Ga naar inhoud


Kaarthandel


Visser1000

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Graag jullie mening/ advies. Ik wordt, naarmate ik meer heb geleerd over het wijzigen en beschrijven van smartcards, steeds vaker benaderd door mensen die me vragen e.e.a. voor hen te wijzigen/ leveren. De meeste van deze mensen verblijven in de weekends op een camping en hebben daar een ontvanger en schotel.

Ze benaderen mij viavia en als ik met ze praat dan blijkt vaak dat ze nu 100 euro aan een commerciële onderneming betalen voor een aantal handelingen.

 

Naar mijn mening zijn deze handelaren malafide en zijn de bedragen die zij voor relatief simpele handelingen vragen belachelijk (staan in geen verhouding tot de verrichte dienst).

 

Ik vraag geen geld aan mensen en probeer ze iets te leren zodat ze begrijpen wat er gebeurt en het misschien ooit zelf kunnen doen en gaan begrijpen waarom dit een hobby is.

 

Nu zijn er twee manieren om hiermee om te gaan: deze mensen niet helpen of dat wel doen. In het eerste geval blijven zij gebruik maken van lieden die daar grof geld mee verdienen in het andere geval leren ze nog iets (hoop ik) en kost het ze alleen materiaalkosten (en mij een hoop tijd).

 

Ik neem aan dat anderen ook met dit fenomeen worden geconfronteerd en zou graag willen weten hoe zij daar mee om gaan.

 

Vr. Gr.

 

Jan

 

PS Is een forum algemeen of iets dergelijks geen mogelijkheid. Ik kon geen forum vinden waar ik dit aan de orde kan stellen (heb trouwens ook getwijfelt of ik het wel aan de orde zou stellen(.

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Als iemand een dienst verleend en een ander is bereid daar voor te betalen, dan is dat een overeenkomst waar beiden het over eens zijn. Daar is niets malafide aan. Uitgangspunt van dit board is om met elkaar een hobby te delen. 'Hobbyisten voor hobbyisten'. Het schrijven van smartcards is een aardig begin en daar kun je al snel anderen mee helpen. Ik heb 6 broers en 2 zussen met in totaal 8 ontvangers (2 ervan heb ik zelf). Samen hebben we 5 abo's. Ik heb daar precies mijn grens liggen. Mijn broers en zussen kunnen allemaal net iets meer zien dan hun abo, omdat ik mijn kennis (gratis) beschikbaar stel. Eigenlijk vind ik dat ik hen ook niet zou moeten helpen. Zij zijn geen van allen met de hobby bezig. (Maar de bloedband is sterk). Op het board ben ik bereid iedereen de weg te wijzen om hun systeem aan de gang te krijgen, zolang ik het gevoel heb dat zij er zelf mee bezig zijn. Ik heb soms behoefte om een kat uit te delen als er weer eens iemand met een eerste posting op zoek is naar info om gratis te kijken. Dit weet ik bijna altijd te onderdrukken, zodat ik mijn energie daar niet aan hoef te verspillen.

 

Het is jammer dat er mensen zijn die de info/kennis van onze hobby hier afplukken en daar geld mee maken, maar zoals ik hiervoor al schreef: de niet-hobbyisten (handelaartjes etc) komen andere niet-hobbyisten (kijkers die hun kijk-hobby vanaf de bank beoefenen) tegen en zij sluiten transacties met elkaar af, waarvan wij weten dat die duur zijn. Maar om nu zelf dan maar kaartjes te gaan schrijven, dat gaat me te ver. Het kost je geld en tijd en op een gegeven ogenblijk moet je ook een vergoeding vragen (nieuwe progger nodig/pc doet 't niet meer/extra diskje nodig) en voor je het weet zit je zelf in het circuit.

 

De sat hobby gaat wat mij betreft ook veel verder dan het schrijven van kaartjes. Ik schrijf ze als onderdeel van mijn hobby, maar ik ben daar minder dan 5% van mijn (hobby)tijd mee bezig.

 

Groeten

Satori

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelf bij de sat boer op de hoek kun je tegenwoordig al je kaartje en de ontvanger laten progen of ombouwen iksta er soms versteld van wat dit dan moet kosten help zelf ook veel mensen maar als je dit hoord dan dan zou je alle sitsmoeten sluiten en kan men er ook niets meer aan verdienen.

maar dan kan ook de beginnende hobbyist niks meer mischien een idee om hier ook eens met alleen leden en niemand anders te beginnen

<img src="/ubbthreads/images/icons/smile.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

tja, ik weet hier niet veel in te brengen, maar het probleem van de belachelijke prijzen staat niet op zichzelf binnen deze materie.

