kkkkk Geplaatst: 25 februari 2009 Geplaatst: 25 februari 2009 hallo , kan iemand me vertellen wat de beste manier is om een prime focus 180c schotel uit te richten ?
cookie monster Geplaatst: 25 februari 2009 Geplaatst: 25 februari 2009 In feite hetzelfde als alle andere schotels , beginnen met het hoogste punt , satellietzuiden Mocht je KU/C-band LNB hebben , wordt het wel een stuk gemakkelijker Zo had ik het destijds ookgedaan: Een TV + analoge ontvanger bijde schotel zelf gebruikt omaf te regelen Echter analoog nu nutteloos !! Dus nu best met een satbeeper Veel uitleg is het niet , maar gewoon hoe ik het deed destijds !! C o o kie M o nster C U L'8'R WEIRDOGAToRS I was born once , as an invasion of the bodysnatchers , but the doctor did get a brain-attack !! my name: breedbandwurger 1967 casa CM: FTA DVB-S & FTA DVB-S2
Gast Drs. IJzerbout Geplaatst: 27 februari 2009 Geplaatst: 27 februari 2009 hallo , kan iemand me vertellen wat de beste manier is om een prime focus 180c schotel uit te richten ? Sorry, maar met zo´n lariefarievraag wordt het niks. Als je wat meer moeite voor het stellen van je vraag neemt, krijg je ook meer respons. Wat is je lokatie? Om welke satelliet-positie gaat het? Is het een draaibare schotel of staat ie vast opgesteld? Welke frequenties? Ku-band, C-band? Heb je meetapparatuur ter beschikking?
kkkkk Geplaatst: 27 februari 2009 Auteur Geplaatst: 27 februari 2009 Sorry, maar met zo´n lariefarievraag wordt het niks. Als je wat meer moeite voor het stellen van je vraag neemt, krijg je ook meer respons. Wat is je lokatie? Om welke satelliet-positie gaat het? Is het een draaibare schotel of staat ie vast opgesteld? Welke frequenties? Ku-band, C-band? Heb je meetapparatuur ter beschikking? ok , in amsterdam , en het gaat om nilesat 7west vast opgesteld merk jonsa met een mti lnb en het gaat namelijk om horizontal frequenties zonder meetapparaturr
Fatfreddy Geplaatst: 27 februari 2009 Geplaatst: 27 februari 2009 Als je er geen kaas van gegeten hebt zou ik zeggen laten doen en anders eerst meetapparatuur op de kop tikken. Is het een vaste schotel of draaibaar ? Als ie vast is zou ik eerst de satelliet die er vlak naast staat nemen om op uit te richten aangezien die gemakkelijker te vinden is. Als je je ontvanger eerst op een transponder van Atlantic bird 8 w instelt en dan op deze sat gaat uitrichten word het al een stuk gemakkelijker om vervolgens Nilesat te vinden. Meetapparatuur ( een simpele satfinder is al voldoende) is echter wel een noodzaak anders word het wel heel lastig om deze klus te klaren.
