Ga naar inhoud


Welk merk 88 cm schotel is de beste?


Gast

Aanbevolen berichten

Hallo Satvrienden,

 

Ik ben hier aan het stoeien met diverse 88 cm schotels. Eerst had ik een B&R (had ik zelf nog nooit van gehoord). De leverancier gaf aan dat deze schotel meer winst gaf dan een Triax.

 

De eerste indruk was inderdaad erg goed. Het schoteloppervlak zag er op het oog zeer zuiver uit. Totaal geen oneffenheden, deukjes of rillen. Het bevestigingsmateriaal was wat minder (maar goed dit neme men 'voor lief'). Na het opstellen bleek dat ik geen enkele satelliet kon ontvangen, dus ook Astra en Hotbird niet, nou ja zeg . . . <img border="0" title="" alt="[Eek!]" src="images/icons/shocked.gif" /> <img border="0" title="" alt="[Eek!]" src="images/icons/shocked.gif" />

 

Hoe kan dat nu denk je dan, Astra/Hotbird kun je normaliter nog ontvangen op de deksel van een koekepan. Na wat klooien en vloeken bleek dat ik de schotel naar de grond moest richten om de Astra enigszins te kunnen ontvangen (slechts 60% SQ). Na onderzoek bleek dat de LNB-stang onzuiver/te kort was. De leverancier bevestigde dit ook (hij had al eerder een partijtje gehad met onzuivere LNB-stangen). Dus e.e.a. omgeruild voor -jawel- een heuse Triax van 88 cm. No problemo.

 

Qua design is een Triax een stuk eleganter. De LNB-kabel kan mooi weggewerkt worden in de klaparm. Ook de bevestiging was wat gebruikersvriendelijker, zodat het uitrichten (met name de elevatie) wat makkelijker was. Wat eigenlijk gelijk opviel was dat het schoteloppervlak een stuk minder zuiver was dan de B&R schotel. Bij de popnagels, waarmee de schotel aan de mastklem bevestigt zit, waren vervormingen in het schoteloppervlak zichtbaar, ook aan de rand van de schotel was dit het geval.

 

Maarr . . . na het installeren bleek dat ik met geen mogelijk TMF Vlaanderen, Fox News, La7 en nog een aantal andere zenders op 16 graden oost kon ontvangen! Een mede-hobbyist met een nagenoeg dezelfde configuratie, kon deze zenders uitstekend ontvangen. Dus maar weer het dak op . . . De zaak opnieuw uitgericht op 16 graden oost met een analoge bak. Azimuth en elevatie stonden perfect afgesteld. Hierna de Hummie weer aangesloten, maar helaas, er was nog steeds geen ontvangst mogelijk van de hierbovengenoemde zenders.

Bij toeval bleek, toen ik de schotel aan de bovenzijde na voren bewoog (let wel: de onderzijde van de schotel bewoog nauwelijks), dat ineens TMF Vlaanderen naar binnen kwam stuiteren met -jawel- zo'n 50- 55% signal quality! Dit kreeg ik niet voor elkaar met een elevatiecorrectie!! Vreemde zaak dus . . . Toen maar (met een beetje geweld) de schotel aan de bovenkant naar voren verbogen, zodat ie in de juiste stand bleef staan. Ontvangst is dus nu vrij behoorlijk.

 

Helaas moet ik hieruit concluderen dat mijn 88 cm Triax behoorlijk onzuiver was! Waarschijnlijk is in de fabriek, als gevolg van het erop nieten/poppen van de mastklem, de schotel een klein beetje uit zijn paraboolvorm getrokken.

 

Lekker dus zo'n Triax (maar niet heus).

 

Na het afstellen en 'fine-tunen' van de schotelopstelling moet zeggen dat de Triax nu vrij redelijk 'performed'.

 

Echter, n.a.v. het hierbovenstaande, heb ik mijn vertrouwen in het produkt Triax verloren en denk dat er met een schotel van 88 cm betere prestaties mogelijk moeten zijn.

Zo ontvang ik hier (Almere) de Amos (de multiplex waar MTB en M1 inzitten) maar met 'slechts' 35 - 40% Signal Quality. Voor de goede orde, ik maak gebruik van een Sharp LNB met een ruisgetal van 0,6 dB.

 

De Nilesat komt hier niet boven de 20% SQ uit.

 

Ik heb diverse andere LNB's getest, maar dit gaf geen wezenlijke verbetering.

 

Nu mijn vragen:

 

1. Heeft iemand gelijke ervaringen met het produkt Triax?

 

2. Zijn de hierboven genoemde ontvangstresultaten normaal voor een 88 cm opstelling?

 

3. Welk merk 88 cm schotel is de beste? Ik wil eigenlijk af van die sh*t Triax, zeker nadat ik vanavond gezien heb dat er al roestvorming (na 2 weken!!) bij de popnagels aan het ontstaan is. Ook zit er speling op de LNB-arm en is de schotel niet echt vormvast. Het zaakje zwabbert nogal, en ik mag hopen dat de Triax niet dubbelklapt met windkracht 8 (het wil hier nogal eens waaien in de polder . . .).