 

Ik draai nu al z'n 15 jaar mee, begonnen met olddos en blijven steken op ME.

Steeds meer mensen wisten de weg naar mij te vinden. Ikke maar weer rijden, rijden en hobbyen tot diep in de nacht, bijna iedere dag.

Het begon me geld te kosten. (telefoon, benzine etc etc.)

 

Wat nu?

 

Die mensen in de kou laten staan, wetende dat ze grif tot een betaling bereid zijn als hun probje maar opgelost wordt. Desnoods gaan ze naar een erkend bedrijf die vaak nog niet eens tot een acceptabele oplossing komt, maar wel de uren factureerd.

 

Ik vraag nooit iets en laat "de afrekening" uit beleefdheid over aan de opdrachtgever. Vaak gebeurd dit in de vorm van een kratje bier, een etentje of een rokertje.

Meestal vraag men aan me of ze me iets schuldig zijn en ik zeg altijd Nee, en daarna merk ik wel hoe men mij waardeert.

 

Herkent iemand dit?

 

Dartie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook ik programeer mandelijks diverse kaarten van familie, collega´s en kennisen.

Zo nu en dan instaleer ik nieuwe software/settings bij deze mensen.

De mensen moeten naar mij toekomen, ga niet naar de mensen toe

Vraag hier niets voor, wel hebben deze mensen bij mij minimaal 2 kaartjes afgenomen waarp ik een paar euro verdien.

Zo nu en dan worden mij diensten beloond met een flesje drank of kadobon

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@borsjea

@dartie duck

 

Jullie aanpak is zeer positief. Waar ik mijn ontvanger kocht hadden ze geen kaartjes en konden ze ook niet proggen. Zij gaven mij wel een telefoonnummer waar ik een goldkaart op de kop kon tikken. Daar vroegen ze maar liefst 84 euro voor de kaart en 12 euro voor een maandelijkse update.

Dus de eerste maand kost je dat 96 euro <img src="/ubbthreads/images/icons/crazy.gif" alt="" />

Zo'n mannen brengen de hobby naar de verdommenis.

Ik kan verstaan dat je een paar euro winst maakt op een kaart en een kleine vergoeding rekend voor een eventuele maandelijkse verplaatsingen, maar trop is teveel volgens mij.

 

Greetz, Puch

iMac 27" macOS Sierra
iPhone 5s iOS 10

Link naar reactie
Delen op andere sites

En óf ik dit herken.... Ik doe hetzelfde ook al tijden. Het begon met de C64. De seriele chips lagen er nogal eens uit... later uitbreidingen gemaakt door zelf eproms te programmeren die achterin gestoken werden. Later amiga (ook reparaties) en dan naar de pc.

 

Ik reken op af op dezelfde manier als jij...ik zie wel wat ze er voor over hebben. Je leert wel mensen kennen als je een weekje geen tijd voor ze hebt omdat je eens een keer iets voor jezelf wil doen!!

Synology DS414 + DS1815+(8GB) + iPad Pro 10.5 64Gb (iOS 11) + iPhone 7+ 128 GB (iOS 11) + MacbookPro 15" 2016 (MacOS  High Siera 10.13)  + Apple Watch Series 3 (WOS 4) + Apple TV3 + Apple TV4 + Nvidia Shield + Microsoft Gecertificeerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb wat langer nagedcht of ik hier wel op zou reageren, temeer omdat dit fenomeen zich overal waar enige kennis van zaken nodig is voordoet.

Naar mijn mening zijn er twee soorten satelliet enthousiasten.

Zij die zoveel mogelijk tegen zo weinig mogelijk kosten willen zonder hiervoor enige eigen inspanning te leveren.

Dan diegene die wel bereid zijn die inspanning te leveren en er ook financieel best wat voor over hebben.

Dat de eerste groep dan bij een "handelaar" terecht komt is duidelijk. Dat zij bereid zijn te betalen is ook duidelijk, anders zouden deze "handelaren" niet bestaan. Veelal zullen de personen in deze groep ook niet weten welke inspanning zo'n "handelaar" vericht om hun kaartje weer beeld op het scherm te laten zien.

In mijn omgeving weten een aantal mensen met welke hobby ik mij bezig houd. Als ze dan bij mij komen en vragen om een kaartje te maken zeg ik ok. Ik doe dat 1x voor je, vertel je waar je de spullen kunt kopen/vinden en leg je uit hoe het werkt. Dan kan je voortaan zelf je kaartje maken. Naar de mensen toegaan doe ik nooit, ten eerste heb ik daar geen tijd voor en ten tweede geen zin in.