Gast Drs. IJzerbout Geplaatst: 28 februari 2009 Geplaatst: 28 februari 2009 Ik moet Fatfreddy gelijk geven, ben je een leek, dan zal je het niet makkelijk hebben. Een paar dingen: Een 1,80 mtr schotel heeft een hele kleine openingshoek, het zal in eerste instantie moeilijk zijn om er überhaupt een satelliet mee te vinden. Heb je er éénmaal een te pakken die in de buurt van 7° west staat, is dat een soort baken voor verdere positiebepaling. Heb je geen flauw benul waar de satelliet staat, dan koop een goed kompas en maak je ermee vertrouwd dat 7° west, 7° in westelijke richting ten opzichte van het zuiden is. Met behulp van --Lyngsat-- is vast te stellen met welke satelliet je te maken hebt als je er eenmaal één te pakken hebt. Van daaruit ga je dan bepalen of je meer naar westelijk of oostelijke richting moet draaien. Tergelijkertijd eraan denken dat de elevatie ook veranderd. Nu nog wat over die Jonsa schotel. Dat is een Prime Focus schotel. Daar hoort een bijpassende feedhoorn in. Dus niet even een LNC uit de grabbelbak van een bouwmarkt nemen, maar een goede LNC met flens en aangepaste feedhoorn. Neem je die MTI LNC, die is namelijk voor een offset schotel geschikt, dan heb je zoveel verlies, dat het voordeel van zo´n grote schotel helemaal teniet wordt gedaan, en je net zo goed een PBS Triax schoteltje van 88 cm kunt gaan gebruiken. Heb je uiteindelijk Nilesat op 7° west te pakken, dan niet vergeten om de skew aan te passen d.m.v het draaien aan de LNC zelf. De skew het uiteindelijke optimeren van de kruispolarisatie (de scheiding tussen de horizontale en vertikale transponders). Ga je dus met zo´n grote schotel aan de gang, dan is dat niet iets voor beginners.
Frans B Geplaatst: 28 februari 2009 Geplaatst: 28 februari 2009 Ter aanvulling : ook de focus van de LNB niet vergeten af te stellen. dat doe je dus door hem heen en weer te schuiven in de flanshouder..... System Administrator (niet van deze site)
kkkkk Geplaatst: 1 maart 2009 Auteur Geplaatst: 1 maart 2009 ik heb hem in de goede richting maar horizontale zenders kreeg ik bijna niet het is nu 13:37 kan het kloppen ???
Gast Drs. IJzerbout Geplaatst: 1 maart 2009 Geplaatst: 1 maart 2009 Als je die MTI LNC gebruikt, zonder flens en zonder juiste rillenfeed, dan klopt dat.
Gast sattaz Geplaatst: 1 maart 2009 Geplaatst: 1 maart 2009 Origineel bericht van: kkkkk ik heb hem in de goede richting maar horizontale zenders kreeg ik bijna niet het is nu 13:37 kan het kloppen ??? @kkkkk, Ooit heb ik ook zo'n Jonsa 180 cm. schotel gehad. Prima geschikt voor C-Band ontvangst. Voor Ku-band is die schotel minder geschikt. Bij mij was wat betreft Ku-Band de ontvangst te vergelijken met een 90 cm. schotel. Voor Amsterdam en omgeving waarschijnlijk onvoldoende om de horizontaal gepolarisserde zenders van Nilesat te kunnen bekijken. 's avonds/'s nachts/'s morgens is de ontvangst van Nilesat in de regel trouwens beter dan overdag. En zoals al vermeld door Drs. Ijzerbout is het aan te bevelen een aangepaste lnb te gebruiken. Een "normale" lnb zal niet optimaal presteren. Ik denk dat een offset 120 cm. schotel, bijvoorbeeld een Channelmaster, betere resultaten zal leveren. Dit in combinatie met een MTI Highline lnb. Misschien is de lnb die je nu gebruikt wel al zo'n MTI Highline lnb?! Voor meer info zie ook hier Met vriendelijke groeten sattaz
Big fellow Geplaatst: 1 maart 2009 Geplaatst: 1 maart 2009 Origineel bericht van: sattaz @kkkkk, Ooit heb ik ook zo'n Jonsa 180 cm. schotel gehad. Prima geschikt voor C-Band ontvangst. Voor Ku-band is die schotel minder geschikt. Bij mij was wat betreft Ku-Band de ontvangst te vergelijken met een 90 cm. schotel. Deze opmerking snap ik niet. Een 180cm schotel bijft 180cm, ongeacht C of Ku band. Tenzij het een geperforeerde schotel is met mazen die te groot zijn voor Ku, dan zal de schotel nagenoeg niet presteren... Als de schotel niet goed presteerde op Ku, dan kan dat alleen maar slechte aanpassing van de feed aan de reflector wezen... Vanwege de veel kortere golflengte van Ku is de afstelling voor Ku veel gevoeliger... “Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill
Gast Drs. IJzerbout Geplaatst: 1 maart 2009 Geplaatst: 1 maart 2009 Big Fellow, zonder de gevoelens van kkkk te willen aantasten...een Jonsa 180 cm schotel is geen precisie schotel. Mechanisch niet erg geweldig (op z´n zachts gezegd) en hij bestaat uit verschillende secties, segmenten in de vorm van een taartstuk die je aan elkaar moet schroeven. Ze roesten snel. Mechanische zwabberbakken. (sorry kkkk, ik wil je niet beledigen) Voor C-band is dit allemaal niet zo erg, maar voor Ku-band is de schotel te onnauwkeurig. De schotels zijn goedkoop, dat moet ik er wel bij zeggen. Voor een echt goede 180 cm schotel betaal je normaal gesproken het dubbele tot 3-voudige en nog meer. Alle waar is naar zijn geld.
