Ga naar inhoud


Grensoverschrijdend satellietontvangst


andy ko.

Aanbevolen berichten


van Toine Manders (ELDR) aan de Commissie

 

(24 april 2002)

 

Betreft: Satellietontvangst

Uit de praktijk bereiken mij signalen dat het voor EU-onderdanen die woonachting zijn in een andere lidstaat dan hun geboortelidstaat niet mogelijk is om technische voorzieningen te verkrijgen ter decodering van geëncrypteerde, per satelliet uitgezonden tv-uitzendingen uit een derde lidstaat. Het buitenland wordt hierdoor afgesloten van de ontvangstmogelijkheid van grensoverschrijdende tv-uitzendingen per satelliet, zonder dat hier mogelijkheden worden geboden om tegen een vergoeding toch toegang te krijgen.

 

Zo is het, ter illustratie, voor een Duitser die in België woonachtig is niet mogelijk om uitzendingen van Nederlandse commerciële aanbieders van tv-programma's per satelliet te ontvangen, omdat de technische middelen die daarvoor nodig zijn in België niet verkrijgbaar zijn en in Nederland niet verkocht mogen worden aan buitenlanders.

 

Het hierboven geschetst gedrag in de distributie van tv-programma's via satelliet is in strijd met het principe van vrij verkeer van goederen en diensten in de EU. Bovendien lijken de commerciële aanbieders van tv-uitzendingen hierbij een strikte afbakening van markten te willen bewerkstelligen.

 

1. Is de Commissie op de hoogte van de hierboven geschetste distorsie van de internemarktbeginselen?

 

2. Acht de Commissie deze schending van het principe van vrij verkeer van goederen en diensten gerechtvaardigd?

 

3. Is de Commissie bereid om actie te ondernemen naar aanleiding van de vermelde gang van zaken?

 

--

 

E-1279/02NL

Antwoord van de heer Bolkestein

namens de Commissie

(17 juni 2002)

 

 

De Commissie is herhaaldelijk gewezen op de problemen die sommige burgers ondervinden wanneer zij programma’s willen ontvangen die vanuit een andere lidstaat dan die waarin zij wonen via een satelliet worden uitgezonden.

 

Uit de informatie waarover de Commissie beschikt blijkt dat de televisiekijker veelal zelfs als hij het vereiste bedrag wil betalen nul op het rekest krijgt van de omroeporganisatie, omdat deze niet beschikt over de auteursrechten en naburige rechten in verband met de uitzending in andere lidstaten dan die waar zij gevestigd is. Het ontbreken van een overdracht van de rechten kan worden veroorzaakt doordat de omroeporganisatie er geen economisch belang bij heeft dat haar programma’s buiten haar nationale markt worden uitgezonden of doordat de rechthebbenden weigeren hun intellectuele-eigendomsrechten over te dragen.

 

Deze situatie verontrust de Commissie, te meer omdat zij strijdig is met het beginsel van het vrije verkeer op de interne markt, waarvan de Europese burger moet kunnen profiteren, en omdat zij negatieve gevolgen heeft voor de culturele, taalkundige en sociale vervlechting; bovendien gaat deze situatie in tegen de doelstellingen van de richtlijn “televisie zonder grenzen” , die het wettelijk referentiekader voor het vrij verrichten van televisiediensten in de EU vormt ter bevordering van de ontwikkeling van een Europese markt voor televisiediensten en verwante diensten.

 

De Commissie stelt deze zaak daarom aan de orde in haar verslag over de toepassing van Richtlijn 93/83/EEG , dat zij van plan is binnenkort goed te keuren.

 

De diensten van de Commissie zullen dan ook zo spoedig mogelijk actie ondernemen om te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is het grondbeginsel van het vrije verkeer te verenigen met het naleven van de intellectuele eigendomsrechten.

 

 

 

Onderzoek het nieuwe, maar vergeet het oude niet.

Er is al veel uitgezocht; je moet het alleen weten te vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ziet er goed uit, maar gaat dit dan ook serieus opgepakt worden ? En weet een organisatie als C+ zich daar niet weer uit te draaien ?

 

Momenteel lijkt het er op alsof ze hun markt willen beschermen door alle land specifieke transponders per land beschikbaar te stellen. Nu wordt dat al gedaan door een beperkt aantal audio- en ondertitelsporen mee te sturen.

DM7000s, DM7025 (320GB, quad lnb) & DM8000 (1TB, Multytenne twin). Newnigma2 images. Samsung 65".

Link naar reactie
Delen op andere sites

@lookie:

 

> Momenteel lijkt het er op alsof ze hun markt willen beschermen door

> specifieke transponders per land beschikbaar te stellen.

