Ga naar inhoud


RTL overtrad jarenlang reclameregels


Gast Kimble

Aanbevolen berichten

RTL heeft jarenlang de regels op het gebied van de maximaal toegestane hoeveelheid reclamezendtijd op tv overtreden.

 

In de jaren 2006 en 2007 heeft RTL structureel de maximaal toegestane hoeveelheid reclame op tv overschreden. Dat bevestigen meerdere doorgaans goed ingevoerde bronnen in de tv-industrie, onafhankelijk van elkaar, aan Adformatie.

Het ging daarbij vooral om de altijd overvraagde primetime-blokken. Het maximaal toegestane aantal van twaalf reclameminuten per uur werd in primetime structureel met een à twee minuten verlengd, waardoor reclameblokken van acht à achtenhalve minuut ontstonden. Insiders schatten dat die overschrijding RTL miljoenen, zo niet tientallen miljoenen euro’s extra aan reclamegeld heeft opgeleverd.

De zaak komt nu aan het licht door de arbitrage die John de Mol tegen de huidige en voormalige RTL-top heeft aangespannen. Dat gebeurde kort na de overname van De Mols Talpa door RTL, medio 2007. Toen kwam RTL namelijk met cijfers die aanzienlijk minder goed waren dan vooraf was verwacht. Om boven tafel te krijgen hoe dat kon, volgde een arbitragezaak, die nog altijd, achter gesloten deuren, loopt.

Nieuwe informatie wijst er nu op dat De Mol en zijn mensen de structurele overschrijding van de primetime-blokken in de periode vóór de overname hebben ontdekt. Die overschrijding leverde de aanzienlijk hogere omzetten op die ten tijde van de overname ineens lager uitvielen. De Mol heeft afgelopen zomer (via een advocatenkantoor) een gerenommeerd auditbureau in Amsterdam gevraagd de overschrijdingen in kaart te brengen. Een betrokkene van dat bureau: ‘Ik kan het niet tot achter de komma vertellen, maar ik kan wel bevestigen dat dit in de periode 2006-2007, is gebeurd.’

Doordat RTL niet onder de Nederlandse maar de Luxemburgse mediawet valt, wordt de uitgezonden hoeveelheid reclamezendtijd niet door het Nederlandse Commissariaat voor de Media maar door een Luxemburgse evenknie gemonitord. Een boetesysteem zoals in Nederland kent men daar niet, wel kan een zender haar uitzendlicentie verspelen. Overigens meldt het Commissariaat in Nederland dat RTL buiten het toezicht valt, maar wel door middel van steekproeven wordt gecontroleerd. ‘Dit om de marktverhouding met betrekking tot SBS in de gaten te houden’, aldus een woordvoerder.

Talpa zegt bij monde van woordvoerder Thomas Notermans ‘niets over de inhoud van de procedure kwijt te willen, juist ook omdat deze achter gesloten deuren plaatsvindt’. Ook RTL zegt niet te kunnen ingaan op de inhoud van de arbitrage. Wanneer die wordt voltooid, is nog niet bekend.

 

Bron: adformatie.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Mooi licentie intrekken en opgeruimt staat netjes. :D

 

Het is 1 grote bende SBS en RTL kijk maar eens naar de reclames altijd op hetzelfde tijdstip als ook de andere zenders met reclame beginnen. Ik snap natuurlijk ook wel dat ze die inkomsten nodig hebben om te overleven maar liever 2 goede commerciele zenders als het zooitje bagger en herhalingen wat nu wordt uitgezonden. cry

VU Duo 4K se pli 8.1 dvb-c + s / ET 8000 pli 8.1 dvb-c + s / Vu+ Uno 4k se pli 8.1 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

Hugogertie,

 

De RTL's en SBS'en ontlenen hun bestaansrecht alleen aan de reclame inkomsten.

In ons omliggende landen zijn dat hun enige inkomsten.

Het staat je vrij ernaar te kijken of niet.

Hun handelswijze is daarom niet illegaal.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...