Geld vraag ik hier nooit voor, wel vraag ik wat inzet van de mensen zelf.

Een upgrade vd firmware wil ik wel doen voor de mensen die dat of zelf niet kunnen danwel niet durven.

Hiermee bereik ik dus 2 dingen. De handel verdient wat aan de kaart/programmer en deze mensen gaan dus niet (meer) naar de "handelaar" waar ze (te veel) betalen.

Avensis

 

 

 

<img src="/ubbthreads/images/icons/laugh.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Avensis,

 

Beter had ik het niet kunnen verwoorden!

 

Toxic

DM800-S, 120GB HDU, OpenPLI

DM7000-S, 128MB USB, 300GB 5A300J0 HDU, PLI Jade

Funke .99 dish, Stab HH120 rotor, Alps Quattro-LNB

Samsung LE40B650, calibrated

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

zelf doe ik hat alleen voor familie en evt kennisen.groot was mijn verontwaarding dan ook toen ik op een braderie liep en de kaarten,receivers en proggers(masteraIII) gewoon hier te vinden waren.natuurlijk vroeg ik of wat deze kosten en of de kaarten geprogd waren en ja volledig werkende kaarten "die het altijd blijven doen".prijs €75,-

DIT zijn de gasten die ervoor zorgen dat we gejaagd worden door de providers.

ook de mensen die zo'n kaart gekocht hebben en die dan niet meer werkt zien ons dan ,als ze zien dat we sateliet als hobby hebben,ons als boeven die de mensen bedriegen.dit terwijl wij niets met deze handel van doen hebben.

positieve is wel dat de providers dan hun coderingen veranderen en DAAR hebben wij natuurlijk wel weer een uitdaging in.ik kan me nu nog herinneren dat ik als een klein kind rond de tafel was aan het dansen toen ik mijn eerste kanaal open kreeg <img src="/ubbthreads/images/icons/smile.gif" alt="" />

Een smartphone is een hulpmiddel, geen levensstijl 

Kijk rond IN de wereld in plaats van voorover gebogen NAAR de wereld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Belachelijk dat er mensen proberen rijk te worden over de rug van de hobbyist zoals wij . Zelf vraag ik ook geen geld om een kaartje te proggen. Wel heb ik een spaarpotje staan voor een vrijwillige bijdrage . (deze is en blijft leeg (:-))) )Ik wil ook graag de mede sat hobbyist mee helpen.

Ik ben van mening om elkaar te helpen kun je deze leuke hobby blijven uit oefenen en kun je ervaring met elkaar delen.

Dus wie in de regio Emmen een kaartje geprogrameerd wilt hebben , neem gerust contact op hoor..

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fredman, aangezien je spaarpotje leegblijft en ze enkel komen om te proggen, dan is het voor mij klaar en duidelijk dat ze niet komen om te leren maar om te profiteren. Want als je er echt je hobby wil van maken, dan zal het op een proggertje niet aankomen. Op de kroeg zijn ze meer kwijt.

Als je maandelijks dezelfde horde ziet voorbijrennen dan zou ik toch langzaam maar zeker een vergoeding vragen (zonder te overdrijven) want die horde zwelt aan...

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb sinds een paar maanden zelf pas een ontvanger met zo leuk schoteltje <img src="/ubbthreads/images/icons/wink.gif" alt="" /> ik heb een keer hulp gehad van iemand van dit board die het ook gewoon voor zijn hobby doet ik ben daarna blij met mijn gepatche philips naar huis gegaan en het werkte allemaal ik ben me toen zelf wat meer gaan verdiepe in ontvangers proggers en alles daar om heen heb toen zelf een mastera III gekocht en ben daarmee aan de slag gegaan binnen no time krijg je dan je (vrienden zoals dat zo mooi heet :P ) kan je het ook voor mij doen de bekende vraag die vele van jullie weleens gehoord hebben je doet het een keer voor en zegt dan koop er zelf eens een maar dat kost geld ze schrikken al van 90€ maar wij hebben dat toch ook allemaal betaald ik flash nu ook zelf en leer heel veel van de andere mensen hier het is en moet mijn hobby blijven meer dan dat wil ik niet en je bent nooit te oud om wat te leren vind ik. <img src="/ubbthreads/images/icons/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/icons/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/icons/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/icons/cool.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je moet gewoon geen kaartjes voor anderen programmeren. je maakt jezelf strafbaar en dubbel strafbaar als je er geld voor vraagt.

Kaarten tegen een vergoeding programmeren is fout! Het maakt niet uit hoe onschuldig je het doet voorkomen.

 

Toxic[Q]

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...