 

Wat zijn zoals de ervaringen met VisioSat, Funke, Gibertini, Kathrein, Hirschmann enzovoort?

 

Goed, al met al een heel verhaal. Graag jullie reacties.

 

Groet,

Nico

Link naar reactie
Delen op andere sites


Mister bean;

 

Leuke naam oovergens, bij de B&R schotel is de gain maximaal, het feit dat je een te korte LNB stang had is waarschijnlijk een "foutje".

 

Doordat de schotel "dieper" is is deze schotel zeer secuur en met maximaal signaal te richten, het is wel een feit dat hierdoor geen (lees moeilijk) ontvangst met een dubbele LNB mogelijk is.

 

De ontvangstkwaliteit is dan ook veel beter dan bij een 88 cm triax en is qua gain te vergelijken met een 1.1 m triax.

 

Zoals je mischien wel vermoed heb ik er zelf ook een (een B&R) en ben hier zeer over te spreken.

 

Maar nu de andere merken; Gibertini is een B-merk (met alle respect !)

Kathrein en technisat is erg goed maar ook duur.

 

Tot slot de "beste" gain en degelijkheid is in mijn ogen nog steeds het beste te krijgen met een Channelmaster 1.2 meter.

 

Groetjes

 

Allcamjan

Link naar reactie
Delen op andere sites

volledig me eens allcamjan

mijn channelmaster 1.2m heb ik al 10 jaar en deze schotel eens ie goed staat blijft ie zo.

geen speling what so ever , dit is echt super kwaliteit

kan van 68 gr oost naar 50 gr west , no problem

een aanrader

Guy1

Link naar reactie
Delen op andere sites

@allcamjan:

 

Prima promo voor die B&R schotel. alleen 1 puntje:

De F/d verhouding van zo'n ding is geen 0,6 dacht ik. Dat houdt dus in dat je LNB niet naar de gehele schotel kijkt. Dag superontvangst <img border="0" title="" alt="[Wink]" src="images/icons/wink.gif" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

@satwilly,

 

Okee, de F/D verhouding van de schotel moet afgestemd zijn op de feedhorn van de LNB. Is het nu zo dat de standaard LNB's van tegenwoordig allemaal afgestemd zijn op schotels met een F/D verhouding van 0,6?

 

Zo te horen ben jij niet zo te spreken over de B&R, heb jij hier ervaringen mee? Ik ben namelijk absoluut ontevreden over de performance van mijn 88 cm Triax. Ik zag in een ander forum dat iemand met een 64 cm Triax de Nilesat ontving met 35% SQ! Voorlopige conclusie: volgens mij heeft Triax (als gevolg van massaproductie oftewel 'stampwerk') te maken met zeer grote exemplaar-spreidingen!

 

 

@allcamjan,

 

Hoe groot is bij jou de signal quality op de Nilesat met jouw 88cm B&R? Hier ben ik heel erg benieuwd naar. Een ding is zeker die Triax gaat hier echt de 'drekbak' in. Ik zit er namelijk heel sterk aan te denken om weer een B&R (met juiste LNB-stang!) te kopen.

 

Groet,

Nico

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mister bean,

 

Ik ontvang de Nilesat (op een humax 5400) op ca 23 % op een H-H mount met een B&R schotel. Waneer de lnb gecorrigeerd wordt (skew) is de ontvangst iets beter, de afwijking bij een h-h mount is immers aan de uiterste sat´s het grootst, aangezien de Nilesat op 7° West staat heeft deze nagenoeg geen correctie nodig.

 

@satwilly;

 

Ik gebruik een philips sx1019 lnbf en dit is icm met de B&R perfect;

ik ben er niet om reclame te maken voor B&R , maar prijstechnisch krijg je hier een goede schotel.

Ter vergelijk ik heb ook een technisat 85 cm ; deze is bijna 2x zo duur met dezelfde "ontvangstkwaliteit".

 

Een ontvanst van 35 % op een 64 cm; dit moet op een vakantie in tunesie zijn geweest hier in noord-europa geloof ik niet.

 

 

groetjes

 

Allcamjan

Link naar reactie
Delen op andere sites

@allcamjan,

 

Allereerst bedankt voor jouw reactie! Als ik het zo zie en hoor, dan heb jij zo'n beetje dezelfde ontvangstresultaten als hier. Rekening houdend met het feit dat jij iets zuidelijker (Belgie) zit dan ik (Midden Nederland), zal het signaal van de NileSat bij jou (theoretisch) iets sterker moeten zijn. Ik ontvang hier de Nilesat op mijn Hummie 5400 en 88 cm Triax met zo'n 20% signal quality. Lijkt mij dus okee.

 

De verhalen van mensen die de Nilesat (in Nederland!) goed kunnen ontvangen op een 64 cm schoteltje, moeten we (denk ik) met een korreltje zout nemen.

