 91 miljoen mensen televisiebeelden van de Astra-satellieten, maar het aantal gebruikers zal nog vele malen stijgen als het straks ook mogelijk wordt breedbanddiensten door te geven.

 

De FAST-techniek komt uit de koker van Astron. Dit onderzoeksinstituut, ontstaan uit de radiotelescoop in Dwingeloo, sleutelt met 120 medewerkers permanent aan nieuwe apparatuur waarmee astronomische verschijnselen nog scherper in kaart kunnen worden gebracht vanaf de aarde. De kennis en ervaring die de afgelopen jaren zijn opgedaan bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie radiotelescopen, ligt ook aan de basis van de nieuwe breedband-schotel.

 

Breedband

Breedband wordt gezien als dé internettechnologie van de toekomst. De capaciteit is vele malen groter dan zelfs de snelste telefoon- of kabellijn. Daardoor kunnen enorme informatiebestanden in een oogwenk worden doorgeseind. Niet alleen simpele documenten, foto's of muziekjes, maar ook telefoongesprekken en zelfs complete speelfilms. Hiervoor hebben kabel- en telefoonbedrijven voor miljarden aan glasvezelkabels gelegd. Zij proberen de consument nu massaal aan de breedband te krijgen, maar kampen daarbij nog met kinderziektes. Als breedband-per-satelliet uit de steigers komt, krijgen concerns als Essent er een geduchte concurrent bij.

 

Erik van der Veen

</font><hr /></blockquote><font size="2" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">


Geplaatst:

Ik heb dat stukje ook gelezen en ik heb technisch gezien wat vraag tekens bij de volgende pagage:

 

>Plat aan de muur kan ze signalen uit alle richtingen oppikken.

>Mede daardoor hoeft er geen gespecialiseerde installateur aan te pas komen om hem op te hangen.

 

Dit lijkt mij geen haalbare kaart, omdat de satellieten allemaal op de zelfde frequenties uitzenden.

Dat wordt een kakofonie waar de ontvanger geen wijs meer uit wordt.

 

Het is trouwens nu al mogelijk om astra met een 30 cm schoteltje (a4) te onvangen met de nieuwe 0.3dB lnb's

Alleen 30cm schoteltjes zijn er nog niet, maar die zullen ongetwijfelt komen

Geplaatst:

wat nou "straatbeeld vervuilend bakbeest"

ik vind het wel wat hebben zon jaap van 1.20 boven op het dak of in de tuin

het is maar waar je je eigen aan stoort

maar als ze het voor elkaar krijgen om dat ding zo aan de gevel te hangen, heb je ook geen rotor/actuator meer nodig

dus dat is dan wel weer mooi meegenomen

 

gr. marcel

Geplaatst:

Nou, ik wil weer niet negatief doen, maar volgens mij bestaat dit al lang. Ten tijde van de duitse TV-SAT op 19° west kon je die met een "plankje" van 19x19 cm ontvangen, zelfs achter glas.

Niks nieuws dus.

 

Dit is weer typisch zo´n lulkoek verhaal waardoor firma´s proberen op de beursen positieve berichten te verspreiden en "Vladimir Wodka" op de straat gaat als een gek aandelen kopen.

Wedden dat dit bedrijf genoteerd staat..?

 

Jongens lees het maar met een korreltje zout.

Gast
Dit onderwerp is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...