 

Ja, ook dat is natuurlijk ERG zorgelijk. Zo zal CanalSatellite (zoals hier al bekend is) inderdaad via de Astra 1K alleen maar in Zuid- en Oost-Europa te ontvangen zijn.

Daar moet Astra volgens mij ook niet blij mee zijn. Want door deze ontwikkeling valt namelijk een groot voordeel van de satellietontvangst weg. Als ieder land via zeer specifiek gerichte "beams" gaat uitzenden, hou je als kijker niets over van het enorme aanbod op de satelliet.

 

Let op mijn woorden: als die trend zich doorzet is dat het einde voor de satelliet-branche!

Dus: Astra... let op uw zaak!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zou allemaal te gek zijn. Wij hier als nederlanders in het buitenland, griekenland, kunnen nu de BVN officieel ontvangen met een 1.80 meter schotel. Dat is al een hele investering voor veel mensen !! 5 jaar geleden ging het nog analoog op de hotbird. Als ze nu dus transponders gaan wijzigen blojft er niets meer over. In praktijk toch een beetje lastig, aangezien BVN doorgegeven moet worden en op die transponder zitten veel meer nederlandse zenders !!!

 

Ik geloof eerder dat het in de toekomst mogelijk is om officieel in het buitenland te kunnen kijken, en niet 'grijs', zoals nu het geval is.

System Administrator (niet van deze site)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het probleem is duidelijk. Er moeten auteursrechten betaald worden. Die zijn afhankelijk van het verspreiingsgebied. Vergelijk het maar met het gehannes met regiocodes in DVD's. Filmproducenten willen zelf bepalen wanneer een film in welk land uitkomt. Zodat met veel promotie iedere keer weer voldoende geld binnengehaald kan worden.

 

Er zijn nog veel organisaties die niet overweg kunnen met de digitale vooruitgang en het wegvallen van grenzen.

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

het zijn gewoon watjes, die providers

 

nooit goed nagedacht over europa, nooit goed onderhandeld met de film auteursrechthouders over die kosten van de rechten.

en dan ook nog een reactionair nationaal marktvisie erop na houden. (doet berlusconi het toch wel perfect die ouwe maffioos)

 

en geloof maar niet dat bolkestein ook maar een vinger krom trekt voor ons kijkgenot. <img src="/ubbthreads/images/icons/crazy.gif" alt="" />

Flowers In The Fields

VanWyck

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geloof dat verhaal met de auteursrechten niet. Kijk maar naar de kabelnetten, daar wordt toch ook een oplossing gevonden! Daar heb je zelf nog een bijkomstig feit: discriminatie van een bevolkingsgroep (schotelbezitters) op basis van technische redenen. Ik zou eigenlijk eens willen weten wie precies hier dwarsligt.

 

Neen, heel simpel: afbakening en bescherming van markten, uitschakeling van concurrentie, daarover gaat het. Stel je hetzelfde op de markt van de printmedia voor: Als je naar Duitsland gaat mag je daar alleen met een Duitse identiteitskaart een tijdschrift of een boek kopen omdat de auteursrechten alleen maar voor Duitsland en de Duitsers betaald zijn. En in Nederland vind je in de illegaliteit boek- en tijdschriftenpiraten... Daar zie je pas hoe absurd dat allemaal is.

 

En dan blijkt juist in de laatste maanden dat nagenoeg alle tv-providers ondanks deze comfortable situatie een rampzalige bedrijfsprestatie neerzetten. Verkeerde zakenmodellen, verkeerde concepten...

Ik ben niet zo pessimistisch om te denken dat de Commissie (en Bolkestein) hieraan niets zal doen. Of dat ze niet tegen de "grote" tv-providers zouden aankunnen, ze zullen het hun in tegendeel flink lastig maken. Het zal misschien wel een zaak van lange adem zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wel, ik ben geen Nederlander (niet eens Belg). Jullie kennen B. zeker beter. <img src="/ubbthreads/images/icons/smirk.gif" alt="" />

 

Maar: ten eerste zal hij wel niet met élke firma in héél Europa in bed liggen. Is niet bv. de autosector bijzonder boos op hem? (Dat is natuurlijk geen typisch Nederlandse sector... maar bv. Canal+ is ook niet Nederlands) En wie weet, misschien ontdekt hij hier iets waar hij zich populair kan maken (pure speculatie van mij).

Ten tweede is hij niet de Commissie, ook al heeft hij het "marktresort", en ik denk ook dat zo een administratie achter een commissaris veel werk in alle stilte verricht.

Men moet het zeker niet te sterk op zijn persoon toespitsen.

Ten derde is deze Commissie niet eeuwig en krijgen we binnen afzienbare tijd een nieuwe.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...