Big fellow Geplaatst: 1 maart 2009 Geplaatst: 1 maart 2009 Als een schotel niet vormvast is (zwabberbak), ja dan kan ik begrijpen dat je op Ku veel minder performance hebt. Op mijn werk hebben we 144" (~360cm) schotels van SeaTel in gebruik die ook uit secties bestaan die aan elkaar gebout zijn. Ze zijn echter wel zeer stevig en vormvast. (En ze zijn goed geassembleerd...) Dus ik ben niet van mening dat een schotel uit een stuk moet bestaan om "goed" te wezen, soms is dat zelfs nagenoeg onmogelijk in verband met transport... “Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill
Gast sattaz Geplaatst: 1 maart 2009 Geplaatst: 1 maart 2009 Origineel bericht van: Big fellow Origineel bericht van: sattaz @kkkkk, Ooit heb ik ook zo'n Jonsa 180 cm. schotel gehad. Prima geschikt voor C-Band ontvangst. Voor Ku-band is die schotel minder geschikt. Bij mij was wat betreft Ku-Band de ontvangst te vergelijken met een 90 cm. schotel. Deze opmerking snap ik niet. Een 180cm schotel bijft 180cm, ongeacht C of Ku band. @Big fellow, Hoe meer een schotel de perfecte paraboolvorm benadert des te beter de prestatie. Dit luistert veel nauwer bij Ku-Band dan bij C-Band. De Jonsa zal waarschijnlijk een grotere afwijking hebben dan andere schotels van dezelfde grootte terwijl het zeer dunne staal en de opbouw in segmenten ook geen positieve invloed op de prestatie zullen hebben. Met vriendelijke groeten sattaz
Gast Drs. IJzerbout Geplaatst: 2 maart 2009 Geplaatst: 2 maart 2009 Op een gegeven moment ontkom je niet meer aan die segmenten. Er zijn ook schotels waar je een "kraag" op kan zetten en hem daardoor nog kan vergroten. Een schotel uit één stuk is natuurlijk altijd beter..maar de kosten daarvoor schieten exponentieel in de hoogte. Ik heb zo´n Jonsa schotel eens bekeken en loop er sindsdien met een grote boog omheen. Alleen al de bevestiging aan de mast laat veel te wensen over. Nogmaals hij is goedkoop. Moet je niet vergeten. Mijn momentele thuispositie is op dit moment nog het Rhein-Main gebied en daar ontvang ik de Nilesat & Amos prima met een 1,20 mtr. prime-focus schotel op ieder tijdstip. Dit is een zware "Made in Germany" schotel van zeer degelijk fabrikaat. Hij staat hier al 15 jaar op het dak in weer en wind en daarvoor al een jaar of 4 op een andere lokatie. Hij is dus bijna 20 jaar oud en vetoond geen roest. Maar het ding was wel duur destijds. En werd geleverd met een juiste feedhoorn met rillen feed die er nog steeds inzit.
Aanbevolen berichten
Maak een account aan of log in om te reageren
Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten
Account aanmaken
Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!
Registreer een nieuwe accountInloggen
Heb je reeds een account? Log hier in.
Nu inloggen