 

We kunnen natuurlijk even een kleine poll houden. Lijkt me leuk!

 

@allen (in Nederland!) die dit lezen en kunnen testen:

 

Hoe groot is bij jullie de signal quality op de zender ANN op de Nilesat (7 gr. west, freq. 11.823V, 27500, 3/4)?

 

Graag ook even de gebruikte apparatuur opgeven, zoals:

- Het merk en diameter van de schotel;

- Het merk/type en ruisgetal van de LNB;

- Merk/type receiver.

 

Ik ben benieuwd!

 

Alvast bedankt.

 

Groet,

Nico

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

61% signaalsterkte op 11823 v , S/R 5.5 dB (op schaal van 14 )

merk schotel is een Funke 99 cm met de nieuwste MTI lnb (0.6 dB , had eerst de sharp 0.6 dB), geheel staat op Stab HH120

de ontvanger is een Xsat 410 .

Het is niet heel erg sterk signaal , de ontvanger zit tegen het blokken aan .

Ben laatst bezig geweest met de schotel , heb bereik van 28.5 oost naar 30 west (meer kan niet ivm huizen ) , maar deze satteliet is bepaald niet de sterkste .

Mzzla

Melle

Link naar reactie
Delen op andere sites

In ieder geval geen TRIAX !!!!!!!!, wat een slechte schotels zijn dit !!!!!!!!!!

Ik heb al diverse malen meegemaakt dat het plastic beugeltje wat de arm moet vasthouden welke vastgeklikt zit in de backplate, zo uitgelubberd was door de inwerking van weer en wind geen houvast meer had op de arm, waardoor alles zo los-vast zat.

Verder is de bevestiging van de schotel op de backplate zodanig met popnagels (jawel) vastgezet dat deze na verloop van tijd speling gaan vertonen waardoor je je schotel zonder motor zomaar van de ASTRA naar de Eutelsat op 10 graden kan bewegen.

Wat dacht je trouwens van dat LNB beugeltje ook hier zit alles vastgeklikt, wat een produkt.

nee geef mij maar een gregorian schotel is naturlijk iets heel anders maar dan heb je ook wat.

Kun je beter voor dat geld een visiosat kopen, zijn van polyester en gaan jaren mee.

shockedshockedshocked

Link naar reactie
Delen op andere sites

Van het weekend nog een 88cm Triax geinstalleerd, maar geen popnagel gezien hoor?! Misschien dat dat bij de oudere series zo was, maar nu zeker niet meer, er zitten gewoon kleine schroefjes bij, waar de backplate mee bevestigd moet worden.

Dat de arm inderdaad een beetje op en neer klapt is waar, maar de zwaartekracht neemt het wel over hoor, wees niet bang. Of zou je hem op de kop willen zetten?

De LNB bevestiging zit muurvast, geen beweging in te krijgen. Misschien dat je te vaak de houder eruit hebt genomen?

 

Er zijn betere schotels? Zekers. Gergorians? Zeker beter, maar voor een beetje amateur bijna niet uit te richten, vanwege de geringe invalshoek. Daar moet je echt goede spectrum analyser bij hebben om hem goed af te stellen. Maar dan heb je ook wat.

 

<img src="/ubbthreads/images/icons/grin.gif" alt="" />

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

jaja, ze kunnen me allemaal wat.

Signaal sterkte heb je nodig, maar nog veel belangrijker is de bit error rate.

Ga je dan verglijken komt de triax met kop en schouders boven alle merken uit.

Dan spreek ik niet over een meting met een gewoon ontvanger maar met een proffesionele meetontvanger.Het voordeel wat triax ook weer heeft is de eenvoud van de bevestiging. Een klein beetje vasaline aan de klem en je kunt 10 jaar lang perfect je schotel uitrichten zonder al te veel moeite.En triax roest niet. Kennen jullie triax niet van die centrale antenne kasten langs de weg? ooit zien roesten?? O ja, die channelmaster schotels van 120 doen het ook erg goed.

 

tot zo ver deze mededeling!!

 

groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Unique,

 

Ik ben het absoluut niet met je eens. De kwaliteit van de tegenwoordige Triax schotels is absoluut niet meer te vergelijken met de uitstekende(!) kwaliteit van de Triax antennematerialen van vroeger. Ik heb vroeger heel wat terrestische (TV) antennes geplaatst en zweerde bijv. bij Triax antenneversterkers.

 

Nee, Triax-schotels = eerste klas rotzooi!! Het is toch niet normaal dat je een gloednieuwe Triax schotel moet verbuigen om een betere ontvangst te krijgen (zie de eerste posting in deze discussie)? En wat zei je? Niet roesten? De popnagels beginnen nu al (na 3 weken!) te roesten!

Over een paar maandjes kan ik Astra en Hotbird tegelijk kijken zonder de schotel te draaien!

 

Groet,

Nico

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...